No votes yet.
Please wait...

Kiedy mówimy o eliksirach urody, myślimy o kremach na zmarszczki, pod oczy, o serum na noc, balsamach na rozstępy, ujędrniających i innych kosmetykach. Rzadko o tym, że to jedzenie zawiera najwięcej składników niezbędnych dla urody i dobrego samopoczucia. Owocewarzywa są  tańsze niż kosmetyki, a przynoszą więcej pożytku.

Dieta z kulinarnymi eliksirami urody upiększa i pozwala schudnąć 1,5 kg w ciągu tygodnia, dostarcza około 1000 kcal dziennie. Powinna być wspomagana ruchem na świeżym powietrzu i codzienną gimnastyką.

TRWA: 7 do 21 dni.

ODCHUDZA: do 1,5 kg przez 7 dni.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: za każdym razem, gdy chcemy ożywić urodę.

POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, D, z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, białko oraz błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: około 1000.

1 DZIEŃ

I śniadanie 301 kcal
3 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, jedno starte jabłko ze szklanką kefiru 2%, szklanka kawy bez cukru.

II śniadanie 102 kcal
Szklanka soku z aronii.

Obiad 350 kcal
Makaron włoski z pesto, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Makaron włoski z pesto. 50 g oczyszczonych, pokrojonych w plasterki pieczarek wrzucić do rondelka z 30 ml bulionu warzywnego, zagotować i gotować 3 minuty na małym ogniu. 50 g szparagów pokrojonych w 5-centymetrowe kawałki ugotować. 80 g zielonego makaronu tagliatelle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Z ząbka przeciśniętego czosnku, 4 świeżych, umytych liści bazylii, 1/5 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, łyżeczki tartego parmezanu, soli i pieprzu przyrządzić sos pesto. Pieczarki, szparagi, 100 g karczochów z puszki połączyć z makaronem, wymieszać, gotować na małym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i połączyć z sosem pesto.

Podwieczorek 84 kcal
35 g suszonych moreli bez pestek, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 227 kcal
Gruszka z serem pleśniowym, szklanka herbatki ze skrzypu polnego bez cukru.

  • Gruszka z serem pleśniowym. Wlać 100 ml wody do garnka, dodać 6 łyżek porto, łyżkę cukru i doprowadzić do wrzenia. Jedną gruszkę obrać, posmarować sokiem z cytryny, zanurzyć w płynie i gotować na małym ogniu 15 minut, polewając ją płynem. Gruszkę wyjąć, a płyn dalej gotować 15 minut. Odstawić i wystudzić. 15 g sera pleśniowego rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką serka homogenizowanego 0% i łyżeczką jogurtu naturalnego bez cukru. Gruszkę przeciąć na pół i wypełnić serem, syrop polać na talerz i na wierzch gruszki.

2 DZIEŃ

I śniadanie 270 kcal
Melon z selerem, szklanka kawy bez cukru.

  • Melon z selerem. 1/4 melona miodowego obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. 1/2 kiwi obrać i pokroić w plasterki. 60 g jasnych winogron umyć, przekroić na pół i wypestkować. 1,5 łodygi selera naciowego umyć i pokroić w plasterki. 100 g ogórka zielonego obrać i pokroić w słupki. Owoce i warzywa ułożyć na talerzyku. 125 g chudego twarożku wymieszać z 1,5 łyżki mleka 0,5%, otartą skórką cytrynową, 1/2 łyżeczki gęstego soku owocowego, łyżką rzeżuchy. Pastę ułożyć na środku talerza i posypać łyżką orzeszków pistacjowych.

II śniadanie 100 kcal
Szklanka świeżego soku z grejpfruta.

