No votes yet.
Please wait...

Jeśli chcesz zaskoczyć koleżanki szczupłym wyglądem i wprawić w osłupienie partnera seksownymi kształtami, angielska kuracja Little Black Dress jest dokładnie tym, czego potrzebujesz.

Zasady:

DIETA TRWA: 10 dni.
ODCHUDZA: do 4 kg.
POLECANA: tym, którzy chcą schudnąć o jeden–dwa rozmiary i jednocześnie przyspieszyć metabolizm.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób chorych.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik (ok. 30 g), beta-karoten, witaminę C nadającą blasku skórze.

DZIENNA DAWKA KALORII: 900

Uwaga! Każdego dnia wypijaj nie mniej niż 2 litry wody, aby usprawnić oczyszczanie organizmu.

Ta dieta to pomysł naturopaty, dietetyka i dziennikarza w jednej osobie – Michaela van Stratena, który jako pionier nowoczesnej medycyny alternatywnej wymyślił jej zasady na potrzeby angielskiej śmietanki towarzyskiej i gwiazd. Jego dziesięciodniowy plan zyskał sławę niebywale skutecznego, szybkiego i zdrowego odchudzania.  Dieta „mała czarna sukienka” została tak pomyślana, aby można było ją bezpiecznie stosować zawsze, gdy będziesz chciała szybko pozbyć się kilogramów, np. przed wielkim wyjściem, po zimie, przed urlopem. Siła diety LBD bierze się z prostego przesłania, aby nie łączyć białek i węglowodanów w jednym posiłku, natomiast zarówno węglowodany, jak i białka możesz swobodnie mieszać z tłuszczami. Autor twierdzi, że dzięki dodatkowi tłuszczów organizm nasyca się mniejszą objętością posiłków bez uporczywego uczucia głodu, charakterystycznego dla niskotłuszczowych diet, opartych na warzywach i produktach zbożowych, dostarczających przede wszystkim węglowodanów.

Nieodłącznym elementem tej diety jest dodatek suplementów wspomagających zamianę tkanki tłuszczowej na energię. Szczególnie warto z nich skorzystać, jeśli masz wolną przemianę materii, skłonność do szybkiego przybierania na wadze, mało się ruszasz, a na co dzień masz siedzącą pracę. Wybierz te, które w swoim składzie zawierają substancje termogeniczne, czyli wyciągi zielonej herbaty, L-karnitynę, guaranę i kofeinę oraz aminokwasy poprawiające nastrój i witaminę B6, usprawniającą przemiany tłuszczu. Substancje te mają jeszcze jedną cechę: poprawiają właściwości poznawcze, czyli wyostrzają zmysły i zwiększają… apetyt na miłość.

Osobny artykuł na temat suplementów diety tutaj

Dodatkowo, aby osiągnąć upragniony efekt w tak krótkim czasie, musisz zobowiązać się do wykonywania co najmniej czterech sesji ćwiczeń po 40 minut w ciągu tygodnia. Dobrą wiadomością jest to, że może być to jakakolwiek aktywność, która sprawia ci radość: pływanie, salsa, marszobiegi i… seks. Twój „podstawowy” trening możesz też podzielić na małe sesje, np. dziesięciominutowe, w ciągu dnia i ćwiczyć codziennie. Na przykład: wchodzenie i schodzenie ze schodów, energiczny spacer do pracy, gimnastyka izometryczna podczas siedzenia w tramwaju czy samochodzie.

Dzień 1.

ŚNIADANIE 240 kcal

Sałatka jajeczna: Ugotowane na twardo jajko pokrój na ćwiartki, wymieszaj z kilkoma pokrojonymi rzodkiewkami i łyżeczką majonezu, posyp posiekaną dymką lub natką pietruszki. Do picia – jogurt naturalny (180 g).

II ŚNIADANIE 250 kcal

Mieszanka owocowa: Pokrój w plasterki i wymieszaj: małego banana, kiwi, cząstki mandarynki, posyp łyżką płatków migdałowych i cynamonem.

OBIAD 180 kcal

Sałata zimowa: Składniki na porcję: 2 średnie ugotowane ziemniaki, kwaszony ogórek, 1/2 puszki fasolki kidney, 4 liście sałaty lodowej, łyżeczka majonezu, posiekany koperek, 1/2 cebuli, sól, pieprz.

