Jeśli chcesz bez wyrzeczeń i szybko schudnąć, ale jesteś w klubie przeciwniczek diet i lubisz taniec i ruch, wypróbuj pomysł – dieta brazylijska. Dzięki niemu zabłyśniesz jędrną i młodą sylwetką!
Program bikini jest opracowany tak, że ma to co najlepsze z kuchni brazylijskiej: owoc acai, cytrusy, orzechy i nasiona roślin strączkowych. Razem z programem ruchowym pozwala każdemu pozbyć się do 5 kilogramów bez specjalnych wyrzeczeń. Odrobina dietetycznego pragmatyzmu i mnóstwo brazylijskiej radości pozwala po 3 tygodniach programu cieszyć się jędrnym ciałem, piękną skórą i wspaniałym samopoczuciem.
Dieta brazylijska – jagody acai i yerba mate
Przez 21 dni twoje śniadania, obiady, kolacje i przekąski będą zawierały najcenniejsze produkty kuchni brazylijskiej. Są to owoce, orzechy, ryby, chude gatunki mięs i rośliny strączkowe. Jeśli oczywiście nie uda ci się kupić chluby Brazylii, czyli jagód acai (sok i sproszkowane owoce możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością), zastosuj rodzime zamienniki: żurawiny, jagody, truskawki, maliny, przetwory z dzikiej róży i aronii. Codzienny pakiet owocowych antyoksydantów możesz wzbogacić o cytrusy i świeżo wyciskane z nich soki.
Kolejne produkty, bez których twoja dieta wciąż nie będzie brazylijska, to orzechy: brazylijskie i nerkowce. Te pierwsze to najlepsze źródło selenu pierwiastka, który zapewni Ci wigor i wieczną młodość; drugi to doskonałe źródło żelaza i cynku. Niewielki dodatek orzechów sprawi, że nie będziesz odczuwać głodu jedząc 1200 kcal (i ćwicząc). Kolejnym brazylijskim hitem jest napar z ostrokrzewu paragwajskiego czyli yerba mate. Ceniony za brawurowe działanie pobudzające, jest skuteczniejsza od kawy (ma niemal tyle samo kofeiny co kawa). Oprócz pobudzającego alkaloidu zawiera karoten i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, żelazo czy wapń. Parzysz ją w ciągu dnia, aż 7 razy, popijasz przez słomkę (najlepsza jest specjalna łyżka-rurka zakończona sitkiem, możesz ją kupić w sieci), aby mieć mnóstwo energii do działania.
Dieta brazylijska – capoeira, samba i Pilates
Stosując tę dietę możesz bez obaw, ćwiczyć. Twórczyni programu Regina Joseph, zaleca zarówno brazylijską sztukę walki capoejrę oraz rozciąganie według metody dr Pilates. Ćwiczenia powinny być ułożone w bloki 10, 30 i 60 minutowe, tworzące specjalną piramidę. W ciągu tygodnia, codziennie przez 10 minut trzeba się rozciągać. Do tego w ciągu tygodnia ćwiczysz przynajmniej dwa razy po 30 minut ćwiczenia spalające tkankę tłuszczową i budujące mięśnie. To doskonały sposób na zwiększenie wydolności organizmu.
Doskonała pomocą w ekspresowym odchudzaniu w stylu brazylijskim może być kurs samby tańczonej solo. Wibracje bioder wzmocnią i wymodelują Twoje pośladki, uda, mięśnie ramion, plecy. Samba jest nie tylko kombinacją ćwiczeń wzmacniających układ krwionośny, wszystkie mięśnie ale również, dających luz i elastyczne ciało.
Dieta brazylijska plusy:
- Twoje ciało ulega całkowitej przebudowie. Staniesz się nie tylko mocniejsza ale i twoja skóra i włosy nabiorą blasku, wzmocnią się też paznokcie
- Na tej diecie możesz ćwiczyć.
- Dostarcza mnóstwo antyoksydatów, działa również oczyszczająco
Minusy diety brazylijskiej:
- Niektóre produkty brazylijskie w Polsce trudno kupić, jeśli już są dostępne, to zwykle bardzo drogie.
- Ta dieta nie nadaje się dla wegetarian.
- Jeśli nie lubisz brazylijskich klimatów, trudno Ci będzie przekonać się do tej diety.
