No votes yet.
Please wait...

Pięciodniowa dieta stabilizacyjna dostarcza około 1500 kcal i umożliwia utrzymanie wagi ciała osobom, które wcześniej stosowały dietę o obniżonej wartości kalorycznej.

TRWA: 5 dni – cykl, można stosować przez kilka tygodni.

ODCHUDZA: dieta jest stworzona dla osób, które osiągnęły już oczekiwaną masę ciała. Nie odchudza, a raczej stabilizuje.

MOŻNA JA POWTARZAĆ: każdorazowo po zakończeniu odchudzania.

POLECANA: dla osób, które osiągnęły oczekiwaną masę ciała.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.

WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: może być stosowana w tych samych proporcjach co w przypadku kobiet.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminę C, wapń, witaminę B1, błonnik pokarmowy.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1500.

 

ZESTAW 1

I ŚNIADANIE 430 KCAL
Mała grahamka, 2 łyżeczki serka naturalnego 3%, 2 plasterki polędwicy drobiowej, 1/3 małej papryki żółtej, 1/2 średniego ogórka, 2 liście sałaty, szklanka pitnego jogurtu truskawkowego.

 

II ŚNIADANIE 220 KCAL
Szklanka kefiru naturalnego, 5 średnich, dojrzałych moreli.

OBIAD 450 KCAL
1/2 torebki kaszy gryczanej (50 g – masa suchej), cielęcina w sosie musztardowym, surówka z kwaszonych ogórków i pomidorów, szklanka soku pomarańczowego.
CIELĘCINA W SOSIE MUSZTARDOWYM
100 g chudej cielęciny, sos musztardowy: 1/3 małego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek.
Cielęcinę posypać przyprawami, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 25 minut. Jogurt zmiksować z musztardą, doprawić i podawać razem z mięsem.

SURÓWKA Z KWASZONYCH OGÓRKÓW I POMIDORÓW
3 średnie ogórki kwaszone, 2 małe pomidory, 1/3 małej cebuli, łyżeczka oliwy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać oliwę, posieką zieleninę i doprawić.

PODWIECZOREK 160 KCAL
Średnia pomarańcza, 1,5 czubatej łyżki rodzynek.

KOLACJA 270 KCAL
ZUPA KALAFIOROWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI I KOPERKIEM
2 małe ziemniaczki, 1/3 opakowania mrożonego kalafiora – może być świeży, 2 małe marchewki, 100g fileta z piersi indyka, 300 ml bulionu, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Do gorącego bulionu wrzucić mięso, ziemniaki i pogotować razem kilka minut. Następnie dorzucić kawałki pozostałych warzyw i gotować do miękkości. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Mięso podzielić przed podaniem na małe kawałki.

ZESTAW 2

I ŚNIADANIE 460 KCAL
2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżeczki serka naturalnego 3%, 2 cienkie plasterki żółtego sera, 2 małe pomidory, szklanka maślanki naturalnej wymieszana z suszonymi owocami: 2 małymi morelami suszonymi i 2 suszonymi śliwkami.

II ŚNIADANIE 190 KCAL
Szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki malin.

OBIAD 510 KCAL
1/2 torebki ryżu brązowego (50g – masa suchego), wołowina duszona z warzywami, szklanka soku grejpfrutowego.
WOŁOWINA DUSZONA Z WARZYWAMI
80 g polędwicy wołowej, mała papryka, średni pomidor, 2 łyżki kukurydzy z puszki, łyżeczka oliwy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Mięso pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Następnie dodać pokrojone na kawałki warzywa, posiekaną zieleninę i doprawić.

PODWIECZOREK 120 KCAL
10 średnich truskawek, 2 średnie figi suszone.

KOLACJA 230 KCAL
120 g fileta z flądry (do upieczenia z przyprawami), surówka z kapusty włoskiej.
SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ
1/2 szklanki kapusty włoskiej, 2 małe pomidory, 10 małych rzodkiewek, 1/2 średniego ogórka, 1/2 małej cebuli, 1/3 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Kapustę poszatkować, dodać kawałki pozostałych warzyw, jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

ZESTAW 3

I ŚNIADANIE 450 KCAL
PŁATKI NA MLEKU Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI
1,5 szklanki mleka 1,5%, 5 łyżek płatków owsianych, łyżka rodzynek, 10 orzechów laskowych.

II ŚNIADANIE 220 KCAL
Kromka chleba razowego, małe opakowanie serka ziarnistego light, 1/3 małej papryki czerwonej.

OBIAD 480 KCAL
2 małe ziemniaki, 150 g fileta z soli (do upieczenia z gałązkami tymianku), sałatka z bakłażanów i pomidorów, szklanka soku z czarnej porzeczki.
SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW I POMIDORÓW
1/3 małego bakłażana, duży pomidor, 1/2 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz, tymianek, bazylia.
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

PODWIECZOREK 120 KCAL
Średnie kiwi, 4 plasterki suszonego banana.

