Rating: 3.7/5. From 6 votes.
Please wait...

Odwołuje się do teorii, że typ metabolizmu zakodowany jest w genach i związany z grupą krwi. Jeśli odpowiednio ułożysz swój jadłospis, nie tylko schudniesz,
ale będziesz się też cieszyć dobrym zdrowiem. Najpierw jednak rozważ wszystkie plusy i minusy, jakie ma dieta zgodna z grupą krwi.

Autorem jest amerykański lekarz Peter d’Adamo. Według jego teorii zapotrzebowanie na składniki odżywcze z konkretnych produktów, a także typ metabolizmu, reakcja na stres, rodzaj osobowości zależą od grupy krwi i zakodowane są w genach. Dieta zgodna z grupą krwi tłumaczy dlaczego jedni ludzie tracą na wadze stosując konkretne diety, podczas gdy inni nie albo czemu niektórzy pozostają witalni przez cale życie, podczas gdy u innych następuje pogorszenie intelektu i stanu psychicznego. Wyjaśnia dlaczego dieta wegetariańska jest najlepsza dla ludzi z grupą krwi „A”, natomiast osoby posiadające grupę krwi „0” stosując dietę pozbawioną białek zwierzęcych z dnia na dzień czują się gorzej. Szczegóły u źródła: Dr Peter J. d’Adamo i Catherine Whitney: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” – Warszawa 1998.

Dieta zgodna z grupą krwi – ile można schudnąć?

Przestrzegając zaleceń doktora i korzystając z suplementacji dobranej do grupy krwi można schudnąć 2,5 kg w ciągu tygodnia, odzyskać przy tym zdrowie i doskonałe samopoczucie.

Dieta dla grupy krwi 0

Ludzie z grupą „0” powinni jeść względnie duże ilości mięsa, które tylko u nich zamieniane jest na energię. Około 40 tysięcy lat temu nasi przodkowie zajęli najwyższe miejsce w łańcuchu pokarmowym jedząc wyłącznie mięso. W ten sposób ich organizmy przystosowały się do pożywienia, które zawierało w większości mięso, a wyznacznik ich antygenów grupowych miał najprostszą strukturę określaną dziś jako grupa „O”. „Myśliwi” (tak dr d’Adamo nazwał osoby z grupą krwi 0), wykazują szczególną skłonność do chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepnięcia krwi. Często męczy ich zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się choroby jelit. W związku z niedoczynnością tarczycy mają tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie oraz nadwagi i zmęczenia.

Dieta zgodna z grupą krwi 0 – wykaz produktów zalecanych oraz zabronionych, albo takich, które można jeść niewielkich ilościach i sporadycznie:

Mięsa i drób

Jedz: baraninę, cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę, mięso strusia, serce, wątroba.
Unikaj: wieprzowiny, gęsi, bekonu, szynki.

Ryby i owoce morza

Jedz: okonia, dorsza, halibuta, jesiotra, łososia, makrelę, morszczuka, pstrąga tęczowego, sardynkę, solę, szczupaka, śledzia, tuńczyka.
Unikaj: kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał

Obojętne: kozi ser, masło, ser feta, mozzarella, mleko sojowe.
Unikaj: mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze

Jedz: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikaj: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki

Jedz: pestki dyni, orzech włoski.
Unikaj: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych, orzeszków ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Jedz: fasolę aduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”.
Unikaj: fasoli coper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy czerwonej i zielonej.

Zboża

Unikaj: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków kukurydzianych, płatków siedem-zbóż, bakaliowych, pszenicy i skrobi.

Chleb i grzanki

Unikaj: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, pszennego chleba razowego, grzanek, grzanek kukurydzianych, pieczywa białego i mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla.

Ziarna i makarony

Unikaj: białej mąki pszennej, makaronów, Kus-kusu, mąki graham.

