Dieta dla anorektyczek ma wspomóc leczenie psychologiczne, którego anorektyczki potrzebują. Powinna obfitować w węglowodany złożone (warzywa, owoce, zboża, orzechy), białko (chude mięso, drób, ryby, nabiał) oraz dobry tłuszcz roślinny i kwasy omega-3 (tłuste ryby, słonecznik, orzechy). Ważne jest, by porcje nie były duże i zbyt obfite, dla osób uczących się na nowo jeść. Powinno się spożywać 5-6 posiłków dziennie. Zalecany jest też umiarkowany ruch, spacery zaostrzą apetyt i pomogą być w dobrej formie.
Dieta powinna dostarczać około 2000 kcal dziennie, w miarę poprawiania się stanu chorego kaloryczność diety się zmniejsza do odpowiedniej, indywidualnej potrzeby.
TRWA: tak długo, aż nastąpi wzrost wagi i poprawa zdrowia.
POLECANA: wszystkim osobom walczącym z anoreksją.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminę C, białko, węglowodany złożone oraz błonnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: około 2000.
1 dzień
I Śniadanie 512 kcal
Bułka zapiekana, kilka liści sałaty i kilka plasterków ogórka zielonego, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Bułka zapiekana. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Z jednej okrągłej bułki ściąć wierzch, wydrążyć i opiec w piekarniku. 20 g chudej szynki wołowej drobno posiekać, wymieszać z 50 g sera żółtego light, włożyć do bułki, wbić jajko i zapiekać ponownie 5 minut. Posypać łyżką tartego sera żółtego light i zapiekać 5 minut.
II Śniadanie 194 kcal
Mus z kaszy manny (150 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Obiad 711 kcal
Hamburger meksykański, kukurydza gotowana (50 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Hamburger meksykański. 1/4 obranej cebuli zetrzeć na tarce i włożyć do naczynia ze 100 g mielonej wołowiny, miąższem z jednej bułki, łyżką mleka 1,5%, 1/2½ łyżeczki przypraw do taco, łyżeczką drobno posiekanej natki, solą i pieprzem. Wymieszać, uformować kulkę i spłaszczyć ją, obsypać mąką i usmażyć na oliwie około 15 minut, by kotlet był gotowy. Bułkę do hamburgerów podgrzać, przekroić na pół, na spód położyć kilka liści sałaty, kotlet, 50 g gotowej salsy taco i przykryć całość wierzchem bułki.
Podwieczorek 200 kcal
Sałatka owocowa, szklanka wody niegazowanej.
- Sałatka owocowa. Wymieszać 1/4 małej puszki ananasa z czerwonego jabłka pokrojonego w kostkę, 1/4 banana pokrojonego w plasterki i 30 g czerwonych winogron bez pestek. Owoce układać w salaterce na przemian ze 100 g serka homogenizowanego naturalnego.
Kolacja 300 kcal
Dwie kanapki z chleba żytniego posmarowane cienko niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, z plasterkiem sera żółtego i plasterkiem kiełbasy szynkowej, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Posiłek przed snem 95 kcal
Banan (100 g).
2 dzień
I Śniadanie 495 kcal
Sandwicz, surówka z cykorii skropionej oliwą i cytryną (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- Sandwicz. Na oleju usmażyć jajko sadzone. Zrobić tosty z 3 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego, posmarować je z jednej strony łyżeczką majonezu, na pierwszym ułożyć sałatę i drugi tost, na drugim położyć 25 g rozdrobnionej chudej szynki wieprzowej, trzy plasterki pomidora i jajko sadzone, na wierzch położyć ostatni tost. Tosty przekroić na cztery, by powstały trójkąty.
II Śniadanie 211kcal
Talerz zupy „nic”.
Obiad 680 kcal
Kuskus z kurczakiem w miodzie, brokuły gotowane (200 g), szklanka soku pomarańczowego.
- Kuskus z kurczakiem w miodzie. 50 g kuskusu zalać 50 ml wrzątku, dodać 10 g masła. 25 g mrożonego groszku i 25 g mrożonej kukurydzy ugotować. Widelcem spulchnić kuskus i wymieszać z groszkiem i kukurydzą i trzymać w cieple. 125 g polędwiczek z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na patelni na oleju, gdy będzie gotowy dodać 1/2 łyżeczki płynnego miodu i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, wymieszać i podsmażyć chwilę. Kurczaka położyć na kuskus z groszkiem i kukurydzą.
Podwieczorek 240 kcal
Awokado (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 291 kcal
Ozór w galarecie (100 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowanego niskokaloryczną margaryną, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Posiłek przed snem 99 kcal
Jogurt naturalny bez cukru (150 g).
3 dzień
I Śniadanie 480 kcal
Pasztecik z mięsem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Pasztecik z mięsem. Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. 1/6 posiekanej cebuli i 1/2 ząbka czosnku podsmażyć na oliwie, dodać 40 g mielonej wołowiny i zrumienić. Dodać 70 g rozgniecionych pomidorów z puszki, 40 g fasoli z puszki i 1/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i smażyć 5 minut. Spodeczkiem o średnicy 14 cm wykroić kółko w arkuszu mrożonego ciasta francuskiego, ciastem wyłożyć wytłuszczoną foremkę i wypełnić masą mięsną, na wierzch posypać łyżkę tartego sera żółtego light i piec 20 minut w piekarniku.
