Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Proponowana dieta owocowa jest dobra na lato, kiedy jest dobra pora by jadać lekko, kolorowo, smacznie i ciekawie. Nie zapominaj o aktywności fizycznej, wycieczki w plener, pływanie czy spacerowanie pomogą ci pozbyć się nagromadzonych przez zimę kilogramów. Miejmy zawsze przy sobie butelkę z woda niegazowaną by ugasić pragnienie i pokryć całodobowe zapotrzebowanie na płyny około 2 litrów.

Dieta owocowa trwa: 10 do 30 dni.

ODCHUDZA: do 1,5 kg przez 10 dni.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: każdego lata.

POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, D, z grupy B, potas, białko oraz błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: około 1200.

Dieta owocowa dzień 1

I śniadanie 280 Kalorii

Chudy twarożek (150 g) z warzywami (po 30 g drobno posiekanych rzodkiewek, ogórka zielonego, kopru i szczypioru), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, szklanka owocowej herbaty niesłodzonej.

II śniadanie 144 kcal

Sałatka z kopru włoskiego, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Sałatka z kopru włoskiego

Najpierw jedną bulwę kopru włoskiego umyć, jego natkę odciąć i posiekać. Potem bulwę przekroić na pół, pociąć na paseczki. Wreszcie 1/4 mango i 1/4 pomarańczy obrać ze skórki, wyjąć pestkę z mango, miąższe pokroić w małą kostkę. Później koper włoski, mango i pomarańczę włożyć do salaterki. Następnie należy przygotować sos: 1/2 łyżeczki śmietany 12%, łyżeczkę jogurtu naturalnego pozbawionego cukru, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz pieprz wymieszać na gładką masę, przyprawić do smaku solą, tak przygotowanym sosem polać sałatkę, dodać posiekaną natkę kopru, a następnie delikatnie wymieszać. Potem całość posypać łyżeczka prażonych pestek z dyni.

Obiad 390 kalorii

Tzatzyki z chlebkiem pitta, szklanka herbaty owocowej pozbawionej cukru.

Tzatzyki z chlebkiem pitta

500 g ogórka zielonego obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie rozgniecione 2 ząbki czosnku, zmieszać z 200 ml kwaśnego mleka i przyprawami, dodać koper i 5 łyżek kefiru, przyprawić i połączyć z ogórkiem. Wreszcie podawać z chlebkiem pitta.

Podwieczorek 115 kcal

Przepis na zupę owocową z owoców mieszanych

Na początek 100 g jabłka umyć, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, rozgotować i przetrzeć. Potem 20 g jeżyn i 10 g dzikiego bzu umyć i przecisnąć na sok. Następnie skórki po tych owocach zalać wodą, zagotować, przyprawić zawiesiną z 1/2 łyżeczki mąki i 4 łyżek mleka 0,5%, zagotować. Wreszcie dodać 1/2 łyżeczki cukru do smaku, podawać z grzankami.

Kolacja kalorii: 244

Kotlety z cukinii, kromka chleba z niskokaloryczna, wysokogatunkową margaryną, szklanka soku pomidorowego.

Kotlety z cukinii

350 g cukinii obrać i pokroić w plasterki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Dieta owocowa dzień 2

I śniadanie 305 kcal

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokalorycznym serkiem z ziołami, z plasterkiem szynki z indyka i plasterkiem chudej kiełbasy krakowskiej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej bez słodzenia.

II śniadanie 133 Kalorii

Mus morelowy, szklanka wody niegazowanej.

Mus morelowy

Z 5 sztuk umytych moreli wyjąć pestki, rozgotować w 1/2 szklance wody i przetrzeć. Łyżkę mąki kukurydzianej rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do przecieru, mieszając zagotować. Z jednego białka ubić pianę i połączyć z przecierem, chwilę ubijać i wystudzić w kompotierce.

Obiad 409 kcal – w diecie owocowej

Tarta z pomidorami, groszek zielony gotowany (150 g), szklanka herbaty z cytryna bez cukru.

Przepis na Tartę z pomidorami (6 porcji, każda 297 kcal)

Najpierw szklankę mąki wsypać do miski, łyżkę odłożyć do posypania stolnicy, dodać sól i pokrojoną 1/2 kostki niskokalorycznej margaryny. Potem siekać nożem i wyrobić rękoma ciasto. Następnie rozwałkować i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia formę, dokładnie wylepić dno i boki. Później 750 g pomidorów umyć, dwa odłożyć, pozostałe sparzyć, obrać, pokroić na drobne cząstki i rozgnieść je widelcem, oprószyć solą. Następnie należy spód ciasta pokłuć widelcem, przykryć pergaminem i wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni C około 5 minut. Na koniec 6 jajek wbić do misy, dodać pojemnik jogurtu naturalnego bez cukru (150 g) i miąższ pomidorów, ubić dodać pieprz i sól.

Ciasto wyjąć z piekarnika zdjąć pergamin i wylać na ciasto masę jajeczno pomidorową. Później ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Odłożone dwa pomidory pokroić w cząstki ósemki i położyć dekoracyjnie na tarcie. Wreszcie ciasto po raz ostatni umieścić w piekarniku i piec ponownie w temperaturze 180 st. C około 5 minut.

Podwieczorek 124 Kalorii

Cykoria z grilla, szklanka herbaty owocowej.

Cykoria z grilla

250 g cykorii umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oliwą i doprawić następnie grillować.

Kolacja 230 Kalorii

Ryba po grecku na zimno (200 g), kromka chleba chrupkiego razowego, szklanka herbaty zielonej niesłodzonej.

