Pomidory to jedne z najczęściej jadanych przez Polaków warzyw. Oprócz tego, że są pyszne i łatwo dostępne, są także bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Taka też jest prezentowana dieta pomidorowa.
DIETA POMIDOROWA TRWA: 10 dni
ODCHUDZA: ok. 1,5 kg
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: raz w miesiącu
POLECANA: osobom zdrowym, zwłaszcza kobietom z nadwagą lub otyłością, osobom odchudzającym się ze skłonnością do nadciśnienia
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, przy niektórych chorobach nerek
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: potas, likopen, błonnik pokarmowy
WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: mężczyźni mało i średnio aktywni mogą ją stosować w takich samych proporcjach jak kobiety. W wypadku mężczyzn o większej aktywności podane ilości potraw należy zwiększyć o 30 proc.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1000 kcal
UWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 8–10 szklanek niesłodzonych napojów.
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością potasu – 1 duża sztuka (200g) aż w 15% pokrywa dzienne zapotrzebowanie przeciętnej kobiety na ten składnik. Mają też dość sporo witaminy C – ok. 23mg w 100g, a to oznacza, że spożycie 3 dużych pomidorów pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Pomidory zawierają też likopen – silny przeciwutleniacz, który walczy z groźnym nadmiarem wolnych rodników w organizmie. Regularne spożycie pomidorów obniżania stężenie „złego” cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia i występowania zawałów serca. Badania udowadniają także jego wpływ na zapobieganie niektórym nowotworom. Osoby dbające o szczupłą sylwetkę na pewno ucieszy też informacja, że pomidory są jednym z warzyw o najniższej wartości energetycznej – 100g to tylko 15 kcal!
Dieta pomidorowa dzień 1
Śniadanie – 280 kcal
2 kromki chleba pełnoziarnistego (80 g), 4 plasterki polędwicy drobiowej (80 g), średni pomidor (150 g)
Drugie śniadanie – 140 kcal
jogurt jagodowy (150 g)
Obiad – 360 kcal
1/3 torebki kaszy gryczanej (30 g)
Kurczak duszony z pomidorami
130 g piersi kurczaka, mała cebula,
2 średnie pomidory bez skórki,
1/3 szklanki bulionu
Sałata z jogurtem:
dowolna ilość sałaty,
1/2 małego opakowania jogurtu
naturalnego (75 g), szczypior, dymka
• Filet z kurczaka obsyp przyprawami i podsmaż na patelni bez tłuszczu (wlewając na patelnię kilka łyżek wody lub bulionu).
• Gdy mięso jest w połowie gotowe, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś, aż mięso będzie miękkie.
• Podaj z kaszą i sałatą polaną jogurtem z przyprawami.
Podwieczorek – 90 kcal
duże jabłko (200 g)
Kolacja – 130 kcal
Sałatka pomidorowa z twarogiem:
Kiść pomidorków koktajlowych lub 2 małe pomidory (200 g), 5 czarnych lub zielonych oliwek (15 g), 60 g chudego twarogu (pokrusz go i posyp nim sałatkę). Sos: łyżeczka oliwy, czosnek, natka pietruszki, sól i pieprz.
Dieta pomidorowa dzień 2
Śniadanie – 250 kcal
3 kromki chrupkiego pieczywa, opakowanie serka wiejskiego light (150 g), duży pomidor (200 g), zioła świeże lub suszone
Drugie śniadanie – 140 kcal
jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g)
Obiad – 340 kcal
1/3 opak. ryżu brązowego (30 g suchego)
Mintaj w sosie pomidorowym
filet z mintaja (130 g),
2 pomidory bez skórki (300 g),
mała cebula (50 g),
łyżeczka oliwy z oliwek + przyprawy
Surówka z kapusty kwaszonej:
szklanka kapusty kwaszonej (200 g)
mała marchewka (50 g)
łyżeczka oliwy z oliwek
• Mintaja posyp przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy. Rybę zdejmij z patelni, a na pozostałej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, potem dorzuć do niej pomidory.
