No votes yet.
Please wait...

Ta dieta to prawdziwy hit. Dzięki niej stracisz kilogramy, usprawnisz ciało i umysł, będziesz piękniejsza. Bo skóra po niej staje się gładka, bez śladu zmarszczek.

Dzienna dawka kalorii ok. 1200 kcal; węglowodany – 4 proc., białka i tłuszcze – po 30 proc.

Odchudza przynajmniej 4 kg w ciągu dwóch tygodni

Uwaga pij 8–10 szklanek wody dziennie

Dieta powinna trwać 14 dni, ale możesz na jej bazie ułożyć własny jadłospis i stosować go przez całe życie

Polecana wtedy, gdy chcesz odmłodnieć, schudnąć, zerwać z nałogiem jedzenia słodyczy. Niewskazana dla dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób z niewydolnymi nerkami, chorobami wątroby i trzustki.

  • Poniedziałek

Śniadanie
•2 plasterki wędzonego łososia (75 g) •owsianka dr. Perricone z 1/2 szklanki jagód posypana łyżeczką płatków migdałów (przepis na końcu artykułu) •do picia zielona herbata lub woda mineralna

Lunch
•pieczona pierś z indyka (ok. 100 g) •porcja sałatki z fasoli (przepis na końcu artykułu) •do picia zielona herbata lub woda mineralna

Podwieczorek
•sałatka z ugotowanej piersi kurczaka (ok. 50 g) zmieszana z pokrojonym selerem naciowym oraz zmielonymi orzechami laskowymi (4 sztuki)

Obiadokolacja
•dzwonko łososia z grilla (ok. 150 g) •szpinak ugotowany na parze (ok. 1/2 op. mrożonego) •zupa z soczewicy (przepis na końcu artykułu) •zielona sałata z oliwą i sokiem z cytryny

Przed snem
•jajko ugotowane na twardo •3 oliwki •1/8 pokrojonej papryki

  • Wtorek

Śniadanie
•omlet z białek ze szklanką malin (przepis na końcu artykułu) •pokrojony pomidor •do picia zielona herbata lub woda mineralna

Lunch
•2 plasterki wędzonego łososia
(ok. 75 g) • sałata z kilku pomidorków koktajlowych, cebuli, 3 łyżek kukurydzy i grochu włoskiego, przyprawiona oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i czosnkiem

Podwieczorek
•serek wiejski chudy (ok. 100 g) •kilka małych oliwek •kilka liści cykorii

Obiadokolacja
•gotowany na parze lub pieczony halibut (ok. 100 g) •kilka liści sałaty wymieszanych z pokrojonym awokado, pomidorem, selerem naciowym, skropionych oliwą i sokiem z cytryny •rosół drobiowo-warzywny (przepis na końcu artykułu)

Przed snem
•gotowane mięso z kurczaka (ok. 50 g) •kawałek gotowanego kalafiora •kawałek melona (ok. 50 g)

  • Środa

Śniadanie
•2 plastry wędliny drobiowej usmażone na patelni teflonowej •jogurt naturalny (ok. 175 g) •szklanka truskawek •4 orzechy laskowe •do picia zielona herbata lub woda mineralna

Lunch
•tuńczyk w sosie własnym (ok. 80 g) •pokrojony pomidor •3 łyżki kukurydzy •porcja sałatki z fasoli

Podwieczorek
•plaster wędliny z indyka (ok. 50 g) •4 migdały •gruszka

Obiadokolacja
•dzwonko łososia z grilla (ok. 150 g) •ugotowana fasolka szparagowa (ok. 100 g) •sałatka ze świeżego szpinaku, pokrojonych pieczarek i ugotowanych ziaren grochu włoskiego, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

Przed snem
•gotowane mięso drobiowe (ok. 50 g) zmieszane ze szklanką ugotowanego kalafiora i 4 czarnymi oliwkami

  • Czwartek

Śniadanie
•jajecznica z dwóch białek i żółtka usmażona na plastrze wędliny drobiowej •owsianka dr. Perricone z 3 łyżkami jagód •do picia woda lub zielona herbata

Lunch
•grillowana w przyprawach pierś kurczaka (ok. 100 g) •kawałek ugotowanego brokuła •szklanka truskawek

Podwieczorek
•ugotowane mięso drobiowe (ok. 50 g) zmieszane z pokrojonymi koktajlowymi pomidorkami i łyżką płatków migdałowych

Obiadokolacja
•pieczona lub gotowana na parze sola (ok. 200 g) •8 sztuk ugotowanej brukselki • zielona sałata zmieszana z ugotowanym grochem włoskim, przyprawiona oliwą z oliwek, cytryną i czosnkiem

Przed snem
•2 łyżki sałatki z fasoli •plaster wędliny drobiowej

  • Piątek

Śniadanie
•jajko ugotowane na miękko •owsianka dr. Perricone z melonem (100 g) posypana cynamonem •do picia zielona herbata lub woda mineralna

