Rating: 3.7/5. From 7 votes.
Please wait...

Odmładzanie, odchudzanie, oczyszczanie to tylko niektóre zalety tej kuracji warzywno-owocowej. Sprawdź, na czym polega dieta Dąbrowskiej oraz czy możesz ją bezpiecznie stosować.

Dr n.med. Ewa Dąbrowska

nie ma swojego gabinetu. Czuwa nad trzema ośrodkami, w których prowadzone są wczasy zdrowotne z zastosowaniem diety warzywno-owocowej. Tam też można próbować się z nią skontaktować: SOFRA www.sofra.com.pl, U ZBÓJA www.uzboja.pl, WALDTOUR-REVITA www.waldtour-revita.pl

Zanim dr Ewa Dąbrowska stworzyła swoją unikatową dietę, prowadziła badania naukowe z zakresu immunologii. Jako lekarz często bywała bezradna wobec chorób cywilizacyjnych wielu swoich pacjentów. Dlatego niczym Hipokrates postanowiła stworzyć dietę, która leczy nie tylko otyłość i nadwagę, ale też inne dolegliwości.

Wczasy odchudzające z dietą dr Ewy Dąbrowskiej

Terapie naturalne stosowane w domu (a więc i dietoterapia), bez nadzoru i wsparcia specjalistów bywają nieskuteczne. Czasami są też nawet niebezpieczne. W tej sytuacji lepiej sięgnąć po sprawdzony sposób, czyli wyjazd na wczasy zdrowotno-odchudzające. Każda pora roku i miejsce są dobre, aby podreperować zdrowie i pożegnać niepotrzebne kilogramy. A odchudzanie w grupie to jeden z najskuteczniejszych sposobów w walce z nadwagą, bo uczestnicy wzajemnie się motywują i wspierają. A poza tym przez całą kurację pozostają pod opieką specjalistów, którzy kontrolują przebieg diety, terapii ruchowej oraz samopoczucie odchudzającej się osoby. Tak jak odbywa się to na wczasach z dietą dr Ewy Dąbrowskiej.

Czym jest dieta Ewy Dąbrowskiej?

Dieta Ewy Dąbrowskiej to półgłodówka, polegająca na jedzeniu warzyw i owoców. Spożywa się je surowe, kwaszone lub gotowane, bez dodatków cukru, soli czy tłuszczu. Mogą być one też pite, w formie świeżo wyciskanych soków. Według twórczyni diety, jej działanie polega na przerabianiu przez organizm na energię tłuszczu i niszczeniu starych, słabych i chorych komórek. W czasie diety zostają uruchomione mechanizmy samonaprawcze, przywracające stałość procesów biochemicznych i zdrowie.

Zjadając zaledwie 400–600 kcal dziennie, przestawiasz organizm na korzystanie z własnych zapasów, wydalasz zbędną wodę, usuwasz chore komórki i ogniska zapalne. Zanika uczucie głodu. Warzywa i owoce to najlepsze produkty do oczyszczania, dlatego że są źródłem wody, witamin, mikroelementów, substancji bioaktywnych, dzięki którym uzupełniane zostają wszelkie braki w organizmie. Dieta daje najlepsze efekty, gdy stosuje się ją przez 6 tygodni. W warunkach wczasowych dieta Dąbrowskiej trwa 2 tygodnie, po których możesz ją kontynuować w domu. Jeśli jednak chcesz zadbać o zdrowie, nie musisz pościć aż 1,5 miesiąca. Możesz stosować to menu np. przez dzień lub dwa w tygodniu.

Zasady diety Dąbrowskiej

  • Jesz trzy główne posiłki w ciągu dnia, najlepiej o 9, 14 i 19. Pierwszy z nich, czyli śniadanie, należy spożyć po dwóch godzinach od przebudzenia się, zaczynając dzień wodą mineralną z cytryną.
  • Jeśli między posiłkami chwyci cię głód, możesz przegryźć jabłko, napić się wody, naparu z ziół lub naturalnego soku wyciśniętego z warzyw lub owoców.
  • Posiłki są skomponowane ze zdrowych i ekologicznie uprawianych warzyw i owoców, ubogich w energię, zawierających śladowe ilości białka, tłuszczy i węglowodanów, ale bardzo bogatych w witaminy, makro- i mikroelementy.
  • Spożywa się je surowe, kwaszone lub gotowane, bez dodatków cukru, soli czy tłuszczu. Mogą być one też pite w formie świeżo wyciskanych soków.

