No votes yet.
Please wait...

Dobre samopoczucie, mnóstwo energii, długie życie, młody wygląd… Wszystkie to jest osiągalne! Wystarczy jeść według jadłospisu, bazującego na surowych produktach roślinnych, oto dieta warzywno-owocowa!

MAGICZNA DIETA WARZYWNO-OWOCOWA

Dobre samopoczucie, mnóstwo energii, długie życie, młody wygląd… Wszystkie to jest osiągalne! Wystarczy jeść według jadłospisu, bazującego na surowych produktach roślinnych.

Demi Moore, Pierce Brosnan, Edward Norton, Sting to zwolennicy najnowszego trendu w dietetyce, czyli jedzenia surowych roślin. Co do zasady nie gotują oni warzyw ani owoców, nie kupują gotowej żywności, takiej jak konserwy, sosy, mleko z kartonika czy kawa rozpuszczalna. Zamiast tego komponują posiłki z tego, co stworzyła matka natura. Czy zatem mają rację, pałaszując wszystko na surowo?

Z pewnością jest mnóstwo korzyści wynikających z takiego sposobu żywienia: począwszy od niskiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, poprzez zmniejszanie apetytu i masy ciała, zapobieganie przejedzeniu, oczyszczanie organizmu z toksyn, po równowagę hormonalną i ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Czemu więc nie spróbować? Zwłaszcza, że surowiznę najlepiej jeść właśnie latem (w naszym klimacie to nie może być całoroczna dieta).

Recepta na zdrowie – dieta warzywno-owocowa

Najwięcej dowodów na poparcie tego, że dieta warzywno-owocowa jest skuteczna można znaleźć, obserwując sposób odżywiania się Ekwadorczyków czy Indian z półwyspu Jukatan. Ich niskokaloryczna dieta bogata w produkty mleczne, świeże owoce i warzywa oraz w nasiona sprawiała, że długo żyli i byli przy tym silni, energiczni. Na zalety takiego jadłospisu wskazują też doświadczenia lekarzy, dietetyków oraz badaczy zajmujących się zdrowiem.

Po drugie – pod koniec XIX w. dr Bircher Brenner, jeden z pionierów nauki o odżywianiu, wyleczył się z żółtaczki, jedząc surowe jabłka. Potem, w 1897 r., założył słynną klinikę odżywiania w Zurychu. W efekcie terapia tam opierała się na spożywaniu świeżych i surowych warzyw, owoców i regularnych ćwiczeniach fizycznych.

Także dr Max Gerson, który żył w czasach dra Brennera, wyleczył się z migren, nie jedząc konserwowanych i wędzonych produktów, soli i tłuszczy, a włączając do swojego jadłospisu świeże warzywa i owoce. W 1929 r. ta sama dieta została opublikowana jako lek na gruźlicę skóry, a potem gruźlicę płuc, raka, problemy z nerkami i sercem.

Siła i moc surowizny

Dieta warzywno-owocowa jest tak efektywna z kilku powodów:

  1. Rośliny sadzone w zdrowej ziemi zawierają najwięcej substancji odżywczych, witamin i minerałów, i to w pełni naturalnych. Składniki te poprawiają  funkcjonowanie organizmu na dwóch frontach: regenerują zniszczone komórki oraz zapobiegają powstaniu chorób.
  2. Dr Edward Howell, twórca i badacz teorii enzymatycznej, twierdzi, że dysponuje badaniami potwierdzającymi, iż surowe produkty zawierają enzymy, które pomagają w trawieniu pokarmów w jamie ustnej i żołądku. Naukowiec ten założył także, że organizm ma ograniczoną zdolność produkowania enzymów do wszystkich funkcji metabolicznych. Wzmacnianie więc enzymami z surowych warzyw i owoców pozwoli mu na większe oczyszczanie z toksyn, wytwarzanie energii i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego.
  3. Składniki, które występują w optymalnej ilości w świeżych warzywach, zwiększają produkcję limfocytów, czyli białych krwinek, bogatych w enzymy i wzmacniających odporność organizmu.
  4. Świeże produkty zawierają odpowiedni poziom sodu i potasu, co wpływa na prawidłowe funkcjonowania błon komórek. Taki poziom zwiększa możliwości przyswajania składników odżywczych, wydalania toksyn i wytwarzania energii, zamiany glukozy w glikogen, regulacji pracy mięśni i przewodzenie nerwowe.
  5. Warzywa są bogate we wszystkie rodzaje włókien pokarmowych – lignin, celuloz, pektyn i glukanów – które spełniają różne funkcje w organizmie. Włókna te podnoszą zdolności perystaltyczne, zwiększając efektywność jelit w trawieniu i ochraniając organizm przed zatruciem resztkami jedzenia. Redukują ilość tłuszczu przedostającą się do krwi i „zarządzają”, aby był w niej stały poziom glukozy. Zawdzięczamy im także chelatyzację, czyli wiązanie metali ciężkich, jak ołów czy kadm i odtruwanie organizmu. Pomagają także w regulacji populacji flory bakteryjnej w jelitach, a także stymulują syntezę ważnych witamin z grupy B oraz witaminy K.
  6. Surowe pokarmy zawierają także inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak: olejki, naturalne składniki antybakteryjne, hormony roślinne, bioflawonoidy, chlorofil, mają one ogromną moc działania.

