Kiedy mówimy o eliksirach urody, myślimy o kremach na zmarszczki, pod oczy, o serum na noc, balsamach na rozstępy, ujędrniających i innych kosmetykach. Rzadko o tym, że to jedzenie zawiera najwięcej składników niezbędnych dla urody i dobrego samopoczucia. Owoce i warzywa są tańsze niż kosmetyki, a przynoszą więcej pożytku.
Dieta z kulinarnymi eliksirami urody upiększa i pozwala schudnąć 1,5 kg w ciągu tygodnia, dostarcza około 1000 kcal dziennie. Powinna być wspomagana ruchem na świeżym powietrzu i codzienną gimnastyką.
TRWA: 7 do 21 dni.
ODCHUDZA: do 1,5 kg przez 7 dni.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: za każdym razem, gdy chcemy ożywić urodę.
POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, D, z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, białko oraz błonnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: około 1000.
1 DZIEŃ
I śniadanie 301 kcal
3 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, jedno starte jabłko ze szklanką kefiru 2%, szklanka kawy bez cukru.
II śniadanie 102 kcal
Szklanka soku z aronii.
Obiad 350 kcal
Makaron włoski z pesto, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Makaron włoski z pesto. 50 g oczyszczonych, pokrojonych w plasterki pieczarek wrzucić do rondelka z 30 ml bulionu warzywnego, zagotować i gotować 3 minuty na małym ogniu. 50 g szparagów pokrojonych w 5-centymetrowe kawałki ugotować. 80 g zielonego makaronu tagliatelle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Z ząbka przeciśniętego czosnku, 4 świeżych, umytych liści bazylii, 1/5 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, łyżeczki tartego parmezanu, soli i pieprzu przyrządzić sos pesto. Pieczarki, szparagi, 100 g karczochów z puszki połączyć z makaronem, wymieszać, gotować na małym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i połączyć z sosem pesto.
Podwieczorek 84 kcal
35 g suszonych moreli bez pestek, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 227 kcal
Gruszka z serem pleśniowym, szklanka herbatki ze skrzypu polnego bez cukru.
- Gruszka z serem pleśniowym. Wlać 100 ml wody do garnka, dodać 6 łyżek porto, łyżkę cukru i doprowadzić do wrzenia. Jedną gruszkę obrać, posmarować sokiem z cytryny, zanurzyć w płynie i gotować na małym ogniu 15 minut, polewając ją płynem. Gruszkę wyjąć, a płyn dalej gotować 15 minut. Odstawić i wystudzić. 15 g sera pleśniowego rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką serka homogenizowanego 0% i łyżeczką jogurtu naturalnego bez cukru. Gruszkę przeciąć na pół i wypełnić serem, syrop polać na talerz i na wierzch gruszki.
2 DZIEŃ
I śniadanie 270 kcal
Melon z selerem, szklanka kawy bez cukru.
- Melon z selerem. 1/4 melona miodowego obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. 1/2 kiwi obrać i pokroić w plasterki. 60 g jasnych winogron umyć, przekroić na pół i wypestkować. 1,5 łodygi selera naciowego umyć i pokroić w plasterki. 100 g ogórka zielonego obrać i pokroić w słupki. Owoce i warzywa ułożyć na talerzyku. 125 g chudego twarożku wymieszać z 1,5 łyżki mleka 0,5%, otartą skórką cytrynową, 1/2 łyżeczki gęstego soku owocowego, łyżką rzeżuchy. Pastę ułożyć na środku talerza i posypać łyżką orzeszków pistacjowych.
II śniadanie 100 kcal
Szklanka świeżego soku z grejpfruta.
