No votes yet.
Please wait...

Latem, kiedy jest ciepło, nie masz aż tak dużej ochoty na jedzenie, więcej sie ruszasz i przebywasz na świeżym powietrzu, więc będziesz chudła szybciej. O tej porze roku nie myślisz również o tłustych posiłkach, wolisz lekkie sałatki i lekkie owocowe danka zamiast schabowego i ziemniaków. Nie lubisz również siedzieć w nagrzanej kuchni, więc posiłki powinny być w miarę szybkie w przygotowaniu. Dieta dostarcza około 1000 kcal co w upalne dni całkowicie pokryje twoje zapotrzebowanie energetyczne. Pamietaj też o piciu wody i soków, około 2 litrów dziennie, i staraj się jak najwięcej ruszać.

TRWA: 7 do 21 dni.

ODCHUDZA: do 1,5 kg przez 7 dni.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: każdego lata.

POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, D, potasu, magnezu oraz błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: około 1000.

1. DZIEŃ

I śniadanie 280 kcal

Krem malinowo-ryżowy, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Krem malinowo-ryżowy

25 g ryżu długoziarnistego ugotować i przestudzić, wymieszać go z trzema łyżkami ubitej słodkiej śmietany i łyżeczką cukru waniliowego. W miseczce układać warstwami ryż, łyżkę posiekanych migdałów i 50 g świeżych malin. Całość odstawić do lodówki na 30 minut. Udekorować kilkoma malinami i listkiem melisy.

II śniadanie 99 kcal

Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną, margaryną z plasterkiem szynki z kurczaka i liściem sałaty, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Obiad 381 kcal

Talerz zupy z rzeżuchy, bitka wołowa duszona (100 g), kasza gryczana (25 g przed ugotowaniem), surówka z pomidora i cebuli (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Zupa z rzeżuchy

W dużym rondlu rozgrzać 1/2 łyżeczki oliwy i podsmażyć na niej jedną oczyszczoną i drobno posiekaną dymkę i 1/4 oczyszczonego i pokrojonego w plasterki pora. Dodać 50 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę, i 50 g posiekanej rzeżuchy, podsmażać 3 minuty. Wlać 100 ml wywaru z warzyw, 100 ml mleka 0,5% i dodać czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Podwieczorek 100 kcal

Szklanka soku grejpfrutowego.

Kolacja 164 kcal

Grillowane brzoskwinie z serkiem truskawkowym, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Grillowane brzoskwinie z serkiem truskawkowym

 Z 1,5 brzoskwini wyjąć pestki, ułożyć je przeciętą stroną do góry w naczyniu żaroodpornym. Połówki posypać 15 g pokruszonych biszkoptów wymieszanych z 1/2 łyżeczki siekanych migdałów i każdą połówkę przykryć czubatą łyżką serka truskawkowego. Piec brzoskwinie 5 minut, posypać cukrem pudrem i piec 2 minuty.

2. DZIEŃ

I śniadanie 235 kcal

Twarożek jabłkowy, szklanka kawy zbozowej bez cukru.

Twarożek jabłkowy

Jedno czerwone jabłko podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić. 25 g kiełków soczewicy posiekać, wymieszać z jabłkiem i ze 100 g chudego twarożku, odstawić na 20 minut, rozsmarować twarożek na 2 kromkach chleba chrupkiego razowego.

II śniadanie 108 kcal

Dwie gruszki (200 g).

Obiad 320 kcal

Szaszłyk morelowo- mięsny, sałata zielona skropiona sokiem z cytryny (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Szaszłyk morelowo- mięsny

2 duże pieczarki oczyścić i zanurzyć w soku cytrynowym. 100 g pokrojonej w kostkę chudej wołowiny doprawić papryką, pieprzem, majerankiem i solą. Na igłę do szaszłyka nabijać kolejno pokrojone pieczarki, mięso i 4 suszone morele namoczone w soku pomarańczowym. Szaszłyk usmażyć na patelni teflonowej.

Podwieczorek 128 kcal

Koktajl z malin i jogurtu naturalnego bez cukru. 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru zmiksować ze 100 g malin.

Kolacja 199 kcal

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z plasterkiem kiełbasy szynkowej i plasterkiem polędwicy z indyka, ogórek zielony (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

3. DZIEŃ

I śniadanie 230 kcal

Sałatka owocowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Sałatka owocowa

1/2 małego ananasa obrać, usunąć zdrewniałą część i pokroić na kawałki. 1/4 jabłka i 1/4 gruszki obrać, usunąć nasiona i pokroić, dodać do ananasa. Całość skropić sokiem z cytryny. 1/2 banana i 1/2 kiwi obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z resztą owoców. Sałatkę zalać dwiema łyżkami soku pomarańczowego i odstawić do lodówki na 30 minut. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i wiórkami kokosowymi.

