Bądź cierpliwa. Tkanka tłuszczowa z dolnych partii ciała znika wolno, ale sukcesywnie. Konsekwencja na pewno zaprowadzi cię do celu.
ZASADY
Dietę możesz powtarzać, ale dłuższe jej stosowanie skonsultuj z dietetykiem. Jest szczególnie bogata w produkty niskotłuszczowe, węglowodany wolno spalające się, a także błonnik, który ułatwia trawienie i hamuje odczuwanie głodu, oraz witaminę C i beta-karoten (pochodzące z warzyw i owoców, silne przeciwutleniacze). Dzienna dawka kalorii wynosi 1200.
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE 360 kcal
Jogurt i pomidor
•jogurt naturalny
•4 łyżki musli
•pomidor
•łyżeczka oliwy
•kilka liści bazylii
II ŚNIADANIE 110 kcal
•grejpfrut 300 g
OBIAD 480 kcal
Wołowina w sosie
•150 g polędwicy wołowej
•pomidor
•cebula
•łyżeczka oleju
•35 g ryżu brązowego
•pół kapusty pekińskiej
•papryka
•sok z cytryny
•zioła
Polędwicę pokrój, natrzyj olejem i ziołami. Pomidora pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Smaż mięso z cebulą, dodaj pomidory, zioła i duś 30 minut. Podawaj z ryżem oraz surówką z kapusty i papryki.
KOLACJA 250 kcal
Sałatka
•garść fasolki szparagowej
•1/3 puszki czerwonej fasoli w zalewie
•sałata masłowa
•3 pieczarki
•plaster gotowanej szynki wołowej
Sos:
•pół szklanki jogurtu
•sok z cytryny
•pół łyżeczki musztardy Dijon
•bazylia
•sól, pieprz
•chleb chrupki żytni
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE 380 kcal
Sałatka
•jajo
•tuńczyk w sosie własnym
•pomidor
•sałata karbowana
•1/2 cebuli
•chleb żytni pełnoziarnisty
Sos:
•oliwa
•ocet winny
•1/2 łyżeczki musztardy
•zioła
II ŚNIADANIE 110 kcal
Zielony kefir
•szkl. kefiru
•5 rzodkiewek
•koperek
OBIAD 460 kcal
Pierś z rusztu
•1/2 piersi z kurczaka
•zioła
•mielona słodka papryka
•łyżeczka oleju
•50 g dzikiego ryżu
•sałata lodowa
•czerwona papryka
•cebula
•oliwa
•sok z cytryny
•zioła
Pierś natrzyj olejem, ziołami, papryką, piecz na ruszcie. Ugotuj ryż. Sałatę porwij, paprykę i cebulę pokrój. Polej surówkę sosem z oliwy, soku z cytryny i ziół.
KOLACJA 250 kcal
Lekka zupa
•czerwona papryka
•pomarańcza
•grahamka
•łyżka natki pietruszki
•sól, pieprz
Paprykę opiecz 5 min. Po zdjęciu skóry, pokrój i duś 15 min. w rondlu z wodą. Z połowy pomarańczy wydrąż miąższ, z drugiej wyciśnij sok, dodaj do zupy. Grahamkę pokrój, przesmaż na patelni i wrzuć do zupy.
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE 360 kcal
•2 kromki chleba razowego
•3 łyżeczki jogurtu naturalnego
•plaster chudego twarogu
•3 rzodkiewki
•1/2 ogórka
• jabłko
II ŚNIADANIE 110 kcal
Sałatka z fetą
•pomidor
•ogórek
•plaster fety „light”
•4 oliwki
•sok z cytryny
•pieprz
OBIAD 490 kcal
Dorsz z grilla
•175 g fileta z dorsza
•łyżka oliwy
•łyżka soku z cytryny
•szalotka
•pieprz
•4 róże brokułów
•łyżeczka nasion z sezamu
•3 łyżeczki serka naturalnego
•kilka łodyg estragonu
•2 kromki chleba tostowego, grahama
Natrzyj rybę oliwą, cytryną, posyp pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i grilluj 15 min. Opiecz tosty. Brokuły gotuj 3 min. w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łodyg estragonu. Szalotkę posiekaj, podduś w rondlu z wodą, dodaj cząstki brokułów. Sos zagęść serkiem. Polej rybę. Posyp danie sezamem oraz liśćmi estragonu.