Obiad 378 kcal
Zupa z soczewicy i warzyw z makaronem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Zupa z soczewicy i warzyw z makaronem. 1/4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, 80 g pokrojonej w plasterki marchwi, 1/4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki smażyć na oliwie, mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać 50 g czerwonej soczewicy, 150 ml bulionu warzywnego, 150 ml wrzątku, sól, pieprz, zamieszać i gotować 15 minut na małym ogniu. Chłodzić 10 minut, zmiksować na gładką masę. 30 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Zupę zagotować z makaronem, zaprawić 4 łyżkami jogurtu naturalnego bez cukru. Ozdobić natką.
Podwieczorek 135 kcal
Babeczka owocowa, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Babeczka owocowa. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. 1/4 jabłka i 1/4 gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Płat ciasta francuskiego pokroić na 4 części. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną, wyłożyć płatami ciasta układanego pod różnymi kątami. Na ciasto układać na przemian jabłko i gruszkę. Łyżeczkę dżemu morelowego niskosłodzonego zmieszać z 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego i posmarować nim owoce. Piec 15 minut.
Kolacja 210 kcal
Sałatka z orzeszkami nerkowymi, szklanka herbatki z pokrzywy bez cukru.
- Sałatka z orzeszkami nerkowymi. 1/2 sałaty radicchio i 50 g roszponki umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Z 1,5 pomidora zdjąć skórę i pokroić go na ćwiartki. 1/2 żółtej papryki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Warzywa wymieszać. Wymieszać 1/2 łyżeczki gęstego soku owocowego, sól morską, pieprz, łyżeczkę oliwy, przeciśnięty ząbek czosnku. Sosem polać sałatkę, posypać ją łyżką orzeszków nerkowych i natką.
3 DZIEŃ
I śniadanie 340 kcal
Zapiekana bułeczka ze szpinakiem, szklanka kawy bez cukru.
- Zapiekana bułeczka ze szpinakiem. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni C. 1/2½ posiekanej cebuli i ząbek zmiażdżonego czosnku podsmażyć na oliwie. 125 g oczyszczonego szpinaku porwać na duże kawałki i dodać do cebuli. Całość posolić i popieprzyć. Bułeczkę pełnoziarnistą przekroić na pół, obłożyć szpinakiem, położyć na nim 1/4 oczyszczonej i pokrojonej w drobne kawałki żółtej papryki i 50 g pokrojonego w kostkę sera owczego i zapiekać w piekarniku 10 minut.
II śniadanie 132 kcal
Szklanka soku z czarnej porzeczki.
Obiad 193 kcal
Talerz zupy z marchwi z kminkiem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Zupa z marchwi z kminkiem. 1/4 posiekanej cebuli, zmiażdżony ząbek czosnku, łodygę selera naciowego pokrojonego w plasterki, podsmażyć na oliwie 5 minut. Dodać 1/2 łyżeczki kminku i smażyć kilka minut. Dodać 150 g obranej, cienko pokrojonej marchwi, 250 ml wywaru z warzyw i pieprz, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Zupę ostudzić i zmiksować, podawać z kolendrą.
Podwieczorek 99 kcal
Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Kolacja 185 kcal
Małże po prowansalsku, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Małże po prowansalsku. 1/4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, 1/4 czerwonej posiekanej drobno papryki podsmażyć na oliwie 3 minuty. Dodać rozmaryn, liść laurowy, 100 g posiekanych pomidorów z puszki, 2 łyżki wina białego, zagotować i dusić na małym ogniu 15 minut. Dodać 1/4 posiekanej cukinii, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 10 g posiekanych czarnych oliwek i dusić 10 minut. 150 g gotowanych małży w muszlach zagotować, odcedzić i wymieszać z warzywami. Podawać z chrupiącym pieczywem.
4 DZIEŃ
I śniadanie 319 kcal
Zapiekane owoce, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- Zapiekane owoce. 1/2 jabłka, 1/2 gruszki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i skropić sokiem cytrynowym. 1/2 kiwi obrać i pokroić w plasterki. 1,5 moreli przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na kawałki. 50 g malin opłukać. Owoce ułożyć w formie żaroodpornej. Żółtko ubić, dolać do niego 25 ml białego wina i łyżkę gęstego soku owocowego. Całość ubijać, aż zacznie się pienić. Polać masą owoce i zapiekać 10 minut.