Dlaczego naturalne składniki surowych pokarmów działają

  • olejki świeżego imbiru pobudzają produkcję soków trawiennych i ułatwiają trawienie;
  • naturalne antybiotyki w pestkach grejpfruta unieczynniają wirusy, drożdże, grzyby, pasożyty, robaki i bakterie;
  • hormony roślinny: np. diosgenim znajdujący się w dzikich ziemniakach (Wild yam) oraz kozieradce, czarnuszce obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ból w stanach zapalnych, łagodzi uderzenia gorąca podczas okresu menopauzy;
  • bioflawonoidy: np. rutyna z gryki pomaga w depresji, likwiduje siniaki i „pajączki”;
  • chlorofil, występujący m.in. w młodych roślinach zbożowych, jak jęczmień i pszenica, zielone części roślin, zawiera magnez oraz budulce komórek i stymuluje ich wzrost.

Dieta warzywno-owocowa: ważne wskazówki

Najlepszym sposobem, aby przekonać się, czy taka dieta jest dla kogoś odpowiednia, to wypróbowanie jej przez przynajmniej 10 dni i wtedy podjęcie decyzji. Gdy postanowisz przejść na ten sposób odżywiania, poprzedź to kilkoma dniami diety składającej się w 70 proc. z surowizny i w 30 proc. z gotowanych potraw.

Przede wszystkim podczas stosowania warzywno-owocowego menu, powinnaś zrezygnować z używek: kawy, herbaty, alkoholu. Dlatego zamiast nich polecamy picie około 1,5 litra dziennie wody wysokozmineralizowanej, bogatej w magnez, wapń i wodorowęglany. Dzięki temu szybciej pozbędziesz się szkodliwych produktów przemiany materii oraz zasilisz organizm w brakujące mikro- i makroelementy.

Dieta warzywno-owocowa trwa: tak długo, jak zechcesz, warto jednak skorzystać z niej w miesiącach letnich, kiedy warzywa i owoce są najwartościowsze i powszechnie dostępne w naszej strefie klimatycznej.

Dzienna dawka kalorii: ok. 1200.
Odchudza: 1 kg na tydzień.
Polecana: osobom, które chcą utrzymać swoją sylwetkę, mieć mnóstwo energii i pewność, że zdrowo się odżywiają.
Niewskazana dla: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dzieci i nastolatek, osób z chorobami przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, wrzodami żołądka, nadwrażliwością jelita.
Szczególnie bogata w: fitohormony, błonnik, potas, magnez, wapń

Dieta warzywno-owocowa – jadłospis

ŚNIADANIE

Zawsze takie samo: płatki zbożowe, które możesz mieszać według własnego smaku oraz koktajl warzywny lub owocowy, o dowolnej kompozycji.

Przykład śniadania:

Ok. 3 łyżek musli nasączonych przez noc w soku wyciśniętym z jednej pomarańczy lub grejfruta, starte jabłko, posiekane orzechy. Najpierw wymieszaj składniki i posyp cynamonem albo imbirem. Natomiast do picia – koktajl z jogurtu naturalnego (około 150 g) i jagód (szklanka) lub innych owoców

PONIEDZIAŁEK

OBIAD

Chłodnik na bazie zsiadłego mleka, ze startym ogórkiem, rzodkiewkami, drobno posiekanymi listkami botwinki, wymieszany z sokiem wyciśniętym z buraków; sałatka zielona z awokado i kiwi
Składniki na 2 porcje sałatki: pokrojone awokado, 2 pokrojone i obrane kiwi, kilka liści sałaty, garść rukoli, pokrojony świeży ogórek, łyżka posiekanej natki, sok wyciśnięty z cytryny.
Awokado i kiwi wymieszać z natką, polać sokiem z cytryny, dodać ogórek i ułożyć na liściach sałaty.

PODWIECZOREK

3 kulki lodów waniliowych polane szklanką musu z malin

KOLACJA

1/4 melona posypanego nasionami sezamu, czarnuszki i świeżych ziół; sok wyciśnięty z marchewki

WTOREK

OBIAD

Sałatka szpinakowa z sosem

Składniki na 2 porcje: szklanka posiekanego szpinaku, szklanka pokrojonego kalafiora, kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, sok z ? cytryny, łyżka posiekanej kolendry, łyżka pokruszonego sera pleśniowego
Wszystkie składniki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, przypraw.

