Rating: 1.7/5. From 23 votes.
Please wait...

Autorem „diety optymalnej” jest lekarz i dietetyk z sanatorium w Ciechocinku, Jan Kwaśniewski, który uważa, że produkty zwierzęce (wieprzowina, podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery) można jeść bez ograniczeń. Należy jednak zrezygnować z cukru, słodyczy i owoców. Chodzi o to, by ze swojego menu prawie wykluczyć węglowodany. W diecie optymalnej najważniejszy jest stosunek tłuszczów do białek i węglowodanów. Jadłospisy trzeba tak układać, aby na 1 g białka przypadało 2,5–3,5 g tłuszczu i 0,5 g węglowodanów. Od tej zasady stosuje się różne odstępstwa spowodowane stanem zdrowia i wiekiem. Według Kwaśniewskiego dzieci powinny jeść więcej białka, a z kolei osoby otyłe – zredukować tłuszcz. Osoby, które stosują tę dietę, szybko chudną, chociaż jedzą tłusto. Większość dietetyków i lekarzy zabrania jednak stosowania tego sposobu odżywiania, bo uważa, że przynosi on więcej strat niż korzyści i w dłuższej perspektywie jest szkodliwy.

Zasady diety doktora Kwaśniewskiego

Jadasz 3 posiłki dziennie, np. na śniadanie jajecznicę na bekonie, na obiad soczystą golonkę lub pieczoną kaczkę, a na kolację zapiekankę z sera, szynki i jaj. Dieta opiera się na jajach, produktach mlecznych i mięsie, istotnym elementem są sery żółte i pleśniowe, jedzone bez chleba. Dzienna porcja mięsa to przynajmniej 100–200 g. Jeżeli jesz chude mięso, to dodajesz do niego tłuszcze, np. drób urozmaicasz boczkiem. Unikasz węglowodanów, w ciągu dnia możesz ich zjeść tylko 50 g. Żeby zachować te zasady, wolno zjeść zaledwie 300 g warzyw lub bardzo mało owoców. Z tego samego powodu należy zrezygnować z pieczywa i potraw mącznych. Możesz ćwiczyć, dostosowując wysiłek do swoich możliwości i samopoczucia (zwykle na tej diecie  samopoczucie jest nie najlepsze).

Strategicznymi składnikami w tej diecie są białko i tłuszcz. Tłuszcz stymuluje produkcję ciepła. A białko pobudza wydzielanie hormonów, które ułatwiają spalanie sadełka. Ten sposób jedzenia syci i ogrzewa organizm.

Dieta Kwaśniewskiego – Przykładowy jadłospis

Co zalecane?

  • tłuszcze zwierzęce: smalec, masło, boczek, słonina
  • jaja kurze (przede wszystkim żółtka) –przynajmniej 4 na dobę
  • tłuste sery – żółte i białe
  • podroby
  • galarety mięsne
  • tłuste sosy
  • mięso – najlepiej tłusta wieprzowina
  • wędliny podrobowe – salcesony, pasztety, pasztetowe
  • tłuste ryby – łosoś, halibut, smażone na smalcu
  • tłusty drób (gęsi, kaczki)
  • majonez, pełne mleko, śmietana min 30% (1/2 l dziennie)

Co niewskazane?

  • cukier i słodycze
  • miód
  • owoce (zwłaszcza jabłka) i ich przetwory (słodkie dżemy, konfitury, kompoty)
  • ryż i kasze
  • chleb i inne pieczywo
  • gotowane ziemniaki
  • groch i fasola
  • słodkie napoje

Dzień 1.

Śniadanie

Jajecznica  zrobiona z 3 jaj i 150 g tłustego boczku.

Obiad

Barszcz biały ugotowany na kiełbasie, z plastrami boczku, słoniny, jajkiem zabielany najtłustszą śmietaną.

Kolacja

2 jajka i 5 łyżek masła rozpuszczonego w szklance pełnego mleka.

Dzień 2.

Śniadanie

Kromka specjalnego chleba (tłustego biszkoptowego)

Obiad

Golonka ok. 0,5 kg z sosem chrza-nowym

Kolacja

Porcja 200 g nóżek wieprzowych

Dieta optymalna odchudza, ale przyjęcie na stałe modelu odżywiania opartego głównie na tłuszczach jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Zalety: Dieta mało uciążliwa i tania. Zmniej-sza głód. Jest to zasługa niskiego poziomu węglowodanów w diecie, a to likwiduje tzw. huśtawkę cukrową. Nie wymaga liczenia kalorii.

Wady: Udowodniono, że taka ilość tłuszczów zwierzęcych prowadzi do rozwoju miażdżycy oraz uszkodzenia wątroby. Jest bardzo monotonna. Wymaga suplementacji preparatami witaminowymi oraz preparatami magnezu. Nie jest rekomendowana przez polski świat naukowy, co znalazło swój wyraz w opinii Komitetu Terapii Polskiej Akademii Nauk gdzie określoną ją jako „dietę szkodliwą i krótkowzroczną”.

Instytut Żywności i Żywienia wydał opinię, argumentując swoje obawy o zdrowie w ludzi w następujący sposób:

  • dieta nie została poddana rzetelnym badaniom naukowym, wykonano tylko jedną pracę kliniczną oceny tej diety, jednak liczba osób biorących udział w badaniu okazała się za mała, aby móc wyciągać daleko idące wnioski,
  • badania te dowiodły także, że w początkowym okresie stosowania tej diety jest ona niskokaloryczna, co wiąże się ze spadkiem masy ciała,
  • oceniono również, że jest to dieta ubogoskładnikowa, nie pokrywająca zapotrzebowania na witaminy i minerały,
  • Żywienie Optymalne, ubogie w węglowodany jest moczopędne, stąd człowiek tracąc wodę, może myśleć, że gubi tłuszcz,
  • długie stosowanie tej diety powoduje kumulowanie się witaminy A w wątrobie, co pociąga za sobą jej uszkodzenie w przyszłości,
  • zwiększa ryzyko zachorowania na kamicę nerek, osteoporozę, zapalenie trzustki,
  • po upływie około roku i pozornej poprawie zdrowia, zły cholesterol może ponownie podskoczyć,
  • zwiększa się ryzyko powstania miażdżycy,
  • osoby chore na cukrzycę czują się lepiej, ponieważ spożywają znacznie mniejsze ilości węglowodanów, jednak stosowanie tej diety to dla nich w najgorszym przypadku – śpiączka.
Rating: 1.7/5. From 23 votes.
Please wait...