Jeśli męczą Cię dolegliwości – np. bóle stawów, mięśni, żołądka, jelit, wątroby oraz zaparcia, wzdęcia zgaga, bóle głowy, zaburzenia snu, nerwowość – być może twój organizm jest zanieczyszczony i potrzebuje pomocy w pozbyciu się zatruwających go substancji.
Skutecznym sposobem jest post, który oprócz oczyszczenia organizmu, również oczyszcza i rozjaśnia umysł, dodaje chęci i energii do działania. Pozbywając się zalegającego balastu, zaczynamy czuć się lekko i takie też stają się nasze myśli i życie.
Pościć można na wiele sposobów, np. spożywając surowe (ewentualnie gotowane) owoce i/lub warzywa, pijąc soki owocowe i/lub warzywne. Można również przez jakiś czas zastosować głodówkę, czyli zupełnie nic nie jeść i pić tylko wodę i napary ziołowe.
Post jednodniowy
Na kuracje jednodniowe wyznaczamy jeden dzień w tygodniu i w zależności od potrzeb, powtarzamy co tydzień, raz na dwa tygodnie lub raz w miesiącu. Kilka razy w roku można przeprowadzić kurację weekendową.
W dniu poprzedzającym post należy spożywać lżejsze potrawy i w umiarkowanych ilościach. W czasie postu – pić duże ilości płynów, spacerować i odpoczywać. Następnego dnia po poście – stopniowo przyzwyczajać organizm do łatwostrawnego jedzenia. Na śniadanie można zjeść np. surówkę z marchewki lub sałatkę z gotowanych warzyw z dodatkiem oliwy. Następnie powoli wprowadza się kolejne zdrowe produkty.
Zalety – doskonale odciąża cały ustrój. Organy wewnętrzne mają okazję odpocząć, a oczyszczony organizm wzmacnia się. Świetnie sprawdza się po biesiadach przy suto zastawionym stole.
Wady – dolegliwości spowodowane wydalaniem toksyn, np. bóle lub zawroty głowy, osłabienie.
Kuracja owocowo-warzywna
Przeprowadza się ją przez minimum dwa tygodnie, wskazany jest nawet okres sześciotygodniowy. Kuracja ta łagodnie oczyszcza organizm, pozwala pozbyć się różnych dolegliwości i zbędnych kilogramów oraz przygotowuje do zmiany nawyków żywieniowych.
Dozwolone są wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz owoce, takie jak jabłka, grejpfruty i cytryny – można jeść ich tyle, na ile ma się ochotę.
Potrawy przyprawia się sokiem z cytryny, przyprawami, ziołami i odrobiną soli morskiej. Nie używa się tłuszczu. Pije się niesłodzone soki warzywne, wodę mineralną, napary ziołowe.
Po zakończeniu kuracji powoli wprowadza się pieczywo razowe, ziemniaki, oleje, kasze, zboża, ryż naturalny, makarony razowe, orzechy, suszone owoce i nabiał.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: szklanka soku, surówka z tartej marchewki i jabłka, grejpfrut.
Obiad: barszcz, bukiet warzyw na parze, sałata z pomidorami i zieleniną, gołąbki z farszem jarzynowym w sosie pomidorowym.
Kolacja: pieczone jabłka.
Co należy pić?
Środkami wspomagającymi oczyszczanie jest woda, zioła i herbaty: zielona, Pu-erh, Rooibos, Mate. Każdego dnia należy w małych porcjach wypijać 2-3 l płynów, co wzmaga wydalanie moczu, a tym samym usuwanie toksyn z organizmu.
Oczyszczają przewód moczowy – skrzyp polny, ziele bratka, nawłoć pospolita, bazylia, pokrzywa.
Oczyszczają krew – bratek polny, skrzyp, liście brzozy i maliny, korzeń mniszka, szyszki chmielu.
Wspomagają pracę wątroby – dziurawiec, mięta, kwiat nagietka, owoc dzikiej róży i bzu czarnego.
Domowe herbatki
Poprawiająca nastrój
Zmieszać w równych ilościach bazylię i ogórecznik. Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzątku. Zaparzać 10 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić małymi łykami.
