No votes yet.
Please wait...

Krótkie, jedno- albo dwudniowe, powtarzane regularnie (najlepiej co tydzień) diety są bardzo pożyteczne: oczyszczają organizm, pozwalają nieco odpocząć układowi trawiennemu, a przy okazji – dzięki widocznym gołym okiem rezultatom – motywują do dalszej batalii o szczupła linię.

To doskonała „pokuta” po kulinarnym szaleństwie (imieniny cioci, wesele kuzynki, świąteczne obżarstwo). Polecane są szczególnie przy niewielkiej nadwadze. Jeśli w pozostałe dni tygodnia nie będziesz się nadmiernie objadała, możesz dzięki nim przez miesiąc zrzucić około półtora kilograma. Jeden niskokaloryczny (600-800 kcal) dzień jest również doskonałym wstępem do mniej radykalnej (1000-1500 kcal) i dłuższej diety odchudzającej  – oczyszcza organizm i ogranicza głód poprzez efekt „skurczonego żołądka”.

Jednodniową dietę najlepiej zastosować w weekend, kiedy możemy trochę poleniuchować i odpocząć (duże ograniczenie kalorii może nieco osłabić organizm). Poprzedniego dnia dobrze jest zjeść lekką kolację, np. muesli (3-4 łyżki mieszanki muesli lub płatków owsianych z orzechami i rodzynkami) z 1 tartym jabłkiem, 1 jogurtem naturalnym (150 g) i 2  łyżeczkami otrąb pszennych. Popić ziołową herbatką (mięta, skrzyp polny lub specjalna herbatka odchudzająca z apteki). W czasie stosowania diety, nawet jednodniowej, staraj się pić jak najwięcej, nawet 3 litry płynów dziennie, najlepiej  wodę mineralną. Płyny wypłukują z organizmu szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, a dodatkowo – co istotne przy ograniczeniu jedzenia – tłumią głód.

DZIEŃ TRUSKAWKOWY (ok. 1000 kcal)

Śniadanie
250 g truskawek, kawa lub herbata

Przegryzka
1 pojemnik (150 ml) jogurtu naturalnego zmisksowany ze 100 g truskawek

Obiad
Sałatka z: 250 g truskawek, pół głowki zielonej sałaty, 150 g pieczarek, 1 jajka na twardo, polana sosem winegret (1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyzeczka musztardy, sól, pieprz), posypana natką lub bazylią.

Przegryzka
1 kromka pieczywa chrupkiego z 50 g twarożku (2 łyżki) i 100 g truskawek pokrojonych w plasterki.

Kolacja
Sałatka z: 250 g truskawek, 1 cykorii, 30 g sera typu feta, polana sosem winegret.

Dodatkowo należy w ciągu dnia wypić 2 l wody mineralnej.

DZIEŃ RYŻOWY (800 kcal)

125 g ryżu ugotować na osypko w 2 filiżankach niesolonej wody. Podzielić na trzy porcje.

Śniadanie (220 kcal)
Do jednej porcji ryżu dodać 75 g jogurtu naturalnego i pół utartego jabłka. Przyprawić szczyptą cynamonu i ewentualnie odrobiną słodzika.

Przegryzka (30 kcal)
1 kromka pieczywa chrupkiego

Obiad (300 kcal)
Nieduży ogórek (100 g) pokroić w drobną kostkę. Dodać 1 łyżkę gęstej śmietany, odrobinę musztardy, kilka kropli soku cytrynowego, kilka łyżek siekanego koperku i pieprz. Wymieszać z druga porcją ryżu. Jeść z 1-2 plastrami chudej szynki lub rostbefu.

Przegryzka (30 kcal)
1 kromka pieczywa chrupkiego

Kolacja (220 kcal)
Trzecią porcje ryżu wymieszać z 1 surowym białkiem ubitym na sztywną pianę i 1 łyżeczką siekanej natki. Na antyprzyczepnej patelni usmażyć bez tłuszczu omlet. 50 g kiełków (np. sojowych) sparzyć wrzątkiem, przyprawić sosem sojowym i imbirem. Posypać omlet ryżowy

Dodatkowo należy w ciągu dnia wypić co najmniej 1,5 l wody mineralnej i 1-2 filiżanki herbatki ze skrzypu polnego.