Warzywa

Jedz: boćwinę, brokuły, cebulę czerwoną, cebulę hiszpańską, cebulę żółtą, chrzan, cykorię, czerwoną paprykę, czosnek, dynię, kalarepę, karczochy, mniszek lekarski, pasternak, pietruszkę, pory, rzepę, sałatę rzymską, szpinak.
Unikaj: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czarnych oliwek, gorczycy, kalafiora, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce

Jedz: figi suszone i świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikaj: figi rajskiej, jeżyn, mandarynek, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje

Pij: sok z ananasa, wiśni, suszonej śliwki.
Unikaj: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy

Jedz: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszkę,
Unikaj: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe

Pij: chmiel, imbir, kurzyślep (chwast pojawiający się wiosną, w medycynie ludowej stosowany na choroby gardła), lipę, miętę pieprzową, mniszek, morwę, owoc dzikiej róży
Unikaj: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu.

Używki

Wskazane:  woda gazowana
Unikaj: coca-coli, czarnej herbaty, likierów, napojów gazowanych.

Dodatki:

Wskazane: musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek ale z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru.
Unikaj: ketchupu, marynowanego kopru, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

Dieta dla grupy krwi 0 jadłospis

Dieta zgodna z grupą krwi 0 – przedstawiamy przykładowy plan posiłków:

Śniadanie: Kromka razowego chleba, jajecznica na maśle, sok z ananasa
Obiad: Sałatka z kurczaka  z zielonymi winogronami, orzechami włoskimi i majonezem, bułeczka żytnia.
Podwieczorek: Wafle ryżowe, świeża figa, sok z wiśni
Kolacja: Porcja ryby grillowanej ok. 200-300 g z ugotowanym na parze brokułem, zielona herbata.

Dieta dla grupy krwi A

Około 15 – 25 tysięcy lat temu Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z grupą krwi „O”, żywiący się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi ludności towarzyszył spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi „O” musieli znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zaczęło spożywać pokarm roślinny. Zaczęła rozwijać się produkcja oparta na rolnictwie i uprawach. W ten sposób wykształciła się grupa krwi „A”, z genetycznym kodem roślinożercy, nazywana również „rolnikiem”. Dla współczesnych posiadaczy grupy „A” odpowiednie odżywianie powinno być oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm). Oto lista wskazanych i zabronionych produktów dla wegetarianina – dieta zgodna z grupą krwi A:

Mięsa i drób
Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikaj zwłaszcza: baraniny, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Ryby i owoce morza
Jedz: dorsza, karpia, łososia, makrelę, pstrąga, sardynkę, sieję, szczupaka, okonia, ślimaki. Nie należy jeść ryb wędzonych.
Unikaj: flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, krabów, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza.

Nabiał
Jedz: mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne: kefir – zsiadłe mleko.
Unikaj: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, sera gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze
Jedz: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soi.
Unikaj: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Jedz: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikaj: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i rośliny strączkowe
Jedz: czerwoną soję, fasolę aduke, azuki, czarną, pinto, zieloną, groch „czarne oczko”.
Unikaj: fasoli copper, navy, nerkowatej.

Zboża
Wskazane: amarant, gryka, kasza.
Unikaj: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków z owocami i bakaliami, pszenicy, skrobi, ziemniaków.

Chleb i grzanki

Jedz: chleb esseński i Ezechiela (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością), chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikaj: bułek z otrębami pszennymi, chleba pszennego pełnoziarnistego, chleba wieloziarnistego, chleba z białej mąki i z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony
Jedz: grykę, kaszę, makaron ryżowy, mąkę ryżową, mąkę żytnią, owies.
Unikaj: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki razowej pszennej.

Warzywa
Jedz: botwinkę, brokuły, cebulę czerwoną, cebulę hiszpańską, cebulę żółtą, dynię, chrzan, cykorię, czosnek, kalarepę, kapustę bezgłową, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszkę, por, rzepę, sałatę rzymską, szpinak.
Unikaj: bakłażana, kapusty białej i czerwonej oraz kapusty chińskiej, oliwek czarnych i greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków, rabarbaru i szczawiu.

