Słodycz kuszą cię tak skutecznie, że w końcu im ulegasz. A kiedy już raz ulegniesz, tworzy się błędne koło – ochota na słodycze ciągle rośnie, coraz bardziej za nimi tęsknisz i coraz częściej sobie na nie pozwalasz. Po kilku tygodniach stajesz na wadze i nie poznajesz sama siebie.Jak odzwyczaić się od słodyczy? Przejdź na specjalną dietę!
Słodycze dają chwilową przyjemność, ale figura długo odczuwa skutki ich nadużywania. Dlatego trzeba z nimi skończyć raz na zawsze. Zastosuj naszą dietę i sprawdź jak odzwyczaić się od słodyczy. Dlaczego właśnie ona ma ci pomóc? Przede wszystkim jest dobrze zbilansowana i niezbyt restrykcyjna – ma 1500 kcal na dzień, jedzenia jest dużo, więc nie będziesz czuła głodu. Dodatkowo w diecie jest sporo węglowodanów, ale tych, które są powoli wchłaniane i na długo utrzymują stabilny poziom cukru we krwi, a to także redukuje ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Są także produkty, które zastąpią niezdrowe słodkości, np. rodzynki, plastry ananasa. Dieta jest bogata w dający uczucie sytości błonnik pokarmowy oraz w chrom, który pomaga zmniejszyć ochotę na słodycze, np. pełnoziarniste pieczywo i kasze, zielony groszek, jaja. To wszystko sprawia, że łatwiej będzie ci zapomnieć o istnieniu słodyczy, schudniesz szybciej i skuteczniej.
Trwa: 14 dni
Odchudza: ok. 1,5 kg. Można ją powtarzać bez ograniczeń
Polecana: osobom zdrowym, które nałogowo jedzą słodycze i nie umieją przestać
Niewskazana dla: ze względu na obniżoną kaloryczność niektóre osoby powinny jej zastosowanie skonsultować z dietetykiem lub lekarzem, zwłaszcza: dzieci, rosnąca młodzież, kobiety w ciąży i karmiące
Szczególnie bogata w: błonnik pokarmowy, chrom, potas, białko
Wskazówki dla mężczyzn: mężczyźni o niskiej i średniej aktywności mogą ją stosować w takich samych proporcjach co kobiety. W przypadku mężczyzn o większej aktywności podane ilości należy zwiększyć o 15 proc.
Dzienna dawka kalorii: 1500
UWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 8–10 szklanek niesłodzonych napojów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej.
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 1
ŚNIADANIE 410 kcal
•opakowanie serka wiejskiego light
•średni ogórek
• duża grahamka lub 2 małe (100 g)
DRUGIE ŚNIADANIE 200 kcal
• opakowanie jogurtu owocowego light (150 g)
• batonik zbożowy (25 g)
OBIAD 490 kcal
Sałatka z niełuskanym ryżem, kurczakiem i groszkiem:
• 50 g suchego niełuskanego ryżu
• 100 g fileta z piersi kurczaka
• 2 ogórki konserwowe
• 4 łyżki groszku (z puszki lub mrożonego)
• 2 płaskie łyżki nasion słonecznika (20 g)
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
• sól, pieprz, zioła
Ugotowany ryż wymieszaj z kawałkami ugotowanego kurczaka, pokrojonymi drobno ogórkami i groszkiem. Dodaj sos z oliwy i przypraw. Posyp nasionami słonecznika.
PODWIECZOREK 120 kcal
• szklanka (300 ml) soku wyciśniętego z grejpfruta
KOLACJA 280 kcal
Omlet z zielonym groszkiem:
• całe jajko + 2 dodatkowe białka
• łyżka mąki pszennej (10 g)
• 2 łyżki mleka 2-proc.
• 100 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
• łyżeczka oliwy
• odrobina soli i pieprzu
Żółtko oddziel od białka. Wszystkie białka ubij na pianę z odrobiną soli. Do piany dodaj przesianą mąkę, żółtko i mleko. Delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wlej masę jajeczną. Na wierzchu połóż groszek. Smaż, aż omlet się zetnie.
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 2
ŚNIADANIE 430 kcal
Jogurt z grejpfrutem i płatkami:
• kubek jogurtu naturalnego (150 g)
• pół grejpfruta czerwonego
• 4 płaskie łyżki płatków owsianych (40 g)
• 2 łyżki nasion słonecznika (20 g)
DRUGIE ŚNIADANIE 190 kcal
Kanapka z rybą i warzywami:
• 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego
• pół małej puszki sardynek w pomidorach
• pół papryki
• liście sałaty
OBIAD 460 kcal
Sałatka z indykiem i pesto:
• 50 g suchego makaronu pełnoziarnistego
• 100 g mięsa z piersi indyka
• pół papryki
• łyżka pestek dyni (15 g)
• 2 łyżeczki pesto z bazylii (20 g)
• zioła, sól, pieprz
Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z ugotowanym i pokrojonym w drobną kostkę mięsem z piersi indyka, kawałkami papryki oraz z pesto. Dopraw i posyp pestkami dyni.