II śniadanie 98 kcal

Kromka chleba chrupkiego razowego posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem szynki wołowej, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Obiad 345 kcal

Placek jarosza, surówka z kapusty kwaszonej (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Placek jarosza (8 porcji, każda 250 kcal)

W misce wymieszać 150 g chudego twarogu z 4 łyżkami oleju. Wbić dwa jajka, wsypać sól. 1,5 szklanki mąki pszennej zmieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, przesiać do masy twarogowej. Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować w koło o średnicy 24 cm. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem. Dwie marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Dwie papryki oczyścić z gniazd nasiennych i umyć, pokroić w krążki. 300 ml kwaśnej śmietany rozbełtać z jednym jajkiem i jednym żółtkiem, doprawić solą, białym pieprzem, słodką papryką, gałką muszkatołową. Do formy włożyć warzywa, polać sosem śmietanowym i posypać natką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor.

Podwieczorek 96 kcal

Miseczka galaretki agrestowej (150 ml).

Kolacja 190 kcal

Wafel marchwiowy, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Wafel marchwiowy
15 g masła utrzeć z łyżeczką cukru i żółtkiem. Stale ucierając dodawać 30 g mąki pszennej, 25 ml mleka 0,5% i 10 g startej marchwi. Całość dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i razem z solą i skórką cytrynową wymieszać z ciastem. Ciasto wlać na gofrownicę i usmażyć.

4. DZIEŃ

I śniadanie 267 kcal

Sałatka kalipso, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Sałatka kalipso

Z 1/4 banana, 2 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru, soku cytrynowego, ostrej sproszkowanej papryki i skórki cytrynowej zmiksować sos i odstawić do lodówki. 1/2 banana i 1/4 pomarańczy pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. 1/2 małego melona wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ dodać do owoców i 1/4 puszki krewetek, wymieszać i polać sosem. Przełożyć do skórki z melona i ozdobić listkami ruccoli.

II śniadanie 107 kcal

Szklanka soku z marchwi.

Obiad 376 kcal

Danie rybne, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Danie rybne

80 g fileta z łososia podzielić na kawałki, wymieszać z 20 g wyluzowanych krewetek i skropić sokiem z cytryny. Na patelni na oleju zeszklić 1/4 posiekanej cebuli, dodać 20 g ryżu długoziarnistego i krótko go poddusić. Zalać 100 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem 30 minut. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać rybę i krewetki, 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę, 1/4 posiekanej czerwonej papryki, 20 g groszku zielonego, czosnek granulowany, szafran, świeże zioła.

Podwieczorek 96 kcal

Miseczka budyniu waniliowego (150 ml).

Kolacja 191 kcal

Rozbeft pieczny (150 g), szpinak gotowany (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

5. DZIEŃ

I śniadanie 251 kcal

Serek winogronowy, kromka chleba pełnoziarnistego, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Serek winogronowy

1/2 winnego jabłka obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i posypać skórką cytrynową. 25 g jasnych i 25 g ciemnych winogron przetrzeć przez sito. 50 g chudego twarogu wymieszać z 1/4 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru, łyżeczką cukru pudru, przetartymi winogronami i startymi jabłkami. Wstawić na chwilę do lodówki. Udekorować kilkoma winogronami i listkiem melisy.

II śniadanie 120 kcal

Kromka chleba chrupkiego razowego z liściem sałaty i plasterkiem chudej kiełbasy krakowskiej, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Obiad 340 kcal

Sałatka na dobry humor, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Sałatka na dobry humor

100 g czerwonej kapusty oczyścić i poszatkować. Przelać wrzątkiem, odcedzić, włożyć do miski. 1/4 zielonego jabłka umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić ze skórką na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić. 30 g winogron umyć. Winogrona, łyżeczkę posiekanych orzechów włoskich wymieszać z kapustą. 2 łyżki jogurtu naturalnego połączyć z łyżeczką octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki oliwy, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Jabłko osączyć, dodać do kapusty, delikatnie wymieszać, przełożyć do dużej salaterki. Sos jogurtowy podawać osobno.

Podwieczorek 113 kcal

Kromka chleba chrupkiego razowego z plasterkiem wędzonego łososia, kilka rzodkiewek, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Kolacja 174 kcal

Chłodnik ogórkowy z czosnkiem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Chłodnik ogórkowy z czosnkiem

Ząbek czosnku rozgnieść, 1 dymkę posiekać i połączyć z czosnkiem. W misce wymieszać 100 ml mleka 0,5%, 6 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru i łyżkę białego wina. Dodać pastę czosnkowo-cebulową. 100 g ogórka zielonego zetrzeć na tarce, 2-3 plasterki zostawić do dekoracji. Chłodnik przyprawić sokiem z cytryny, solą ziołową i posypać koperkiem. Podawać z grzankami z kromki chleba pełnoziarnistego.

No votes yet.
Please wait...