Lunch
•liście sałaty z plasterkami wędzonego łososia (ok. 75 g)•zupa z soczewicy

Podwieczorek
•ugotowany drób (ok. 50 g) zmieszany z pokrojonym ogórkiem konserwowym
i 4 orzechami włoskimi

Obiadokolacja
•pieczona lub grillowana pierś kurczaka (ok. 170 g) •grillowana cukinia •porcja sałatki z fasoli

Przed snem

•plaster wędliny drobiowej •pokrojone w cząstki 3 pomidorki koktajlowe •3 orzechy makadamia

  • Sobota

Śniadanie
•omlet z białek •szpinak i pieczarki usmażone na plastrze wędliny drobiowej •zielona herbata lub woda mineralna

Lunch
•dzwonko łososia z grilla (150 g) •jabłko •kawałek cukinii, papryki, kolby kukurydzy (ziemniaki są zabronione)

Podwieczorek
•jogurt naturalny (175 g) •szklanka truskawek •3 migdały

Obiadokolacja
•pieczony lub grillowany halibut (ok. 100 g ) •porcja sałatki greckiej z serem typu feta (przepis na końcu artykułu) •kawałek melona (100 g)

Przed snem

•ugotowane mięso drobiowe (50 g) •mała gruszka •3 orzechy makadamia

  • Niedziela

Śniadanie
•owsianka dr. Perricone z melonem (100 g) •3 plastry łososia (75 g) •woda mineralna lub zielona herbata

Lunch
•sałatka krabowa w połówce awokado (przepis na końcu artykułu) •szklanka truskawek

Podwieczorek
•wiejski serek (ok. 100 g) •4 migdały •jabłko

Obiadokolacja
•grillowana pierś kurczaka (ok. 170 g) z ugotowanymi na parze brokułami, cukinią i pieczarkami •zielona sałata z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, bazylią, oliwą i sokiem z cytryny •szklanka jagód

Przed snem
•gotowana pierś drobiowa (ok. 50 g) •3 oliwki •mała gruszka

Owsianka dr. Perricone, składniki na jedną porcję:

3 czubate łyżki płatków owsianych (lub 1/2 szklanki), szklanka wody, szczypta soli (niekoniecznie), owoce

Zagotuj wodę w garnku, najlepiej żeliwnym, wsyp płatki, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aby nie wykipiały. Kiedy płatki zmiękną i woda praktycznie wyparuje, wstaw je do gorącego piekarnika na 15 minut. W tym czasie zmiksuj dowolne owoce i połącz je z rozklejonymi płatkami.

Sałatka grecka, składniki na dwie porcje:

dwa średnie pomidory, jeden średni ogórek surowy, ok. 100 g sera typu feta, papryka czerwona, 1/2 główki sałaty lub liście różnych sałat, 6–8 czarnych drylowanych oliwek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, świeże zioła: mięta, melisa, bazylia, szałwia.

Warzywa oraz zioła pokrój i wymieszaj, dodaj pokruszony ser i ponownie wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z fasoli, składniki na cztery porcje:

z puszki – 200 g grochu włoskiego, 200 g fasolki kidney i 200 g czarnej fasoli, oraz 2 pokrojone ząbki czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek

Fasolki odsącz z zalewy, wymieszaj w salaterce z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Możesz dodać swoje ulubione zioła.

Sałatka krabowa, składniki na dwie porcje:

paczka paluszków krabowych, awokado, sałata, gruszka, 1/2 op. jogurtu naturalnego, sok z cytryny.

Paluszki pokrój w małą kostkę; sałatę porwij na małe kawałki, gruszkę, awokado pokrój w kawałki. Składniki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i ponownie wymieszaj z jogurtem. Przed podaniem schłódź.

Omlet z białek, składniki na jedną porcję:

3 jajka, łyżeczka oliwy, łyżeczka soku z cytryny.

Oddziel żółtka od białek. Ubij trzepaczką jedno żółtko, potem białka, połącz je, wlej sok z cytryny i wylej masę na patelnię posmarowaną oliwą. Podczas smażenia podważaj nożem, aby jajka równo się ścięły. Nie przekładaj na drugą stronę, tylko połóż na nim plasterki pomidora i zwiń na pół.

Rosół drobiowo-warzywny, składniki na 8 porcji:

2 piersi kurczaka, papryka, cebula, 2 selery naciowe, szklanka różyczek brokułu, 2–3 pieczarki, 200 g fasolki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, zielona pietruszka, koperek.

Włóż do garnka pokrojone mięso, zalej ok. 2 l wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 35 min. W tym czasie zeszklij na oliwie pokrojone warzywa, zioła i czosnek. Dodaj je do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godz. 15 min przed końcem gotowania dodaj odsączoną fasolkę.

Zupa z soczewicy, składniki na 8 porcji:

cebula, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, szczypta chili, 500 g czerwonej soczewicy, 1,7 l wywaru warzywnego, natka kolendry.

W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę przez ok. 5 min, dodaj posiekany czosnek i chilli, smaż kolejne 5 minut mieszając. Dodaj soczewicę i gotuj ok. 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

No votes yet.
Please wait...