Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Poniższa dieta na uda i pupę, a także biodra i brzuch opiera się na zasadzie, że nadmiar kilogramów w tych miejscach jest winą niewłaściwie pracujących tarczycy i jajników. Przedstawiamy dwie różne wersje diety do wyboru.

Dieta na uda i pupę – zasady diety

  • TRWA: 10-30 dni.
  • ODCHUDZA: 1,5 kg w ciągu 10 dni.
  • MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: za każdym razem, gdy nie mieścimy się w spódnicę lub spodnie.
  • NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży, karmiących, dzieci, młodzieży.
  • BOGATA W: witaminy A, C, E, D, witaminy z grupy B, białko, błonnik.
  • DZIENNA DAWKA KALORII: 1000.

Informacje o diecie

Na nadmierną produkcję hormonów tarczycy odpowiadają: słodkie mleko, biała mąka, biały ryż, jasne pieczywo i makarony z białej mąki, owoce, kawa i czarna herbata. Natomiast złe funkcjonowanie jajników to wina ostrych przypraw, tłuszczu zwierzęcego, bulionów, śmietany, masła i smalcu. Z tego powodu te produkty nie powinny pojawiać się w naszym menu.

Osoby o dużej pupie i rozbudowanych udach powinny jeść drób bez skóry, warzywa, jajka, pić herbatkę z liści malin, z liści koniczyny lub jasnoty białej, spożywać niskotłuszczowe produkty mleczne oraz uprawiać ćwiczenia, spalające tłuszcz i wyrabiające muskulaturę, na przykład bieganie, aerobik, pływanie i ćwiczenia na siłowni.

Poniższa dieta na uda i pupę dostarcza około 1000 kcal dziennie, pozwala łatwo schudnąć około 1,5 kg w ciągu 10 dni.

Dieta na uda i pupę – dzień pierwszy

I ŚNIADANIE  270 kcal

• Sałatka pieczarkowo-kukurydziana • kromka chleba chrupkiego żytniego • szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Sałatka pieczarkowo-kukurydziana

2 duże pieczarki • 1/2 puszki kukurydzy • kiszony ogórek • jajko na twardo, łyżeczka majonezu light • przyprawa ziołowa • 2 łyżki posiekanej natki • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Najpierw pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Potem ogórka i jajko pokroić w kostkę a kukurydzę osączyć z zalewy. Na koniec składniki dokładnie wymieszać, połączyć z majonezem.

II ŚNIADANIE  102 kcal

• Kromka chleba żytniego,  posmarowana niskokaloryczną margaryną,  z liściem sałaty i plasterkiem polędwicy z indyka • szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

OBIAD 347 kcal

Owoce morza, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

Owoce morza

• 1 białko • 1 pomidor • 1 świeży ogórek • 125 g mrożonych, mieszanych owoców morza • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryby • sól • łyżeczka oleju • łyżka margaryny niskokalorycznej.

Najpierw owoce morza rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju z odrobiną margaryny. Potem obrać ogórka, pokroić na plasterki i ułożyć na dnie talerza. Następnie białko lekko ubić z solą, wlać na patelnię z olejem i usmażyć, nie mieszając. Wreszcie dodać  pokrojonego pomidora, owoce morza, przykryć na 3 minuty i podawać od razu na ogórku zielonym.

PODWIECZOREK 108 kcal

• Szklanka soku z marchwi.

KOLACJA 192 kcal

• Smaczny wianuszek, kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną • szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Smaczny wianuszek

• 1/2główki brokułu • 2 małe ugotowane buraki • 1/2 kalarepki • 80 g śliwek węgierek • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku • łyżeczka posiekanych orzechów włoskich; • sos: łyżka jogurtu naturalnego bez cukru • sok z cytryny • sól • cukier.

Najpierw brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Potem buraki, kalarepkę obrać i razem z umytymi i wypestkowanymi śliwkami pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami i wyłożyć na środek dużego talerza, posypać koperkiem, orzechami, dookoła ułożyć brokuły.