Ziemniaki i ogórki pokrój w sześciany, dodaj fasolkę, porwane liście sałaty, pokrojoną cebulę i majonez. Wymieszaj. Przypraw do smaku, posyp koperkiem.

PODWIECZOREK 60 kcal

Jabłko

KOLACJA 240 kcal

Makaron z pesto: Porcję (40 g) makaronu razowego wymieszaj z sosem pesto, posyp świeżą bazylią, kolendrą oraz natką pietruszki.

Dzień 2.

ŚNIADANIE 250 kcal

Tost z konfiturą: Pełnoziarnisty tost posmaruj niskosłodzoną konfiturą wiśniową;  do picia – sok pomarańczowy.

II ŚNIADANIE 160 kcal

Jogurt naturalny (180 g), 3 połówki orzecha włoskiego

OBIAD 200 kcal

Zupa krem z brokułów: Składniki na porcję: 1/4 l bulionu, brokuły (200 g), 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, kromka razowca pokrojonego na grzanki

Do gotującego się wywaru dodaj brokuły, gotuj 10 min. Zmiksuj, przypraw jogurtem i wrzuć grzanki.

PODWIECZOREK 80 kcal

1/2 grejpfruta

KOLACJA 320 kcal

Łosoś z warzywami: gotowane dzwonko łososia, sałata z sosem winegret, gotowane na parze różyczki kalafiora (szklanka).

Dzień 3.

ŚNIADANIE 200 kcal

Jabłkowa owsianka: Cztery łyżki płatków owsianych ugotuj w wodzie, następnie całość wymieszaj ze startym jabłkiem i 3 połówkami orzechów włoskich. Posyp cynamonem.

II ŚNIADANIE 100 kcal

4 cząstki gorzkiej czekolady

OBIAD 280 kcal

Sałatka meksykańska: Składniki na porcję: 1/2 awokado, miniaturowa cukinia, pomidor, 1/2 papryki, cebula ze szczypiorkiem, pieprz, sól, kolendra, sok z cytryny

Wydrąż miąższ awokado i rozgnieć z sokiem z cytryny, dodaj pokrojoną cukinię, cebulę, szczypior i paprykę; przypraw. Pomidora pokrój w plastry, ułóż na nich warzywne piure z awokado i posyp kolendrą.

PODWIECZOREK 100 kcal
Mała kiść winogron

KOLACJA 200 kcal

Zupa kalafiorowa: Składniki na dwie porcje: 1/2 l bulionu warzywnego, dwa ziemniaki, pokrojona w kostkę marchewka, 1/4 selera, 1/2 główki kalafiora, koperek lub natka pietruszki, łyżka startego sera żółtego

Do gotującego się wywaru wrzuć warzywa (oprócz kalafiora). Gdy będą miękkie, dodaj różyczki kalafiora. Zmiksuj, przypraw solą, pieprzem i kolendrą. Zupę jedz posypaną serem i zieleniną, z połową kromki pełnoziarnistego pieczywa.

Dzień 4.

ŚNIADANIE 250 kcal

Jajka i maślanka: 2 jajka „posadzone” na plastrze chudej wędliny; szklanka maślanki naturalnej z kiełkami rzodkiewki

II ŚNIADANIE 240 kcal

Sałatka meksykańska: Pokrój i wymieszaj:  1/2 zielonej papryki, 2 małe ugotowane ziemniaki, 3 łyżki białej fasolki,  posiekaną 1/4 czerwonej cebuli. Dodaj łyżkę majonezu, łyżkę musztardy, sos tabasco, sól, pieprz. Jedz z tostem wieloziarnistym.

OBIAD 200 kcal

Kasza gryczana z soczewicą: Składniki na porcję: kasza gryczana (40 g), czerwona soczewica (40 g), 1/2 cebuli, łyżeczka oliwy, natka pietruszki.

Ugotuj kaszę i soczewicę, ostudź. Na patelni uduś cebulę, dodaj soczewicę i kaszę. Przypraw solą i pieprzem. Zjedz danie posypane natką pietruszki lub kolendrą, z tostem wieloziarnistym.

PODWIECZOREK 100 kcal

Gruszka

KOLACJA 240 kcal

Sałatka makaronowa: Gniazdo makaronu ze szpinakiem, ogórek, pomidor, kilka oliwek, 3 łyżki zielonego groszku, 2 łyżki jogurtu naturalnego,  natka, pieprz, sól

Makaron ugotuj, dodaj kawałki pomidora, ogórka i pokrojone oliwki, wymieszaj z groszkiem i jogurtem, przypraw, posyp natką.