II śniadanie 108 kcal
Szklanka soku z marchwi.
Obiad 351 kcal
Halibut z relishem z czerwonej cebuli, ziemniaki gotowane (100 g), sałata zielona (100 g) skropiona sokiem z cytryny, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Halibut z relishem z czerwonej cebuli. 1/2 czerwonej cebuli, 1,5 dymki obrać, umyć, drobno posiekać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Zeszklić je na patelni na oliwie, dodać łyżeczkę octu z czerwonego wina, 1/2 łyżeczki cukru i gotować 2 minuty, dodać 4 łyżki bulionu rybnego, zagotować i gotować na małym ogniu 8 minut, aż sos zgęstnieje. 175 g fileta z halibuta bez skóry obsmażyć na patelni na oliwie, po 5 minut na każdą stronę. Podawać z relishem z cebuli.
Podwieczorek 120 kcal
Kolorowa sałatka, szklanka herbatki ze skrzypu bez cukru.
- Kolorowa sałatka. 1/4 główki sałaty głowiastej umyć, osuszyć i porwać na kawałki. 1/2 czerwonej papryki oczyścić i pokroić na kawałki. 100 g ogórka zielonego obrać i pokroić w plasterki. 3 rzodkiewki oczyścić i pokroić w plasterki. 1 dymkę oczyścić i posiekać w piórka. Warzywa połączyć. Z 50 ml kwaśnej śmietany, łyżeczki octu owocowego, soli morskiej, pieprzu, koperku, natki zrobić sos i polać nim sałatkę.
Kolacja 194 kcal
150 g pieczonej piersi z kurczaka, kromka chleba chrupkiego, pomidor (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
5 DZIEŃ
I śniadanie 278 kcal
Kula serowo-szpinakowa, dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną, papryka czerwona (100 g), szklanka kawy bez cukru.
- Kula serowo-szpinakowa. 25 g liści szpinaku umyć i blanszować 4 minuty, osączyć i osuszyć. Małą salaterkę wyłożyć papierem do pieczenia i liśćmi szpinaku, tak by ich końce wystawały ponad salaterkę. 80 g chudego sera białego wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku, natką, estragonem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Ser wyłożyć do salaterki, zawinąć w liście szpinaku i uformować kulę, schładzać około godziny w lodówce. Usunąć papier do pieczenia i podawać.
II śniadanie 123 kcal
Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem kiełbasy krakowskiej, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Obiad 330 kcal
Warzywne ratatouille, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Warzywne ratatouille. 1/2 cebuli obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Po 1/4 zielonej i czerwonej papryki oczyścić i pokroić. 1/4 bakłażana obrać i pokroić w kostkę. 1/2 cukinii obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, czosnek, papryki włożyć do rondla, dodać 200 g pomidorów z puszki, przyprawy, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min, mieszając. Dodać bakłażana i cukinię, gotować 10 minut, mieszając. 100 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę, zagotować i gotować 10 minut. Odcedzić. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniakami, posypać 15 g tartego sera żółtego light i piec 5 min.
Podwieczorek 109 kcal
30 g suszonych śliwek bez pestek, szklanka wody mineralnej.
Kolacja 210 kcal
Surówka z kalarepy i jabłek, szklanka herbatki ze skrzypu polnego bez cukru.
- Surówka z kalarepy i jabłek. Kalarepkę obrać i pokroić w plasterki. Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasiennie i pokroić w kawałki, połączyć z kalarepką i skropić sokiem z cytryny. Dodać łyżkę kiełków z lucerny. Ze 125 g chudego twarogu, łyżeczki soku pomarańczowego, soli morskiej, pieprzu, łyżeczki oliwy i łyżki siekanej trybuli sporządzić pastę, wymieszać z jabłkiem i kalarepką.