Dieta na uda i pupę – dzień drugi

I ŚNIADANIE  258 kcal

• Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną, z dwoma liśćmi cykorii i dwoma plasterkami szynki z kurczaka • 100 g papryki czerwonaej • szklanka kawy z cykorii z mlekiem sojowym (100 ml) bez cukru.

II ŚNIADANIE  110 kcal

• 20 g orzechów włoskich łuskanych • szklanka wody niegazowanej.

OBIAD 377 kcal

• Placki z cukinii z sosem jogurtowym • kasza gryczana gotowana (20 g suchej) • szklanka herbaty z liści jasnoty białej bez cukru.

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

1 cukinia • 2 jajka, 25 ml mleka sojowego • sól ½• 1/2 pęczka szczypiorku • łyżeczka oliwy z oliwek • ząbek czosnku • 75 ml jogurtu naturalnego bez cukru.

Najpierw cukinię obrać, zetrzeć, dodać jajka wymieszane z mlekiem sojowym, solą i połową szczypiorku. Potem na patelni rozgrzać oliwę, łyżką nakładać masę na patelnię i smażyć małe placki. Później czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, solą i resztą szczypiorku, podawać do placków.

PODWIECZOREK 100 kcal

• Kromka chleba chrupkiego żytniego, posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem chudej szynki wołowej • szklanka wody mineralnej niegazowanej.

KOLACJA 197 kcal

• Smaczna jarzynka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Smaczna jarzynka

80 g ziemniaków • 1/4 kalafiora • 1/2marchewki • 30 g groszku zielonego • 1/2 cebuli• łyżeczka margaryny niskokalorycznej • łyżeczka mąki razowej • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru • 2 łyżki posiekanej natki, szczypta curry • imbir • sól.

Najpierw ziemniaki i marchew obrać, umyć. Później kalafiora umyć  i  podzielić na różyczki, ugotować razem z ziemniakami, po 10 minutach dodać marchew, groszek i gotować 10 minut. Potem warzywa wyjąć a cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie, oprószyć imbirem, mąką, curry i wymieszać, zalać wywarem z gotowania warzyw. Wreszcie gotować 5 minut, wlać jogurt, przyprawić, wymieszać. Warzywa włożyć do sosu i posypać natką.

Dieta na uda i pupę – dzień trzeci

I ŚNIADANIE 258 kcal

• Jajecznica z dwóch jajek   • 30 g szynki z indyka • 100 g pomidora • smażona bez tłuszczu na parze • kromka chleba żytniego • szklanka zielonej herbaty bez cukru.

II ŚNIADANIE  102 kcal

• 200 ml kefiru 2%.

OBIAD 349 kcal

• Ziemniaki czosnkowe • szklanka zielonej herbaty.

Ziemniaki czosnkowe

• 250 g ziemniaków • ½1/2 łyżeczki płatków czosnkowych • łyżeczka przyprawy do ziemniaków • 2 łyżeczki oleju • sól.

Najpierw płatki czosnkowe zalać łyżeczką oleju z przyprawą do ziemniaków. Później ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, skropić łyżeczką oleju i posolić. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, zrumienić 20 minut. Na koniec polać olejem z płatkami czosnkowymi i przyprawą,  piec 5 minut.

PODWIECZOREK 103 kcal

• Kromka chleba chrupkiego, posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem cykorii i plasterkiem kiełbasy szynkowej • szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

KOLACJA 202 kcal

• Kukurydza z papryką • kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną • szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Kukurydza z papryką

  • 60 g kukurydzy mrożonej
  • mała dymka
  • łyżeczka oliwy
  • ¼ 1/4 strąka zielonej papryki
  • 2 łyżki soku pomidorowego
  • odrobina skórki cytrynowej
  • curry łagodne
  • sól
  • cukier.