Owoce
Jedz: ananasa, borówki, cytryny, figi suszone, figi świeże, grejpfruty, wiśnie, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki świeże i suszone, żurawinę.
Unikaj: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy.

Soki i napoje
Pij: sok z wiśni, marchwi, winogron, moreli, śliwki, ananasa, grejpfrutowy oraz wodę (z cytryną).
Unikaj: soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

Przyprawy
Jedz: czosnek, imbir, słód jęczmienny, sos sojowy.
Unikaj: kaparów, octu, pieprzu białego i czerwonego, pieprzu czarnego mielonego, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Pij: aloes, echinaceę, głóg, dziurawiec, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradkę, walerianę, zieloną herbatę, żeń-szeń.
Unikaj: czerwonej koniczyny.

Używki
Pij: czerwone wino, herbatę zieloną, kawę bezkofeinową.
Unikaj: coca-coli, czarnej herbaty, likierów, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Dodatki
Jedz: musztardę.
Unikaj: ketchupu, majonezu.

Dieta dla grupy krwi A jadłospis

Dieta zgodna z grupą krwi A – przedstawiamy przykładowy plan posiłków:

Śniadanie: 1/2szklanki płatków kukurydzianych, szklanka mleka sojowego, ? szklanki jagód, zielona herbata
Obiad: sałata wymieszana z ugotowaną fasolką szparagową, pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą, serem feta, ok. 50 g, listków mięty; kromka żytniego chleba razowego. Do picia sok z wiśni.
Podwieczorek: Wafle z dmuchanego ryżu ze świeżym ananasem
Kolacja: Pstrąg z rusztu (ok.300 g), sałata skropiona jogurtem naturalnym, kromka chleba żytniego

Dieta dla grupy krwi AB

Grupa krwi „AB” jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Jest ona wynikiem wymieszania osobników posiadających grupy „A” i „B”. Ta genetyczna dwoistość sprawiła, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności dlatego też dr d’Adamo określił ją jako niewiadomą „enigmatyczną”. Czasami złożone antygeny tej grupy „AB” charakteryzują się właściwościami typu „A”, w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie „B”. Osoby z grupą „AB” odziedziczyły układ immunologiczny po przodkach grupy „A”. Reaguje on źle na wszystko to, na co reagują grupy krwi „A” i „B”. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie „AB” stwierdza się otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę.

Dieta zgodna z grupą krwi AB – wykaz produktów wskazanych i zakazanych:

Mięsa i drób
Jedz: baraninę, indyka, jagnię, królika.
Unikaj: wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, przepiórek, bekonu, serc, szynki.

Ryby i owoce morza
Jedz: tuńczyka, dorsza, jesiotra, łososia, makrelę, pstrąga tęczowego i morskiego, sardynkę, szczupaka, ślimaki, morszczuk.
Unikaj: flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, śledzia (marynowanego), węgorza.

Jaja i nabiał
Jedz: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśną śmietanę, mleko owcze, ser fetę, mozzarellę, ser owczy, serek wiejski.
Unikaj: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, serów pleśniowych, parmezanu.

Oleje i tłuszcze
Jedz: oliwę z oliwek.
Unikaj: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju słonecznikowego i sezamowego.

Orzechy i pestki
Jedz: orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Unikaj: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, sezamu, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Jedz: fasolkę czerwoną, fasolkę navy, fasolę pinto, soczewicę zieloną.
Unikaj: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, nerkowatej, groszku „czarne oczko”.

Zboża
Jedz: orkisz, otręby ryżowe i owsa, owsiankę, proso, ryż dmuchany.
Unikaj: gryki, kasz, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki
Jedz: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński i Ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikaj: bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony
Jedz: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Unikaj: makaronu z karczocha, kaszy gryczanej.

Warzywa
Jedz: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, brukselka, kiełki lucerny, ogórek, pasternak, pietruszkę, seler, por, słodkie ziemniaki.
Unikaj: awokado, fasoli, karczocha amerykańskiego i jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, rzodkiewek.

