Stosowanie prostego zdrowego menu na biwaku wymaga odrobiny wysiłku i fantazji,
ale jest możliwe. Na pewno przydadzą się: turystyczna lodówka, butla z gazem i podręczny grill. Oto przykładowa dieta.
TRWA: 3 dni – jeden cykl.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy z rzędu.
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dorastających dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1300
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE – ok. 410 kcal
•opakowanie serka naturalnego light (150 g) •5 rzodkiewek (150 g) •mały pomidor (100 g) • bułeczka orkiszowa (50 g) •małe opakowanie mleka 2% tł. (250 g)
2 ŚNIADANIE – ok. 150 kcal
•małe opakowanie deseru sojowego z wapniem (125 g) •małe jabłko (100 g)
OBIAD – ok. 430 kcal
Kuskus z sałatką z papryki i ogórków
•3 czubate łyżki suchej kaszy kuskus •2 jajka •koperek •przyprawy •1/2 papryki • ogórek •pomidor •10 oliwek •przyprawy
Kuskus zalej niewielką ilością osolonego wrzątku, odstaw na 5 minut do napęcznienia. Przełóż ją na małą patelnię, dorzuć jajka i obsmaż. Dodaj zieleninę i dopraw. Warzywa pokrój na kawałki, oliwki na połówki.
PODWIECZOREK – ok. 120 kcal
•2 małe nektarynki
KOLACJA – ok. 200 kcal
•1/2 puszki sardynek w pomidorach •1/2 kalarepki •5 rzodkiewek •2 kromki pieczywa chrupkiego
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE – ok. 460 kcal
•1/2 l mleka 2% •saszetka niskosłodzonego musli •łyżeczka rodzynek
2. ŚNIADANIE – ok. 100 kcal
•2 kromki pieczywa chrupkiego •małe opakowanie paszteciku drobiowego •2 małosolne ogórki
OBIAD – ok. 470 kcal
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
•1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym •1/2 papryki •3 łyżki kukurydzy z puszki •łyżka oliwy z oliwek •zielenina •przyprawy •duża grahamka
Paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj z rybą i kukurydzą, dodaj oliwę, zieleninę i dopraw.
PODWIECZOREK – ok. 90 kcal
•2 średnie brzoskwinie
KOLACJA – ok. 200 kcal
Kurczak z pieczarkami z grilla
•100 g piersi kurczaka •4 pieczarki •przyprawy •2 marchewki •2 kromki pieczywa chrupkiego
Dopraw mięso, grzyby pokrój na paski. Zgrilluj. Serwuj z marchwią pokrojoną w słupki.
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE – ok. 460 kcal
•1/2 l mleka 2% •saszetka musli niskosłodzonego •łyżeczka żurawiny suszonej
2. ŚNIADANIE – ok. 100 kcal
•2 kromki pieczywa chrupkiego •2 plasterki szynki •5 rzodkiewek
OBIAD – ok. 450 kcal
Wołowina z warzywami
•1/3 słoika wołowiny •mała papryka •zielenina •ogórek •grahamka
Danie podgrzej w rondelku, posyp zieleniną. Warzywa pokrój. Serwuj z pieczywem.
PODWIECZOREK – ok. 110 kcal
•średni banan
KOLACJA – ok. 220 kcal
•kabanos drobiowy •1/2 papryki •1/2 ogórka •2 kromki pieczywa chrupkiego