Proponowana dieta owocowa jest dobra na lato, kiedy jest dobra pora by jadać lekko, kolorowo, smacznie i ciekawie. Nie zapominaj o aktywności fizycznej, wycieczki w plener, pływanie czy spacerowanie pomogą ci pozbyć się nagromadzonych przez zimę kilogramów. Miejmy zawsze przy sobie butelkę z woda niegazowaną by ugasić pragnienie i pokryć całodobowe zapotrzebowanie na płyny około 2 litrów.
Dieta owocowa trwa: 10 do 30 dni.
ODCHUDZA: do 1,5 kg przez 10 dni.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: każdego lata.
POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, D, z grupy B, potas, białko oraz błonnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: około 1200.
Dieta owocowa dzień 1
I śniadanie 280 Kalorii
Chudy twarożek (150 g) z warzywami (po 30 g drobno posiekanych rzodkiewek, ogórka zielonego, kopru i szczypioru), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, szklanka owocowej herbaty niesłodzonej.
II śniadanie 144 kcal
Sałatka z kopru włoskiego, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Sałatka z kopru włoskiego
Najpierw jedną bulwę kopru włoskiego umyć, jego natkę odciąć i posiekać. Potem bulwę przekroić na pół, pociąć na paseczki. Wreszcie 1/4 mango i 1/4 pomarańczy obrać ze skórki, wyjąć pestkę z mango, miąższe pokroić w małą kostkę. Później koper włoski, mango i pomarańczę włożyć do salaterki. Następnie należy przygotować sos: 1/2 łyżeczki śmietany 12%, łyżeczkę jogurtu naturalnego pozbawionego cukru, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz pieprz wymieszać na gładką masę, przyprawić do smaku solą, tak przygotowanym sosem polać sałatkę, dodać posiekaną natkę kopru, a następnie delikatnie wymieszać. Potem całość posypać łyżeczka prażonych pestek z dyni.
Obiad 390 kalorii
Tzatzyki z chlebkiem pitta, szklanka herbaty owocowej pozbawionej cukru.
Tzatzyki z chlebkiem pitta
500 g ogórka zielonego obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie rozgniecione 2 ząbki czosnku, zmieszać z 200 ml kwaśnego mleka i przyprawami, dodać koper i 5 łyżek kefiru, przyprawić i połączyć z ogórkiem. Wreszcie podawać z chlebkiem pitta.
Podwieczorek 115 kcal
Przepis na zupę owocową z owoców mieszanych
Na początek 100 g jabłka umyć, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, rozgotować i przetrzeć. Potem 20 g jeżyn i 10 g dzikiego bzu umyć i przecisnąć na sok. Następnie skórki po tych owocach zalać wodą, zagotować, przyprawić zawiesiną z 1/2 łyżeczki mąki i 4 łyżek mleka 0,5%, zagotować. Wreszcie dodać 1/2 łyżeczki cukru do smaku, podawać z grzankami.
Kolacja kalorii: 244
Kotlety z cukinii, kromka chleba z niskokaloryczna, wysokogatunkową margaryną, szklanka soku pomidorowego.
Kotlety z cukinii
350 g cukinii obrać i pokroić w plasterki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Dieta owocowa dzień 2
I śniadanie 305 kcal
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokalorycznym serkiem z ziołami, z plasterkiem szynki z indyka i plasterkiem chudej kiełbasy krakowskiej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej bez słodzenia.
II śniadanie 133 Kalorii
Mus morelowy, szklanka wody niegazowanej.
Mus morelowy
Z 5 sztuk umytych moreli wyjąć pestki, rozgotować w 1/2 szklance wody i przetrzeć. Łyżkę mąki kukurydzianej rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do przecieru, mieszając zagotować. Z jednego białka ubić pianę i połączyć z przecierem, chwilę ubijać i wystudzić w kompotierce.
Obiad 409 kcal – w diecie owocowej
Tarta z pomidorami, groszek zielony gotowany (150 g), szklanka herbaty z cytryna bez cukru.
Przepis na Tartę z pomidorami (6 porcji, każda 297 kcal)
Najpierw szklankę mąki wsypać do miski, łyżkę odłożyć do posypania stolnicy, dodać sól i pokrojoną 1/2 kostki niskokalorycznej margaryny. Potem siekać nożem i wyrobić rękoma ciasto. Następnie rozwałkować i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia formę, dokładnie wylepić dno i boki. Później 750 g pomidorów umyć, dwa odłożyć, pozostałe sparzyć, obrać, pokroić na drobne cząstki i rozgnieść je widelcem, oprószyć solą. Następnie należy spód ciasta pokłuć widelcem, przykryć pergaminem i wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200 stopni C około 5 minut. Na koniec 6 jajek wbić do misy, dodać pojemnik jogurtu naturalnego bez cukru (150 g) i miąższ pomidorów, ubić dodać pieprz i sól.
Ciasto wyjąć z piekarnika zdjąć pergamin i wylać na ciasto masę jajeczno pomidorową. Później ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Odłożone dwa pomidory pokroić w cząstki ósemki i położyć dekoracyjnie na tarcie. Wreszcie ciasto po raz ostatni umieścić w piekarniku i piec ponownie w temperaturze 180 st. C około 5 minut.
Podwieczorek 124 Kalorii
Cykoria z grilla, szklanka herbaty owocowej.
Cykoria z grilla
250 g cykorii umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oliwą i doprawić następnie grillować.
Kolacja 230 Kalorii
Ryba po grecku na zimno (200 g), kromka chleba chrupkiego razowego, szklanka herbaty zielonej niesłodzonej.