KOLACJA 240 KCAL
Omlet szpinakowy, 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej – może być świeża – do ugotowania na parze.
OMLET SZPINAKOWY
2 jaja, 2 łyżki mleka 1,5%, 1/3 opakowania mrożonego szpinaku – może być świeży – (150 g), ząbek czosnku, odrobina soli, pieprz.
Jaja wymieszać z mlekiem, rozmrożonym szpinakiem, kawałkami czosnku i przyprawami. Smażyć na patelni teflonowej – bez dodatku tłuszczu.

ZESTAW 4

I ŚNIADANIE 450 KCAL
Mała grahamka posmarowana 2 łyżeczkami serka naturalnego 3%, 2 plasterki szynki wołowej gotowanej, średnia papryka czerwona, liście cykorii, szklanka jogurtu naturalnego wymieszana z 1/2 szklanki porzeczek czarnych.

II ŚNIADANIE 220 KCAL
Szklanka maślanki naturalnej, mały banan.

OBIAD 510 KCAL
Zapiekanka z indyka i pieczarek, surówka z kalarepki, szklanka soku z marchwi.
ZAPIEKANKA Z INDYKA I PIECZAREK
2/3 szklanki makaronu (35 g – masa suchego), 150 g fileta z piersi indyka, 10 małych pieczarek, 1/2 małej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz, tymianek, bazylia.
Makaron ugotować na półtwardo. Warzywa pokroić w drobne kawałki i obsmażyć na patelni teflonowej z dodatkiem oliwy. Następnie dodać pokrojonego na wąskie paseczki indyka i dusić przez kilka minut razem. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 20 minut.

SURÓWKA Z KALAREPKI
1/2 małej kalarepki, 1/2 średniego ogórka, 1/3 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Warzywa pokroić na kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.

PODWIECZOREK 100 KCAL
Mała gruszka, 3 śliwki suszone.

KOLACJA 220 KCAL
SAŁATKA GRECKA Z FETĄ
Kilka liści sałaty, 1/2 średniej papryki czerwonej, 1/2 średniego ogórka, 1/2 małej cebuli, 2 plasterki sera feta light, 5 sztuk oliwek, łyżeczka oliwy, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Sałatę porwać na małe kawałki, dodać cząstki warzyw, pokrojony w kostkę ser, plasterki oliwek, oliwę i wymieszać. Na końcu dorzucić posiekaną zieleninę i doprawić.

ZESTAW 5

I ŚNIADANIE 480 KCAL
Zapiekanki z pieczarkami, 2 małe pomidory, szklanka pitnego jogurtu wiśniowego.
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI
Mała grahamka, 4 duże pieczarki, 1/2 średniej papryki, plasterek żółtego sera, odrobina soli, pieprz.
Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć na połówkach grahamki i posypać przyprawami i startym serem. Włożyć je do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 10-15 minut.

II ŚNIADANIE 170 KCAL
Szklanka kefiru naturalnego, 1/2 szklanki jagód.

OBIAD 540 KCAL
Gulasz cielęcy z brokułami i pomarańczą, surówka z pomidorów i kwaszonych ogórków, szklanka soku jabłkowego.
GULASZ CIELĘCY Z BROKUŁAMI I POMARAŃCZĄ
1/2 torebki ryżu brązowego (50 g – masa suchego), 80 g chudej cielęciny, 1/4 opakowania mrożonych brokułów – mogą być świeże – (110 g), mała pomarańcza, łyżka oliwy, natka pietruszki, koperek.
Ugotować ryż. Brokuły ugotować na parze. Pomarańczę pokroić w kostkę. Cielęcinę pokroić na wąskie paski i obsmażyć na patelni teflonowej z małą ilością tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i poddusić na patelni teflonowej. Na końcu dodać posiekaną zieleninę i doprawić.

SURÓWKA Z POMIDORÓW I KWASZONYCH OGÓRKÓW
2 małe pomidory, 4 średnie ogórki kwaszone, natka pietruszki, koperek.
Warzywa pokroić na plasterki i ułożyć naprzemiennie. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej zieleniny.

PODWIECZOREK 100 KCAL
2 średnie mandarynki, 2 małe morele suszone.

KOLACJA 240 KCAL
LETNIA ZUPA Z GROSZKIEM ZIELONYM
1/4 opakowania mrożonego groszku zielonego – może być świeży (110 g), 2 małe marchewki, 1/2 średniej pietruszki, 1/3 średniego pora, 120 g fileta z piersi indyka, 300 ml bulionu (może być z kostki), natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz.
Do gorącego bulionu wrzucić mięso i gotować razem kilka minut. Następnie dorzucić kawałki pozostałych warzyw i gotować do miękkości. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Mięso podzielić przed podaniem na małe kawałki.

No votes yet.
Please wait...