DZIEŃ TWAROGOWY (800 kcal)

750 g chudego twarożku podzielić na cztery porcje

Śniadanie (200 kcal)
Pół banana rozgnieść (zmiksować) z jedną porcją twarożku, przyprawić sokiem cytrynowym, dodać druga połówkę banana pokrojoną w talarki.

Przegryzka (50 kcal)
Pół banana (ok. 80 g)

Obiad (200 kcal)
50 g (1/3 strąka) czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać z druga porcja twarożku, przyprawić papryka w proszku. Jeść z 1 kromką pieczywa chrupkiego.

Przegryzka (150 kcal)
Trzecią porcje twarożku wymieszać z 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej (cytrynę sparzyć wrzątkiem, wyszorować pode bieżąca wodą i otrzeć tarką) i ewentualnie odrobiną słodzika.

Kolacja (200 kcal)
1 nieduży (100 g) ziemniak ugotować w mundurku z 1/2 łyżeczki kminku. Obrać, pokroić w talarki, wymieszać z czwartą porcja twarożku, 1 łyżką szczypiorku i pieprzem.

Dodatkowo należy wypić w ciągu dnia 2 litry wody mineralnej.

DZIEŃ BANANOWY (1000 kcal)

W ciągu dnia należy zjeść sześć bananów (po około 200 g każdy). Dodatkowo można wybrać dwie przegryzki z poniższej listy:

• 1 pojemnik jogurtu naturalnego (150 g)
• 1 jabłko
• 2 mandarynki
• 2 strąki papryki
• 3 małe pomidory
• 1/8 l wytrawnego wina białego
• 0,2 l piwa
• 1/4 l maślanki
• 1/8 l mleka pełnotłustego

Dodatkowo należy wypić w ciągu dnia 2 litry wody mineralnej.

DZIEŃ JEDNEGO OWOCU

W ciągu dnia należy zjeść 2 kilogramy owoców, podzielone na 5-6 porcji i wypić co najmniej 2 litry wody mineralnej. Do wyboru: winogrona, arbuzy, jabłka, gruszki, czereśnie, morele, brzoskwinie, truskawki.

DZIEŃ NA BAZIE SOKU JABŁKOWEGO

Podczas diety pij sok jabłkowy ze sklepu (niedosładzany) lub przyrządzony samodzielnie, w sokowirówce. Pierwszego i drugiego dnia diety jesz to samo. Dodatkowo należy codziennie wypić co najmniej 1,5 l niegazowanej wody mineralnej lub herbatek ziołowych.

Śniadanie
1 szklanka (250 ml) soku jabłkowego, 1 jajko na miękko z solą i pieprzem, 1 mała filiżanka herbaty bez cukru lub czarnej kawy

Drugie śniadanie
1 jabłko

Obiad
150 g naturalnego twarożku homogenizowanego, 2 łyżki sałatki z dowolnych świeżych owoców (banany, kiwi, cytrusy, nektarynki), 1 szklanka (250 ml) soku jabłkowego

Podwieczorek
1 szklanka (250 ml) soku jabłkowego

Kolacja
zapiekanka z grejpfruta (1 grejpfrut przekroić na pół, wydrążyć. Miąższ pokroić, wymieszać z 1 łyżką odcedzonego tuńczyka  puszki lub dowolnej ryby wędzonej i 2 rozgniecionymi orzechami włoskimi. Farszem napełnić połówki grejpfruta, wstawić do gorącego piekarnika na 3 minuty. Podać z 1/2 główki zielonej sałaty z sosem winegret /1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego lub soku cytrynowego, sól, pieprz/), 1 szklanka (250 ml) soku jabłkowego.

DZIEŃ JOGURTOWY

Podstawą tej krótkiej diety jest jogurt, nietuczący i nader korzystnie działający na nasz organizm. Jogurt to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków: zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz A, E i D, potas, sód, cynk i magnez.

100 g jogurtu naturalnego (2,5% tłuszczu) zawiera 75 kcal, 100 g jogurtu owocowego (2% tłuszczu) – 100 kcal.

