Dobrym pomysłem na oczyszczenie organizmu jest przestawienie się na zdrowszą, lekkostrawną dietę. Zmiana menu wspomoże pozbywanie się toksyn z organizmu.
Błonnik to podstawa
Dobrą kondycję i energię zapewni odpowiednia dawka błonnika. Jego nierozpuszczalne składniki regulują trawienie, chronią przed niektórymi nowotworami, a rozpuszczalne obniżają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Bogatym źródłem błonnika są zboża. Sięgajmy po kasze, pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, chrupmy też pestki dyni.
Południowcy są od nas zdrowsi, rzadziej chorują na serce. Podstawą ich diety są warzywa i owoce pełne witamin. Zamiast mięsa częściej jedzą ryby morskie.
Zapomnijmy o zupach gotowanych na kościach i mięsie. Wywar zawiera szkodliwe puryny, które podwyższają ciśnienie krwi i sprzyjają bólom stawów.
Powrót do natury
Wszelkie półprodukty, sproszkowane dania, buliony w kostkach zawierają związki, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Co prawda zaletą półproduktów jest szybkie przygotowanie, jednak minusem są właśnie sztuczne dodatki.
Sięgajmy więc po naturalne produkty, warzywa z upraw ekologicznych, pieczywo bez „polepszaczy”, np. na zakwasie, i soki wyciskane z owoców, a nie gotowe z kartonu. Tłustą i pełną konserwantów wędlinę zastępujmy chudą, domową pieczenią.
Tradycyjna kuchnia
Tłuste i ciężkostrawne dania powodują nadwagę, sprzyjają wielu schorzeniom, jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.