No votes yet.
Please wait...

Proponujemy jadłospis ułożony zgodnie z ostatnimi zaleceniami żywieniowców.
Dania są pyszne i lekkie – dzienne menu ma ok. 1300 kalorii. Nie ograniczaj się jednak do przygotowywania posiłków! Pamiętaj, że nieodłączną częścią tej diety jest ruch.

DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE 340 kcal

Jogurt z płatkami i gruszką

szklanka chudego jogurtu naturalnego, po 2 łyżki płatków owsianych i żytnich, średnia słodka gruszka

2 ŚNIADANIE 150 kcal

Kanapka z warzywami

cienka kromka chleba pełnoziarnistego, 2 łyżeczki chudego serka naturalnego, 5 dużych rzodkiewek, 1,5 małego ogórka

OBIAD 470 kcal

Kotleciki bazyliowo-czosnkowe z pomidorami

150 g fileta z piersi kurczaka, kilka plasterków małego pomidora, suszona bazylia, czosnek, przyprawy

Surówka z cykorii i pomarańczy

kilka listków cykorii, 1/2 średniej pomarańczy, łyżka rodzynek, 2 orzechy włoskie, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, przyprawy

Kasza gryczana z zieleniną

25 g suchej kaszy gryczanej, koperek lub pietruszka

Kurczaka rozbij, natrzyj czosnkiem, posyp przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Następnie ułóż na nim plasterki pomidora, posyp bazylią i potrzymaj chwilę na małym ogniu.Cykorię pokrój na małe kawałki, dodaj cząstki pomarańczy, oliwę, posiekane orzechy, rodzynki i dopraw.Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą, wymieszaną z posiekaną zieleniną.

PODWIECZOREK 120 kcal

duże kiwi, 10 migdałów

KOLACJA 250 kcal

Gęsta zupa warzywna z fasolką

1/2 szklanki posiekanej zielonej kapusty, duży pomidor bez skórki, 1/2 małej papryki, 1/2 małej cebuli, 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki, 20  g brązowego ryżu, łyżeczka oliwy z oliwek, 300 ml lekkiego bulionu, zielenina, przyprawy

DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE 360 kcal

Grzanki z duszonym szpinakiem i sezamem

duża grahamka, 3 łyżki duszonego szpinaku, łyżka nasion sezamu, duży pomidor, 1/2 średniej papryki

2 ŚNIADANIE 140 kcal

Jogurt z bananem

małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego, 1/2 średniego banana

OBIAD 440 kcal

Zupa z zielonej brukselki

25  g suchego makaronu – najlepiej pełnoziarnistego, 100 g fileta z piersi kurczaka, 1/2 opakowania mrożonej brukselki, 2 średnie marchewki, średnia pietruszka, mały kawałek selera, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, 300  ml bulionu, zielenina, przyprawy

Makaron ugotuj na półtwardo. Do gorącego bulionu wrzuć warzywa, kurczaka i gotuj do miękkości. Ugotowanego kurczaka pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę, zieleninę i dopraw.

PODWIECZOREK 140 kcal

mała kiść winogron

KOLACJA 240 kcal

Twarożek z kalarepką

opakowanie chudego serka naturalnego, 1/4 małej kalarepki, 1/2 średniej papryki,
cienka kromka chleba razowego

DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE 390 kcal

Mandarynkowa owsianka z pestkami dyni

szklanka mleka 2 % tł., 5 łyżek płatków owsianych, duża mandarynka, łyżeczka pestek dyni

2 ŚNIADANIE 140 kcal

Jajko z warzywami i pieczywem

1/2 cienkiej kromki chleba z soją, jajko ugotowane na miękko, duży pomidor

OBIAD 380 kcal

Zapiekanka warzywna z kawałkami indyka

25 g suchego makaronu pełnoziarnistego, 100  g fileta z piersi indyka, 1/2 opakowania mrożonej, zielonej fasolki szparagowej, 1/3 opakowania mrożonego kalafiora, duży pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, kilka łyżek bulionu, zielenina, przyprawy

PODWIECZOREK 150 kcal

mały grejpfrut, 10 orzechów laskowych

KOLACJA 230 kcal

Papryka pieczona z farszem pieczarkowym

mała papryka, 5 małych pieczarek, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina, przyprawy, mała grahamka lub bułeczka orkiszowa

Pieczarki i cebulkę pokrój na małe kawałki i obsmaż na patelni teflonowej na oliwie. Przygotowanym nadzieniem napełnij połówki papryki, zawiń je w folię i piecz w temperaturze 160-180 st. C. Upieczoną paprykę podawaj z kawałkami grahamki.

DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE 350 kcal

Czosnkowe kanapki z polędwicą

duża grahamka, 3 łyżeczki chudego serka naturalnego, wymieszanego z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 plasterki polędwicy drobiowej, duży pomidor, mały ogórek, listki sałaty

2 ŚNIADANIE 120 kcal

szklanka kefiru naturalnego wymieszanego z garścią kiełków,
5 dużych rzodkiewek

OBIAD 440 kcal

Morelowy kurczak duszony w winie

150 g fileta z piersi kurczaka, 3 suszone morele, 1/3 kieliszka białego wina półwytrawnego, kilka łyżek bulionu, zielenina, przyprawy, 1/2 opakowania mrożonych brokułów, duży pomidor, 25 g suchej kaszy jęczmiennej, zielenina

Kurczaka pokrój na małe kawałki, obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu, dodaj pokrojone na paseczki kawałki moreli, dolej wino, bulion i duś do miękkości. Przed podaniem dopraw i posyp zieleniną. Brokuły ugotuj na parze lub w małej ilości wody, pomidora pokrój w ćwiartki. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą wymieszaną z zieleniną.

PODWIECZOREK 140 kcal

mała gruszka, łyżka nasion słonecznika

KOLACJA 270 kcal

Ryż z zielonym groszkiem

40  g suchego brązowego ryżu, 1/4 opakowania mrożonego groszku, duży pomidor, 1/2 małej cebulki, kilka łyżeczek bulionu, zielenina, przyprawy

DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE 340 kcal

Shake żurawinowy

szklanka chudego jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżeczki suszonej żurawiny, 2 łyżeczki nasion sezamu

2 ŚNIADANIE 140 kcal

Kanapka z wędzonym łososiem

1/2 małej grahamki, plasterek wędzonego łososia, średni pomidor, mały ogórek

OBIAD 430 kcal

Krem z dyni z drobnym makaronem

25 g suchego drobnego makaronu pełnoziarnistego, np. muszelek, 100 g fileta z piersi kurczaka, 1,5 szklanki miąższu z dyni, 3 małe marchewki, łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki nasion słonecznika, 300 ml lekkiego bulionu, łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina, przyprawy

Makaron ugotuj na półtwardo. Do gorącego bulionu wrzuć kurczaka, kawałki warzyw i ugotuj do miękkości. Ugotowanego kurczaka wyjmij i pokrój na małe kawałki, pozostałe składniki w zupie zmiksuj, dodaj oliwę  i przecier.  Jeszcze przez chwilę gotuj, dopraw. Zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka, zieleniną i nasionami.

PODWIECZOREK 140 kcal

średni banan

KOLACJA 220 kcal

Dorsz gotowany

150 g fileta z dorsza, sok z cytryny, przyprawy

Surówka z kwaszonej kapusty

szklanka kwaszonej kapusty, średnia marchewka, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, zielenina, przyprawy

DZIEŃ 6.

ŚNIADANIE 340 kcal

Serek z kawałkami cukinii

opakowanie chudego serka naturalnego, 1/3 małej cukinii, zielenina, przyprawy,
1/2 średniej papryki, 2 kromki chleba pełnoziarnistego

2 ŚNIADANIE 140 kcal

Jogurt z kawałkami mandarynki

małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego, średnia mandarynka, 5 migdałów

OBIAD 450 kcal

Sałatka z bobem i kawałkami jajka

1/2 opakowania mrożonego bobu, pomidor, 1/3 małej papryki, 2 ogórki konserwowe, 1/2 małej cebuli, jajko ugotowane na twardo, łyżeczka oliwy, zielenina, przyprawy, mała grahamka

Bób ugotuj w małej ilości wody. Pozostałe warzywa pokrój na małe kawałki, jajko posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj, dodaj oliwę, zieleninę i dopraw. Sałatę podawaj z pieczywem.

PODWIECZOREK 130 kcal

sok wyciśnięty z dużej pomarańczy

KOLACJA 250 kcal

Kurczak duszony z porami i winem

100 g fileta z piersi kurczaka, mały por, 1/3 kieliszka białego wina, kilka łyżek bulionu, zielenina, przyprawy

Sałata z sosem winegret i pomidorami

kilka liści sałaty, 2 średnie pomidory, sos winegret: łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, zielenina, przyprawy

No votes yet.
Please wait...