Dieta owocowa dzień 3
I śniadanie Liczba kalorii: 302
3 łyżki płatków kukurydzianych, 100 g pokrojonej w kostkę brzoskwini, łyżeczka rodzynek zalane jogurtem naturalnym bez cukru (150 g) i posypane cynamonem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
II śniadanie 100 kcal
Szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Obiad 442 Kalorii
Szaszłyk z truskawkami, ryż gotowany (25 g przed ugotowaniem), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Przepis na szaszłyk z truskawkami
Najpierw 150 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 1/2 cebuli obrać i pokroić w grube plastry. 50 g truskawek wyszypułkować, kilka truskawek odłożyć, resztę przekroić na pół. Potem na patyczek nadziewać pierś z kurczaka, cebule i truskawki. Później na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i obsmażyć na niej szaszłyk. Szaszłyk po usmażeniu zdjąć z patelni. Potem do tłuszczu po smażeniu dodać 100ml bulionu z kurczaka, łyżkę konfitury z truskawek, kilka ziarenek zielonego pieprzu i zagotować. Następnie należy 1/4 łyżeczki mąki zagnieść z tłuszczem i zagęścić nią sos, następnie gotować jeszcze 5 minut. Dodać uprzednio odłożone, pokrojone truskawki i zagotować raz jeszcze. Dodać sól, pieprz i odrobinę musztardy. Na koniec wymieszać sos i polać nim szaszłyk.
Podwieczorek 123 Kalorie
Surówka z winogron i czerwonej kapusty, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Przepis na surówkę z winogron i czerwonej kapusty
Najpierw 100 g kapusty czerwonej, umyć i poszatkować, 1/4 cebuli pokroić w piórka. Potem kilka jasnych winogron przeciąć na pół. 1/2 średniego jabłka zetrzeć na tarce. Wreszcie wszystkie składniki połączyć, dodać 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru, musztardę, natkę, pieprz i wymieszać.
Kolacja 236 kcal
Dwie kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowanego niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną z dwoma plasterkami sera żółtego light, ogórek zielony (100 g), szklanka herbaty z cytryną.
Dieta owocowa dzień 4
I śniadanie 297 kcal
Serek homogenizowany jagodowy (150 g), kromka chleba razowego posmarowana niskokaloryczną margaryną, szklanka herbaty owocowej niesłodzonej.
II śniadanie 131 Kalorii w diecie owocowej
Kromka chleba posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem szynki wołowej i plasterkiem pomidora, szklanka herbaty z cytryną (bez cukru).
Obiad 417 kcal
Ratatouille, ziemniaki gotowane (100 g), surówka z kapusty kwaszonej (150 g), szklanka herbaty owocowej pozbawionej cukru.
Przepis na Ratatouille
3 pomidory, 1 cebulę, 150 g kabaczka, 150 g bakłażana umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dusić do miękkości.
Podwieczorek 140 Kalorii – dieta owocowa
Szparagi z ananasem, szklanka herbaty (nie słodzimy)
Przepis na szparagi z ananasem
Najpierw 50 g szparagów ugotować i pokroić w plasterki. Potem 2 łyżki zmielonej piersi z indyka ugotować. Wreszcie 1 krążek ananasa i 1 pomidora pokroić w kostkę, wymieszać ze szparagami i piersią z indyka, polać jogurtem naturalnym 0% cukru (100 ml) i posypać natką.
Kolacja Wartość Kaloryczna: 218
Deser z owoców jagodowych, szklanka kawy zbożowej niesłodzonej.
Deser z owoców jagodowych
Najpierw umyć po 50 g truskawek, porzeczek czerwonych i czarnych, malin, jagód i agrestu. Później owoce oczyścić, rozdrobnić posypać łyżką otrąb żytnich, łyżeczką cukru pudru i polać jogurtem naturalnym (100 ml).
Dieta owocowa dzień 5
I śniadanie 289 kcal
Chłodnik owocowy, szklanka kawy zbożowej (nie słodzimy jej).
Przepis na chłodnik owocowy
Najpierw 200 g drobnych owoców: jagód, malin, porzeczek, truskawek, jeżyn opłukać i posypać łyżką cukru. Następnie zmiksować je w mikserze, stopniowo dodawać do nich 300 ml maślanki i dokładnie wymieszać. Schłodzić a następnie przed podaniem przybrać plasterkiem melona.
II śniadanie 121 Kalorii w diecie owocowej
Miseczka kisielu malinowego (150 ml), jeden herbatnik.
Obiad 381 kcal
Zrazy wołowe z pieczarkami (150 g), kasza gryczana gotowana (30 g waga przed gotowaniem), surówka z cykorii z olejem (150 g), szklanka zielonej herbaty.
Podwieczorek 148 Kalorii
Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów i jajek, szklanka herbaty z cytryna.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, jajek i pomidorów
Najpierw 100 g kapusty pekińskiej oczyścić, dokładnie umyć i drobno poszatkować. Następnie pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. 1/2 jajka na twardo drobno posiekać. Potem wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Potem łyżeczkę śmietany połączyć z 1/2 łyżeczki musztardy i łyżeczką oleju, doprawić solą i cukrem, tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Kolacja 216 kcal – Dieta owocowa
Koktajl truskawkowo sojowy, kromka pieczywa chrupkiego razowego z 30 g sera białego, chudego.
Przepis na koktajl truskawkowo sojowy
Pół szklanki mleka sojowego waniliowego zmiksować z łyżką jogurtu truskawkowego sojowego, garścią umytych i wyszypułkowanych truskawek i łyżka miodu.
