Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

W trakcie odchudzania, tracisz tkankę tłuszczową nie tylko z bioder, nóg czy pośladków, ale również z piersi, które w większości są właśnie z niej zbudowane. Twoje piersi nie muszą jednak tracić elastyczności! Zapobiegnie temu właściwie dobrane menu. Zadbaj o to, aby twoje posiłki były bogate w składniki odpowiedzialne za jędrność skóry, głównie witaminę A i B.

DIETA TRWA: 21 dni.

ODCHUDZA: 0,5–1 kg tygodniowo. Można ją powtarzać co pół roku.

POLECANA: szczególnie kobietom, które odchudzając się, chcą również zadbać o swój biust.

NIEWSKAZANA DLA: mężczyzn, kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci i młodzieży.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: składniki wpływające na elastyczność skóry, takie jak: witamina B2 (nasiona sezamu, nasiona słonecznika, indyk, kasza jaglana, migdały, zarodki pszenne) oraz A (marchew, morele suszone, papryka czerwona, dynia, ryby, por, pomidor, cykoria). Dieta obfituje też w cenne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek).

WARTOŚĆ KALORYCZNA: 1200 kcal

Dzień 1.

ŚNIADANIE ok. 340 kcal

Owsianka z jabłkiem duszonym i cynamonem: szklanka mleka 1,5 proc., 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, małe jabłko uduszone z dodatkiem cynamonu, 2 łyżki zarodków pszennych

II ŚNIADANIE ok. 140 kcal

Kanapka z indykiem
cienka kromka pieczywa pełnoziarnistego, łyżeczka naturalnego serka twarogowego do smarowania pieczywa, plasterek szynki z indyka, średni pomidor, kilka listków cykorii

OBIAD ok. 400 kcal

Brazylijska ryba z mleczkiem kokosowym: 150 g fileta z dorsza (masa surowej ryby), średni pomidor, średnia zielona papryka, średnia cebula, 5 łyżek mleczka kokosowego light, łyżeczka oliwy z oliwek, kilka ziarenek kardamonu, szczypta kurkumy, 33 g brązowego ryżu

Zamrożoną rybę wrzuć na rozgrzaną patelnię do smażenia bez tłuszczu, następnie dodaj pokrojonego w plasterki pomidora, paprykę oraz cebulę, duś 10 minut. Dodaj mleczko kokosowe, oliwę z oliwek, przypraw kardamonem i kurkumą. Podawaj z ryżem.

PODWIECZOREK ok. 110 kcal

Szklanka soku z marchwi

KOLACJA ok. 220 kcal

Sałatka warzywna z kawałkami mozzarelli: 1/3 kulki mozzarelli light, duży pomidor, 1/2 małej żółtej papryki, 6 czarnych oliwek, kilka listków sałaty, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione zioła, 1/2 cienkiej kromki pieczywa razowego

Dzień 2.

ŚNIADANIE ok. 330 kcal

Kanapka z pastą z wędzonej makreli
2 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego, 50 g wędzonej makreli, 2 łyżeczki serka twarogowego naturalnego do smarowania pieczywa, zmieszanego z makrelą, ogórek kwaszony, garść kiełków słonecznika

II ŚNIADANIE ok. 180 kcal

Kefir pomarańczowy: szklanka kefiru naturalnego 2 proc., mała pomarańcza

OBIAD ok. 410 kcal

Cielęcina po tajsku: 120 g udźca cielęcego (masa mięsa surowego), średnia marchewka, średnia pietruszka, kawałek pora (5 cm), mała cebula, garść mieszanki kiełków, łyżeczka nasion sezamu, czosnek, imbir, papryczka chili, łyżeczka oliwy, 33 g makaronu pełnoziarnistego

Mięso pokrój w kostkę, oprósz ulubionymi przyprawami, podsmaż na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek. Dodaj kawałek świeżego korzenia imbiru, kawałek papryczki chili, cebulę, czosnek. Podlej wodą i duś do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i pora ugotuj na parze, a następnie dodaj do mięsa na patelni. Pod koniec duszenia dodaj kiełki i łyżeczkę nasion sezamu. Podawaj z makaronem al dente.

PODWIECZOREK ok. 100 kcal

Duża gruszka

KOLACJA ok. 210 kcal

Kanapka z pasztetem sojowym i kalarepką: cienka kromka pieczywa razowego, 1/3 opakowania pasztetu sojowego, średnia kalarepka

Dzień 3.

ŚNIADANIE ok. 320 kcal

Musli z morelami i płatkami migdałowymi: pełna szklanka mleka 1,5 proc., 3 łyżki musli naturalnych, łyżeczka płatków migdałowych, 2 świeże morele, średnia suszona morela, łyżka otrębów pszennych

II ŚNIADANIE ok. 140 kcal

Kanapka z pastą z soczewicy i papryką: cienka kromka pieczywa razowego, 1/3 słoiczka pasty z soczewicy, 1/2 małej czerwonej papryki, kilka liści cykorii

OBIAD ok. 400 kcal

Krupnik: 120 g fileta z piersi indyka (masa mięsa surowego), pół opakowania mrożonej włoszczyzny lub półtorej szklanki świeżej, 2 łyżeczki jogurtu bałkańskiego do zabielania zupy, ulubione przyprawy, łyżka oliwy z oliwek, natka pietruszki, 33 g kaszy jaglanej

Do gotującej się wody dodaj indyka, pogotuj 10 minut, dodaj warzywa, kaszę jaglaną i przyprawy, gotuj do miękkości. Gdy zupa przestygnie, zabiel jogurtem bułgarskim i udekoruj natką pietruszki.