Dieta brazylijska – program bikini
Supersmaczna i sycąca dieta. Dostarcza ok. 1200 kcal z czego ok. 60 g stanowią białka; 165 g węglowodany i 40 g tłuszcze. Możesz stosować ją bez ograniczeń, za to korzyścią dla figury i bez obaw o zdrowie. Dieta dostarcza wielu dobrych kwasów tłuszczowych, mnóstwa składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Dzięki błonnikowi z płatków zbożowych i tłuszczom z bakalii, te niewielkie posiłki dłużej przebywają w żołądku, dając uczucie sytości. Z kolei wapń, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B wyregulują pracę znajdującego się w mózgu ośrodka głodu i sytości. Jeśli chcesz schudnąć 3 kg, stosuj ją dwa tygodnie, a układając menu korzystaj z proponowanych niżej jadłospisów. Komponuj je wtedy tak, by nie przekraczać zalecanej ilości kalorii.
Dieta brazylijska: Dla kogo tak a dla kogo nie:
Jeśli jesteś w okresie menopauzy, lubisz małe, ale sycące porcje; cierpisz na zaparcia – to dieta dla ciebie.
Nie nadaje się dla wrzodowców i osób, które mają kłopoty z wątrobą (bakalie są ciężkostrawne), ani dla uczulonych na orzechy (są nieodłącznym elementem tej diety). Nie mogą też stosować osoby z brakami w uzębieniu (źle pogryzione bakalie mogą być przyczyną niestrawności)
Dieta brazylijska jadłospis na dzień I
Śniadanie ok. 300 kcal
Płatki z owocami i orzechami
Do chudego mleka (szklanka) wsyp 3 łyżki płatków zbożowych, łyżeczkę zmielonych orzechów nerkowca, kilka rozmrożonych truskawek, posyp cynamonem. Możesz wszystkie składniki zmiksować.
Do picia yerba mate (sączysz ją cały dzień).
II Śniadanie ok. 210 kcal
Kanapka ezgotyczna
Składniki: kromka pumpernikla, plaster sera białego ok. 50 g, figa lub kilka plastrów pomarańczy, liście rukoli.
Na pieczywo połóż ser biały, pokrojoną w plastry figę lub pomarańczę, posyp rukolą.
Obiad ok 400 kcal
Ryba z warzywami
składniki: ok. 200 g filet z halibuta, ok. 200 g pokrojonej w słupki włoszczyzny (jeśli mrożona – pół opakowania), łyżka posiekanej natki albo kolendry, łyżka masła, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Kwadrat folii aluminiowej posmaruj oliwą, połóż przyprawione solą i pieprzem warzywa i masło. Połóż na tym rybę, szczelnie owiń je folią. Piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed jedzeniem posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Kolacja ok. 250 kcal
Tortilla z fasolą
Składniki: mała gotowa tortilla, czubata łyżeczka twarożku naturalnego, łyżka czubata czerwonej fasolki Kidney, 1/2 papryki pokrojonej w paseczki
Przygotowanie: tortillę podgrzej, posmaruj serkiem, posyp fasolką i papryką. Zwiń. Zjedz z sałatą.
Dieta brazylijska jadłospis na dzień II
Śniadanie 350 kcal
Płatki z owocami
składniki: 3-4 łyżki płatków wielozbożowych, szklanka mleka 1,5 %, łyżeczka sproszkowanych jagód acai lub łyżka żurawin, 2 zmielone orzechy włoskie;
Do picia pierwsze parzenie yerby.
Przygotowanie: płatki, susz wsyp do mleka, posyp orzechami
II śniadanie 180 kcal
Kanapka orzechowa
Składniki: plasterek sera białego chudego(50 g), kromka chleba Wasa, cząstki mandarynki, kilka orzechów pistacjowych
Przygotowanie: pieczywo posmaruj serkiem, połóż kawałki owocu i posyp rozdrobnionymi orzechami
Obiad ok. 460 kcal
Schab pieczony, surówka
Porcja pieczonego lub duszonego schabu ze śliwką (ok. 100 g), do tego porcja surówki (ok. 150 g) ze startego, na tarce blanszowanego selera, zmieszanego z pokruszonymi orzechami włoskimi, łyżką rodzynek i jogurtu.
Kolacja ok. 240 kcal
Zupa kukurydziana
Składniki na 4 porcje: duża puszka kukurydzy (zamiast niej możesz użyć mąki kukurydzianej), 2 łyżki masła, cebula, 2 ziemniaki, 2 szklanki bulionu warzywnego, szklanka mleka zagotowanego ze strużkami kokosa, 2 łyżki sera żółtego, szczypta chili, curry; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie: warzywa obrać. Cebulę bardzo drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, bulion, gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać odcedzone mleko, dodać kukurydzę (lub mąkę). Doprawić. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypać żółtym serem i natką.
