Rating: 4.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Smaczna i ciekawa dieta low carb (ketogenna). Prezentujemy 5 przykładowych zestawów.

TRWA: 5 dni – cykl, można stosować nie dłużej niż 3-4 cykle.

ODCHUDZA: dieta pozwala na zrzucenie do około 1 kg w ciągu cyklu.

MOŻNA JA POWTARZAĆ: kilka razy w roku lub jako styl życia.

POLECANA: dla zdrowych osób z nadmiarem kilogramów, zwłaszcza tych, którzy nie lubią produktów zbożowych.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, a także dla osób z kwasicą i narażonych na rozwój chorób układu krążenia.

WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: 1000 kcal to za mało dla mężczyzny, należy dwukrotnie zwiększyć wielkość porcji 2 śniadania i podwieczorku.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: pełnowartościowe białko.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1000.

Każdego dnia należy wypijać ok. 8-10 szklanek napojów np. herbatek ziołowych, owocowych czy słabych naparów tradycyjnej herbaty.

Dieta Low Carb Zestaw 1

I ŚNIADANIE 270 KCAL

Jajecznica z brokułami, 2 średnie pomidory.

JAJECZNICA Z BROKUŁAMI

2 jajka, 3 białka jaja, 150 g brokułów, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Brokuły ugotować na parze lub w małej ilości wody. Jajka wymieszać z białkami i przełożyć na gorącą patelnię teflonową. Następnie dodać brokuły, posiekaną zieleninę, podsmażyć przez kilka minut i doprawić.

II ŚNIADANIE 160 KCAL

Kubek jogurtu naturalnego (200 g), 1/2 średniej papryki.

OBIAD 290 KCAL

1/2 szklanki makaronu graham (25 g – masa suchego), cielęcina pieczona z majerankiem, po 150 g kalafiora i zielonej fasolki szparagowej – do ugotowania na parze.

CIELĘCINA PIECZONA Z MAJERANKIEM

120 g chudej cielęciny, zielenina, odrobina soli, pieprz, majeranek.

Cielęcinę rozbić na cienki kawałek, posypać zieleniną i dodać majeranek. Następnie zawinąć w folię i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 25 minut.

PODWIECZOREK 100 KCAL

Szklanka borówek.

KOLACJA 200 KCAL

SAŁATKA Z AWOKADO

Kilka liści sałaty, 100 g fileta z indyka, 1/4 średniego awokado (45 g – masa bez skórki), 1/2 średniej papryki (100 g), 1/2 średniego ogórka (100 g), sok z cytryny, ocet winny, zielenina, odrobina soli, pieprz, tymianek.

Indyka pokroić na wąskie paseczki i obsmażyć na patelni teflonowej – bez dodatku tłuszczu, a następnie schłodzić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać posiekaną zieleninę i doprawić.

Dieta Low Carb Zestaw 2

 

I ŚNIADANIE 230 KCAL

SAŁATKA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI

4 plastry szynki wołowej gotowanej, mała papryka, 2 małe pomidory, średni ogórek, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Szynkę i warzywa pokroić w kostkę. Dodać oliwę, posiekaną zieleninę i doprawić.

II ŚNIADANIE 150 KCAL

Kubek mleka 2%, 2 średnie pomidory.

OBIAD 320 KCAL

1/4 torebki ryżu brązowego (25 g – masa suchego), mały filet z pstrąga (100g – masa bez ości) – do upieczenia w folii, sałatka ze szpinaku

SAŁATKA ZE SZPINAKU

1/2 pęczka szpinaku (75 g), 1/2 małej cukinii, łyżeczka oliwy, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Szpinak porwać na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić na półplastry. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę, posiekaną zieleninę i doprawić.

PODWIECZOREK 110 KCAL

2 małe gruszki.

KOLACJA 220 KCAL

WARZYWA ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM I MIĘSEM

100 g fileta z piersi indyka, po 150 g fileta z kalafiora i brokułów, plasterek żółtego sera, kilka łyżek bulionu (może być z kostki), zielenina, odrobina soli, pieprz, tymianek.
Indyka ugotować na parze i pokroić w kostkę. Warzywa ugotować na półtwardo na parze lub w małej ilości wody. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać niewielką ilość bulionu, przyprawy, posiekaną zieleninę i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać startym serem żółtym i piec przez  15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Dieta Low Carb Zestaw 3

I ŚNIADANIE 280 KCAL

SAŁATKA Z SEREM I JAJKIEM

2 cienkie plasterki żółtego sera, jajko na twardo, 2 średnie pomidory, 1/2 średniego ogórka, 1/2 małego jogurtu naturalnego (75 g), zielenina, odrobina soli, pieprz.

