Dieta słodka zawiera dużo potraw o słodkim smaku, dzięki czemu nawet nie jedząc łakoci, będziesz czerpać z jedzenia przyjemność i chudnąć, co znacznie ułatwi ci utrzymanie reżimu.
DIETA TRWA: 5 dni.
ODCHUDZA: do 1 kg w ciągu tygodnia (w zależności od początkowej masy ciała i ilości zjadanych dotychczas słodyczy).
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: 3–4 cykle z rzędu (2–3 tygodnie) – dłuższe stosowanie należy skonsultować z dietetykiem.
POLECANA: zdrowym, nieciężarnym i niekarmiącym kobietom, które czują, że uzależniły się od słodyczy.
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek; osób bardzo aktywnych; chorych na cukrzycę. W wypadku chorób przewlekłych dietę należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.
BOGATA W: produkty o dość niskim indeksie glikemicznym, co chroni przed gwałtownymi zmianami stężenia cukru we krwi po spożyciu posiłków, pozwala na zachowanie długotrwałego uczucia sytości i zmniejsza ryzyko wystąpienia trudnych do opanowania ataków głodu.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1300.
UWAGI: posiłków jest więcej niż zwykle (aż 6) i powinny być jedzone o stałych porach, np. śniadanie – 8.00, II śniadanie – 10.30, obiad – 13.00, podwieczorek – 15.30, kolacja – 18.00, wieczorna przekąska – 20.30. W trakcie diety należy wypijać co najmniej 1,5 l niegazowanej wody mineralnej dziennie.
Dieta słodka Dzień 1.
Śniadanie ok. 320 kcal
Sałatka owocowa
•1/2 mango •1/2 pomarańczy •małe kiwi •2 łyżki płatków owsianych •1/2 opakowania jogurtu naturalnego light •sok z cytryny •3 posiekane połówki orzechów włoskich
II śniadanie ok. 170 kcal
Kanapka z szynką
•kromka pumpernikla •2 plasterki szynki drobiowej •średni pomidor •garstka kiełków
Obiad ok. 350 kcal
Łosoś z groszkowym purée
•100 g fileta z łososia bez skóry •150 g mrożonego zielonego groszku •ząbek czosnku •1/2 małej cebuli •2 łyżki naturalnego jogurtu •bulion warzywny •sok z cytryny •łyżka drobno pokrojonego koperku •sól •pieprz
Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp go odrobiną soli i pieprzu oraz koperkiem, zawiń w folię aluminiową i piecz w temp. 180°C przez około 20 minut, na koniec otwórz folię i piecz jeszcze przez chwilę. Groszek ugotuj do miękkości w małej ilości bulionu warzywnego, przełóż do małego rondelka, dodaj posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jogurt i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw. Posyp całe danie posiekanym koperkiem.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Jogurt z owocem
•małe opakowanie jogurtu naturalnego •1/2 dużej gruszki
Kolacja ok. 240 kcal
Sałatka z cielęciną w sosie żurawinowym
•70 g gotowanej chudej cielęciny •100 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej •50 g gotowanego ziemniaka •mały pomidor •1/2 małej cebuli •sos: 1/2 małego opakowania chudego jogurtu naturalnego •płaska łyżka żurawiny niskosłodzonej •koperek •ulubione przyprawy
Wieczorna przekąska ok. 80 kcal
•300 ml soku wielowarzywnego na bazie pomidorów
Dieta słodka Dzień 2.
Śniadanie ok. 320 kcal
Musli z maślanką
•4 łyżki niesłodzonego musli tropikalnego •szklanka maślanki •małe jabłko
II śniadanie ok. 180 kcal
Kanapka z jajkiem
•kromka pumpernikla •jajko na twardo •garstka kiełków
Obiad ok. 350 kcal
Kurczak z ananasem i borówką
•130 g fileta z piersi kurczaka •plaster ananasa z puszki •odrobina żółtego sera
•łyżeczka borówki niskosłodzonej do mięs •bulion drobiowy •sól •pieprz •słodka papryka
Filet rozbij, posyp przyprawami, obsmaż bez tłuszczu. Dolej kilka łyżek bulionu, na kotlecie połóż ananasa, posyp startym żółtym serem i potrzymaj pod przykryciem do momentu, aż ser się rozpuści. Na stopiony ser połóż łyżeczkę borówki do mięs. Danie serwuj z gotowanym brązowym ryżem.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Pomarańcza pieczona z powidłami i wanilią
•średnia pomarańcza •łyżka powideł śliwkowych •starta wanilia
Pomarańczę przekrój na połówki, posyp je wanilią, posmaruj powidłami i piecz w temp. 160°C przez kilkanaście minut.