Dieta owocowa dzień 3

I śniadanie Liczba kalorii: 302

3 łyżki płatków kukurydzianych, 100 g pokrojonej w kostkę brzoskwini, łyżeczka rodzynek zalane jogurtem naturalnym bez cukru (150 g) i posypane cynamonem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

II śniadanie 100 kcal

Szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Obiad 442 Kalorii

Szaszłyk z truskawkami, ryż gotowany (25 g przed ugotowaniem), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Przepis na szaszłyk  z truskawkami

Najpierw 150 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 1/2 cebuli obrać i pokroić w grube plastry. 50 g truskawek wyszypułkować, kilka truskawek odłożyć, resztę przekroić na pół. Potem na patyczek nadziewać pierś z kurczaka, cebule i truskawki. Później na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i obsmażyć na niej szaszłyk. Szaszłyk po usmażeniu zdjąć z patelni. Potem do tłuszczu po smażeniu dodać 100ml bulionu z kurczaka, łyżkę konfitury z truskawek, kilka ziarenek zielonego pieprzu i zagotować. Następnie należy 1/4 łyżeczki mąki zagnieść z tłuszczem i zagęścić nią sos, następnie gotować jeszcze 5 minut. Dodać uprzednio odłożone, pokrojone truskawki i zagotować raz jeszcze. Dodać sól, pieprz i odrobinę musztardy. Na koniec wymieszać sos i polać nim szaszłyk.

Podwieczorek 123 Kalorie

Surówka z winogron i czerwonej kapusty, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Przepis na surówkę z winogron i czerwonej kapusty

Najpierw 100 g kapusty czerwonej, umyć i poszatkować, 1/4 cebuli pokroić w piórka. Potem kilka jasnych winogron przeciąć na pół. 1/2 średniego jabłka zetrzeć na tarce. Wreszcie wszystkie składniki połączyć, dodać 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru, musztardę, natkę, pieprz i wymieszać.

Kolacja 236 kcal

Dwie kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowanego niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną z dwoma plasterkami sera żółtego light, ogórek zielony (100 g), szklanka herbaty z cytryną.

Dieta owocowa dzień 4

I śniadanie 297 kcal

Serek homogenizowany jagodowy (150 g), kromka chleba razowego posmarowana niskokaloryczną margaryną, szklanka herbaty owocowej niesłodzonej.

II śniadanie 131 Kalorii  w diecie owocowej

Kromka chleba posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem szynki wołowej i plasterkiem pomidora, szklanka herbaty z cytryną (bez cukru).

Obiad 417 kcal

Ratatouille, ziemniaki gotowane (100 g), surówka z kapusty kwaszonej (150 g), szklanka herbaty owocowej pozbawionej cukru.

Przepis na Ratatouille

3 pomidory, 1 cebulę, 150 g kabaczka, 150 g bakłażana umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dusić do miękkości.

Podwieczorek 140 Kalorii – dieta owocowa

Szparagi z ananasem, szklanka herbaty (nie słodzimy)

Przepis na szparagi z ananasem

Najpierw 50 g szparagów ugotować i pokroić w plasterki. Potem 2 łyżki zmielonej piersi z indyka ugotować. Wreszcie 1 krążek ananasa i 1 pomidora pokroić w kostkę, wymieszać ze szparagami i piersią z indyka, polać jogurtem naturalnym 0% cukru (100 ml) i posypać natką.

Kolacja Wartość Kaloryczna: 218

Deser z owoców jagodowych, szklanka kawy zbożowej niesłodzonej.

Deser z owoców jagodowych

Najpierw umyć po 50 g truskawek, porzeczek czerwonych i czarnych, malin, jagód i agrestu. Później owoce oczyścić, rozdrobnić posypać łyżką otrąb żytnich, łyżeczką cukru pudru i polać jogurtem naturalnym (100 ml).

Dieta owocowa dzień 5

I śniadanie 289 kcal

Chłodnik owocowy, szklanka kawy zbożowej (nie słodzimy jej).

Przepis na chłodnik owocowy

Najpierw 200 g drobnych owoców: jagód, malin, porzeczek, truskawek, jeżyn opłukać i posypać łyżką cukru. Następnie zmiksować je w mikserze, stopniowo dodawać do nich 300 ml maślanki i dokładnie wymieszać. Schłodzić a następnie przed podaniem przybrać plasterkiem melona.

II śniadanie 121 Kalorii w diecie owocowej

Miseczka kisielu malinowego (150 ml), jeden herbatnik.

Obiad 381 kcal

Zrazy wołowe z pieczarkami (150 g), kasza gryczana gotowana (30 g waga przed gotowaniem), surówka z cykorii z olejem (150 g), szklanka zielonej herbaty.

Podwieczorek 148 Kalorii

Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów i jajek, szklanka herbaty z cytryna.

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, jajek i pomidorów

Najpierw 100 g kapusty pekińskiej oczyścić, dokładnie umyć i drobno poszatkować. Następnie pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. 1/2 jajka na twardo drobno posiekać. Potem wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Potem łyżeczkę śmietany połączyć z 1/2 łyżeczki musztardy i łyżeczką oleju, doprawić solą i cukrem, tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

Kolacja 216 kcal – Dieta owocowa

Koktajl truskawkowo sojowy, kromka  pieczywa chrupkiego razowego z 30 g sera białego, chudego.

Przepis na koktajl truskawkowo sojowy

Pół szklanki mleka sojowego waniliowego zmiksować z łyżką jogurtu truskawkowego sojowego, garścią umytych i wyszypułkowanych truskawek i łyżka miodu.

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Dieta owocowa na lato - owoce