Owoce
Jedz: ananasa, cytrynę, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnię, malino-jeżyny, śliwki, wiśnie, winogrona  czarne, zielone, czerwone, żurawinę.
Unikaj: bananów, mango, gruszek, granatów, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Pij: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Unikaj: soku pomarańczowego.

Przyprawy
Jedz: curry, chrzan, czosnek, pietruszka.
Unikaj: przypraw korzennych, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Pij: echinaceę, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, zieloną herbatę, żeńszeń.
Unikaj: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu.

Używki
Pij: kawę, herbatę zieloną.
Unikaj: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty, likierów, napojów gazowanych.

Dodatki
Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw z octem

Dieta dla grupy krwi AB jadłospis

Dieta zgodna z grupą krwi AB – przedstawiamy przykładowy plan posiłków:

Śniadanie: Jajka na miękko, dwie kromki chleba razowego żytniego; do picia herbatka z owoców róży
Obiad: Sznycel z indyka (bez panierki), ryż dziki ok. 50 g; brokuł ugotowany na parze.
Podwieczorek: Jogurt naturalny 150 g, brzoskwinia.
Kolacja: Sałatka z tuńczyka w sosie własnym ok. 80 g; cebulki, ogórka kwaszonego i czerwonej fasolki z łyżka oliwy i soku z cytryny; do tego kromka razowego chleba żytniego; do picia  zielona herbata.

Dieta dla grupy krwi B

Grupa „B” rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych jak i zwierzęcych. Taki tryb życia wykształcił grupę „B”. Dzisiejsi potomkowie koczowników osiągnęli swoistą równowagę pomiędzy produktami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, mogą zjadać z tych grup wszystkie rodzaje pożywienia. Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Osoby z grupą „B” jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy „A” są przeciwwskazane. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Słabym punktem grupy B jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe.

Dieta zgodna z grupą krwi B: Produkty wskazane i zabronione:

Mięsa i drób
Jedz: baraninę, dziczyznę, jagnięcinę, królika.
Unikaj : wieprzowiny, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, bekonu, serc, szynki,.

Ryby i owoce morza
Jedz: dorsza, flądrę, łososia, jesiotra, kawior, makrelę, młode szczupaki, morszczuka, pstrąga morskiego, sardynkę, szczupaka, solę.
Unikaj: bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, ślimaków, węgorza.

Jaja i nabiał

Jedz: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, sery
Unikaj: lodów, serów pleśniowych.

Oleje i tłuszcze
Jedz: olej z oliwek.
Unikaj: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego.

Orzechy i pestki
Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikaj szczególnie: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Jedz: fasolkę nerkowatą.
Unikaj: fasoli aduke, azuki, czarnej, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Jedz: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsiankę, proso, ryż dmuchany.
Unikaj: amaranthusa, gryki, jęczmienia, kasz, kukurydzianki, otrębów pszennych, płatków kukurydzianych, żyta.

Chleb i grzanki
Jedz: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński i Ezechiela, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie.
Unikaj: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, pszennego chleba.

Ziarna i makarony

Jedz: mąkę z owsa, mąkę ryżową.
Unikaj: dzikiego ryżu, kasz, Kus-kusu, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki żytniej, pszennej mąki durum.

Warzywa
Jedz: bakłażana, botwinkę, brokuły, buraki, brukselkę, kapustę białą i czerwoną, kapustę chińską, kalafiora, marchew, pasternak, pietruszkę, paprykę czerwoną, zieloną, żółtą.
Unikaj: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rabarbaru.

Owoce
Jedz: ananasa, banana, czarne winogrona, jeżynę, papaję, śliwki, winogrona.
Unikaj: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych.

Soki i napoje
Pij: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikaj: soku pomidorowego.

