No votes yet.
Please wait...

Odpowiednim menu możesz znacznie poprawić swoją przemianę materii i zgubić zbędne kilogramy. Skorzystaj z tygodniowego jadłospisu, opracowanego przez dietetyczkę.

ZASADY DIETY:

TRWA: 8 tygodni.

ODCHUDZA: 8 kg/2 miesiące.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co pół roku. W celu dłuższego stosowania  należy skonsultować się z dietetykiem.

POLECANA: kobietom o drobnej budowie ciała, z nadwagą, o niskiej aktywności fizycznej.

NIEWSKAZANA DLA: mężczyzn, kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci i młodzieży.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: białko przyśpieszające przemianę materii o 25 proc. (nabiał, ryby, mięso); błonnik poprawiający perystaltykę jelit (brązowy ryż, ciemne pieczywo, otręby); zieloną herbatę, ułatwiającą spalanie tkanki tłuszczowej na brzuchu.

UWAGA: przed śniadaniem wypijaj szklankę wody mineralnej z cytryną, a przed obiadem – szklankę zielonej herbaty.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1000

  • Dzień 1.

Śniadanie ok. 260 kcal

Kanapka z pasztetem sojowym i papryką
mała grahamka, małe opakowanie pasztetu sojowego, np. z pomidorami,
średnia, czerwona papryka, kilka rzodkiewek, kilka listków sałaty

Nie zapomnij: Przed śniadaniem wypij szklankę wody mineralnej niegazowanej z cytryną.

II śniadanie ok. 120 kcal

Jogurt z owocem
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 szklanki mrożonych malin, jagód lub truskawek

Obiad ok. 350 kcal

Ryba z fasolką szparagową, po singapursku
150 g fileta z dorsza (masa surowej ryby), 1/2 opakowania fasolki szparagowej, cebula, płaska łyżka powideł śliwkowych, łyżeczka oliwy z oliwek, kawałek korzenia imbiru, chili, kurkuma, sok z cytryny, 25 g kaszy gryczanej

W miseczce wymieszaj kurkumę, starty imbir, chili i cebulę, utrzyj na pastę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć pastę przygotowaną z imbiru, chili, kurkumy. Wrzuć wcześniej ugotowaną na parze fasolkę szparagową, duś przez chwilę. Dodaj łyżkę powideł śliwkowych, sok z cytryny, wymieszaj, gotuj pod przykryciem. Rybę oprósz ulubionymi przyprawami, ugotuj na parze. Fasolkę podawaj z rybą oraz ryżem ugotowanym na sypko.

Podwieczorek ok. 100 kcal

Owoc
mały grejpfrut

Kolacja ok. 180 kcal

Serek z papryką
twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, czerwona papryka, rzeżucha, zioła

  • Dzień 2.

Śniadanie ok. 240 kcal

Jogurt z kawałkami kiwi i musli
opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 3 łyżki musli tradycyjnych, duże kiwi

II śniadanie ok. 120 kcal

Egzotyczna sałatka
1/2 małej pomarańczy, 1/3 średniego grejpfruta, małe kiwi, 1/2 łyżeczki płatków migdałowych

Obiad ok. 350 kcal

Kurczak z kaszą gryczaną z warzywami
120 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), 1/2 opakowania mrożonych brokułów, 1/2 puszki pomidorów, mała cebula, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy, 25 g kaszy gryczanej (masa przed ugotowaniem)

Mięso przypraw, pokrój i podsmaż z cebulką na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki, brokuły (wcześniej ugotowane), przypraw. Dodaj wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną i duś wszystko przez 2 minuty.

Podwieczorek ok. 110 kcal

Kanapka z serkiem
cienka kromka pieczywa razowego, łyżeczka naturalnego serka do smarowania pieczywa, średni ogórek, kilka liści sałaty

Kolacja ok. 200 kcal

Sałatka z indykiem i warzywami
100g fileta z indyka (masa mięsa surowego), duży pomidor, mała, czerwona
papryka, łyżeczka oliwy z oliwek, kilka liści sałaty, szczypiorek, ulubione przyprawy

  • Dzień 3.

Śniadanie ok. 280 kcal

Jogurt z mango i otrębami
2 małe opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 średniego mango, 2 suszone morele, łyżka otrębów pszennych

Jogurt zmiksuj z mango, suszonymi morelami i otrębami.

II śniadanie ok. 110 kcal

Kanapka z serkiem i rzodkiewką
cienka kromka pieczywa pełnoziarnistego, łyżeczka naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu, 5 rzodkiewek

Obiad ok. 350 kcal

Sałatka z tuńczykiem
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko, pomidor, łyżka otrębów pszennych, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, sałata (rukola), roszponka, ocet balsamiczny, przyprawy, 2 cienkie kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego

Podwieczorek ok. 70 kcal

Owoc
szklanka miąższu melona

Kolacja ok. 190 kcal

Kurczak z fasolką szparagową
80 g fileta z kurczaka (masa mięsa surowego), łyżeczka oliwy z oliwek do skropienia fasolki, 2 garści fasolki szparagowej, ulubione przyprawy, ocet balsamiczny

  • Dzień 4.