PODWIECZOREK 120 kcal
• banan
KOLACJA 300 kcal
Kanapki z serkiem i warzywami:
• mała grahamka (50 g)
• pomidor
• opakowanie serka wiejskiego light
• plasterek chudej wędliny drobiowej
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 3
ŚNIADANIE 370 kcal
Kanapka z szynką i jogurt:
• mała grahamka (50 g)
• 50 g serka twarogowego light do smarowania pieczywa
• 2 plasterki wędliny drobiowej
• ogórek, liście sałaty
• małe opakowanie jogurtu owocowego light
DRUGIE ŚNIADANIE 150 kcal
Sałatka owocowa:
• kiwi
• 3 mandarynki
OBIAD 490 kcal
Ekspresowa sałatka z fasolki, groszku i tuńczyka:
• pół puszki czerwonej fasolki
• 100 g fasolki szparagowej konserwowej
• 3 łyżki zielonego groszku z puszki
• puszka tuńczyka w sosie własnym
• łyżeczka oliwy z oliwek
• ząbek czosnku
• ocet winny
• przyprawy
• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego
PODWIECZOREK 150 kcal
• małe opakowanie serka homogenizowanego (150 g), posypanego cynamonem
KOLACJA 340 kcal
Dietetyczna ryba w stylu greckim:
• 30 g suchego ryżu brązowego
• 120 g fileta z chudej ryby, np. dorsza lub mintaja
• łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
• 2 marchewki (200 g)
• średnia pietruszka
• pół małej cebuli
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• sok z cytryny
• sól, pieprz
• ulubione przyprawy
Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie obsmaż ją na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy. Zdejmij rybę z patelni i podsmaż warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, ułóż na nich rybę, dodaj trochę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut na małym ogniu. Na końcu dodaj przecier pomidorowy i dopraw. Podawaj z ryżem.
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 4
ŚNIADANIE 430 kcal
Tosty z mozzarellą, pomidorami i bazylią:
• 2 tosty pełnoziarniste (60 g)
• 100 g sera mozzarella
• duży pomidor (200 g)
• listki bazylii albo bazylia suszona
DRUGIE ŚNIADANIE 180 kcal
• małe opakowanie deseru sojowego o smaku waniliowym (125 g)
• 5 śliwek
OBIAD 530 kcal
Sałatka z ryżem, kurczakiem i brukselką:
• 50 g suchego niełuskanego ryżu
• 100 g fileta z piersi kurczaka
• 150 g brukselki (może być mrożona)
• pomidor
• 2 łyżki kukurydzy z puszki
• 2 łyżeczki łuskanych pestek dyni (20 g)
• łyżeczka oliwy z oliwek
• zielenina
• sól, pieprz
Brukselkę i kurczaka ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Brukselki pokrój na połówki, a mięso na małe kawałki. Wymieszaj z ugotowanym ryżem, ćwiartkami pomidora, kukurydzą, pestkami dyni, oliwą i dopraw.
PODWIECZOREK 140 kcal
• mała kiść winogron (200 g)
KOLACJA 220 kcal
Gęsta zupa grzybowa z chlebem:
• 200 g mrożonej zupy grzybowej
• 300 ml bulionu (może być z kostki)
• zielenina
• sól, pieprz, zioła
• 2 kromki chleba żytniego razowego (80 g)
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 5
ŚNIADANIE 460 kcal
Płatki z owocami suszonymi i bananem:
• szklanka mleka 2-proc. tłuszczu
• 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
• banan
• 2 morele suszone
• łyżeczka rodzynek
• 2 łyżeczki otrębów pszennych
DRUGIE ŚNIADANIE 160 kcal
Kanapki z serkiem wiejskim i papryką:
• 2 kromki chleba chrupkiego żytniego
• 1/3 opakowania serka wiejskiego light
• 200 g czerwonej papryki
• 2 liście sałaty
OBIAD 460 kcal
Sałatka makaronowa z fasolą i szynką:
• 50 g suchego makaronu razowego
• pół puszki czerwonej fasolki konserwowej
• 3 plasterki szynki drobiowej pokrojone w paski
• 4 ogórki konserwowe
• 4 cząstki papryki konserwowej
• łyżeczka oliwy z oliwek
• zielenina
• sól, pieprz
Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z fasolką, pokrojoną szynką, kawałkami warzyw, oliwą, zieleniną i dopraw.