II Śniadanie 194 kcal
Kawałek biszkoptu na białkach (100 g), szklanka bawarki z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
Obiad 704 kcal
Ryba z guacamole, ziemniaki opiekane (200 g), surówka z pomidora (100 g), ogórka zielonego (100 g) i cebuli (50 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Ryba z guacamole. 125 g fileta z pangi białej bez skóry obtoczyć w mące. Połączyć łyżkę bułki tartej, łyżeczkę tartego parmezanu, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku i 1/2 łyżeczki grubo posiekanych migdałów. 1/2 rozmąconego jajka wymieszać z 1/2 łyżeczki mleka 1,5%. W jajku zanurzać rybę i obtaczać w panierce. Przygotować guacamole – w miseczce połączyć 50 g musu z awokado, 1/4 drobno posiekanego pomidora i 1/6 posiekanej drobno cebuli. Rybę usmażyć na oleju, osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawać z guacamole.
Podwieczorek 204 kcal
Galaretka z mleka słodkiego (250 ml).
Kolacja 313 kcal
Rostbef pieczony (150 g), kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, ogórek kiszony (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Posiłek przed snem 105 kcal
Galaretka, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Galaretka. Wlać łyżkę soku pomarańczowego do naczynia żaroodpornego i dodać łyżeczkę żelatyny. Odstawić, by nasiąkła. 30 ml soku pomarańczowego zagotować, wlać do żelatyny i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. 1/3 banana i 2 truskawki pokroić w plasterki i włożyć do salaterki, zalać galaretką, włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym bez cukru i miętą.
4 dzień
I Śniadanie 499 kcal
Burger kurczakowy, sałatka z papryki czerwonej (100 g), sałaty lodowej (100 g), orzechów włoskich siekanych (20 g), pomidora (100 g), skropionych oliwą i sokiem z cytryny, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Burger kurczakowy. W misce wymieszać 80 g kurczaka mielonego, 1 drobno posiekaną dymkę, 2 łyżki bułki tartej i 1/4 roztrzepanego jajka. Uformować dwa kotleciki, posmarować oliwą i piec w piekarniku około 15 minut, aż będą gotowe. Bułkę pełnoziarnistą paluch przekroić na pół wzdłuż, ułożyć na spodzie kotleciki, posmarować je żurawinami, posypać grubo kiełkami lucerny i przykryć wierzchem bułki.
II Śniadanie 234 kcal
Serek homogenizowany jagodowy (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 705 kcal
Makaron z szynką i kukurydzą, surówka z kapusty kwaszonej (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Makaron z szynką i kukurydzą. 100 g makaronu wstążki ugotować na półtwardo i odcedzić. 100 g kukurydzy z puszki podgrzewać z 50 ml śmietany 22% aż się zagotują, zmniejszyć ogień i dodać 20 g szynki wołowej pokrojonej w paski. Gotować 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. Makaron polać sosem ze śmietany i szynki, posypać natką.
Podwieczorek 208 kcal
Suflet z sera białego chudego, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja 293 kcal
Ryba w galarecie (200 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, cykoria (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Posiłek przed snem 100 kcal
Szklanka soku grejpfrutowego.
5 dzień
I Śniadanie 500 kcal
Omlet z dwóch jajek smażony na parze, z miodem (25 g), mała mandarynka, szklanka kakao na mleku 0,5% bez cukru.
II Śniadanie 194 kcal
Baton muesli śliwkowy, gruszka (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 696 kcal
Talerz krupniku, kotlet jagnięcy z sałatką marchwiowo -jabłkową, buraki gotowane (150 g), szklanka kompotu z jabłek.
- Kotlet jagnięcy z sałatką marchwiowo-jabłkową. Dwa kotlety jagnięce oczyszczone z tłuszczu posmarować z obu stron oliwą i galaretką miętową do mięsa, piec 3 minuty z każdej strony, aż się upieką w środku. 125g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę i ugotować, utłuc z 10 g masła i łyżką mleka 1,5% na purée. Doprawić solą i pieprzem. Kotlet położyć na purée i podawać z sałatką marchwiowo-jabłkową z 1/4 grubo startej marchwi, 1/4 startego jabłka, 1/4 pędu pokrojonego w plasterki selera naciowego, 30 g posiekanych orzechów włoskich, 1/2 drobno posiekanej mięty i łyżki jogurtowego sosu do sałatek.
Podwieczorek 198 kcal
35 g łuskanych nasion słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 312 kcal
Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty z plasterkiem szynki wieprzowej i plasterkiem kiełbasy krakowskiej suchej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
Posiłek przed snem 100 kcal
Banan w czekoladzie, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Banan w czekoladzie. 1/2 banana przekroić na pół wzdłuż i ostrożnie wbić patyczki od lizaków w dwie połówki banana. 30 g gotowej polewy czekoladowej podgrzać i zanurzyć w niej banana, następnie położyć banana na pergamin i obtoczyć w łyżeczce kolorowej posypki zanim czekolada stężeje, włożyć na 10 minut do zamrażarki.