Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...

Dieta 1600 kcal jest  propozycją po dietach 1200 i 1400 kcal, stopniowo zwiększającą kaloryczność posiłków i przyzwyczajającą organizm do znaczniejszej ilości składników odżywczych i energii. Pozwala uniknąć efektu jo-jo.

Dieta 1600 kcal wskazana jest na zimowe miesiące, bo zawiera białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające układ odpornościowy. Kwasy omega-3 w rybach i witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy, mogą być szczególnie przydatne w czasie zimowej melancholii.

TRWA: 7 do 21 dni.

ODCHUDZA: do 0,5 kg przez 10 dni.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co miesiąc.

POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom, które kończą dietę 1000, 1200 lub 1400 kcal, pozwala uniknąć efektu jo-jo.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1600

1 dzień

I śniadanie 325 kcal

2 kromki chleba pumpernikla z pastą z sera twarogowego (70 g) i połówki brzoskwini z puszki, szklanka kawy zbożowej bez cukru z mlekiem 0,5% (100 ml).

II śniadanie 160 kcal

Jogurt naturalny (150 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Obiad 550 kcal

Omlet biszkoptowy ze szpinakiem, surówka z kapusty kiszonej (100g), szklanka soku porzeczkowego. omlet biszkoptowy ze szpinakiem: 2 jajka, 2 łyżki mleka 0,5%, łyżka mąki, 120g szpinaku, łyżka masła. Oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszać z mlekiem i mąką. białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą z żółtek. szpinak usmażyć na łyżeczce masła i doprawić do smaku. usmażyć omlet i przełożyć go szpinakiem.

Podwieczorek 191 kcal

Galaretka owocowa z ananasem (1 plaster z puszki, 150 g).

Kolacja 307 kcal

Serek twarogowy ziarnisty (200g), 3 kromki pieczywa chrupkiego, 1/2 ogórka zielonego, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.

2 dzień

I śniadanie 350 kcal

Muesli z jabłkiem, szklanka kawy zbożowej bez cukru z mlekiem 0,5% (100ml). muesli z jabłkiem: 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki płatków kukurydzianych, 1 łyżka słonecznika, jabłko, opakowanie jogurtu naturalnego 2%. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. składniki wymieszać.

II śniadanie 257 kcal

Koktajl z owoców południowych (1/2 banana, 2 kiwi, kubeczek kefiru).

Obiad 421 kcal

Mintaj pieczony w ziołach (100 g), brokuły gotowane na parze (150 g), ziemniaki (150 g) gotowane na parze, szklanka soku pomarańczowego. mintaj pieczony w ziołach: 100 g fileta z mintaja, zioła do ryb, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny. Filet z mintaja natrzeć mieszanką ziół,  polać łyżeczką oliwy z oliwek, zawinąć w folię. zapiekać w piekarniku, aż będzie miękki. wyłożyć na półmisek i skropić sokiem z cytryny.

Podwieczorek 183 kcal

Budyń na mleku 0,5% z łyżeczką cukru (200 ml) z sokiem malinowym (1 łyżeczka).

Kolacja 367 kcal

Grahamka z margaryną niskotłuszczową (1 łyżeczka), wędzonka wołowa gotowana (4 plasterki), pomidor, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.

3 dzień

I śniadanie 353 kcal

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego posmarowane margaryną niskokaloryczną (1 łyżeczka) z serem twarogowym chudym (70 g), jabłko, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.

II śniadanie 207 kcal

surówka z marchewki, szklanka wody mineralnej. surówka z marchewki: 2 marchewki, łyżka nasion słonecznika, łyżeczka oliwy z oliwek. Zetrzeć marchewki na drobnej tarce, wymieszać ze słonecznikiem i oliwą.

Obiad 469 kcal

Papryka nadziewana mięsem drobiowym i ryżem (250 g), szklanka soku pomarańczowego.

Podwieczorek 234 kcal

3 wafle ryżowe, grejpfrut czerwony, woda mineralna.

Kolacja 276 kcal

Jajko na miękko, surówka z pomidora, papryki i ogórka, kromka chleba razowego z łyżeczką margaryny niskokalorycznej, herbata zielona bez cukru.

4 dzień

I śniadanie 320 kcal

Pasta z ryby, 2 kromki pieczywa razowego, pomidor, kawa zbożowa bez cukru z mlekiem 0,5%. pasta z ryby: 70 g chudego sera twarogowego, 50 g wędzonego dorsza, 1/4 cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek. Ser i dorsza rozgnieść widelcem, wymieszać z posiekaną cebulą i łyżeczką oliwy.

II śniadanie 180 kcal

Szklanka kakao bez cukru (mleko 0,5%), andruty przekładane dżemem truskawkowym niskosłodzonym (2 łyżki).

Obiad 393 kcal

Bitki wołowe duszone (125 g), ćwikła (200 g), surówka z kapusty pekińskiej z olejem (150 g), szklanka soku wieloowocowego niskosłodzonego.

Podwieczorek 254 kcal

Jabłko pieczone z 1 łyżeczką miodu, szklanka maślanki spożywczej 0,5%.

Kolacja 321 kcal

Ryż z jabłkami, kompot z truskawek bez cukru. ryż z jabłkami: 100 g ugotowanego ryżu, 2 jabłka, 1 łyżka soku z cytryny, łyżeczka masła, cynamon, opakowanie jogurtu naturalnego 2%. Jabłka zetrzeć na tarce i skropić cytryną. małe naczynie żaroodporne nasmarować masłem. ugotowany ryż wymieszać z jabłkiem i cynamonem. zapiekać w mikrofalówce lub piekarniku 10 minut. przed podaniem polać jogurtem i posypać resztką cynamonu.

5 dzień

I śniadanie 329 kcal

Waniliowa owsianka (250 ml), kromka pieczywa wieloziarnistego z dżemem niskosłodzonym (1 łyżka). waniliowa owsianka: szklanka mleka 1,5%, 3 łyżki płatków owsianych, 1/2 laski wanilii (lub łyżeczka cukru waniliowego), 1 łyżeczka cukru. Zagotować szklankę mleka, dodać 3 łyżki płatków owsianych, wanilię (lub łyżeczkę cukru waniliowego). gotować, aż płatki zmiękną. można dosłodzić do smaku 1 łyżeczką cukru.

II śniadanie 281 kcal

Półmisek owoców (2 jabłka, banan, kiwi), woda mineralna.

Obiad 422 kcal

Gotowany filet z kurczaka (70 g), talerz warzyw gotowanych (100 g mieszanki mrożonej), kasza gryczana (4 łyżki ugotowanej), szklanka wody mineralnej.

Podwieczorek 195 kcal

Sałatka wielowarzywna, pieczywo chrupkie, woda mineralna. sałatka wielowarzywna: seler, marchew, papryka, pomidor, 1/4 główki kapusty pekińskiej, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2%, koperek. Seler i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, paprykę i pomidora pokroić w kostkę, kapustę pekińską poszatkować. polać jogurtem. posypać koperkiem.

Kolacja 323 kcal

Sałatka z tuńczyka, 2 kromki pieczywa ze słonecznikiem, herbata zielona bez cukru. sałatka z tuńczyka: 100 g tuńczyka z wody, 1 łyżka szczypiorku lub 1/2 cebuli, pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Odcedzić tuńczyka i rozgnieść go widelcem. dodać pokrojony szczypiorek lub poszatkowaną cebulę. pomidora pokroić w kostkę i dodać do tuńczyka. wymieszać i dodać oliwę, przyprawić solą i pieprzem.

Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...