Zalecane produkty w diecie Ewy Dąbrowskiej

  • Warzywa:marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, kapusta, brokuły, kalafior, czosnek, por, ogórki, sałata, pomidory, dynia, papryka, rzepa, brukiew, kapusta kiszona.
  • Owoce:jabłka, grejpfruty, cytryny, śladowe ilości słodkich owoców (truskawki, pomarańcze).
  • Przyprawy:chrzan, sok z cytryny, majeranek, kminek, zioła prowansalskie, natka pietruszki, koperek, sól kamienna z mikroelementami.
  • Pijesz:2 litry wysokozmineralizowanej wody (niegazowanej), herbaty owocowe, ziołowe, soki rozcieńczone wodą.
  • Zioła:liść pokrzywy, czernicy, brzozy, poziomki, owoc jarzębiny, bzu, kwiat wrzosu, chabru, ziele nawłoci, uczepu, korzeń kobylaka, kłącze pięciornika.

Dieta Dąbrowskiej: Co jest zabronione

Mięsa, chleb, mleko i jego przetwory, tłuszcze, ziemniaki, zboża, słodycze, rośliny strączkowe i słodkie owoce. Przerywają one mechanizmy samooczyszczające i wyzwalają głód. Podczas kuracji nie wolno pić też  kawy, herbaty, alkoholu.

Kto może skorzystać z tej kuracji?

Podstawowym wskazaniem do diety warzywno-owocowej jest wspomaganie naturalnych możliwości organizmu. Wzmocnienie zdrowia, oczyszczenie z toksyn, zwiększenie energii, poprawa snu, odmłodzenie, większa wydolność psychofizyczna organizmu, poprawa pamięci, nastroju, kojarzenia, zwiększenie uczucia radości, duchowości.

Badania naukowe udowodniły, że diety niskokaloryczne są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normalności główne „układy sterownicze” organizmu, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest szczególnie skuteczną metodą leczenia osób z:

  1. Osłabioną odpornością, cierpiących na: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie, jak katar sienny,  astmę, a także nietolerancje pokarmowe, migrenę, mięśniobóle, choroby z autoagresji, jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka” oraz choroby skóry, takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.
  2. Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny X, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Uwaga: przy cukrzycy typu I, która zawsze wiąże się z leczeniem insuliną, zastosowanie diety wymaga warunków szpitalnych,
  3. Osoby z przewlekłymi chorobami zapalnymi: nawracającymi infekcjami migdałów i zatok, reumatoidalnym zapaleniem stawów, astmą oskrzelową, chorobą wrzodową, przewlekłym zapaleniem wątroby.
  4. Pacjenci z chorobami zwyrodnieniowymi stawów, zaćmą, parodontozą, łuszczycą, sklerodermią, porfirią.
  5. Chorzy z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego.
  6. Pacjenci z innymi chorobami cywilizacyjnymi, wieńcówką, cukrzycą (na lekach doustnych), alergiami, stanami obniżonej odporności.
  7. Chorobami endokrynologicznymi, takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z okresem przekwitania, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoki poziom prolaktyny czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.
  8. Z różnymi schorzeniami neurologicznymi, takimi jak m.in.: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, różne rodzaje nerwicy, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane.

Dieta Dąbrowskiej jest wskazana także dla osób zdrowych, aby uniknąć chorób cywilizacyjnych.

Kto nie powinien próbować tej diety

Chorzy psychiczne i osoby z depresją, gruźlicy, cukrzycy wstrzykujący insulinę, osoby z nadczynnością i niedoczynnością tarczycy, chorzy wyniszczeni, np. przez nowotwór, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci to osoby, dla których dieta Dąbrowskiej nie jest wskazana.

Przykładowy jadłospis w diecie Ewy Dąbrowskiej

Śniadanie

Biała kapusta z jabłkiem, gotowany kalafior, sok jabłkowy, herbata miętowa.