Jajko pokroić w kostkę. Pozostałe składniki podzielić na mniejsze kawałki i wymieszać ze sobą. Następnie dodać jajko, jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

II ŚNIADANIE 100 KCAL

Kubek maślanki naturalnej, 1/2 średniego ogórka.

OBIAD 320 KCAL

1/3 torebki kaszy gryczanej (30 g – masa suchej), 100 g polędwicy wołowej (do upieczenia z dodatkiem przypraw), sałatka ze szparagów.

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW

Pęczek szparagów (250 g), 1/2 średniej papryki, 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), zielenina, odrobina soli, pieprz, tymianek.

Szparagi ugotować w małej ilości wody i podzielić na krótkie kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wymieszać z jogurtem, zieleniną i doprawić.

PODWIECZOREK 90 KCAL

2 średnie brzoskwinia.

KOLACJA 220 KCAL

SAŁATKA KALAFIOROWA Z SZYNKĄ

4 plastry szynki wołowej gotowanej, 220 g kalafiora, 10 średnich rzodkiewek, 1,5 łyżeczki oliwy, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Kalafiora ugotować w małej ilości wody. Szynkę pokroić w kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać posiekaną zieleninę, oliwę i doprawić.

Dieta Low Carb Zestaw 4

 

I ŚNIADANIE 250 KCAL

Jajko z szynką zasmażane, 10 średnich rzodkiewek, 2 małe pomidory.

JAJKO Z SZYNKĄ ZASMAŻANE

Jajko, 2 białka, 2 plastry szynki wołowej gotowanej, łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Jajko wymieszać z białkami, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszać i smażyć na oliwie. Następnie dodać zieleninę i doprawić.

II ŚNIADANIE 150 kcal

Szklanka jogurtu naturalnego, 2 łodygi selera naciowego.

OBIAD 310 KCAL

ZUPA Z SOCZEWICY I MAKARONU

1/4 szklanki soczewicy (45 g – masa suchej), 1/2 szklanki makaronu (25 g – masa suchego), średnia papryka, 300 ml bulionu (może być z kostki), zielenina, odrobina soli, pieprz.

Makaron ugotować na półtwardo. Do gorącego bulionu wrzucić soczewicę i gotować do miękkości. Gdy będzie już prawie dobra, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut. Zupę podawać z posiekaną zieleniną i makaronem.

PODWIECZOREK 70 KCAL

1,5 szklanki malin.

KOLACJA 230 KCAL

Sola z grilla, 300 g brukselki – do ugotowania na parze

SOLA Z GRILLA

150 g fileta z soli, sok z cytryny, odrobina soli, pieprz, świeże i suszone zioła.
Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Następnie posypać przyprawami i grillować z każdej ze stron po kilka minut.

Dieta Low Carb Zestaw 5

 

ŚNIADANIE 280 KCAL

SAŁATKA  RYBNA Z WARZYWAMI

1/2 kostki chudego twarogu, 75 g dorsza wędzonego, 1/3 małej kalarepki, 2 średnie pomidory, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Warzywa pokroić w kostkę. Twaróg i rybę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę, posiekaną zieleninę i doprawić.

II ŚNIADANIE 150 kcal

Kubek kefiru naturalnego, 2 średnie pomidory.

OBIAD 300 KCAL

Cienka kromka chleba razowego, sałatka z tofu

SAŁATKA Z TOFU

220 g brokułów, 60 g serka sojowego tofu, 1/2 średniej papryki, łyżeczka oliwy, sok z cytryny, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Brokuły ugotować na parze lub w małej ilości wody. Paprykę i tofu pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę, posiekaną zieleninę i doprawić.

PODWIECZOREK 70 KCAL

1,5 szklanki czarnych porzeczek.

KOLACJA 220 KCAL

100g fileta z flądry (do upieczenia z dodatkiem ziół), surówka z kapusty i marchewki.

SURÓWKA Z KAPUSTY I MARCHEWKI

Szklanka posiekanej kapusty białej, 2 średnie marchewki, 1/3 małego jogurtu naturalnego, zielenina, odrobina soli, pieprz.

Kapustę posiekać na drobne kawałki, dodać startą marchewkę, jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

Rating: 4.0/5. From 3 votes.
Please wait...