PODWIECZOREK ok. 130 kcal

Jabłko pieczone z powidłami: średnie jabłko, czubata łyżeczka powideł śliwkowych

KOLACJA ok. 240 kcal

Twarożek z jogurtem i warzywami: cienka kromka pieczywa pełnoziarnistego, 2/3 opakowania małego jogurtu naturalnego bez cukru, 2 średnie plasterki chudego białego sera, średni świeży ogórek, duży pomidor, szczypiorek

Dzień 4.

ŚNIADANIE ok. 300 kcal

Kanapka z wędzonym łososiem: 2 średniej grubości kromki pieczywa razowego, 2 plasterki wędzonego łososia, średni ogórek kwaszony, 1/2 średniej czerwonej papryki, sok z cytryny

II ŚNIADANIE ok. 110 kcal

Szklanka naturalnej maślanki 2 proc.

OBIAD ok. 390 kcal

Makaron w sosie serowym: 80 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), duży pomidor, 1/2 opakowania mrożonego szpinaku, plasterek sera pleśniowego z niebieską pleśnią, łyżeczka oliwy z oliwek, 33 g makaronu pełnoziarnistego

Mięso pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj zamrożony szpinak i ser, poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj pomidora bez skórki pokrojonego w kostkę, a pod koniec gotowania – oliwę z oliwek. Podawaj z makaronem al dente.

PODWIECZOREK ok. 160 kcal

Owoc i sok: małe jabłko, szklanka soku marchwiowego

KOLACJA ok. 230 kcal

Krem dyniowy z grzankami: 50 g fileta z piersi indyka (masa mięsa surowego), 1,5 szklanki miąższu z dyni, mała cebula, czosnek, łyżeczka oliwy z oliwek, natka pietruszki, ulubione zioła, cienka kromka pieczywa razowego (pokrojonego w kostkę i upieczonego w piekarniku)

Dzień 5.

ŚNIADANIE ok. 320 kcal

Twarożek z pomidorem i natką: 2 średniej grubości kromki pieczywa razowego, małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, gruby plasterek chudego białego sera, średni pomidor, natka pietruszka

II ŚNIADANIE ok. 170 kcal

Jogurt z zarodkami pszennymi i grejpfrutem: małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 2 łyżki zarodków pszennych, 1/2 małego grejpfruta

OBIAD ok. 370 kcal

Prawie kapuśniak: 120 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), półtorej szklanki kapusty kwaszonej, średni pomidor, mała marchewka, mała pietruszka, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka koncentratu pomidorowego, kawałek pora, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz okrągła grahamka (50 g)

Do gotującej się wody wrzuć pierś z kurczaka, następnie warzywa, kapustę i przyprawy. Gotuj do miękkości, na koniec dodaj koncentrat. Podawaj z grahamką.

PODWIECZOREK ok. 100 kcal

2 średnie kiwi

KOLACJA ok. 240 kcal

Lekka sałatka z fetą i warzywami: średniej grubości plasterek fety light, duży pomidor, średni ogórek kwaszony, 1/2 małej papryki, kilka listków sałaty, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione zioła, cienka kromka pieczywa razowego

Dzień 6.

II ŚNIADANIE ok. 300 kcal

Kanapka z pasztetem drobiowym: 2 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 grube plasterki pasztetu drobiowego (50 g), duży pomidor (200 g), kilka listków cykorii

ŚNIADANIE ok. 130 kcal

Jogurt naturalny z owocami: 2 suszone morele, mała nektarynka, małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru

OBIAD ok. 370 kcal

Leczo z indykiem i ziarnami słonecznika: 120 g fileta z piersi indyka (masa mięsa surowego), 1/2 opakowania mrożonki leczo, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 puszki przecieru pomidorowego, łyżeczka nasion słonecznika, ulubione przyprawy łagodne, 33 g brązowego ryżu

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Następnie dodaj zamrożone warzywa i duś 15 minut. Dodaj przecier pomidorowy i łyżeczkę nasion słonecznika, duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem na sypko.

PODWIECZOREK ok. 100 kcal

Owoce: średnie kiwi, 2 małe mandarynki

KOLACJA ok. 240 kcal

Ryba po grecku: 100 g fileta z dorsza, półtorej szklanki włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler), 1/2 puszki pomidorów, łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, 25 g brązowego ryżu

Dzień 7.

ŚNIADANIE ok. 300 kcal

Włoski omlet z serem i warzywami: 2 jajka, łyżka mąki pszennej, łyżka otrębów pszennych, gruby plaster chudego białego sera, 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, średni ogórek, duży pomidor, 3 oliwki, bazylia, oregano

Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę trzepaczką, następnie dodaj żółtko, mąkę, wymieszaj, dodaj otręby, ponownie wymieszaj. Usmaż na patelni bez tłuszczu. Pomidora obierz ze skórki, pokrój ogórka, oliwki, dodaj ser
i jogurt, przypraw.

II ŚNIADANIE ok. 170 kcal

Koktajl truskawkowo-bananowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 małego banana, szklanka mrożonych truskawek

OBIAD ok. 370 kcal

Indyk saute z surówką z pora i kaszą gryczaną: 80 g fileta z piersi z indyka (masa mięsa surowego), 3 łyżki zielonego groszku, kawałek pora (8 cm), małe jabłko, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy, 33 g kaszy gryczanej

PODWIECZOREK ok. 100 kcal

Owoc: 3 średnie mandarynki

KOLACJA ok. 230 kcal

Kanapka z szynką i surówka z kwaszonej kapusty: 2 plasterki wędliny drobiowej, szklanka kwaszonej kapusty, 1/2 małej marchewki, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, orzech włoski, pieprz, cienka kromka pieczywa razowego

 

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...