No votes yet.
Please wait...

Kolejny fast food zjedzony w pośpiechu, ciastko z kremem, piwo ze znajomymi, pogryzanie chipsów przed telewizorem i znowu przybyło w biodrach. Niestety, wszystko, co nam smakuje, bardzo łatwo i szybko wchodzi w dolne części ciała i trudno jest się tego pozbyć.

Dieta wspomagająca chudnięcie w dolnych partiach ciała opiera się na tezie, że za podstawową przemianę materii odpowiadają tarczyca i jajniki.

  • Tarczyca – gruczoł produkujący hormony; za ich nadmierne wytwarzanie odpowiedzialne są produkty słodkie, mleko, rafinowane węglowodany, biała mąka, biały ryż, jasne pieczywo i makarony z białej mąki, owoce. Kawę i herbatę lepiej zastąpić herbatką z liści malin.
  • Jajniki – produkują hormony płciowe, estrogen i progesteron – ich zwiększone wytwarzanie powodują ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce i substancje wyciągowe zawarte w bulionach mięsnych. Herbata z liści koniczyny lub jasnoty białej poprawi funkcjonowanie jajników.

Dieta powinna być bogata w: drób bez skóry, warzywa, jajka, melony, jagody, kiełki, oliwki, oliwę, awokado, migdały, orzeszki ziemne, ryby, łososia, tuńczyka. Umiarkowanie można jeść: produkty pełnoziarniste, miód, syrop klonowy, odtłuszczone produkty mleczne oraz pić soki owocowe. Niewskazane są w diecie: ostre przyprawy, śmietana, masło, smalec, ser, sosy, przyprawy, zioła, wyroby z białej mąki, czekolada, ocet. Nierozłącznym elementem diety jest ruch, spalający tłuszcz i wyrabiający muskulaturę, jak bieganie, aerobik, pływanie, jazda na rowerze, rolkach, ćwiczenia na nogi.

TRWA: 7 do 21 dni.
ODCHUDZA: do 1,5 kg przez 7 dni.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: gdy mamy za dużo w biodrach.
POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom ze skłonnością do otyłości lub otyłością w dolnych częściach ciała.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób z otyłością brzuszną.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, D, potas, białko oraz błonnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: około 1000.

 

1 DZIEŃ

I Śniadanie 265 kcal
Dwie kromki chleba żytniego z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami chudej szynki wieprzowej, pomidor (100 g), kiełki sojowe (10 g), szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

II Śniadanie 84 kcal

15 g orzeszków ziemnych, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 370 kcal
Kurczak w winie, sałata zielona skropiona sokiem z cytryny (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

  • Kurczak w winie .Udko kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na dwie części. Dużą marchew, 50 g pieczarek, 1/2 pora i  1/2½ cebuli obrać i umyć. Marchew i pora pokroić w cienkie talarki, pieczarki przekroić na pół, cebulę pokroić w ósemki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć udko 2 minuty z każdej strony, wlać 80 ml wina riesling i 50 ml bulionu warzywnego, dodać warzywa, skórkę cytrynową i sól. Zagotować, dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.

Podwieczorek 107 kcal
Szklanka soku z marchwi.

Kolacja 210 kcal
Soczewica z oliwą czosnkową, szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

  • Soczewica z oliwą czosnkową. 50 g zielonej soczewicy opłukać na sitku, osączyć, wsypać do garnka i zalać dużą ilością wrzątku. Doprawić solą, dodać posiekaną natkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Osączyć i przełożyć do miski. Na patelni podgrzać łyżeczkę oliwy i przesmażyć na niej ząbek czosnku, zdjąć z ognia i polać soczewicę, wymieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać  1/2 drobno posiekanej dymki, natkę i szczypiorek, wymieszać i podawać.

2 DZIEŃ

I Śniadanie 247 kcal
Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

II Śniadanie 86 kcal
15 g migdałów, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 373 kcal
Gulasz rybny, kasza gryczana (20 g – waga suchej), szklanka herbaty z jasnoty białej.

