Masz zimne, spocone dłonie, bóle głowy, zaparcia na zmianę z biegunką? To efekt życia w ciągłym stresie. Oto nasza dieta na stres, która ukoi nerwy i pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
DIETA ANTYSTRESOWA TRWA: od tygodnia do 1,5 miesiąca.
ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu tygodnia.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy w roku.
POLECANA: tym, którzy chcą złagodzić skutki stresu.
DIETA ANTYSTRESOWA NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących.
BOGATA W: magnez, witaminy z grupy B, wit. C, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy.
DZIENNA DAWKA KALORII: ok. 1200
ważne zalecenie: picie min. 1,5 l wody mineralnej
Jedz dużo warzyw i owoców. Są źródłem witamin i minerałów oraz flawonoidów, które mają działanie uspokajające i poprawiają nastrój. W diecie nie może zabraknąć roślin strączkowych. Dostarczają energii i pomagają w koncentracji. Wątróbka, mięso drobiowe, cielęcina, łosoś, śledzie, makrela, flądra, kasze, orzechy i nabiał dostarczą witamin z grupy B, szczególnie B1, B6 i B12, które regulują funkcjonowanie układu nerwowego. Unikniesz dzięki nim huśtawki nastrojów, łatwiej skupisz się w pracy. Wskazane są też suszone morele, owoce dzikiej róży, kakao, gorzka czekolada. Zawierają magnez, który działa relaksująco, uczestniczy w spalaniu tłuszczów i wytwarzaniu energii.
Dieta na stres dzień 1
Śniadanie ok. 290 kcal
Kanapki z twarożkiem
•4 rzodkiewki •pół ogórka •100 g chudego białego sera •2 łyżki jogurtu naturalnego •2 kromki pieczywa chrupkiego
Warzywa pokrój, wymieszaj z serem i jogurtem. Powstałą pastą serową posmaruj pieczywo.
Drugie śniadanie ok. 150 kcal
Jogurtowa przekąska
•jogurt naturalny 150 g •3 suszone morele
Obiad ok. 410 kcal
Zapiekanka z fasolki
•120 g fasolki szparagowej (może być mrożona) •70 g pieczarek • cebula •80 g chudej wieprzowej kiełbasy •łyżka przecieru pomidorowego •łyżka bulionu •2 łyżki śmietany •łyżka oliwy •pół łyżki masła •10 g tartego żółtego sera •łyżka natki pietruszki •sól, pieprz
Fasolkę gotuj ok. 10 minut, odcedź. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, a kiełbasę w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i pieczarki. Przecier wymieszaj z bulionem, solą, pieprzem i wlej do pieczarek. Duś kilka minut. Podsmaż kiełbasę. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i układaj warstwami: ugotowaną i pokrojoną fasolkę, plasterki kiełbasy, duszone pieczarki z cebulą. Polej śmietaną z przyprawami i posyp tartym serem. Zapiekaj w temp. 200˚C przez 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•banan
Kolacja ok. 270 kcal
Bukiet młodych jarzyn z groszkiem ptysiowym
•3 marchewki •2 łodygi selera naciowego •50 g bobu •50 g groszku ptysiowego •łyżka oleju •łyżka posiekanego koperku
Warzywa wrzuć do osolonego wrzątku na 5 min. Odcedź, połóż na rozgrzanym oleju. Smaż przez chwilę, mieszając. Posyp groszkiem ptysiowym i koperkiem.