Dieta brazylijska jadłospis na dzień III
Śniadanie ok. 340 kcal
płatki z mlekiem kokosowym i owocami
Składniki: 3 łyżki płatków, pokrojona w kawałki gruszka, szklanka mleka gotowana ze strużkami kokosa, łyżka zmielonych orzechów nerkowca, szczypta cynamonu
Przygotowanie: podgrzej mleko z wiórkami; odcedź. Wymieszaj z płatkami, pokrojonym owocem, orzechami
II śniadanie ok. 300 kcal
Sałatka z kurczakiem i orzechami
Składniki na porcję: ok. 100 g ugotowanego lub upieczonego mięsa drobiowego, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, główka sałaty, 2 pomidory, listki bazylii, 2-3 pokruszone orzechy brazylijskie (albo włoskie).
Przygotowanie: Sałatę podziel na listki, umyj, osusz. Pomidory pokrój w ćwiartki. Liście sałaty, kawałki kurczaka i pomidory, wymieszaj, przypraw. Posyp orzechami i bazylią. Zjedz z pieczywem pełnoziarnistym
Obiad ok. 380 kcal
Dorsz z surówką i ziemniakami
Upieczony lub ugotowany filet z dorsza (ok. 100 g), do tego surówka z kwaszonej kapusty czerwonej, kilku pokrojonych suszonych moreli i orzechów nerkowca, dwa ziemniaki gotowane.
Kolacja 240 kcal
Tortilla z sosem pomarańczowo żurawinowym i orzechami
Sos: Wymieszaj w blenderze wyciśnięty z pomarańczy sok, ? szklanki suszonych żurawin, łyżeczkę skórki pomarańczowej i chili. Danie posyp łyżką zmielonych orzechów: włoskimi lub pecan
Dieta brazylijska jadłospis na dzień IV
Śniadanie ok. 300 kcal
Mix owocowy
Składniki: jogurt naturalny 150 g, ? średniego banana, jagody, truskawki po ok. ? szklanki, 2 łyżki płatków owsianych, łyżka zmielonych orzechów brazylijskich.
Przygotowanie: rozmrożone owoce wymieszaj z posiekanym bananem i jogurtem, posyp płatkami i orzechami
II śniadanie ok. 130 kcal
Kanapka z pastą tuńczykową
Cienką kromkę chleba żytniego posmaruj pastą, posyp szczypiorkiem i zjedz z surówką zrobioną z zielonego ogórka węża, czerwonej cebuli, posypaną prażonymi orzeszkami nerkowca
Obiad – ok. 420 kcal
Pieczona ryba
Składniki: filet z dorsza ok. 150 g, kilka liści sałaty, papryka, pokrojona w paseczki (mogą być różne kolory), mała puszka białej fasoli, łyżka oliwy, świeże oregano, sok z cytryny, przyprawa do ryb.
Przygotowanie: filet skrop cytryną i natrzyj przyprawami, owiń w folię aluminiową i upiecz. Fasolkę odsącz z zalewy i umyj pod wodą, wymieszaj z sałatą. Przypraw oliwą. Podawaj posypaną oregano.
Podwieczorek – ok.120 kcal
Chlebek ryżowy posmarowany masłem orzechowym (łyżka od herbaty), cząstki mandarynki.
Kolacja – ok. 230 kcal
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki: szklanka sparzonej czerwonej kapusty, starte na tarce jabłko winne, cząstki pomarańczy, łyżka oliwy, szczypta chili, 2 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca, włoskich, lub brazylijskich.
Przygotowanie: składniki należy połączyć i zjeść z kromka pieczywa pełnoziarnistego.
Dieta brazylijska jadłospis na dzień V
Śniadanie ok. 340 kcal
Serek z owocami.
Na serek naturalny połóż zmiksowane maliny lub truskawki, posyp łyżeczką zmielonych orzechów pistacjowych. Zjedz z kromką chleba pełnoziarnistego.
II śniadanie ok. 180 kcal
Sałatka z pokrojonej cykorii, mandarynki, kilku ciemnych winogron, 2 orzechów włoskich, polana sosem zrobionym z łyżki sera pleśniowego i jogurtu naturalnego.
Obiad ok. 450 kcal
Makaron z krewetkami
Składniki: 1/2 opakowania mrożonych krewetek (Black Tiger), ok. 50 g makaronu, 2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 5 łyżek oliwy z oliwek, kilka suszonych lub świeżych pomidorków, 1/2 szklanki soku pomidorowego, sól, pieprz, szczypta chili
Przygotowanie: Ugotuj makaron. W międzyczasie na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż na niej pokrojony czosnek oraz krewetki aż zmienią kolor na różowy (trzymaj w cieple). Na pozostałej oliwie duś pomidory oraz sok, aż zacznie gęstnieć. Dodaj do niej krewetki z czosnkiem, makaron, wymieszaj. Przypraw i podawaj posypane posiekaną bazylią.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Zmiksowany jogurt naturalny (150 g) z połową szklanki mrożonych owoców i posypany łyżką rozdrobnionych orzechów laskowych.