KOLACJA 240 kcal
Sałatka z ryżem
•35 g dzikiego ryżu
•2 cebulki dymki
•pomarańcza
•świeży ogórek
•60 g kopru włoskiego
•4 ciemne winogrona
•natka pietruszki
•10 orzechów laskowych
•2 łyżki białego octu winnego
•sól, pieprz
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 360 kcal
Kanapki i surówka
•2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego
•2 plasterki pieczeni wołowej
•jabłko
•marchew
•1/2 główki sałaty masłowej;
Sos:
•łyżeczka oliwy z oliwek
•2 łyżki soku z cytryny •zioła
II ŚNIADANIE 140 kcal
Jogurt i owoc
•1/2 szkl. jogurtu naturalnego
•1/2 banana
OBIAD 450 kcal
Cielęcina w sosie
•125 g sznyclówki cielęcej
•5 pieczarek
•burak
•jabłko
•75 g jogurtu naturalnego
•cebula
•35 g kaszy gryczanej
• po łyżce szczypiorku i natki pietruszki
•zielony pieprz
•2 ogórki kwaszone
•pół łyżeczki musztardy
•sól
•cukier
•liście sałaty
Cielęcinę pokrój, przypraw i obsmaż z połową posiekanej cebuli bez tłuszczu. Podlej wodą, dodaj pokrojone pieczarki i duś 30 min. Dodaj jogurt, posyp natką. Ugotuj kaszę gryczaną. Buraka zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ogórkiem i jabłkiem, resztą cebuli, szczypiorkiem. Przypraw solą i cukrem. Podawaj na sałacie.
KOLACJA 250 kcal
Makaron razowy ze szpinakiem
•35 g makaronu razowego muszelki
•1/2 pęczka szpinaku (lub 75 g mrożonego)
•2 łyżki jogurtu naturalnego
•łyżeczka masła
•sól, pieprz
•pomidor
•listki mięty
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE 360 kcal
Omlet z pomidorem
•2 jaja
•1/2 łyżeczki mąki
•2 łyżki mleka 1,5% tł.
•pomidor
•2 kromki chleba grahama
•ząbek czosnku
•listki bazylii
II ŚNIADANIE 130 kcal
•pomarańcza
•kiwi
•łyżka serka wiejskiego „light”
OBIAD 470 kcal
Indyk z oregano
•120 g fileta z piersi indyka
•ogórek
•łyżka oliwy
•oregano
•sól
•pieprz ziołowy
•liść laurowy
•2 łyżki koperku
•2 łyżki octu balsamicznego
•50 g kaszy gryczanej
•200 ml soku z marchwi
Indyka natrzyj solą, pieprzem, oregano. Obsmaż na patelni, przełóż do rondla, podlej wodą, dodaj liść laurowy i duś 25 min. Ogórka pokrój w kostkę, dodaj koperek oraz sos z oliwy i octu. Podawaj z kaszą.
KOLACJA 240 kcal
Ananas i jogurt
•175 g jogurtu naturalnego
•filiżanka pokrojonego ananasa
•łyżka musli z rodzynkami i orzechami
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 360 kcal
Pumpernikiel z serkiem
•2 kromki pumpernikla
•1/2 pojemniczka serka wiejskiego „light”
•banan
•jabłko
•marchewka
•łyżka soku z cytryny
II ŚNIADANIE 120 kcal
Sałata z chlebem
•200 g sałaty lodowej
• pomidor
•sok z cytryny
• chrupki chleb z ziarnami
•sól
•pieprz ziołowy
OBIAD 480 kcal
Duszona sola
•150 g fileta z soli
•szklanka włoszczyzny
•szklanka białej kapusty
•marchew
•35 g ryżu brązowego
•łyżka serka naturalnego
•łyżka oliwy
•sok z cytryny
•2 goździki
•zioła (m.in. estragon)
•sól
Rybę natrzyj estragonem i sokiem z cytryny.
Włoszczyznę zalej wrzątkiem, dodaj rybę, goździki, posól, duś 20 min. Sos zagęść serkiem. Marchew zetrzyj na tarce, połącz z kapustą. Polej sosem z oliwy, soku z cytryny i ziół. Podawaj z ryżem.
KOLACJA 240 kcal
Kefirowa mizeria
•niepełna szklanka kefiru 2% tł.
•ogórek wąż
•łyżka szczypiorku
•pieprz ziołowy
•połówka grahamki