Kolacja ok. 200 kcal
Ryba z sałatką z buraka
•100 g fileta z mintaja •200 g ugotowanych buraków •mały kwaszony ogórek •łyżeczka oliwy z oliwek •sok z cytryny •imbir •koperek
Przekąska ok. 110 kcal
•2 szklanki soku wielowarzywnego na bazie pomidorów
Dieta słodka Dzień 3.
Śniadanie ok. 320 kcal
Koktail brzoskwiniowo-jogurtowy
•2 brzoskwinie •1/2 pomarańczy •2 łyżki otrębów owsianych •małe opakowanie jogurtu naturalnego light
II śniadanie ok. 180 kcal
Kanapka z twarogiem i żurawiną
•kromka pumpernikla •50 g chudego twarogu •łyżka żurawiny niskosłodzonej
Obiad ok. 360 kcal
Indyk z kaszą i surówką ze słodkiej marchewki
•1/3 woreczka suchej kaszy gryczanej •130 g piersi indyka •200 g marchewki
•50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy •10 g pestek słonecznika • przyprawy ziołowe
Indyka posyp ulubionymi przyprawami i obsmaż bez tłuszczu. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj szczyptę soli i pieprzu, polej sokiem z pomarańczy, posyp pestkami słonecznika. Podawaj z ugotowaną kaszą.
Podwieczorek ok. 160 kcal
Serek z otrębami
•małe opakowanie serka homogenizowanego truskawkowego (140 g) •łyżeczka otrąb owsianych
Kolacja ok. 230 kcal
Sałatka z ziemniaków
•200 g ziemniaków gotowanych w mundurkach •10 rzodkiewek •1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego •dymka •sól, pieprz, kminek
Przekąska ok. 50 kcal
•200 ml soku wielowarzywnego
Dieta słodka Dzień 4.
Śniadanie ok. 300 kcal
Musli z malinami
•4 łyżki niesłodzonego musli z orzechami i rodzynkami •szklanka mleka 0,5% •szklanka mrożonych malin
II śniadanie ok. 160 kcal
Kanapka z łososiem i ogórkiem
•kromka pumpernikla • plasterek wędzonego łososia •100 g świeżego ogórka
Obiad ok. 360 kcal
Sałatka makaronowa z szynką i warzywami
•40 g suchego makaronu (np. typu penne) •2 plasterki szynki drobiowej •100 g zielonej mrożonej fasolki szparagowej •średni pomidor bez skórki •10 małych pieczarek •mała cebula czerwona •2 łyżeczki pestek słonecznika •łyżeczka oliwy z oliwek •ocet balsamiczny •ulubione przyprawy
Makaron ugotuj na półtwardo, fasolkę – na parze lub w małej ilości wody. Szynkę, pieczarki i cebulę pokrój i obsmaż na oliwie. Pomidora pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj, skrop octem balsamicznym i dopraw do smaku. Całość posyp pestkami słonecznika.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Koktajl śliwkowy
•150 ml kefiru •4 suszone śliwki
Kolacja ok. 230 kcal
Sola duszona w porach
•130 g fileta z soli •200 g jasnej części pora •1/3 szklanki bulionu warzywnego •papryka zielona •sok z cytryny •przyprawy
Rybę skrop sokiem, obsyp przyprawami, obsmaż na patelni bez tłuszczu. Talarki pora podduś w bulionie, dopraw i ułóż na nich rybę. Duś razem pod przykryciem, aż por będzie miękki. Podawaj z papryką pokrojoną w cienkie paseczki.
Przekąska ok. 110 kcal
•2 szklanki soku wielowarzywnego na bazie pomidorów
Dieta słodka Dzień 5.
Śniadanie ok. 310 kcal
Jajecznica z dodatkami
•2 jajka •100 g pieczarek •mały pomidor •łyżeczka oliwy z oliwek •sól •pieprz •bazylia •2 kromki chrupkiego chleba
II śniadanie ok. 160 kcal
Kanapka z szynką i żurawiną
•kromka pumpernikla •2 plasterki szynki drobiowej •łyżka żurawiny niskosłodzonej
Obiad ok. 370 kcal
Sałatka z kurczakiem
•130 g piersi kurczaka •1/2 papryki •pomidor •ogórek •kilka liści sałaty •płaska łyżka miodu •2 łyżeczki nasion sezamu •sok z cytryny •ulubione przyprawy •2 kromki chrupkiego pieczywa
Wymieszaj miód z sokiem z cytryny, sezamem i przyprawami. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, potem usmaż bez tłuszczu. Sałatę porwij na kawałki. Wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Zjedz z chrupkim pieczywem.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Jogurt owocowy
•małe opakowanie (150 g)
Kolacja ok. 240 kcal
Pasta z makrelą
•40 g wędzonej makreli •100 g chudego twarogu •odrobina cebulki •1/2 małej papryki •łyżka jogurtu naturalnego •1–2 łyżki posiekanego koperku
Przekąska ok. 80 kcal
•300 ml soku wielowarzywnego na bazie pomidorów