Dieta cukrzycowa 1000 kcal w cukrzycy jest polecana wszystkim dorosłym osobom chorym na cukrzycę bez współistniejących chorób. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, białko oraz błonnik.
Zalecenia dietetyczne w leczeniu cukrzycy typu II: obowiązuje indywidualna kaloryczność diety (bierze się pod uwagę: wiek, płeć, wzrost, masę ciała, aktywność fizyczną i przebieg leczenia cukrzycy), 5-6 posiłków dziennie, przerwy między posiłkami – 3 godziny, czasem posiłek przed snem; należy zjadać posiłki o stałych porach.
Posiłki każdego dnia powinny być zbliżone liczbą WW (wymienników węglowodanowych). WW jest to taka liczba gramów produktu, która w składzie zawiera 10 g węglowodanów.
Głównym źródłem węglowodanów jest skrobia wolniej trawiona (strączkowe, makarony, pumpernikiel, ciemny ryż), dająca mniejszy wzrost cukru we krwi.
Ważny w diecie jest błonnik. Należy ograniczyć tłuszcz do 25-30 procent całodziennej diety, jeść mniej tłuszczu zwierzęcego, a więcej roślinnego. Trzeba zwiększyć ilość białka – 1,5 g na kilogram masy ciała na dobę.
Wartość energetyczna diety powinna wynosić: dorośli, niepracujący, prawidłowa masa ciała – 2000-2200 kcal, dorośli, pracujący, prawidłowa masa ciała – 2400-3000 kcal, chorzy, siedzący i otyli – 1000-1200 kcal, otyli z wysiłkiem – 1500-1800 kcal.
Dieta zapobiega kwasicy i śpiączce, normalizuje poziom cukru we krwi, utrzymuje chorego w dobrym samopoczuciu i przeciwdziała powikłaniom cukrzycy.
Podział warzyw ze względu na zawartość węglowodanów
- Warzywa o 3 % zawartości węglowodanów – cykoria, ogórki, pieczarki, rabarbar, kapusta kiszona, sałata, rzodkiewki, szczypiorek, szpinak – można je jeść bez ograniczeń.
- Warzywa o 6% zawartości węglowodanów – kabaczek, kalarepa, kalafior, boćwina, pomidor, papryka, szczaw – można jeść bez ograniczeń.
- Warzywa o 6-10% zawartości węglowodanów – buraki, brukselka, fasola, groszek, dynia, kapusta, marchew, natka, pory, rzepa, chrzan – trzeba spożywać je zgodnie z wyznaczoną liczbą kcal i WW.
- Warzywa 11 i więcej % zawartości węglowodanów – pietruszka, groch, bób, seler, ziemniaki, koper – trzeba spożywać je zgodnie z wyznaczoną liczbą kcal i WW.
DIETA CUKRZYCOWA 1 DZIEŃ
I śniadanie 300 kcal
Kanapka z sałatką z rzodkiewek, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kanapka z sałatką z rzodkiewek
Łyżkę niskokalorycznej margaryny wymieszać z łyżką drobno posiekanej natki, łyżeczką siekanego szczypiorku, odrobiną otartej skórki cytrynowej, szczyptą soli ziołowej i papryki mielonej. Pęczek rzodkiewek oczyścić i pokroić w plasterki. 1 dymkę oczyścić i posiekać drobno, wymieszać z rzodkiewką, 50 ml jogurtu naturalnego bez cukru, łyżką serwatki. Kromkę chleba pełnoziarnistego posmarować margaryną ziołową i zjeść z sałatką.
II śniadanie 107 kcal
Szklanka soku z marchwi bez cukru.
Obiad 347 kcal
Potrawka z kurczaka (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), zielona sałata (100 g) skropiona sokiem z cytryny i oliwą, marchew gotowana (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 112 kcal
Budyń waniliowy bez cukru (200 ml).
Kolacja 189 kcal
Pasta z dorsza (100 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.
DIETA CUKRZYCOWA 2 DZIEŃ
I śniadanie 289 kcal
Inna jajecznica, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Inna jajecznica
1/2 posiekanej cebuli, zieloną pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty ząbek czosnku i 100 g rozgniecionego serka tofu usmażyć na parze.
II śniadanie 99 kcal
Jogurt naturalny bez cukru (150 ml), szklanka niegazowanej wody mineralnej.
Obiad 348 kcal
Cielęcina duszona (150 g), buraki gotowane (150 g), ryż pełnoziarnisty gotowany (30 g suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 104 kcal
Galaretka wiśniowa bez cukru (150 ml).
Kolacja 213 kcal
Curry wegetariańskie, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
Curry wegetariańskie
1/2 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, odrobinę startego świeżego imbiru smażyć 3 minuty na oliwie. Dodać curry, 1/4 łyżeczki pasty z curry, kminek i smażyć 2 minuty. Dodać 150 g pomidorów z puszki, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżkę masła orzechowego, 50 ml mleka kokosowego, 50 g dyni pokrojonej w kostkę, 1/6 marchwi pokrojonej w plasterki, 20 g fasolki szparagowej, 20 g kabaczka pokrojonego w kawałki, 20 g różyczek kalafiora, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
DIETA CUKRZYCOWA 3 DZIEŃ
I śniadanie 326 kcal
Granola z chleba, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Granola z chleba
60 g pokrojonego w kostkę chleba razowego wymieszać z 2 łyżkami posiekanych orzechów, 5 łyżkami soku z jabłka bez cukru i zapiekać w foremce żaroodpornej w temperaturze 200 stopni C 15 minut, schłodzić i podawać.
II śniadanie 100 kcal
Szklanka świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego.
Obiad 343 kcal
Talerz zupy jarzynowej (kalafior, marchew, groszek) niezabielanej, pierś z indyka bez skóry w sosie pomidorowym (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), gotowane brokuły (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 98 kcal
Kanapka z kromki chleba chrupkiego żytniego z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka, papryka czerwona (100 g), herbata z cytryną bez cukru.
Kolacja 235 kcal
Warzywa z dipem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Warzywa z dipem
1/2 łyżeczki oliwy, 1/4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, łyżka masła orzechowego, łyżeczka sosu sojowego, 30 ml mleka kokosowego, kolendrę zmiksować z 3 łyżkami wody. Zagotować i gotować na małym ogniu 5 minut. Przelać do miseczki. 1/4 łodygi selera naciowego, 1/4 marchwi, pieczarkę, pomidorek koktajlowy, 30 g różyczek kalafiora, 30 g różyczek brokułów, ugotować na parze, pokroić i podawać z dipem.
DIETA CUKRZYCOWA 4 DZIEŃ
I śniadanie 315 kcal
Dwa jajka gotowane na miękko, kromka chleba razowego posmarowana niskokaloryczną margaryną, szklanka mleka 0,5%.
II śniadanie 102 kcal
Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty i plasterkiem chudej szynki wołowej, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Obiad 363 kcal
Talerz zupy marchwianej, budyń z sera białego, chudego i makaronu (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 92 kcal
Jabłko (200 g).
Kolacja 210 kcal
Sałatka z endywią, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Sałatka z endywią
1/2 główki sałaty endywii umyć i porwać drobno. 1/2 marchwi obrać, umyć i zetrzeć na tarce. 1/2 czerwonej papryki oczyścić i pokroić na kawałki. 50 g pieczarek obrać, oczyścić, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać, dodać 30 g kiełków lucerny, 2 łyżki kefiru 2%, łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, melisę, łyżeczkę ziaren sezamu i wymieszać.