• Sos zmiksuj na jednolitą masę, dopraw. Rybę polej sosem, zjedz z ryżem, surówką z kapusty i marchewki.
Podwieczorek – 70 kcal
2 szklanki soku pomidorowego (500 ml)
Kolacja – 200 kcal
Sałatka owocowa:
banan (70 g), pomarańcza (150 g),
jabłko (150 g), sok z cytryny
Dieta pomidorowa dzień 3
Śniadanie – 270 kcal
Jajecznica z pomidorem:
2 jaja, pomidor (150 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, szczypiorek, 2 kromki chrupkiego pieczywa
Drugie śniadanie – 100 kcal
opakowanie jogurtu naturalnego (150 g)
Obiad – 330 kcal
Tuńczykowo-pomidorowe spaghetti:
puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 małe pomidory (200 g),
50 g razowego makaronu,
5 czarnych oliwek (15 g), sól i pieprz
łyżeczka oliwy + sok z cytryny,
listki bazylii lub bazylia suszona
• Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z tuńczykiem, kawałkami pomidorów, oliwkami oraz sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i dużej ilości bazylii.
Podwieczorek – 100 kcal
180 g borówek amerykańskich
Kolacja – 200 kcal
Sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
Sałata (dowolnie dużo), 100 g fileta z piersi kurczaka (ugotuj i pokrój w kostkę, dodaj do sałaty). Sos: 6 drobno pokrojonych kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oliwy (50 g), sok z cytryny, zioła
Dieta pomidorowa dzień 4
Śniadanie – 250 kcal
mała grahamka (50 g)
Pasta jajeczna na czerwono:
jajko na twardo pokrojone w kostkę, 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz
Drugie śniadanie – 120 kcal
szklanka kefiru (250 g)
Obiad – 330 kcal
Ragout cielęce:
120 g chudej cielęciny np. udźca,
1/3 torebki pęczaku jęczmiennego (30 g),
puszka pomidorów pelati (200 g z zalewą),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
mała czerwona papryka (150 g),
1/3 małej cukinii,
3 pieczarki (60 g),
czosnek (jeśli lubisz), zioła, sól i pieprz
• Cielęcinę pokrój na kawałki, przypraw i obsmaż na patelni bez tłuszczu.
• Cebulkę i pieczarki pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i podduś razem. Po chwili dodaj półplastry cukinii.
• Dodaj pomidory i koncentrat. Podduś. Zjedz kaszą gotowaną na sypko.
Podwieczorek – 200 kcal
200 g śliwek węgierek
Kolacja – 100 kcal
Sałatka pomidorowa:
3 małe pomidory (300 g), mała cebula, szczypiorek, 1/3 opakowania małego jogurtu naturalnego (50 g), sól i pieprz.
Dieta pomidorowa dzień 5
Śniadanie – 250 kcal
duża kromka pumpernikla (40 g)
Twarożek z pomidorami i ziołami:
1/3 kostki chudego twarogu (120 g), 2 średnie pomidory (250 g), zioła, sól
Obiad – 360 kcal
Łosoś z sałatą i pomidorami:
140 g filetów z łososia (mięso bez skóry),
dowolna ilość sałaty,
2 małe pomidory (200 g),
mały kwaszony ogórek (50 g),
1/3 małego opakowania jogurtu,
naturalnego (50 g), zioła
• Łososia przypraw, owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku.
• Sałatę wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i ogórkiem. Polej sosem.
Podwieczorek – 100 kcal
2 średnie mandarynki (170 g)
Kolacja – 220 kcal
Zupa krem z papryki i pomidora:
papryka (200 g), duży pomidor (200 g),
100 g włoszczyzny, sól, pieprz,
50 g jogurtu naturalnego 1,5-proc.,
2 szklanki bulionu, zioła,
10 g drobnego makaronu domowego
• Warzywa pokrój na małe kawałki, podsmaż na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj na jednolitą masę i dopraw.
• Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt i ugotowany makaron.
