Otyłość to nie tylko problem estetyczny. Często towarzyszy jej podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, co może prowadzić do miażdżycy, jednej z powszechnie występujących chorób. Oto dieta, która skutecznie likwiduje te zagrożenia.
TRWA: kilka tygodni
ODCHUDZA: ok. 3/4 kg w ciągu tygodnia.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń, ale jeśli to możliwe warto skonsultować jej dłuższe stosowanie z dietetykiem.
POLECANA: osobom z nadwagą lub otyłością, mającym problemy z podwyższonym stężeniem cholesterolu i trójglicerydów.
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, rosnących dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie i tych o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, antyoksydanty (zwłaszcza witaminę E i C) oraz błonnik pokarmowy.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1400
Jednym z najważniejszych elementów tej diety jest jej niska wartość kaloryczna. Warto wiedzieć, że utrata kilogramów u osób cierpiących na nadwagę lub otyłość (zwłaszcza otyłość brzuszną) przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Nadmierne stężenie tych dwóch wskaźników w organizmie stanowi poważne ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia, które stanowią w Polsce główną przyczynę zgonów.
W diecie ograniczono produkty zawierające duże ilości niebezpiecznych tłuszczów nasyconych, które podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Z tego powodu w czasie stosowania diety zakazana jest wieprzowina, boczek, kiełbasa, masło, a także produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu np. sery pleśniowe, mozzarella czy feta. Ważne jest natomiast zwrócenie uwagi na nienasycone kwasy tłuszczowe obecne m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym, orzechach włoskich, laskowych, migdałach oraz morskich rybach. Te ostatnie produkty korzystnie wpływają na pracę układu krążenia.
Ze względu na podwyższone stężenie trójglicerydów w organizmie ważne jest również unikanie słodyczy (ciastek, batonów, cukierków), dużych ilości owoców (zarówno świeżych, jak i suszonych), produktów skrobiowych o dużym stopniu przetworzenia (np. bagietek, pszennych bułek), a także alkoholu.
W czasie stosowania diety konieczne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Każdego dnia należy wypijać około 6–8 szklanek napojów. Dopuszczalne są delikatne napary ziołowe, herbatki owocowe oraz woda mineralna.
- DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Muesli z jogurtem i orzechami
• szklanka chudego jogurtu naturalnego o kaloryczności nie więcej niż 50 kcal w 100g • 4 łyżki płatków owsianych • 2 łyżki otrąb pszennych lub żytnich • 5 połówek orzechów włoskich • średnie kiwi
2 ŚNIADANIE ok. 120 kcal
Kanapka z pieczonym kurczakiem i ogórkiem
• pół kromki chleba pełnoziarnistego lub typu graham z czubatą łyżką serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu • plasterek pieczonego fileta z piersi kurczaka • mały ogórek świeży • pół małej czerwonej papryki • listki cykorii
OBIAD ok. 440 kcal
Indyk pieczony z bazylią
• 140 g fileta z piersi indyka • kilka łyżek lekkiego bulionu • listki świeżej bazylii • przyprawy
Szpinak duszony z czosnkiem
• pół opakowania mrożonego szpinaku • czosnek • przyprawy
Surówka z pomidorów
• kilka liści sałaty lodowej • 2 średnie pomidory • łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego • przyprawy • 35 g suchej kaszy gryczanej • zielenina (koperek, natka pietruszki, szczypiorek) • szklanka soku pomidorowego
Fileta z piersi indyka rozbij cienko i posyp przyprawami. Następnie ułóż na nim listki bazylii, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej delikatnie bulionem i piecz w temperaturze około 180–200 st. C przez około pół godziny. Szpinak przełóż do małego rondelka, podduś chwilę, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek i dopraw. Sałatę porwij na mniejsze listki, dodaj olej i pokrojone na kawałki pomidory. Dopraw. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą, wymieszaną z posiekaną zieleniną. Do picia – sok pomidorowy.
PODWIECZOREK ok. 140 kcal
Sok wyciśnięty z dużego czerwonego grejpfruta.
KOLACJA ok. 270 kcal
Kanapki ze słonecznikowym serkiem i kiełkami
• mała grahamka • 1/3 kostki chudego twarogu • kilka łyżek chudego mleka – dla nadania odpowiedniej konsystencji • łyżeczka nasion słonecznika, zielenina • przyprawy • średni pomidor • 2 kwaszone ogórki
- DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Pomidory faszerowane twarożkiem i oliwkami
• 2 średnie pomidory • pół kostki chudego twarogu • kilka łyżek chudego mleka – dla nadania odpowiedniej konsystencji • 4 oliwki – czarne lub zielone • zielenina • przyprawy • listki sałaty lodowej • 5 większych rzodkiewek • duża bułeczka orkiszowa lub duża grahamka
2 ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Jogurt z kawałkami mandarynki i migdałami
• małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego • średnia mandarynka • 5 migdałów
OBIAD ok. 450 kcal
Łosoś z wody z sosem czosnkowo-miętowym
• 50 g fileta z łososia • listki pietruszki • sok z cytryny • ziele angielskie • przyprawy, sos czosnkowo-miętowy: • 1/3 opakowania serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu • czosnek • listki mięty • przyprawy
Surówka z czerwoną fasolką
• 3 liście kapusty pekińskiej • mały ogórek świeży • pół małej czerwonej papryki • 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki • łyżka oleju słonecznikowego • sok z cytryny (ewentualnie ocet winny)• zielenina • przyprawy • 35 g suchego makaronu pełnoziarnistego • zielenina
Łososia skrop sokiem z cytryny. Do rondelka wlej wodę i zagotuj z dodatkiem soku z cytryny, listków pietruszki i ziela angielskiego. Gdy zawrze, wrzuć rybę i gotuj przez kilkanaście minut . Serek wymieszaj ze świeżo wyciśniętym czosnkiem, miętą i przyprawami. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj kawałki ogórka, papryki, fasolkę, olej, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem wymieszanym z posiekaną zieleniną.