Przyprawy
Jedz: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikaj: cynamonu, czarnego i białego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, ziela angielskiego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Pij: imbir, lukrecję, liście malin, miętę pieprzową, owoce dzikiej róży, pietruszkę, szałwię, żeń-szeń.
Unikaj: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału.

Używki
Pij: zieloną herbatę.
Unikaj: coca-coli, likierów, napojów gazowanych, wody sodowej.

Dodatki
Unikaj: ketchupu

Dieta dla grupy krwi B – jadłospis

Dieta zgodna z grupą krwi B – przedstawiamy przykładowy plan posiłków:

Śniadanie: Ryż dmuchany (1/2 szklanki), szklanka mleka, jajko na miękko, kromka chleba razowego
Obiad: Królik w potrawce, zielona sałata; herbata owocowa
Podwieczorek: Jogurt naturalny 150 g, szklanka truskawek lub jagód
Kolacja: Łosoś gotowany na parze, szklanka fasolki szparagowej, kalafior z odrobina oliwy; do picia herbata zielona

Dieta zgodna z grupą krwi zdaniem eksperta

  • Plusy

Dieta zgodna z grupą krwi nie tylko odchudza, ale również zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, poprawia samopoczucie, odmładza. Nie trzeba liczyć zjadanych kalorii

  • Minusy

Odchudzające i prozdrowotne działanie tej diety nie zostało potwierdzone klinicznie. Trudno ją stosować, nie znając polskich odpowiedników produktów opisanych przez dra d’Adamo, szczególnie dotyczy to warzyw, ryb, i produktów zbożowych. Dieta nie jest zbilansowana pod względem kaloryczności i składników odżywczych dla dzieci, młodzieży i innych grup ludności. Łatwo zafundować sobie niedobór albo nadmiar składników odżywczych. W przypadku grupy „0″jest dietą zakwaszającą, obciążającą nerki.

Wady i zalety jakie ma dieta zgodna z grupą krwi

Wady jakie ma dieta zgodna z grupą krwi:

  1. Po pierwsze trzeba uściślić, że autor diety mimo, że jest przedstawiony jako wybitny lekarz medycyny naturalnej, nie jest lekarzem. Twórca opisywanej diety ukończył na początku lat 80-tych. Bastyr College w Seattle, czyli odpowiednik polskiej szkoły pomaturalnej, po której nie uzyskuje się tytułu naukowego. Niedokładne przetłumaczenie tej informacji  wprowadza w błąd czytelnika. Takich błędów może być więcej
  2.  Książka nie posiada żadnych podstaw naukowych. Logiczne wydaje się stwierdzenie, że grupa krwi wpływa na indywidualne cechy człowieka, ale oprócz grup krwi, o zróżnicowaniu osobniczym  decydują również antygeny zgodności tkankowej (HLA), czego autor nie uwzględnia w swojej teorii. Nie jest też prawdą, że w ciągu 40 tys. lat powstawały nowe grupy krwi. Oznaczałoby to, że człowiek musiałby się mutować szybciej niż muszka Drosophilia.
  3. Autor zakłada, że wśród ludzi występuje różna w zależności od grupy krwi przemiana materii. Jest to założenie błędne, ponieważ pozyskiwanie energii z metabolizmu tłuszczy, węglowodanów i białek wykazuje stałość niezależnie od ras, klimatu czy grup krwi. Świadczy o tym także obecność tych samych enzymów i hormonów.

Zalety jakie ma dieta zgodna z grupą krwi:

  1. Dieta zgodna z teorią grup krwi zawiera zdrowe, nieprzetworzone produkty, w ten sposób mniejsza jest zawartość soli i cholesterolu w przyjmowanych pokarmach.
  2. Jedzenie zgodne z grupą krwi, nie wymaga drastycznych ograniczeń w sposobie żywienia, ale wymusza pewne uporządkowanie.
  3. Kalorie i ich liczenie, są najmniej ważne w tej diecie, podobnie jak w diecie Montignac.

 

Rating: 3.7/5. From 6 votes.
Please wait...
Dieta zgodna z grupą krwi - krople krwi