Dieta antystresowa dzień 2
Śniadanie ok. 310 kcal
Musli z owocami
•3 łyżki musli •200 ml chudego mleka •3 suszone morele •10 g orzechów laskowych
Drugie śniadanie ok. 120 kcal
Surówka z kalarepy
•kalarepa •1/2 jabłka •pół ogórka małosolnego, sos: •1/4 szklanki kefiru •łyżka posiekanego koperku •2 rzodkiewki •sól •cukier
Obiad ok. 400 kcal
Filet z indyka z piure z selera i surówką
•120 g fileta z indyka •kilka rodzynek •marchewka •pół selera •łyżeczka masła •sok z cytryny •3 łyżki wytrawnego białego wina •szczypta majeranku, soli i pieprzu •pół łyżeczki miodu •1/4 cebuli
Filet ugotuj na parze, posyp ziołami. Marchewkę zetrzyj, dodaj rodzynki. Przygotuj piure z selera: pokrój w plastry i ugotuj w wodzie z sokiem z cytryny, odcedź i zmiksuj. W rondelku podsmaż na maśle drobniutko pokrojoną cebulę. Dodaj sok z cytryny, sól, miód, pieprz, majeranek, wino, zagotuj. Dodaj zmiksowanego selera. Wszystko gotuj do odparowania nadmiaru płynu. Podawaj z mięsem i surówką z marchewki.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Maślanka z czekoladą
•szklanka maślanki smakowej •2 kostki gorzkiej czekolady
Kolacja ok. 200 kcal
Jajko sadzone i młode ziemniaki
•jajko •2 młode ziemniaki •1/4 pęczka dymki •oliwa
Jajko usmaż, ziemniaki ugotuj. Na talerzu posyp drobno posiekaną dymką.
Dieta na stres dzień 3
Śniadanie ok. 290 kcal
Kanapki z pasztetem i surówka z cykorii
•70 g pasztetu z drobiu •grahamka •margaryna do pieczywa •cykoria •łyżka oliwy •kilka kropel soku z cytryny
Cykorię umyj, usuń środek (zawiera goryczkę), pokrój, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw do smaku. Podawaj z kanapką z pasztetem.
Drugie śniadanie ok. 150 kcal
•jabłko •baton musli (25 g)
Obiad ok. 380 kcal
Zupa z ciecierzycy
•100 g mrożonego szpinaku •100 g ciecierzycy z puszki •łyżka oliwy •100 g pomidorów z puszki •ząbek czosnku •szklanka bulionu z warzyw •przyprawy: cynamon, kurkuma, szafran •pół cytryny •grzanka z pieczywa razowego
Bulion, przyprawy, ciecierzycę i pomidory zagotuj i duś do miękkości na małym ogniu z łyżką oliwy. Wsyp szpinak i duś jeszcze chwilę. Podawaj z grzanką i plastrami cytryny.
Podwieczorek ok. 130 kcal
•50 g bakalii
Kolacja ok. 260 kcal
Makrela wędzona z pieczywem i sokiem
•100 g wędzonej makreli •kromka pieczywa chrupkiego •250 ml soku pomidorowego
Dieta na stres dzień 4
Śniadanie ok. 330 kcal
Kanapki z tuńczykiem
•50 g tuńczyka z puszki •3 łyżki ziaren słonecznika •natka pietruszki, sok z cytryny •jajko na twardo •2 kromki pieczywa razowego •pomidor
Tuńczyka, słonecznik, natkę pietruszki i sok z cytryny zmiksuj, dodaj pokrojone jajko i dopraw do smaku. Posmaruj pastą pieczywo i udekoruj pomidorem.
Drugie śniadanie ok. 150 kcal
•150 g chudego twarożku
Obiad ok. 430 kcal
Wątróbka drobiowa
•100 g wątróbki •pół papryki •pół cebuli •kromka pełnoziarnistego chleba •łyżka oleju
Wątróbkę umyj i osusz. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, dodaj wątróbkę i duś na małym ogniu. Przypraw solą, natką pietruszki i oregano.
Podwieczorek ok. 80 kcal
•2 jabłka
Kolacja ok. 210 kcal
Koktajl czekoladowy
•200 ml mleka sojowego •pół banana •po łyżeczce kakao, płatków migdałowych, ziaren słonecznika i miodu
Wszystkie składniki zmiksuj.
