Dieta oczyszczająca albo głodówka może podziałać na twój organizm jak lek.
Jedzenie, którym odżywiasz się na co dzień, składa się najczęściej z wysoko przetworzonych produktów: białego pieczywa, słodyczy, wędlin, produktów pełnych konserwantów, pozbawionych witamin i składników odżywczych. System trawienny nie pracuje z tego powodu prawidłowo, produkty przemiany materii pozostają dłużej w jelitach, przenikają do innych narządów, zakłócają pracę całego organizmu. Źle się czujesz, jesteś ciągle zmęczona, masz problemy ze snem, infekcje, nadwagę, brzydkie włosy i cerę. Choć w dawnych czasach odżywiano się inaczej, to głodówki, zwane postami, stosowano zawsze w celu uzdrowienia i odnowienia organizmu. Łagodziły dolegliwości, wspomagały leczenie reumatyzmu, zaburzeń przemiany materii, chorób serca i przewodu pokarmowego, zwłaszcza wątroby.
Są różne metody oczyszczania. Wybierz tę, która wydaje ci się odpowiednia. Obserwuj swoje samopoczucie i niczego nie rób na siłę. Najskuteczniejsza jest kilkudniowa głodówka, jednak ze względów zdrowotnych nie każdy może ją stosować.
Post ma wpływ odnawiający i odmładzający. Organizm zaczyna korzystać z zapasów. Najpierw z nagromadzonych w wątrobie węglowodanów, później z zapasów tłuszczu, a na końcu zajmuje się złogami. Płuca, wątroba, nerki oraz skóra mogą nie tylko lepiej oczyścić organizm, ale również oczyścić się same.
Głodówka
Kilka dni przed rozpoczęciem głodówki powinnaś ograniczyć spożywanie pokarmów. Oszczędzisz w ten sposób organizmowi pewnego rodzaju szoku. Wielu specjalistów zaleca przeczyszczenie, włącznie z lewatywą, aby usunąć z jelit resztki pokarmów. Dobrze jest także zapewnić sobie spokój i nie planować na czas postu energochłonnych lub psychicznie męczących zadań. Wskazane są za to spacery, w czasie których należy głęboko oddychać. Musisz wypijać codziennie 2–3 l ciepłej, niegazowanej wody mineralnej.
Głodówce towarzyszą zmienne nastroje i samopoczucie. Na początku powraca falami uczucie głodu. Później mogą się pojawić bóle głowy, mięśni i stawów, zmęczenie, osłabienie. Skóra i błona śluzowa pełnią również funkcję wydzielniczą, więc zaczynają brzydko pachnieć. Wszystkie te doznania są przejściowe. Wkrótce pojawiają się jasność myśli i pogoda ducha.
Diety oczyszczające
Jeśli nie możesz pozwolić sobie na głodówkę, skorzystaj z diety oczyszczającej. Prosta jest dieta ryżowa, trwająca od 7 do 14 dni. Trochę bardziej rygorystyczna jest dieta pszeniczna. Stosuje się ją koniecznie 12 dni. Dobrze robi ludziom zawsze rozgrzanym i spoconym, mającym wysokie ciśnienie. Nie nadaje się dla osób z tendencją do wychłodzenia i niskim ciśnieniem.
- Dieta ryżowa 20–25 dag niełuskanego ryżu ugotuj w 600 ml wody bez soli. Tę porcję podziel na mniejsze i jedz przez cały dzień z gotowanymi warzywami. Musisz też wypić 2 l ciepłej niegazowanej wody.
- Dieta pszeniczna 20–25 dag nieoczyszczonej pszenicy gotuj przez 2,5 godziny w trzykrotnej objętości wody. Porcję, podzieloną na mniejsze, jedz przez cały dzień. Musisz też wypić codziennie co najmniej 2 l niegazowanej wody.
Pomocne zioła
Picie naparów ziołowych wzmaga efekt oczyszczający i pozwala wzmocnić skutki kuracji. O niektórych ziołach mówi się nawet, że czyszczą krew, bo przyspieszają usuwanie produktów przemiany materii.
Na uwagę zasługują:
- pokrzywa, brzoza i fiołek trójbarwny – działają moczopędnie
- dziurawiec – zwiększa wydzielanie żółci
- tymianek – przeciw wzdęciom
Przykre skutki
Toksyny wydalane są z organizmu na zewnątrz również przez skórę i wraz z oddechem. Dlatego w czasie głodówki i diety oczyszczającej zapach potu i oddechu staje się dokuczliwy. Dbaj wtedy o higienę. Ciało koniecznie masuj szczotką z naturalnego włosia – na sucho – przed każdym prysznicem. To pozwala usunąć martwe komórki naskórka, powoduje lepsze ukrwienie skóry, co przyspiesza oczyszczanie.
Co zyskasz
Zakończenie kuracji oczyszczającej, zwłaszcza głodówki, powinno być bardzo łagodne i trwać tyle, ile trwała ona sama. Organizm musi się przyzwyczaić do jedzenia. Nie objadaj się! Stopniowo wprowadzaj warzywa i owoce, potem zboża i rośliny strączkowe. Jeśli przetrwasz kurację, czeka cię nagroda: sprawny układ odpornościowy, niższe ciśnienie i poziom cholesterolu. Znikną obrzęki, niestrawność i wzdęcia. Organizm odmłodnieje.
Żeby nie stracić
Aby efekt był trwały, spróbuj choć częściowo zmienić tryb życia. Jedz mniej (warzywa pięć razy dziennie!), więcej się ruszaj. Pij wodę, zieloną herbatę. Czasem zafunduj sobie masaż albo saunę. Wysypiaj się nie tylko w weekendy.
- Kuracja oczyszczająca nie może trwać dłużej niż dwa tygodnie. Najlepiej przeprowadzić ją jesienią, kiedy jest dużo świeżych warzyw i owoców. Sama kuracja nie służy odchudzaniu, natomiast jest dobrym wstępem do diety. Nie wolno jej stosować u dzieci, nastolatków, osób starszych, cukrzyków, kobiet w ciąży. Decyzję (zwłaszcza o głodówce) należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, którzy znają się na tego typu metodach.