Rating: 3.3/5. From 4 votes.
Please wait...

Dieta kapuściana trwa tydzień i jest oparta na zupie warzywnej, w której wiodącą rolę odgrywa kapusta i jej kuzyni: brokuły, kalarepa, kalafior i brukselka. W Polsce dieta kapuściana zyskała sławę dzięki prezydentowi Kwaśniewskiemu, który podobno dzięki niej schudł kilkanaście kilogramów. Jednak, jak czas pokazał – niezbyt skutecznie. Według źródeł internetowych dieta ta była stosowana u otyłych pacjentów, przygotowywanych do zabiegów chirurgicznych w Sacred Hearts Hospital. Niestety, szpital Najświętszego Serca jest głównym bohaterem amerykańskiego komediowego serialu „Scrubs”, dlatego nie warto wierzyć w zapewnienia internautów o jej skuteczności ani doszukiwać się naukowych przesłanek tej diety.

Dieta kapuściana – Zasady diety

Podstawą jadłospisów jest zupa ugotowana z kapusty włoskiej lub białej, kalafiora lub brukselki albo ich mieszanki. Można ją jeść bez ograniczeń cały dzień, kiedy tylko pojawiają się pierwsze sygnały głodu. Aby jednak jej smak szybko się nie znudził się, śniadania i kolacje można wzbogacać o inne produkty. Pierwszego dnia są to niektóre owoce, drugiego–warzywa, trzeciego–warzywa i owoce. W czwartym dniu można pozwolić sobie na coś więcej niż posiłek z płodów ziemi – pojawia się mleko oraz banany. W piątym i szóstym dniu diety oprócz zupy kapuścianej wolno jeść owoce oraz mięso lub ryby z warzywami, szóstego – to, co piątego, a w siódmym – gotowany ryż.

Dieta ta, mimo że składa się przede wszystkim z warzyw i owoców, nie jest wskazana dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, z wyciętym woreczkiem żółciowym, kobiet w ciąży, karmiących, nastolatków i osób z niedoczynnością tarczycy. Mogą oni tą dietą obniżyć swój i tak niski metabolizm z powodu związków obecnych w kapuście, które neutralizują działanie niezbędnego pierwiastka w naszym organizmie, jakim jest jod. Jak podają źródła internetowe, podczas kuracji można pozbyć się 3–5 kg. Aby osiągnąć taki wynik, trzeba ograniczyć sól, zrezygnować z tłuszczu, słodyczy, napoi gazowanych i alkoholu. Ważne jest też, aby w trakcie diety wypijać przynajmniej 1,5 litra napojów. Może to być woda, herbata, świeże soki i chude mleko.

Podstawowy przepis na zupę

•główka kapusty (lub mrożonka: zupa prezydencka) •2 lub 3 puszki pomidorów (ew. puszeczka koncentratu pomidorowego) •2 papryki (zielona i czerwona)
•3 duże cebule •1 seler naciowy •1 por •przyprawy (wedle uznania): sól, pieprz, curry, bazylia, papryka, pietruszka, ostry sos (np. chili)

Przygotowanie: warzywa poszatkuj na małe kawałki, zalej je wodą i gotuj przez 10 min na dużym ogniu. Dodaj pomidory lub koncentrat. Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy warzywa staną się miękkie.

Dieta kapuściana – jadłospis na tydzień

dzień 1.
Tylko zupa i owoce (oprócz bananów). Dużo płynów: gorzka herbata oraz woda.

dzień 2.
Zupa i warzywa (surowe albo gotowane), najlepiej zielone. Nie wolno jeść: fasoli, grochu i kukurydzy. Na kolację „w nagrodę” ugotuj lub upiecz w skórce dwa duże ziemniaki: zjedz je bez soli z odrobiną masła. Nie wolno ci jeść w tym dniu żadnych owoców!

dzień 3.
Zupa, owoce i warzywa (oprócz ziemniaków i bananów), w dowolnych ilościach. W tym dniu możesz zmierzyć talię, powinna być węższa o 1 cm.

dzień 4.
Zupa oraz 3–4 średnie banany. W tym dniu wypij 8 szklanek odtłuszczonego mleka i wody.

dzień 5.
Mięso oraz pomidory. Możesz zjeść 0,5 kg chudego mięsa (najlepiej wołowiny, może też być pierś z kurczaka czy indyka lub chuda ryba) oraz 6 niedużych surowych pomidorów. Mięso powinno być gotowane albo opiekane bez tłuszczu i soli. Trzeba wypić 1,5–2 l wody. Nie zapominaj o zupie – zjedz ją przynajmniej raz w ciągu dnia.

dzień 6.
Wołowina i warzywa, najlepiej zielone: sałata, szpinak i fasolka szparagowa bez ograniczeń. Zamiast wołowiny może być ryba, kurczak albo indyk. Przynajmniej jeden posiłek zjedz w postaci zupy.

dzień 7.
Zjedz przynajmniej raz zupę, trochę gotowanego ciemnego, niełuskanego ryżu i warzywa. Do picia: woda oraz soki warzywne w dużych ilościach.

Dieta kapuściana zdaniem eksperta

Zalety
Kuracja jest krótka, prosta i nieuciążliwa. Zupę kapuścianą można przygotować od razu na tydzień, poporcjować i zamrozić. Dzięki niej można pozbyć się obrzęków (pod warunkiem, że nie nadużywa się soli i sosu sojowego). Jest to zasługa potasu, w który bogate są warzywa.

Wady
Dieta kapuściana dostarcza mało kalorii i uniemożliwia przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu, jodu. Prowadzi do niedoborów prowitaminy A i innych witamin, które aby były przyswojone przez organizm, potrzebują tłuszczu (A, D, E, K). Istnieje ryzyko niedoborów witamin z grupy B oraz C. Są one niszczone podczas gotowania. Niskie spożycie białka w diecie kapuścianej hamuje metabolizm: zwolniona jest synteza hormonów, enzymów, ciał odpornościowych itp. Ten stan grozi efektem jojo.

Bardzo dużym minusem diety kapuścianej jest jej niska kaloryczność, która co prawda gwarantuje szybki spadek masy ciała, ale wywołany głównie niedożywieniem i utratą wody przez organizm, a nie spalaniem tkanki tłuszczowej.

Rating: 3.3/5. From 4 votes.
Please wait...