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny 150g, 10 orzechów laskowych, ? szklanki malin

KOLACJA

Sałatka z soczewicy i pomidorów

Ok. 3 łyżek gotowanej soczewicy, pokrojony pomidor, kilka róż kalafiora, posiekana dymka, twarożek (najlepiej wyprodukowany przez ciebie z mleka zsiadłego). Składniki wymieszaj, przypraw kozieradką i kardamonem.

ŚRODA

OBIAD

Omlet z dwóch jaj, posypany świeżymi listkami bazylii, liście sałat przyprawione kozieradką.

PODWIECZOREK

Surówka z pomidorków koktajlowych, ogórka i cząstek różowego grejpfruta, posypana listkami świeżej mięty i lubczyku.

KOLACJA

Sałatka z kaszy gryczanej

Składniki dla 2 osób: torebka kaszy gryczanej (ok. 100 g), obrana i pokrojona w cienkie paseczki gruszka, garść rukoli, ok. 50 g białego sera, kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki, łyżka pestek dyni, szczypta imbiru.
Ugotuj kaszę, wystudź i dodaj do niej pozostałe składnik, następnie wymieszaj i przypraw. Później podawaj ze świeżym sokiem z marchewki.

CZWARTEK

OBIAD

Chłodnik z zielonego groszku z miętą

Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oliwy, ćwiartka kapusty włoskiej, groszek cukrowy łuskany ok. 400g, 0,75 litra wody, łyżka posiekanej mięty i melisy.

Najpierw kapustę i groszek duś 5 minut na oliwie, dolej wodę, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut. Potem całość zmiksuj. Wreszcie schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp ziołami.

PODWIECZOREK

Surówka z pokrojonej brzoskwini, moreli i rukoli, posypana świeżą miętą.

KOLACJA

Pizza ze świeżymi pomidorkami.

PIĄTEK

OBIAD

Chłodnik z kiełkami

Składniki na 4 porcje: opakowanie (ok. 200 g) ostrych w smaku kiełków, np. rzeżuchy, rzodkiewki, sok wyciśnięty z połówki cytryny, ok. 0,5 l kefiru lub zsiadłego mleka
Kiełki zmiksować z sokiem z cytryny i kwaśnym mlekiem. Schłodzić przed podaniem.

PODWIECZOREK

Surówka z pokrojonego jabłka, gruszki skropionych sokiem z cytryny i  obranym orzechem włoskim

KOLACJA

Kromka chleba pełnoziarnistego, posmarowana pastą z cieciorki i pieczywa, surówka z listków sałaty, endywii, młodego szpinaku, liści nasturcji, lubczyku, posypana czarnuszką

SOBOTA

OBIAD

Chłodnik z soku wyciśniętego z buraków, kefiru, pokrojonego świeżego ogórka, rzodkiewek i koperku

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa

Składniki dla 2 osób: ? melona (lub arbuza), pokrojona w kawałki gruszka, szklanka truskawek lub winogron. Sos: 2 łyżki soku z cytryny i pomarańczy, łyżeczka alkoholu
Z melona wydrąż kulki (arbuza pokrój w kostkę) i połącz je z pozostałymi owocami na godzinę przed podaniem. Potem polej sosem i włóż do lodówki do schłodzenia. Wreszcie po wyjęciu możesz udekorować świeżą miętą.

KOLACJA

Surówka z marchewki startej na tarce z dużymi oczkami, kwaśnego jabłka, dwóch moreli, kiełków rzodkiewek, czarnuszki i pestek słonecznika

NIEDZIELA

OBIAD

Kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków, sera i świeżych listków szpinaku; sok wyciśnięty z jabłek i marchewki

PODWIECZOREK

Morele albo brzoskwinia z jeżynami

KOLACJA

Tabbouleh; liście sałat

Składniki na 6-8 porcji: 300 g kaszki kuskus, 0,5 l wody, 4 łyżeczki oliwy, 60 ml soku z cytryny (1/3 szklanki); filiżanka posiekanej świeżej mięty i kozieradki, pokrojony świeży ogórek, 2 duże pomidory pokrojone w kostkę, posiekana w kostkę czerwona cebula, przyprawy do smaku.

Najpierw przygotuj kaszkę kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wymieszaj z pokrojonymi warzywami, ziołami, sokiem z cytryny i oliwą. Chłódź w lodówce przynajmniej przez 2 godziny przed podaniem. Wreszcie serwuj ze świeżymi liśćmi sałaty.

No votes yet.
Please wait...
Surowe warzywa dieta warzywno-owocowa