Śniadanie ok. 230 kcal

Kanapka z serkiem i pomidorem
2 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego, 1/3 opakowania naturalnego serka do smarowania pieczywa, duży pomidor, ulubione przyprawy

II śniadanie ok. 110 kcal

Koktajl truskawkowy
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 szklanki posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych), łyżka otrębów pszennych

Obiad ok. 350 kcal

Makaron w sosie szpinakowym
120 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), duży pomidor, garść liści szpinaku, 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, ulubione przyprawy, 25 g makaronu penne, pełnoziarnistego

Kurczaka oprósz przyprawami, usmaż na patelni bez tłuszczu. Dodaj szpinak, oliwę, odrobinę wody i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj jogurt i pokrojonego pomidora, przypraw pieprzem i duś jeszcze przez 2-3 minuty. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Podwieczorek ok. 80 kcal

Owoc
średnia pomarańcza

Kolacja ok. 210 kcal

Twarożek z warzywami
plasterek chudego sera białego, 2 pomidory, 2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, średni ogórek, łyżeczka nasion słonecznika

  • Dzień 5.

Śniadanie ok. 210 kcal

Kanapka z indykiem
gruba kromka pieczywa razowego, 2 łyżeczki serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 plasterki szynki z indyka, 1/2 średniej kalarepki, rzeżucha

II śniadanie ok. 160 kcal

Kefir grejpfrutowy
małe opakowanie kefiru naturalnego, 1/2 małego grejpfruta pokrojonego na kawałki

Obiad ok. 380 kcal

Naleśniki z serem
Składniki na ciasto: jajko, 100 ml mleka 0,5 proc., 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki otrębów pszennych, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Składniki na farsz: 80 g chudego białego sera, 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, średnie jabłko, cynamon.

Jabłko uduś, a następnie przypraw cynamonem. Naleśniki wypełnij serem, na wierzchu polej ciepłym musem jabłkowym lub mus wymieszaj z serem i wypełnij przygotowanym farszem naleśniki.

Podwieczorek ok. 100 kcal

Owoc
2 średnie kiwi

Kolacja ok. 160 kcal

Zupa krem
80 g fileta z piersi indyka (masa mięsa surowego), ok. 250 g warzyw (fasola szparagowa, marchewka, groszek, kalafior), łyżeczka nasion słonecznika

  • Dzień 6.

Śniadanie ok. 250 kcal

Ananasowy jogurt
małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków żytnich, 2 łyżki otrębów pszennych, 150 g świeżego ananasa

II śniadanie ok. 90 kcal

Chrupka kanapka
kromka chrupkiego pieczywa, łyżeczka pasty warzywnej, średnia kalarepka

Obiad ok. 350 kcal

Indyk z brokułami
120 g fileta z indyka, róża brokuła, łyżka oliwy z oliwek, łyżka otrębów pszennych, ulubione przyprawy ziołowe, natka pietruszki, 25 g ryżu brązowego (masa przed ugotowaniem)

Mięso oprósz ziołami, a następnie usmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Brokuły ugotuj w wodzie lub na parze. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj oliwę z oliwek, otręby oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Podwieczorek ok. 90 kcal

Owoc
duże jabłko

Kolacja ok. 190 kcal

Ser biały z warzywami
plasterek chudego, białego sera, 2/3 opakowania małego jogurtu naturalnego bez cukru, mała, czerwona papryka, 5 rzodkiewek, średni ogórek, łyżka otrębów pszennych, ulubione przyprawy ziołowe, rzeżucha

  • Dzień 7.

Śniadanie ok. 310 kcal

Owsianka
2 małe opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 3 łyżki musli naturalnych, 2 małe mandarynki, 2 łyżki otrębów pszennych

II śniadanie ok. 90 kcal

Chrupka kanapka
kromka pieczywa chrupkiego, 2 łyżeczki serka twarogowego do smarowania pieczywa, duży pomidor, rzeżucha

Obiad ok. 320 kcal

Indyk z surówką
80 g fileta z piersi indyka (masa mięsa surowego), duża marchewka, 1/5 średniego selera, małe jabłko, 2 łyżeczki serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, ostra papryka, 25g brązowego ryżu (masa przed ugotowaniem)

Mięso pokrój na kawałki, oprósz ulubionymi przyprawami, usmaż na patelni na łyżeczce oliwy z oliwek. Marchew, selera i jabłko zetrzyj na tarce, następnie dodaj serek naturalny, przypraw pieprzem i ostrą papryką. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Podwieczorek ok. 70 kcal

Owoc
1/2 grejpfruta

Kolacja ok. 210 kcal

Indyk z marchewką
120 g fileta z piersi indyka, marchewka, 2 łyżki otrębów pszennych, sok z cytryny, kminek

Indyka i marchew ugotuj na parze, dodaj otręby, kminek. Skrop sokiem z cytryny.

 

 

No votes yet.
Please wait...