Dieta na stres dzień 5
Śniadanie ok. 250 kcal
Kanapki z szynką
•mała grahamka •2 liście sałaty •pomidor •margaryna •50 g szynki drobiowej
Drugie śniadanie ok. 100 kcal
•20 g migdałów
Obiad ok. 400 kcal
Pulpet drobiowy z kaszą i buraczkami
•100 g mielonego mięsa z indyka •jajko •bułka tarta •50 g kaszy gryczanej (suchej) •2 małe buraki •oliwa z oliwek •suszona natka pietruszki
Mięso wymieszaj z odrobiną bułki tartej, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Uformuj kulki i ugotuj w wodzie lub na parze. Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce, dodaj oliwę. Podawaj z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Podwieczorek ok. 70 kcal
•grejpfrut
Kolacja ok. 320 kcal
Carpaccio z rukolą
•50 g polędwicy wołowej •pół grahamki •pół łyżki tartego parmezanu •łyżka oliwy
Polędwicę pokrój w cieniutkie plastry, poukładaj na umytej rukoli. Posyp pieprzem i polej oliwą. Przed podaniem posyp parmezanem.
Dieta na stres dzień 6
Śniadanie ok. 270 kcal
Owsianka na mleku
•3 łyżki płatków górskich •szklanka mleka •8 orzechów laskowych (posiekanych)
•suszona morela
Drugie śniadanie ok. 100 kcal
•szklanka soku pomarańczowego
Obiad ok. 350 kcal
Zupa minnestrone
•30 g ziemniaków •50 g pora •30 g cukinii •20 g fenkuła •20 g marchwi •50 g pomidorów •30 g cebuli •łyżeczka oliwy •200 ml bulionu •przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki •10 g parmezanu
Warzywa umyj, pokrój i ugotuj na bulionie, dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj oliwę, posyp natką pietruszki i serem.
Podwieczorek ok. 110 kcal
•2 pomarańcze
Kolacja ok. 220 kcal
Sałatka z kurczakaw sosie curry
•80 g filetu z kurczaka •plaster ananasa z puszki •60 g żółtego sera •łyżka majonezu light •łyżeczka oliwy z oliwek •pół łyżeczki miodu •łyżeczka soku z cytryny •2 łyżki kukurydzy konserwowej •3 łyżki kiełków sojowych •łyżka siekanej natki pietruszki •przyprawy: sól, pieprz, curry
Filet ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w kostkę. Ananasa pokrój, ser zetrzyj. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce, przypraw. Posyp natką pietruszki.
Dieta antystresowa dzień 7
Śniadanie ok. 290 kcal
Pasta z fasoli
•2 łyżki fasoli białej z puszki •łyżka oliwy z oliwek •pół ząbka czosnku •łyżka posiekanej cebuli •przyprawy: sól, kminek, majeranek, pieprz •2 kromki chrupkiego pieczywa •pół pomidora
Fasolę zmieszaj z łyżką oliwy, czosnkiem i cebulą. Dopraw solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Zjedz z dwiema kromkami chrupkiego pieczywa i pomidorem.
Drugie śniadanie ok. 100 kcal
Koperkowy kefir
•200 ml kefiru •łyżka posiekanego koperku
Obiad ok. 350 kcal
Rozmarynowy łosoś z surówką
•150 g fileta z łososia •gałązka rozmarynu (może być suszony) •pół cytryny •jabłko •marchew •łyżeczka oliwy z oliwek
Łososia ułóż na folii aluminiowej, obłóż go plastrami cytryny i rozmarynem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 160˚C. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce, a następnie skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•20 g pestek dyni
Kolacja ok. 200 kcal
Sałatka rzymska z brokułów
•120 g brokułów •łyżka kaparów •łyżka pokrojonych orzechów włoskich •łyżka oliwy •łyżka soku z cytryny •po pół łyżki szczypiorku i koperku •sól, pieprz, cukier, odrobina miodu •pół łyżki masła
Zagotuj wodę z sokiem z cytryny, cukrem i masłem. Wrzuć brokuły i gotuj 10–15 min. Brokuły podziel na różyczki i polej przygotowanym z reszty składników sosem. Całość posyp zieleniną i kaparami.
Czy podoba Ci się nasza dieta antystresowa? Daj znać w komentarzach…