Kolacja ok. 240 kcal
Warzywa z chrzanowym dipem
Wymieszaj kilka pokrojonych rzodkiewek, ok. 100 g odsączonej fasolki z puszki, jednego ugotowanego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, ogórka kwaszonego z sosem zrobionym z serkiem homogenizowanym białym (ok. 60 g) z łyżeczką chrzanu i majeranku. Sałatkę, przypraw i zjedz z pieczywem pełnoziarnistym
Dieta brazylijska jadłospis na dzień VI
Śniadanie ok. 400 kcal
Tosty z jabłkiem
Składniki: dwa tosty pełnoziarniste, jajko rozmieszane z odrobiną mleka i cynamonu, łyżka masła, jabłko pokrojone w plasterki, łyżeczka rozdrobnionych orzechów nerkowca
Przygotowanie: Jabłko obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i smaż z obu stron tosty obtoczone w jajku. Zjedz z pokrojonym jabłkiem, serkiem light lub niskosłodzoną konfiturą, i koniecznie posypane orzechami
II śniadanie ok. 100 kcal
Gruszka
Obiad ok. 450 kcal
Ryba z bakaliami i ryżem:
Składniki na 3 porcje: 60 dag filetów z dorsza, średnia cebula, po 2 łyżki: siekanych orzechów włoskich, królewskich rodzynków, 2 winne jabłka, sok z limonki, sól, pieprz, szczypta cynamonu, i chili, łyżka mąki i oliwy
Przygotowanie:
Rybę pokrój na niewielkie kawałki, przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż, przełóż do garnka. Skrop sokiem z limonki, dodaj sparzone rodzynki, pokrojone jabłka, posiekaną cebulę, odrobinę masła, przyprawy i duś z odrobiną wrzątku (ok. 10 minut). Pod koniec duszenia wsyp orzechy. Zjedz rybę z ryżem (ok. 50 g suchego), ugotowanego na sypko.
Podwieczorek ok. 120 kcal
Jogurt naturalny 150 g, łyżka pokruszonych orzechów laskowych
Kolacja ok. 250 kcal
Pikle z kalafiora
Składniki na porcję: warzywa: papryka, kalafior (lub brokuł), cebula, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki otrąb pszennych, powidła śliwkowe, sól, pieprz do smaku, solidny plaster (ok. 50 g) chudej gotowanej szynki. Przygotowanie: cebule i strąk czerwonej papryki pokrój w kostkę, podduś na oliwie, dodaj szklankę rozdrobnionego kalafiora, łyżkę octu winnego, szczyptę chili i 2 łyżki powideł śliwkowych. Dopraw solą i pieprzem, posyp 2 łyżkami otrąb pszennych; zjedz z plastrem chudej wędliny (ok. 30-50 g)
Dieta brazylijska jadłospis na dzień VII
Śniadanie ok. 500 kcal
Egzotyczne płatki
Składniki: wymieszaj jogurt naturalny 150 g z 4 łyżkami płatków owsianych, połówką pokrojonego różowego grejpfruta, dwiema suszonymi morelami, rozdrobnionym orzechem brazylijskim i szczyptą cynamonu
II śniadanie – ok. 150 kcal
Pokrojonego małego banana wymieszaj z cząstkami mandarynki, kawałkami kiwi, 2 orzechami włoskimi i 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
Obiad – ok. 580 kcal
Gulasz z indyka z papryką, makaron
Składniki na 2 porcje: 200 g filetu z indyka, łyżeczka oliwy z oliwek, 1/4 czerwonej cebuli, łyżeczka łagodnej papryki, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, 1/2 zielonej papryki, łyżka mąki, łyżka posiekanej kolendry. Przygotowanie: mięso pokrój na kawałki, obsyp mąką, razem z papryką, obsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w talarki cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Duś około 30 min.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Koktajl pomarańczowy.
Składniki: sok z jednej pomarańczy, ? opakowania jogurtu naturalnego (150 g), żółtko, szczypta słodziku. Przygotowanie: Utrzyj żółtko ze słodzikiem. Wymieszaj z sokiem i jogurtem.
Kolacja ok. 250 kcal
Ognista kolacja.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Włóż do rozgrzanego tłuszczu piórka cebuli, czosnek, pokrojoną paprykę i cukinię oraz pomidory. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą chili, majerankiem i bazylią. Na koniec dodaj 3 łyżki czerwonej fasolki i pokrojoną parówkę drobiową lub inną chudą wędlinę. Zjedz z pieczywem pełnoziarnistym.