Dzień 5.

ŚNIADANIE  230 kcal

Kompot z suszonych owoców: Składniki na 2 porcje: 5 suszonych moreli, rodzynki (50 g), suszone jabłka (25 g), suszona żurawina (50 g), 3/4 szklanki soku pomarańczowego

Wieczorem namocz w soku owoce. Posyp je cynamonem, dodaj kilka goździków i schowaj do lodówki.  Zjedz je z gęstym jogurtem albo kleksem bitej śmietany.

II ŚNIADANIE 100 kcal

Jogurt naturalny (180 g)

OBIAD 300 kcal

Ryż w sosie pomidorowym z warzywami: Ugotuj brązowy ryż (50 g) i dodaj go do 1/2 opakowania mrożonki warzywnej, uduszonej na patelni na łyżce oliwy z dodatkiem 3 łyżek gęstego przecieru pomidorowego. Danie zjedz posypane zieleniną.

PODWIECZOREK 60 kcal

1,5 orzecha włoskiego

KOLACJA 230 kcal

Sałatka z tuńczyka: Tuńczyka z puszki (90 g) wymieszaj z 3 łyżkami kaparów, pokrojonym  jajkiem ugotowanym na twardo, łyżeczką majonezu light i musztardy. Przypraw pieprzem i koperkiem. Zamiast kaparów może być ogórek konserwowy.

Dzień 6.

ŚNIADANIE 200 kcal

Sorbet z truskawek: Zmiksuj szklankę zamrożonych truskawek z 1/5 szklanki soku pomarańczowego. Polej nim pokrojonego małego banana.

II ŚNIADANIE 250 kcal

Sałatka a la grecka: Pokruszoną bryndzę  (ok. 30 g) wymieszaj z 1/2 czerwonej papryki, pomidorem, ogórkiem, cebulką. Skrop octem winnym. Zjedz z trzema razowymi krakersami.

OBIAD 300 kcal

Kasza jaglana z brukselką: Składniki na porcję: kasza jaglana (40 g), szklanka brukselki, łyżka rodzynek, łyżeczka oliwy, pieprz, kolendra, natka pietruszki

Ugotuj kaszę z rodzynkami i brukselkę (tę najlepiej w bulionie; może być z kostki). Połącz kaszę z brukselką, przypraw, dodaj oliwę. Danie zjedz posypane zieleniną.

PODWIECZOREK 70 kcal

Dwie mandarynki

KOLACJA 290 kcal

Omlet z białek z pastą łososiową: Łososia wędzonego (plaster 30 g) zmiksuj z łyżką twarożku homogenizowanego, przyprawionego pieprzem i posiekanym koperkiem. Pastą posmaruj omlet zrobiony z 5 ubitych białek. Możesz do niej też dodać rzodkiewkę, ogórka lub ostre w smaku kiełki.

Dzień 7.

ŚNIADANIE 200 kcal

Sałatka grejpfrutowa: Pokrój różowego grejpfruta w krążki. Polej go łyżką płynnego miodu i posyp startą na tarce cząstką gorzkiej czekolady.

II ŚNIADANIE 200 kcal

Sałatka z mozzarelli: Składniki na porcję: 3 plastry sera mozzarella, liście sałaty, pomidor, świeża bazylia, sól, pieprz, kromka chleba z ziarnami

Na liściach sałaty połóż plastry sera i pomidorów, przypraw, posyp świeżymi liśćmi bazylii.

OBIAD 260 kcal

Zupa krem z dyni: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg dyni bez pestek, bulion warzywny (300 ml), szczypta gałki muszkatołowej i imbiru, łyżka oliwy, cebula, dwie łyżki śmietanki.

Na oliwie uduś cebulę, dodaj pokrojoną dynię i przyprawy. Mieszając, wlej bulion i gotuj do miękkości. Zmiksuj i wymieszaj ze śmietaną. Podawaj z grzanką z kozim serem.

PODWIECZOREK 60 kcal

Jabłko

KOLACJA 200 kcal

Sałatka z kurczakiem: Wymieszaj dowolne liście sałaty z rozdrobnionym (wędzonym lub ugotowanym) mięsem kurczaka (100 g), podprażonymi ziarnami słonecznika, pokrojoną w słupki marchewką i łyżką żurawin. Sałatkę skrop sokiem z cytryny lub limonki.