PODWIECZOREK ok. 140 kcal
2 średnie jabłka lub 1 duże
KOLACJA ok. 270 kcal
Sałatka ryżowa z krewetkami
• 25 g suchego brązowego ryżu • 100 g małych krewetek świeżych lub z puszki
• 2 małe pomidory • mały świeży ogórek • łyżka oleju słonecznikowego • zielenina • przyprawy
- DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE ok. 360 kcal
Wiosenne kanapki z pieczonym kurczakiem
• 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub typu graham posmarowane naturalnym serkiem o obniżonej zawartości tłuszczu • 4 plasterki pieczonego kurczaka • 6–8 większych rzodkiewek • mały świeży ogórek • listki cykorii
2 ŚNIADANIE ok. 160 kcal
Shake pomarańczowy z cynamonem
• małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego • pół małej pomarańczy • sok z cytryny • odrobina startego cynamonu
• 10 orzechów laskowych
OBIAD ok. 460 kcal
Cielęcina pieczona z sosem pieczarkowym
• 80 g chudej cielęciny np. udziec • przyprawy, sos pieczarkowy: • 5 średnich pieczarek • pół małej cebulki • łyżeczka oleju rzepakowego • 1/3 puszki pomidorów
• 2 łyżki zielonego groszku • kilka łyżek lekkiego bulionu • zielenina • przyprawy
Surówka z białej kapusty i marchewki
• szklanka poszatkowanej białej kapusty • 2 małe marchewki lub 1 średnia • pół małej cebulki • łyżeczka oleju słonecznikowego • zielenina • przyprawy • 35 g suchej kaszy jaglanej • zielenina
Cielęcinę posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temperaturze 180–200 st. C przez 35–40 minut. Pieczarki pokrój na plasterki, cebulkę drobno posiekaj i obsmaż razem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj pomidory z puszki (wcześniej można je zmiksować na jednolitą konsystencję) i groszek. Duś razem, dodaj zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną wymieszaną z posiekaną zieleniną.
PODWIECZOREK ok. 120 kcal
Mała gruszka i kiwi.
KOLACJA ok. 310 kcal
Sola z patelni
• 100 g fileta z soli lub innej chudej ryby np. dorsza, mintaja, morszczuka, pangi
• sok z cytryny • przyprawy
Pieczone warzywa
• pół małej cukinii • 2 małe pomidory •pół małej papryki czerwonej lub żółtej • łyżeczka oliwy • zielenina • przyprawy • pół grahamki lub bułeczki orkiszowej
- DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE ok. 420 kcal
Maślanka z muesli i pestkami dyni
• szklanka chudej maślanki • 6 łyżek muesli z orzechami • 2 łyżki otrąb pszennych lub żytnich • 2 płaskie łyżeczki pestek z dyni • 2–3 łyżki mrożonych malin
2 ŚNIADANIE ok. 120 kcal
Kanapka z pasztetem sojowym i warzywami
• pół kromki chleba pełnoziarnistego lub typu graham • czubata łyżka pasztetu sojowego • 2 kwaszone ogórki • pół średniej papryki • listki sałaty
OBIAD ok. 430 kcal
Sałatka z zieloną fasolką i kawałkami tuńczyka
• 35 g suchego makaronu pełnoziarnistego np. typu penne lub świderki • puszka tuńczyka w sosie własnym • pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej • 2 średnie pomidory • 1,5 łyżeczki oleju słonecznikowego • 4 sztuki oliwek zielonych lub czarnych • zielenina • przyprawy
Makaron ugotuj na półtwardo. Fasolkę ugotuj w małej ilości wody lub na parze. Pomidory pokrój w ćwiartki. Tuńczyka podziel na mniejsze części. Oliwki pokrój w paseczki. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj olej, zieleninę i dopraw.
PODWIECZOREK ok. 130 kcal
Duża pomarańcza.
KOLACJA ok. 310 kcal
Serek ziarnisty z chrupiącą rzodkiewką
• opakowanie serka ziarnistego o obniżonej zawartości tłuszczu • 6–8 większych rzodkiewek • garść kiełków • zielenina • przyprawy • 1,5 kromki chleba pełnoziarnistego • pół średniej kalarepki