Obiad 378 kcal
Zupa z soczewicy i warzyw z makaronem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

  • Zupa z soczewicy i warzyw z makaronem. 1/4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, 80 g pokrojonej w plasterki marchwi, 1/4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki smażyć na oliwie, mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać 50 g czerwonej soczewicy, 150 ml bulionu warzywnego, 150 ml wrzątku, sól, pieprz, zamieszać i gotować 15 minut na małym ogniu. Chłodzić 10 minut, zmiksować na gładką masę. 30 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Zupę zagotować z makaronem, zaprawić 4 łyżkami jogurtu naturalnego bez cukru. Ozdobić natką.

Podwieczorek 135 kcal
Babeczka owocowa, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

  • Babeczka owocowa. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. 1/4  jabłka i 1/4 gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Płat ciasta francuskiego pokroić na 4 części. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną, wyłożyć płatami ciasta układanego pod różnymi kątami. Na ciasto układać na przemian jabłko i gruszkę. Łyżeczkę dżemu morelowego niskosłodzonego zmieszać z 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego i posmarować nim owoce. Piec 15 minut.

Kolacja 210 kcal
Sałatka z orzeszkami nerkowymi, szklanka herbatki z pokrzywy bez cukru.

  • Sałatka z orzeszkami nerkowymi. 1/2 sałaty radicchio i 50 g roszponki umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Z 1,5 pomidora zdjąć skórę i pokroić go na ćwiartki. 1/2  żółtej papryki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Warzywa wymieszać. Wymieszać 1/2 łyżeczki gęstego soku owocowego, sól morską, pieprz, łyżeczkę oliwy, przeciśnięty ząbek czosnku. Sosem polać sałatkę, posypać ją łyżką orzeszków nerkowych i natką.

3 DZIEŃ

I śniadanie 340 kcal
Zapiekana bułeczka ze szpinakiem, szklanka kawy bez cukru.

  • Zapiekana bułeczka ze szpinakiem. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni C. 1/2½ posiekanej cebuli i ząbek zmiażdżonego czosnku podsmażyć na oliwie. 125 g oczyszczonego szpinaku porwać na duże kawałki i dodać do cebuli. Całość posolić i popieprzyć. Bułeczkę pełnoziarnistą przekroić na pół, obłożyć szpinakiem, położyć na nim 1/4 oczyszczonej i pokrojonej w drobne kawałki żółtej papryki i 50 g pokrojonego w kostkę sera owczego i zapiekać w piekarniku 10 minut.

II śniadanie 132 kcal
Szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad 193 kcal
Talerz zupy z marchwi z kminkiem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Zupa z marchwi z kminkiem. 1/4 posiekanej cebuli, zmiażdżony ząbek czosnku, łodygę selera naciowego pokrojonego w plasterki, podsmażyć na oliwie 5 minut. Dodać 1/2 łyżeczki kminku i smażyć kilka minut. Dodać 150 g obranej, cienko pokrojonej marchwi, 250 ml wywaru z warzyw i pieprz, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Zupę ostudzić i zmiksować, podawać z kolendrą.

Podwieczorek 99 kcal
Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Kolacja 185 kcal
Małże po prowansalsku, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

  • Małże po prowansalsku. 1/4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, 1/4 czerwonej posiekanej drobno papryki podsmażyć na oliwie 3 minuty. Dodać rozmaryn, liść laurowy, 100 g posiekanych pomidorów z puszki, 2 łyżki wina białego, zagotować i dusić na małym ogniu 15 minut. Dodać 1/4 posiekanej cukinii, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 10 g posiekanych czarnych oliwek i dusić 10 minut. 150 g gotowanych małży w muszlach zagotować, odcedzić i wymieszać z warzywami. Podawać z chrupiącym pieczywem.

4 DZIEŃ

I śniadanie 319 kcal
Zapiekane owoce, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

  • Zapiekane owoce. 1/2 jabłka, 1/2 gruszki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i skropić sokiem cytrynowym. 1/2 kiwi obrać i pokroić w plasterki. 1,5 moreli przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na kawałki. 50 g malin opłukać. Owoce ułożyć w formie żaroodpornej. Żółtko ubić, dolać do niego 25 ml białego wina i łyżkę gęstego soku owocowego. Całość ubijać, aż zacznie się pienić. Polać masą owoce i zapiekać 10 minut.

