Dominują w niej kolory biały i zielony: dużo nabiału i mnóstwo zieleniny. Plus sezonowe warzywa i chude mięso.
TRWA: 3 dni – jeden cykl.
ODCHUDZA: ok. 1 kg w dwóch cyklach.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: 5–6 razy z rzędu co pół roku.
POLECANA: kobietom chcącym zgubić kilka kilogramów przed wakacjami.
NIEWSKAZANA DLA: mężczyzn ciężko pracujących fizycznie.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: w wapń, którego dużo zawierają zarówno kefir, jak i sery. Dieta obfituje również w świeże owoce takie jak np. granaty czy kaki (owoce szarona), dostępne też w Polsce.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1000
DZIEŃ 1.
Śniadanie ok. 230 kcal
Kanapka z serem owczym
•mała, okrągła grahamka •2 łyżeczki sera owczego •duży pomidor
Drugie śniadanie ok. 160 kcal
Kefir z pomarańczą
•szklanka kefiru •mała pomarańcza
Obiad ok. 370 kcal
Bakłażan duszony z pomidorami
•140 g fileta z piersi kurczaka •bakłażan •pomidor •cebula •czosnek •łyżeczka oliwy •szczypta ostrej mielonej papryki •1/2 łyżeczki utłuczonych ziarenek kolendry
•3/4 szklanki posiekanej zieleniny (pietruszka, seler naciowy, koperek, kolendra, bazylia, mięta) •pieprz •25g brązowego ryżu
Bakłażan umyj, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w grubą kostkę. Do rondla wlej oliwę z oliwek, wrzuć bakłażana, pomidor, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj, dodaj drobno posiekaną zieleninę, utłuczoną kolendrę i paprykę. Dopraw pieprzem, wlej półtorej szklanki wody, przykryj i duś na małym ogniu do miękkości. Podawaj z ryżem.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•2 średnie kiwi
Kolacja ok. 150 kcal
Kaurma z pora
•por •jajko • czerwona papryka •sok z cytryny •szczypta gałki muszkatołowej •pęczek koperku •kilka gałązek zielonej kolendry •pęczek szczypiorku •pieprz
Pora oczyść, ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po odsączeniu ostudź i pokrój na 4–5-cm kawałki. W naczyniu żaroodpornym, ułóż pora, posyp pieprzem, gałką muszkatołową, skrop sokiem z cytryny. Przykryj warstwą pokrojonej papryki, posiekanego koperku, szczypiorku i kolendry. Zalej roztrzepanym jajkiem i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
DZIEŃ 2.
Śniadanie ok. 230 kcal
Kanapka z szynką,
cukinią i papryką
•2 cienkie kromki pieczywa razowego •3 plasterki szynki drobiowej •kilkaplasterków cukinii •1/2 małej papryki
Drugie śniadanie ok. 100 kcal
•średni granat
Obiad ok. 350 kcal
Mchali ze szpinaku z cielęciną
•120 g udźca cielęcego •2/3 opakowania mrożonego szpinaku •2 orzechy włoskie •cebula •1/2 łyżeczki oliwy •przyprawy: sok z cytryny, łyżeczka suszonego estragonu, szczypta curry, 1/2 łyżeczki papryki, pieprz •3 ząbki czosnku •kilka gałązek zielonej pietruszki •25 g makaronu pełnoziarnistego
Szpinak ugotuj na małym ogniu, odcedź, posiekaj. Orzechy zmiażdż i połącz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podsmaż na oliwie. Połącz ze szpinakiem, dodaj zioła i sok z cytryny. Przełóż do salaterki. Posyp natką pietruszki. Cielęcinę usmaż na patelni bez tłuszczu. Podawaj z makaronem al dente.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•małe opakowanie kefiru
Kolacja ok. 210 kcal
Twarożek z papryką i otrębami
•małe opakowanie twarożku naturalnego •mała czerwona papryka •3 łyżki otrębów pszennych
DZIEŃ 3.
Śniadanie ok. 270 kcal
Omlet z bryndzą, pomidorem i natką
•2 jajka •łyżka mąki •2 łyżki bryndzy •średni pomidor •natka pietruszki
Drugie śniadanie ok. 130 kcal
Koktajl bananowy
•małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru •1/2 średniego banana
Obiad ok. 360 kcal
Lobio gruzińskie
•120 g piersi z indyka • 1/2 puszki pomidorów •3 łyżki fasoli czerwonej z puszki •mała czerwona papryka •2 łyżki otrębów pszennych •łyżeczka oliwy •mała cebula •czosnek •1/2 małej okrągłej grahamki
Mięso indyka oprósz ulubionymi przyprawami, podsmaż na oliwie wraz z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Potem dodaj pomidory z puszki, fasolę i paprykę, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj otręby i przypraw do smaku. Danie podawaj z grahamką.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•średni owoc szarona
Kolacja ok. 180 kcal
Indyk z cukinią
•100 g piersi z indyka •1/2 małej cukinii •mała cebula •2 średnie marchewki •zioła