  • Gulasz rybny. 80 g oczyszczonego fileta z karmazyna skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i zostawić na kilka minut. 1/4 drobno pokrojonej cebuli podsmażyć na oleju, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, 80 ml bulionu warzywnego, sól, biały pieprz i dusić na małym ogniu 10 minut. Karmazyna pokroić na małe kawałki i zmieszać z  30 g kukurydzy z puszki, 30 g mrożonego groszku dodać do sosu i dusić na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem oprószyć natką.

Podwieczorek 90 kcal
250 g żółtego melona.

Kolacja 220 kcal
Sałatka ziemniaczana, szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

  • Sałatka ziemniaczana. 100 g małych ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w talarki. 1/2½ dymki oczyścić i posiekać w drobną kostkę, rozłożyć na ziemniakach. 25 ml bulionu warzywnego podgrzać i polać nim ziemniaki. Zamknąć w naczyniu z przykrywką i wstawić do lodówki na godzinę. 1/2½ marchwi obrać, umyć i zetrzeć na tarce. 1/2 ½ zielonego ogórka obrać, przekroić wzdłuż, wypestkować i pokroić w plasterki. Marchew i ogórka dodać do ziemniaków, zamknąć w naczyniu. Łyżkę jogurtu naturalnego bez cukru wymieszać z solą, szczyptą mielonej słodkiej papryki i 1,5 łyżki natki. Sosem polać sałatkę ziemniaczaną i podawać.

3 DZIEŃ

I Śniadanie 261 kcal
Jajecznica z dwóch jajek, 100 g pomidora, 100 g pieczarek, 50 g cebuli smażone na 1/2 łyżeczki oliwy, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

II Śniadanie 82 kcal
Kisiel jagodowy (150 ml).

Obiad 353 kcal
Sałatka z kurczaka, makaronu i ogórka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Sałatka z kurczaka makaronu i ogórka. 50 g razowego makaronu ugotować na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą i skropić odrobiną oleju. 50 g zielonego ogórka obrać i pokroić na plasterki. 75 g piersi z kurczaka bez skóry pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni teflonowej. 1 mały pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać, dodać posiekany koperek, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Podwieczorek 80 kcal
50 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 210 kcal
Talerz zupy warzywnej, szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

  • Zupa warzywna. Jedną cebulę pokroić w talarki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. 200 g pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Po 1/2 żółtej i czerwonej papryki, 1/2 cukinii, ¼ 1/4 bakłażana pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw i 75 g zielonej fasolki szparagowej oraz 125 ml bulionu warzywnego i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Przed podaniem dodać sól i pieprz.

4 DZIEŃ

I Śniadanie 270 kcal
Sałatka z roszponki, szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

  • Sałatka z roszponki. Małego pomidora, 15 g zielonego ogórka, 15 g wędzonej piersi z indyka, trzy czarne oliwki pokroić w kostkę, wymieszać z 50 g umytej sałaty roszponki. Dodać łyżkę posiekanych orzeszków ziemnych, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posolić i wymieszać.

II Śniadanie 100 kcal
Szklanka soku z buraków.

Obiad 354 kcal
Szaszłyki z cukinii i pomidorów, cykoria z oliwą (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

  • Szaszłyki z cukinii i pomidorów. 60 g ryżu okrągłoziarnistego opłukać, ze szczyptą kurkumy, odrobiną soli i pieprzu włożyć do 100 ml bulionu warzywnego, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 25 minut. 125 g cukinii pokroić na 8 plasterków i nabijać na dwa szpikulce do szaszłyków na przemian z 8 pomidorkami koktajlowymi. Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki po 2 minuty z każdej strony. Ryż wymieszać z łyżeczką jogurtu naturalnego bez cukru i podawać z szaszłykami.

Podwieczorek 125 kcal
Warzywa smażone, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

  • Warzywa smażone. Rozgrzać patelnię teflonową lub wok, smażyć 50 g twardego tofu pokrojonego w kostkę, aż się zrumieni, zdjąć z patelni. Przeciśnięty ząbek czosnku i 1/4  tartego imbiru podsmażyć na patelni 1 minutę, dodać 1/4 cukinii pokrojonej w kostkę, 1/4 marchwi pokrojonej w kostkę, 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paski, 20 g różyczek brokułów i smażyć 5 minut. Dodać tofu, łyżeczkę sosu teriyaki, łyżkę soku pomarańczowego i smażyć 3 minuty mieszając.