Dieta trwa dwa dni, możesz w tym czasie zrzucić do dwóch kilogramów.
Na śniadanie, obiad i kolację pijesz koktajl jogurtowy ( 1 mały jogurt naturalny (150 g) zmiksowany z łyżką kiełków (najlepiej pszenicy), łyżką świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i łyżeczką miodu) i dwie kromki pieczywa chrupkiego. Na drugie śniadanie i podwieczorek jesz po dwa opakowania (razem 300 g) jogurtu owocowego (najlepiej takiego z całymi kawałkami owoców). Dodatkowo wypijasz dziennie 4 szklanki niegazowanej wody mineralnej i 3 filiżanki herbaty miętowej.

Śniadanie
2 kromki pieczywa chrupkiego cienko posmarowane masłem lub margaryną i twarożkiem wiejskim, filiżanka niesłodzonej kawy lub herbaty.

W ciągu dnia
sześć bananów. Banany zawierają cenny potas, witaminę A i B – dzięki nim będziesz miała zdrową cerę, lśniące włosy, mocne paznokcie i …żelazne nerwy. Możesz je jeść wprost z ręki lub przyrządzić sałatkę (banany, sok cytrynowy plus owoce wymienione poniżej).

Oprócz bananów możesz zjeść 1 jogurt naturalny (opakowanie 150 g), 1 jabłko, 2 kiwi i 1 pomarańczę.

DZIEŃ MARCHEWKOWY

Zawarty w marchewce beta-karoten (prowitamina A) sprawia, że dieta nie tylko odchudza, ale również oczyszcza i dotruwa organizm, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Dietę marchewkową możesz stosować raz w tygodniu.

Zjedz w ciągu dnia 1,5 kilograma marchewki w 5-7 porcjach. Do każdej porcji dodaj trochę masła lub mleka. Marchewkę możesz chrupać na surowo, utrzeć na tarce i przyprawić sokiem cytrynowym, posypać ziołami (natka, koperek, bazylia), udusić na odrobinie tłuszczu, ugotować. Dodatkowo wypij codziennie 2 szklanki soku marchewkowego (ze sklepu lub przygotowanego samodzielnie w sokowirówce) i 5 szklanek wody mineralnej albo herbaty owocowej.

DIETA POMARAŃCZOWO-GREJPFRUTOWA

Cytrusy to cenne źródło witamin, zwłaszcza zimą i wiosną, gdy brakuje krajowych owoców. Podstawą dwudniowej diety cytrusowej jest smaczna i delikatna w smaku sałatka.

Śniadanie
1 szklanka herbaty miętowej, sałatka cytrusowa

Drugie śniadanie
1 szklanka soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego lub z kartonu)

Obiad
1 szklanka herbaty miętowej, sałatka cytrusowa

Podwieczorek
1 pomarańcza

Kolacja
1 szklanka herbaty miętowej, sałatka cytrusowa

Przepis na całodzienną porcję sałatki cytrusowej (można ją przygotować rano i przechowywać w lodówce): obrać i drobno pokroić 5 pomarańczy i 4 grejpfruty, polać sosem z 1 łyżeczki płynnego miodu, 5 łyżeczek soku cytrynowego i 4 drobno posiekanych orzechów włoskich. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

DZIEŃ KAPUŚCIANY

Kiszona kapusta odtruwa organizm usuwając szkodliwe produkty przemiany materii, reguluje trawienie i ma bardzo mało kalorii (w 100 g tylko 26 kcal!).

Dieta trwa dwa dni: codziennie jemy kilogram kiszonej kapusty, w postaci smakowitej surówki lub wprost z beczki. Dozwolone dodatki to (dziennie): 2 jabłka, 1 jajko, 1 marchewka, 1 pomidor, 1 łyżka oliwy z oliwek, zioła (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, oregano). Ponadto codziennie trzeba wypić co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbatek owocowych i ziołowych.

Uwaga: kiszona kapusta jest dość słona, a sól (chlorek sodu) podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego radzimy przed spożyciem przepłukać kapustę na sitku zimną wodą.

No votes yet.
Please wait...