Obiad

Zupa ogórkowa, duszona papryka nadziewana warzywami, surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem, gotowana brukselka, jabłko, kompot z truskawek.

Kolacja

Sok z czarnej porzeczki, surówka z marchwi z jabłkiem, gotowana biała kapusta, jabłko pieczone.

Uwaga, ta dieta powinna być prowadzona ściśle pod kontrolą lekarza. Samowolne jej stosowanie jest groźne dla zdrowia i życia!

Dieta, która stawia na nogi – zdanie Ewy Dąbrowskiej


Według Ewy Dąbrowskiej, współczesna cywilizacja spowodowała ogromne przemiany zarówno w produkcji żywności, jak i stylu życia. Za tym poszły zmiany w dziedzinie odżywiania. Żywność naturalna została w dużej mierze zastąpiona żywnością przetworzoną. Rafinacja pozbawia pokarm bezcennego błonnika, wielu mikroelementów i witamin. Poddanie żywności wysokim albo niskim temperaturom prowadzi do niszczenia enzymów i zmiany struktury przestrzennej białek.

Boom cywilizacyjny miał też swoje negatywne następstwa. Na skalę światową wybuchły epidemie przewlekłych chorób cywilizacyjnych o charakterze degeneracyjno-zapalnym z miażdżycą i nowotworami na czele. Sto lat temu, kiedy żywność była naturalna, główną przyczyną śmierci były jeszcze choroby infekcyjne, takie jak grypa czy gruźlica. Zdaniem dr Dąbrowskiej, aby zwalczyć choroby cywilizacyjne, należy udrożnić system samoobrony naszego organizmu.

Ma temu służyć post: głodówka lub dieta warzywno-owocowa. Ta druga polega na spożywaniu warzyw: marchwi, selera, pietruszki, chrzanu, buraków, sałaty, cebuli, porów, czosnku, papryki, pomidorów, różnych rodzajów kapusty, kalafiora, dyni, kabaczka, ogórków. Z owoców warto przede wszystkim sięgać po jabłka, cytryny i grejpfruty. Warzywa najlepiej spożywać na surowo w formie surówek i sałatek. Można je gotować i jeść jako zupy, leczo, bigos, gołąbki. Dopuszczalny jest również sok pomidorowy. Ta kuracja zmusza organizm do pozbywania się złogów i oczyszczania z toksyn. W wyniku złej diety, jelita stają się nieszczelne, przepuszczają niektóre cząsteczki trawionego jedzenia, blokując system immunologiczny. W ten sposób dochodzi do obniżenia odporności organizmu. A zablokowany układ immunologiczny nie „widzi” chorób.

Stąd biorą się zwyrodnienia stawów, miażdżyca czy nowotwory. Terapia warzywno-owocowa powoduje natomiast, że jelito się uszczelnia, zmienia się jego mikroflora.

Zdanie specjalisty: Dieta Dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej nie spełnia zasad zdrowego odżywiania, nie można jej polecić jako cudownej diety odchudzającej. Jest jednak sprawdzonym sposobem oczyszczania organizmu, którego „efekt uboczny” to ubytek wagi. Dieta jest mało urozmaicona. Występuje niedobór białek, co w kuracji odchudzającej kończy się efektem jojo. Dieta Dąbrowskiej nie zaspokaja podstawowych potrzeb organizmu na energię i składniki odżywcze. Nie uczy nowych nawyków żywieniowych: wczesnego spożywania śniadań, jedzenia często i małych porcji. Nie zachęca także do zmiany trybu życia na aktywny. Powrót do normalnego odżywiania powinien po takiej kuracji trwać przynajmniej 2 miesiące. Należy bardzo powoli zwiększać ilość zjadanych kalorii i bilansować je aktywnością ruchową. Prawdopodobnie menu dr Ewy Dąbrowskiej ma duże walory terapeutyczne, jednak, by móc o nich pisać, potrzebne są badania kliniczne.

 

Strona internetowa dr Ewy Dąbrowskiej

Na tej stronie: https://ewadabrowska.pl można zapoznać się z dietą Ewy Dąbrowskiej. Specjalistka udziela również odpowiedzi na pytania z dietą.

Rating: 3.7/5. From 7 votes.
Please wait...
Dieta Dąbrowskiej dwa owoce jabłka