No votes yet.
Please wait...

Dobrym pomysłem na oczyszczenie organizmu jest przestawienie się na zdrowszą, lekkostrawną dietę. Zmiana menu wspomoże pozbywanie się toksyn z organizmu.

Błonnik to podstawa

Dobrą kondycję i energię zapewni odpowiednia dawka błonnika. Jego nierozpuszczalne składniki regulują trawienie, chronią przed niektórymi nowotworami, a rozpuszczalne obniżają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Bogatym źródłem błonnika są zboża. Sięgajmy po kasze, pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, chrupmy też pestki dyni.

Dieta śródziemnomorska

Południowcy są od nas zdrowsi, rzadziej chorują na serce. Podstawą ich diety są warzywaowoce pełne witamin. Zamiast mięsa częściej jedzą ryby morskie.
Zapomnijmy o zupach gotowanych na kościach i mięsie. Wywar zawiera szkodliwe puryny, które podwyższają ciśnienie krwi i sprzyjają bólom stawów.

Powrót do natury

Wszelkie półprodukty, sproszkowane dania, buliony w kostkach zawierają związki, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Co prawda zaletą półproduktów jest szybkie przygotowanie, jednak minusem są właśnie sztuczne dodatki.
Sięgajmy więc po naturalne produkty, warzywa z upraw ekologicznych, pieczywo bez „polepszaczy”, np. na zakwasie, i soki wyciskane z owoców, a nie gotowe z kartonu. Tłustą i pełną konserwantów wędlinę zastępujmy chudą, domową pieczenią.

Tradycyjna kuchnia

Tłuste i ciężkostrawne dania powodują nadwagę, sprzyjają wielu schorzeniom, jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.

No votes yet.
Please wait...