W wakacje szkoda czasu na stanie przy kuchni. Poza tym nikt nie myśli o gorących posiłkach. Głód zaspokoją szybkie małe dania. Proponujemy dietę 1200 kcal, w której większość potraw przygotujesz w kwadrans.
Dzień 1
śniadanie 260 kcal
4 łyżki naturalnego muesli (bez cukru) wymieszane z małym utartym jabłkiem, posypane cynamonem, szklanka mleka 0,5%
obiad 360 kcal
2 kromki chleba żytniego z 150 g sera pleśniowego, np. camemberta, świeża papryka
podwieczorek 230 kcal
koktajl ze szklanki truskawek zmiksowanych ze szklanką maślanki
kolacja 380 kcal
2 plasterki pasztetu albo chudego mięsa, zielona sałatka, szklanka soku z marchwi
Zielona sałatka
mała główka sałaty, pomidor, świeże zioła, np. szczypior, ewentualnie garść kiełków, np. rzodkiewki, 2 łyżki jogurtu light
Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki. Pomidor pokrój w kostkę. Posiekane zioła dodaj do jogurtu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki, posyp sałatę kiełkami.
Dzień 2
śniadanie 200 kcal
2 kawałki chleba chrupkiego, opakowanie serka wiejskiego light, kilkanaście rzodkiewek
obiad 230 kcal
250 g surowych warzyw (np. marchew, kalarepka, ogórek) z ziołowym dipem
Ziołowy dip
jogurtowymały jogurt, garść świeżych mieszanych ziół, pół łyżeczki oliwy. Zioła jak najdrobniej posiekaj. Składniki dipu starannie wymieszaj.
podwieczorek 180 kcal
porcja kisielu ze szklanką świeżych malin
kolacja 360 kcal
150 g pieczonego udka kurczaka bez skóry, 150 g brokułów z wody, szklanka soku pomidorowego
Dzień 3
śniadanie 320 kcal
2 plastry polędwicy, dwa ogórki małosolne, 2 kawałki chleba razowego z łyżeczką majonezu light
obiad 360 kcal
sałatka z mozzarelli (ok. 100 g) i dużego pomidora ze świeżą bazylią albo ze szczypiorem, kromka chleba razowego
podwieczorek 230 kcal
koktajl maślankowo-jagodowy (szklanka maślanki, szklanka jagód, łyżeczka cukru)
kolacja 290 kcal
Omlet z szynką i zielonym groszkiem
3 białka, pół łyżki masła,
3 łyżki groszku konserwowego,
3 plasterki szynki drobiowej,
Białka jaj wymieszane z odrobiną soli i pieprzem usmaż na maśle. Kiedy spód omletu się zezłoci, posyp go groszkiem i pokrojoną w paski szynką.
Dzień 4
śniadanie 240 kcal
2 kawałki pieczywa chrupkiego, pasta z jajka z majonezem light, świeży ogórek
Pasta z jajka
Ugotowane na twardo jajko posiekaj, wymieszaj z łyżką majonezu, dopraw czarnym pieprzem.
obiad 320 kcal
bułeczka żytnia z połową puszki tuńczyka w sosie własnym i kilkoma plasterkami czerwonej cebuli, ogórek małosolny
podwieczorek 250 kcal
2 wafle ryżowe, koktajl ze szklanki soku z marchwi zmiksowanego z połową pomarańczy
kolacja 380 kcal
5 gotowych knedli ze śliwkami odgrzanych na parze, polanych jogurtem wymieszanym z cynamonem
Dzień 5
śniadanie 300 kcal
2 kawałki chleba chrupkiego z 2 plasterkami fety light, gruszka, kilka liści sałaty
obiad 310 kcal
filiżanka czerwonego barszczu z kartonu, gotowy krokiet z mięsem, miseczka surówki z marchwi i jabłka (utarte na grubej tarce, od razu skropione łyżką soku z cytryny), posypana natką pietruszki, doprawiona solą i czarnym pieprzem
podwieczorek 410 kcal
sałatka z pokrojonego w plastry banana, 2 suszonych moreli pokrojonych w paseczki, 4 połówek orzechów włoskich, polana sosem z jogurtu light, łyżeczki płynnego miodu z szczypty cynamonu
kolacja 220 kcal
szklanka soku pomidorowego i sałatka
Sałatka warzywna z kabanosami
kilka liści sałaty, pół świeżej papryki, kawałek ogórka małosolnego, kawałek kabanosa drobiowego (ok. 50 g), sok z cytryny, sól, pieprz, ulubione zioła
Umyj, osusz i porwij na kawałki liście sałaty. Paprykę i ogórek pokrój w kostkę, a kabanos w grube plasterki. Wymieszaj składniki, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i oszczędnie solą.
Dzień 6
śniadanie 360 kcal
2 tosty z 2 plastrami chudego białego twarogu i świeżymi truskawkami, ewentualnie posypane grubo mielonym pieprzem
obiad 340 kcal
2 kromki razowego chleba, 2 plastry polędwicy drobiowej, kilkanaście rzodkiewek, kilka liści sałaty
podwieczorek 270 kcal
miseczka budyniu na chudym mleku, szklanka dowolnych owoców
kolacja 280 kcal
Zimna zupa malinowa z makaronem
200 g malin, pół szklanki wody, czubata łyżeczka cukru, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 3 łyżki suchego makaronu (najlepszy z pełnego ziarna albo fit)
Zagotuj wodę z cukrem, dodaj mąkę rozprowadzoną wodą i ostudź. Połącz z rozgniecionymi widelcem malinami i sokiem cytrynowym. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj makaron z zupą. Możesz ozdobić listkami mięty albo melisy i kleksem jogurtu.
Dzień 7
śniadanie 310 kcal
2 kanapki z chleba pełnoziarnistego z serkiem topionym (1 trójkąt) i kilkoma surowymi marchewkami
obiad 260 kcal
3 plastry melona owinięte 3 plastrami szynki wiejskiej
podwieczorek 200 kcal
chłodnik z kefiru (1 szklanka) wymieszanego z posiekanym ogórkiem (100 g) i sokiem pomidorowym (1/2 szklanki), łyżką posiekanego koperku, połową łyżeczki pestek słonecznika, doprawionego solą i pieprzem
kolacja 450 kcal
Naleśniki z serem i jagodami
2 gotowe naleśniki z białym serem, szklanka jagód (ewentualnie czarnych porzeczek), szczypta cukru
Rozgnieć jagody widelcem. Masą polej naleśniki (zimne albo podgrzane w mikrofalówce), posyp cukrem.