Najpierw kukurydzę ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Potem dymkę oczyścić, posiekać i podsmażyć na oliwie, wymieszać z kukurydzą, drobno posiekaną papryką, sokiem pomidorowym, skórką cytrynową i dusić kilka minut. Na koniec doprawić solą i curry.

Dieta na uda i pupę – dzień czwarty

I ŚNIADANIE  262 kcal

• Dwie kromki chleba żytniego, posmarowane niskokaloryczną margaryną, z 25 g miodu naturalnego • kawa zbożowa z mlekiem kozim (100 ml) bez cukru.

II ŚNIADANIE  112 kcal

• Szklanka soku z buraków.

OBIAD 352 kcal

• Kurczak z papryką,• ryż brązowy gotowany (30 g suchego) • szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

Kurczak z papryką 243 kcal

  • 100 g piersi z kurczaka
  •  1 żółta papryka
  • 1/4¼ główki brokułu
  • 1/2 małego kalafiora
  • łyżeczka posiekanego oregano
  • sól
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mąki razowej
  • łyżka oleju.

Najpierw pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić i podsmażyć. Potem kalafiora i brokuł podzielić na różyczki, umyć i zblanszować. Później paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć, pokroić w paski i podsmażyć. Potem dodać pozostałe warzywa i kurczaka, oregano, dusić 5 minut. Na koniec resztę oleju ze smażenia zrumienić z mąką, sokiem pomidorowym i zagęścić kurczaka z warzywami.

PODWIECZOREK 80 kcal

•50 g awokado • szklanka wody niegazowanej.

KOLACJA 214 kcal

• Torcik z cukinii i pomidorów • szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

Torcik z cukinii i pomidorów

• ½ cukinia • 1 pomidor • ¼ pęczek natki • ząbek czosnku • szczypta oregano • ½ rozmącone jajko • łyżka jogurtu naturalnego bez cukru • łyżeczka bułki tartej • 10 g słonych orzeszków • sól • łyżeczka oliwy.

Najpierw cukinię obrać, zetrzeć na tarce. Później pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną natką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą, oregano, bułką tartą, jajkiem i cukinią. Potem naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wlać masę cukiniowo- pomidorową, zapiekać 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Na koniec udekorować uprażonymi na suchej patelni słonymi orzeszkami.

Dieta na uda i pupę – dzień piąty

I ŚNIADANIE  252 kcal

• Dwie kromki chleba pełnoziarnistego, posmarowanego niskokaloryczną margaryną, z dwoma liśćmi sałaty • jajko faszerowane fetą • szklanka herbaty z liści malin bez cukru.

Jajko faszerowane serem feta

• Jajko • łyżeczka pokruszonego sera feta niskotłuszczowego • łyżeczka jogurtu naturalnego bez cukru • łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku • sól.

Najpierw jajko ugotować na twardo, obrać, przeciąć na pół, wydrążyć żółtko. Potem żółtko utrzeć z fetą, jogurtem, szczypiorkiem, solą. Na koniec powstałą masą napełnić białko jajka.

II ŚNIADANIE  105 kcal

• Kromka chleba chrupkiego, żytniego, posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem chudej szynki wieprzowej • herbata zielona

OBIAD 370 kcal

• Tost z fenkułem, szklanka wody niegazowanej.

Tost z fenkułem

  • ½ 1/2 małego fenkułu
  • ½1/2 cebuli
  • łyżeczka oliwy, łyżeczka pestek pinii
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • łyżeczka niskokalorycznej margaryny
  • sól
  • kromka chleba tostowego, żytniego
  • 35g sera mozzarella.

Najpierw fenkuł pokroić w paseczki, a jego koper posiekać. Potem cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać fenkuł, dusić 10 minut, dodać pestki pinii, rodzynki i sól. Tost opiec, posmarować margaryną, położyć na nim mieszankę fenkułu i plasterki mozzarelli, zapiekać 10 minut.w piekarniku o temperaturze 225 stopni C  Na koniec przed podaniem posypać koperkiem z fenkułu.