Dzień 8.

ŚNIADANIE 250 kcal

Musli z dodatkami: 3 łyżki musli z łyżką otrębów i mielonego siemienia lnianego, z dodatkiem soku grejpfrutowego (wyciśniętego z jednego owocu), startym jabłkiem i cynamonem

II ŚNIADANIE 100 kcal

Jogurt naturalny (180 g)

OBIAD 200 kcal

Zawijaski rybne: Składniki na porcję:  filet z soli (150 g), 2 plastry wędzonego łososia (50 g), koperek, zmiażdżony ząbek czosnku, białko jajka, świeżo zmielony pieprz.

Zmiksuj łososia z czosnkiem, przyprawami i jajkiem. Posmaruj masą filet z ryby, zawiń i zepnij wykałaczką. Ugotuj na parze. Zjedz danie posypane koperkiem i skropione sokiem z cytryny. Możesz dodać kilka liści sałaty lub cykorii.

PODWIECZOREK 100 kcal
>> Chleb chrupki z łyżką masła orzechowego

KOLACJA 250 kcal
>> Awokado z serem

Połówkę obranego ze skóry i pozbawionego pestki awokado nadziej serem białym (50 g), wymieszanym z koperkiem i przyprawionym solą czosnkową i pieprzem.

Dzień 9.

ŚNIADANIE 200 kcal

Czekoladowa owsianka: Trzy łyżki płatków owsianych ugotuj w wodzie. Zetrzyj na tarce 100 g gorzkiej czekolady i posyp nią owsiankę. Do płatków możesz dodać kroplę esencji waniliowej Burbon, łyżeczkę skórki pomarańczowej lub kilka orzechów. Gdy dodasz szczyptę pieprzu lub chili, zwiększysz afrodyzjakalne działanie tego dania.

II ŚNIADANIE 90 kcal

Warzywa: 10 miniaturowych marchewek, 5 surowych różyczek brokuła
Warzywa możesz zjeść osobno lub zrobić z nich surówkę.

OBIAD 300 kcal

Sałatka z kurczakiem i awokado: Składniki na porcję: 1/4 piersi kurczaka ugotowanej, upieczonej lub wędzonej i pokrojonej w kawałki, 1/4 awokado pokrojonego w sześciany, plaster pokruszonego sera pleśniowego typu rokpol (30 g), dwa pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, łyżeczka musztardy i octu winnego, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka oliwy, 1/3 szklanki wody.

W zakręcanym słoiku przygotuj sos z octu, musztardy, wody i oliwy. Pozostałe składniki wymieszaj i połącz z sosem. Przypraw pieprzem.

PODWIECZOREK 100 kcal

2 kiwi

KOLACJA 180 kcal

Zupa jarzynowa: Składniki na dwie porcje: zielona papryka pokrojona w kawałki, 1/2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,  fasolka z puszki (250 g; mogą być różne odmiany), łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, ząbek czosnku, natka pietruszki, ewentualnie 3 łyżki śmietany.

Na patelni zrumień paprykę i ząbek czosnku. W tym czasie podgrzej wywar, dodaj fasolki, paprykę z czosnkiem i na końcu przecier. Zjedz ze śmietaną i natką pietruszki.

Dzień 10.

ŚNIADANIE 250 kcal

Kanapka z bananem: Kromka chleba razowego posmarowanego masłem orzechowym, z pokrojonym w plasterki małym bananem.

II ŚNIADANIE 80 kcal

Jogurt naturalny (150 g)

OBIAD 200 kcal

Sałatka szpinakowa: Listki szpinaku (50 g) wymieszaj z pokrojoną w słupki białą rzodkwią i sosem z łyżki soku z cytryny, oliwy i musztardy. Posyp łyżką posiekanych orzechów włoskich.

PODWIECZOREK 100 kcal

3 krakersy pełnoziarniste

KOLACJA 200 kcal

Łosoś w sosie z mango: Składniki na porcję: dzwonko łososia, papryka w proszku, sok z cytryny, łyżeczka oliwy, sól, pieprz, 1/2 mango, kolendra.

Sok z limonki zmiksuj z mango. Natrzyj łososia oliwą i przyprawami, upiecz lub grilluj. Rybę polej sosem i posyp posiekaną kolendrą.

No votes yet.
Please wait...