Oczyszczająca nerki
Wymieszać po 50 g nawłoci pospolitej i przytulii oraz 60 g jasnoty białej. Łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku. Zaparzać 3 minuty. W ciągu dnia pić łykami
3-4 szklanki naparu.
Detoksykacja
Głodówka trwająca co najmniej 10 dni jest pomocna jako profilaktyczna ochrona przed wieloma schorzeniami.
Aby sobie nie zaszkodzić, przed rozpoczęciem głodówki trzeba przeprowadzić wstępne oczyszczanie organizmu trwające dwa dni.
Dzień pierwszy – należy jeść w ciągu dnia podzielone na porcje 1,5 kg różnych świeżych warzyw i owoców oraz pić 2-3 l płynów (woda mineralna i herbatki ziołowe).
Dzień drugi – ugotować 150 g ryżu naturalnego, podzielić na małe porcje, dodać sporo posiekanej zieleniny, pomidory, różne warzywa ugotowane na parze. Należy to jeść w ciągu dnia. Powinno się wypić 2-3 l płynów.
Głodówka właściwa – każdego dnia na czczo powinno się pić herbatę ziołową. Należy przygotować wywar z jarzyn: 2 kg różnych warzyw oczyścić i drobno pokroić, dodać świeżą zieleninę, zalać 3 l zimnej wody. Gotować ok. 45 minut, odcedzić. Powinno się spożywać każdego dnia po szklance bulionu w południe i wieczorem.
Przez wszystkie dni głodówki koniecznie trzeba pić duże ilości wody mineralnej i herbatek ziołowych.
Ważne jest, aby czas przeznaczony na post był czasem spokoju i zwrócenia się w głąb siebie. W tym celu można medytować, modlić się, stosować różne techniki relaksacyjne czy słuchać łagodnej muzyki. Nie należy obciążać organizmu wykonywaniem ciężkich czy stresujących prac. Za to polecane są łagodne ćwiczenia, spacery, a także odpoczynek.
Nie wolno głodować:
- kobietom ciężarnym i karmiącym piersią;
- dzieciom i młodzieży;
- chorym na cukrzycę, gruźlicę, nowotwory i z chorobami psychoneurologicznymi;
- osobom po operacji oraz zażywającym leki.
Zamiar przeprowadzenia głodówki należy skonsultować z lekarzem, który po zapoznaniu się ze stanem zdrowia i kondycją organizmu pacjenta zaleci odpowiedni czas trwania i będzie nadzorował przebieg kuracji.
Skutki uboczne
Podczas postu organizm intensywnie się oczyszcza ze zbędnych odpadów przemiany materii oraz ze szkodliwych substancji. Substancje te wydalane są przez jelita, nerki, układ oddechowy i skórę. Dlatego w tym czasie następuje wzmożone wydzielanie z organizmu niemiłych zapachów. Mogą również wystąpić wzdęcia, zaparcia, mdłości, bóle i zawroty głowy, bóle mięśni, zmęczenie, niechęć do pracy.
Wspomaganie organizmu:
- picie niskosodowej wody mineralnej oraz ziołowych herbatek, co wzmaga wydzielanie moczu;
- mycie zębów, oczyszczanie języka, płukanie ust i gardła ziołowymi płukankami – pomaga zneutralizować nieprzyjemny zapach;
- szczotkowanie oraz letni prysznic – wspomagają skórę w odtruwaniu;
- spacery i relaksacja – uspokajają nerwy i koją ducha;
- akupresura – sprzyja pozbywaniu się toksyn i relaksuje.
Zakończenie kuracji
Rano należy wypić herbatę ziołową. Można zjeść utarte lub pieczone jabłko. Na obiad – przygotować zupę z dużą ilością warzyw i zieleniny. Na kolację należy zjeść taką samą zupę oraz 150 g jogurtu naturalnego z łyżeczką mielonego siemienia lnianego. Należy pamiętać o powolnym żuciu pokarmów i wypiciu dużej ilości płynów. Wieczorem warto zalać gorącą wodą siedem suszonych śliwek.
Następnego dnia rano należy wypić herbatę ziołową, wodę ze śliwek oraz zjeść śliwki. Można wprowadzać nieduże ilości pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego, odrobinę masła, surowe warzywa oraz twarożki.
Każdego dnia można zwiększać ilość produktów. I warto zmienić na stałe nawyki żywieniowe.