PODWIECZOREK 83 kcal

• Fasolka szparagowa z koperkiem • szklanka herbaty z liści koniczyny bez cukru.

Fasolka szparagowa

  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżeczka oliwy
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól.

Najpierw fasolkę umyć, obrać z włókien, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Potem cebulę  posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać fasolkę, natkę i koperek, doprawić sokiem z cytryny, gałką i solą. Na koniec dusić 10 minut pod przykryciem.

KOLACJA 214 kcal

• Ryba ze szparagami • 100 g ziemniaków i 150 g buraków gotowanych •  zielona herbata

Ryba ze szparagami

• 100 g filetu z pangi białej • 4 białe szparagi • sok z cytryny • sól.

Najpierw filet opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny i ponownie osuszyć. Potem szparagi oskrobać, opłukać, owinąć filetem z ryby, spiąć wykałaczką i położyć na wkładce do gotowania na parze. Wreszcie gotować pod przykryciem 20 minut, lekko posolić.

Dieta na uda i pupę 1000 kalorii – druga wersja.

Przedstawiona poniżej druga wersja diety na uda i pupę pozwala na dowolny wybór śniadania, obiadu i kolacji z poniższej listy w ciągu stosowania diety.

Dieta na uda i pupę Śniadania 250 kcal

  1. Jajko usmażone na odrobinie oleju, kromka żytniego chleba, średni pomidor, szklanka soku pomidorowego, bądź też
  2. Połowa grejpfruta polanego 150 g jogurtu naturalnego i płaską łyżeczką miodu, posypanego 3 łyżkami rodzynek lub malin, lub też
  3. 2 kromki chleba tostowego z 2 plasterkami sera topionego light, 2 liście sałaty, szklanka soku jabłkowego, bądź też
  4. dwa plasterki chudej szynki wieprzowej, lub też
  5. 2 liście zielonej sałaty, 4 duże rzodkiewki, bądź też
  6. dwie kromki chleba chrupkiego, gruszka.

Dieta na uda i pupę Obiady 400 kcal

  1. 120 g pieczonego schabu, 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, 3/4 szklanki ugotowanych startych ziemniaków (bez zasmażki), pół szklanki soku z czarnej porzeczki.
  2. 90 g kostki dorsza, usmażonej na odrobinie oleju, 2 średnie ugotowane ziemniaki, 2 łyżki surówki z kiszonej kapusty.
  3. Zapiekanka z 2 gotowanych ziemniaków, roztrzepanego jajka i plastra żółtego sera, sałatka z pomidora, połówki zielonej papryki i cebuli, przyprawiona łyżeczką oleju słonecznikowego i soku z cytryny.
  4. 175 g pieczonej piersi z kurczaka, 2 pieczone ziemniaki, surówka z 3 łyżek kiszonej kapusty, tartego jabłka i połowy cebuli.
  5. 80 g pieczonej szynki z plasterkiem ananasa, 2 łyżki ryżu.

Dieta na uda i pupę Kolacje  350 kcal

  1. 100 g tuńczyka w sosie własnym z 2 łyżeczkami majonezu light, 2 łyżki gotowanego ryżu wymieszanego z łyżką kukurydzy z puszki, lub też
  2. 120 g chudej wędzonej ryby, 3 łyżeczki majonezu light, 2 kromki żytniego chleba, pomidor, bądź też
  3. dwa gotowane jajka, kromka żytniego chleba i 2 kromki bułki wrocławskiej cienko posmarowanej margaryną, pomarańcza, lub też
  4. 100 g chudego białego sera z 6 rzodkiewkami, grahamka cienko posmarowana margaryną, bądź też
  5. dwie gotowane parówki drobiowe, 2 łyżeczki musztardy, połowa czerwonej papryki pokrojonej w paseczki, kajzerka.

Mamy nadzieję, że prezentowana powyżej dieta na uda i pupę okaże się skuteczna w każdej z wersji…

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Talerz sałatki dieta na uda