PODWIECZOREK 130 kcal
• 2 pomarańcze (300 g – masa bez skórki)
KOLACJA 290 kcal
Ryba pieczona w folii z grecką sałatką:
• 120 g fileta z chudej ryby (np. morszczuka, mintaja)
• sok z cytryny
• zioła
• sól, pieprz
• kilka liści sałaty
• pomidor
• pół papryki
• pół ogórka
• pół cebuli
• łyżeczka oliwy z oliwek
• 25 g suchego niełuskanego ryżu
Rybę skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Następnie posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 minut. Sałatę porwij na mniejsze listki, dodaj kawałki papryki, pomidora, ogórka, posiekaną cebulę, oliwę, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ryżem.
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 6
ŚNIADANIE 430 kcal
Kanapki na słodko i słono:
• 2 cienkie kromki chleba razowego (80 g)
• Na pierwszej: jajko na twardo i średni ogórek kwaszony
• Na drugiej: 120 g chudego twarogu i 3 łyżeczki dżemu niskosłodzonego (30 g), najlepiej słodzonego fruktozą
DRUGIE ŚNIADANIE 170 kcal
• opakowanie kefiru naturalnego (150 g)
• średnia gruszka (150 g)
OBIAD 460 kcal
Sałatka z zielonej soczewicy i moreli:
• 50 g suchej zielonej soczewicy
• 2 średnie pomidory
• 4 morele suszone
• łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• odrobina soli, pieprzu
• świeże lub suszone zioła
• 1 kromka chleba razowego ze słonecznikiem (40 g)
Soczewicę ugotuj, dodaj kawałki pomidorów, ćwiartki moreli i polej sosem z oliwy, czosnku, zieleniny i przypraw. Podawaj z pieczywem.
PODWIECZOREK 140 kcal
• 2 średnie jabłka (300 g)
KOLACJA 300 kcal
Papryka faszerowana kaszą gryczaną:
• 2 małe papryki (300 g po usunięciu pestek)
• 25 g suchej kaszy gryczanej
• średni pomidor
• pół puszki tuńczyka w sosie własnym
• łyżeczka oliwy z oliwek
• odrobina soli, pieprzu
• świeże lub suszone zioła
Każdej papryce odetnij czapeczkę i starannie usuń nasiona z wnętrza strąka. Ugotowaną kaszę wymieszaj z tuńczykiem, kawałkami pomidora, oliwą, zieleniną i dopraw. Nadzieniem wypełnij papryki, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 160 st. C przez 15–20 minut.
Jak odzwyczaić się od słodyczy – specjalna dieta dzień 7
ŚNIADANIE 410 kcal
Jogurt z mieszanką płatków i ananasem:
• kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
• 3 łyżki płatków owsianych
• 2 łyżki płatków żytnich
• 2 plastry ananasa z puszki
• łyżka rodzynek (15 g)
• 2 łyżeczki nasion słonecznika (10 g)
DRUGIE ŚNIADANIE 180 kcal
Kanapka z serkiem i rzodkiewkami:
• 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego
• opakowanie serka twarogowego 3-proc. tłuszczu (150 g)
• 6–8 rzodkiewek, liście sałaty
OBIAD 470 kcal
Sałatka z wędzoną rybą i pestkami dyni:
• 35 g suchego ryżu niełuskanego
• 80 g fileta z chudej ryby, np. morszczuka, mintaja, dorsza, soli
• 2 łodygi selera naciowego
• pół średniej papryki
• 2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego
• łyżeczka musztardy
• 2 łyżki pestek dyni (30 g)
• sok z cytryny
• odrobina soli, pieprzu
• świeże lub suszone zioła
Ugotowany ryż wymieszaj z kawałkami warzyw i rybą upieczoną w folii lub grillowaną. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny i przypraw przygotuj sos, polej nim sałatkę. Na końcu wsyp pestki dyni.
PODWIECZOREK 140 kcal
• 1/3 średniego melona (400 g miąższu)
KOLACJA 300 kcal
Sałatka z brokułami:
• 150 g brokułów (mogą być mrożone)
• duży pomidor
• jajko na twardo
• 2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego
• łyżeczka musztardy
• odrobina soli, pieprzu
• świeże lub suszone zioła
• 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego
Brokuły ugotuj na parze lub w małej ilości wody, dodaj kawałki pomidora, posiekane jajko. Jogurt wymieszaj z musztardą i przyprawami, polej nim sałatkę. Zjedz z chrupkim pieczywem.