II śniadanie 108 kcal
Szklanka soku z marchwi.

Obiad 351 kcal
Halibut z relishem z czerwonej cebuli, ziemniaki gotowane (100 g), sałata zielona (100 g) skropiona sokiem z cytryny, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Halibut z relishem z czerwonej cebuli. 1/2 czerwonej cebuli, 1,5 dymki obrać, umyć, drobno posiekać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Zeszklić je na patelni na oliwie, dodać łyżeczkę octu z czerwonego wina, 1/2 łyżeczki cukru i gotować 2 minuty, dodać 4 łyżki bulionu rybnego, zagotować i gotować na małym ogniu 8 minut, aż sos zgęstnieje. 175 g fileta z halibuta bez skóry obsmażyć na patelni na oliwie, po 5 minut na każdą stronę. Podawać z relishem z cebuli.

Podwieczorek 120 kcal
Kolorowa sałatka, szklanka herbatki ze skrzypu bez cukru.

  • Kolorowa sałatka. 1/4 główki sałaty głowiastej umyć, osuszyć i porwać na kawałki. 1/2 czerwonej papryki oczyścić i pokroić na kawałki. 100 g ogórka zielonego obrać i pokroić w plasterki. 3 rzodkiewki oczyścić i pokroić w plasterki. 1 dymkę oczyścić i posiekać w piórka. Warzywa połączyć. Z 50 ml kwaśnej śmietany, łyżeczki octu owocowego, soli morskiej, pieprzu, koperku, natki zrobić sos i polać nim sałatkę.

Kolacja 194 kcal
150 g pieczonej piersi z kurczaka, kromka chleba chrupkiego, pomidor (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

5 DZIEŃ

I śniadanie 278 kcal
Kula serowo-szpinakowa, dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną, papryka czerwona (100 g), szklanka kawy bez cukru.

  • Kula serowo-szpinakowa. 25 g liści szpinaku umyć i blanszować 4 minuty, osączyć i osuszyć. Małą salaterkę wyłożyć papierem do pieczenia i liśćmi szpinaku, tak by ich końce wystawały ponad salaterkę. 80 g chudego sera białego wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku, natką, estragonem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Ser wyłożyć do salaterki, zawinąć w liście szpinaku i uformować kulę, schładzać około godziny w lodówce. Usunąć papier do pieczenia i podawać.

II śniadanie 123 kcal
Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem kiełbasy krakowskiej, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Obiad 330 kcal
Warzywne ratatouille, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

  • Warzywne ratatouille. 1/2 cebuli obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Po 1/4 zielonej i czerwonej papryki oczyścić i pokroić. 1/4 bakłażana obrać i pokroić w kostkę. 1/2 cukinii obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, czosnek, papryki włożyć do rondla, dodać 200 g pomidorów z puszki, przyprawy, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min, mieszając. Dodać bakłażana i cukinię, gotować 10 minut, mieszając. 100 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę, zagotować i gotować 10 minut. Odcedzić. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniakami, posypać 15 g tartego sera żółtego light i piec 5 min.

Podwieczorek 109 kcal
30 g suszonych śliwek bez pestek, szklanka wody mineralnej.

Kolacja 210 kcal
Surówka z kalarepy i jabłek, szklanka herbatki ze skrzypu polnego bez cukru.

  • Surówka z kalarepy i jabłek. Kalarepkę obrać i pokroić w plasterki. Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasiennie i pokroić w kawałki, połączyć z kalarepką i skropić sokiem z cytryny. Dodać łyżkę kiełków z lucerny. Ze 125 g chudego twarogu, łyżeczki soku pomarańczowego, soli morskiej, pieprzu, łyżeczki oliwy i łyżki siekanej trybuli sporządzić pastę, wymieszać z jabłkiem i kalarepką.
No votes yet.
Please wait...