Kolacja 200 kcal
Paszteciki  łososiowe, szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

  • Paszteciki łososiowe. 60 g ziemniaków obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, zagotować i gotować 5 minut, aż zmiękną. Odcedzić i rozgnieść, dodać 40 g łososia z puszki bez ości, 20 g drobno posiekanej cebuli, 1/4 rozmieszanego jajka i łyżeczkę posiekanej natki, wymieszać. Uformować dwie kulki, rozklepać je płasko, obtoczyć w mące razowej i smażyć na oleju 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.

5 DZIEŃ

I Śniadanie 243 kcal
Omlet z jednego jajka, mąki razowej, 100 g papryki zielonej, 50 g brokułów, 50 g cebuli i 50 g gotowanego kurczaka, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

II Śniadanie 98 kcal
Szklanka soku z marchwi i selera korzeniowego.

Obiad 381 kcal
Tuńczyk grillowany z salsą brzoskwiniową, ziemniaki  gotowane (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

  • Tuńczyk grillowany z salsą brzoskwiniową. 1/2 małej, obranej i drobno pokrojonej brzoskwini wymieszać z drobno posiekaną dymką, sokiem z limonki, solą i odrobiną pieprzu, odstawić na godzinę. Rozgrzać grill. Filet z tuńczyka (100 g) posmarować oliwą i oprószyć pieprzem cytrynowym, grillować 5 minut z każdej strony, podawać z salsą brzoskwiniową.

Podwieczorek 121 kcal
Sałatka grecka (100 g), szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

Kolacja 200 kcal
Danie pomidorowe, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

  • Danie pomidorowe. Dużego, mięsistego pomidora sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć połówki. Dwie dymki umyć i posiekać w drobne talarki. 35 g wędzonej piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z dymkami, dodać 125 g chudego twarogu, łyżeczkę soku pomarańczowego, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy z oliwek i wymieszać. Nadziać połówki pomidorów.

6 DZIEŃ

I Śniadanie 250 kcal
Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z pastą z selera, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

  • Pasta z selera . 1/4 średniego selera korzeniowego obrać, umyć, ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego bez cukru, łyżką drobno posiekanej zieleniny i pieprzem.

II Śniadanie 120 kcal
Kromka chleba chrupkiego posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem kiełbasy krakowskiej, ogórek zielony (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Obiad 380 kcal
Naleśniki z owocami (mrożonymi), szklanka herbaty miętowej
bez cukru.

  • Naleśniki z owocami. Ciasto: 1/2 jaja, 2 łyżki mleka 0,5%, 2 łyżki wody, 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczka oliwy z oliwek, sól wymieszać i usmażyć placki na patelni. 25 g jagodowych owoców (jagody, maliny, truskawki) wymieszać z cukrem waniliowym. Owoce zawinąć w placki. Naleśniki polać 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru.

Podwieczorek 120 kcal
Kromka chleba chrupkiego żytniego z gotowaną piersią z kurczaka bez skóry, dwa liście sałaty, szklanka herbaty z cytryną bez cukru lub szklanka wody mineralnej.

Kolacja 180 kcal
Surówka z pora, kromka chleba wielozbożowego, szklanka herbaty bez cukru.

  • Surówka z pora. 1 średni por umyć i pokroić w talarki. 1 gruszkę posiekać w kostkę. Wymieszać i posypać 2 łyżkami startego sera żółtego light i łyżką kiełków sojowych.

Opinia eksperta:

Dietą można jedynie wspomóc odchudzanie dolnych partii ciała. Zgubić lub zmniejszyć nadwagę na biodrach, brzuchu, pupie bądź nogach uda się tylko wówczas,  gdy dietę przede wszystkim wesprzemy dość intensywnymi ćwiczeniami bądź masażami. Stosować dietę, ćwiczenia i masaże trzeba minimum dwa, a najlepiej kilka tygodni i uzbroić się w cierpliwość czekając na efekty.

No votes yet.
Please wait...