No votes yet.
Please wait...

Masz problemy z cerą, rozdwajają ci się paznokcie, włosy straciły swój blask? To wyraźny znak, że zaczyna brakować ci witamin i mikroelementów.

Możesz temu zaradzić wzbogacając swój jadłospis w „bomby witaminowe” i obserwując swoje oblicze w lustrze. Po zastosowaniu diety cera nabierze zdrowego koloru, skóra stanie się jędrniejsza i bardziej nawilżona, paznokcie będą mocne, a włosy odzyskają blask.

Wszystkie potrzebne witaminy i mikroelementy znajdują się w warzywach, owocach, przetworach mlecznych i zbożowych oraz chudym mięsie, występujących w diecie. Dla osiągnięcia dobrego efektu należy pić 2-2,5 litra dziennie napojów niesłodzonych, wody mineralnej niegazowanej, herbat zielonej, czerwonej, owocowych.

Masz kruche, łamliwe paznokcie? Wzmocnisz je wmasowując w płytkę paznokci lekko podgrzaną oliwę z oliwek. Pomaga także wcieranie w skórę rąk i w paznokcie witaminy A + E (w kapsułkach) albo gotowego kremu bądź balsamu do rąk. Prostym a skutecznym sposobem jest moczenie całych dłoni w maślance.

Twoja skóra będzie zdrowa i piękna, jeśli zapewnisz jej dostateczną ilość witamin. Jedz dużo owoców, warzyw, zieleniny, produktów zbożowych, łykaj witaminowe pastylki. Witamina A pomoże ci przy nieprawidłowościach w rogowaceniu skóry, B zapobiega łojotokowi, wypryskom, trądzikowi młodzieńczemu i różowatemu. Witaminy C i E są antyoksydantami wolnych rodników, przywracają skórze gładkość.

TRWA: 15 dni.

ODCHUDZA: do 2 kg w 14 dni.

POLECANA: osobom zdrowym i dorosłym.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: beta-karoten, witaminy A, C, E, B2, B5, magnez, cynk, żelazo, miedź, mangan, pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe.

DZIENNA DAWKA KALORII: około 1200.

1 DZIEŃ

Śniadanie 268 kcal
Płatki owsiane (3 łyżki) na chudym mleku (szklanka, 0,5%), pomarańcza, herbata zielona bez cukru.

II Śniadanie 107,5 kcal

Szklanka soku marchewkowego.

Obiad 460 kcal
Filet kurczaka pieczony w folii, duszona marchewka z groszkiem (150 g), woda mineralna.

Podwieczorek 90 kcal
Grejpfrut, herbata zielona bez cukru.

Kolacja 267 kcal

Sałatka „3 kolory”, 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Sałatka „3 kolory”
• czerwona i żółta papryka
• pomidor
• 1 łyżka kukurydzy z puszki
• 1 łyżka zielonego groszku z puszki
• główka sałaty zielonej
• ogórek zielony
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sok z limonki lub cytryny
• sól, pieprz
• mieszanka ziół do sałatek
Paprykę, pomidor i ogórek pokroić w cząstki. Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Sporządzić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Składniki wymieszać, polać sosem.

2 DZIEŃ

Śniadanie 200 kcal
Kromka pieczywa razowego, chudy twarożek (100 g) z pomidorem, łyżka słonecznika do posypania, herbata z dzikiej róży z łyżeczką cukru.

II Śniadanie 135 kcal
Koktajl z jagód
Kefir (100 g)
• czarne jagody (100 g)
• łyżeczka miodu
Składniki zmiksować.

Obiad 273 kcal
Ryba morska z grilla, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem (150 g).

Ryba morska z grilla
• filet z dorsza (150 g)
• mleko
• cebula
• pieprz, sól
• przyprawa do ryb
oliwa z oliwek
Zamrożony filet obłożyć talarkami cebuli i włożyć do miseczki z mlekiem na godzinę. Wyjąć, osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Skropić oliwą z oliwek i grillować.

Podwieczorek 200 kcal

2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane 2 łyżkami serka białego i posypane 2 łyżkami rzeżuchy, szklanka soku grejpfrutowego.

Kolacja 214,5 kcal
3 łyżki muesli z jogurtem probiotycznym (150 g) i 3 mandarynkami.

3 DZIEŃ

Śniadanie 250 kcal
Grysik na mleku (0,5%, 250 g) z połową banana.

II Śniadanie 185 kcal

Jogurt naturalny (1 opakowanie), 2 wafle ryżowe, jabłko.

Obiad 365 kcal
Makaron sojowy (50 g surowego) posypany tartym serem żółtym (20 g), surówka z marchewki z czosnkiem i słonecznikiem.

Surówka z marchewki z czosnkiem i słonecznikiem
• 2 marchewki
• ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka słonecznika
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać oliwę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Wymieszać i posypać pestkami słonecznika.

Podwieczorek 103,5 kcal

150 g ciemnych winogron.

Kolacja 270 kcal
Sałatka grecka z pomidorów, ogórków, sera feta i oliwek (250 g).

4 DZIEŃ

Śniadanie 221 kcal
Chudy twaróg (100 g) z kiełkami rzodkiewki, kromka pieczywa wieloziarnistego, szklanka soku wielowarzywnego.

II Śniadanie 130 kcal
2 gruszki, herbata zielona bez cukru.

Obiad 438 kcal
Łosoś z rusztu (150 g), surówka z pomidorów (100 g), woda mineralna.

Podwieczorek 88 kcal
Truskawki (11 sztuk) polane jogurtem naturalnym (100 g).

Kolacja 267 kcal

Kromka pieczywa graham, 1 łyżeczka margaryny roślinnej, 3 plasterki szynki z indyka, pół ogórka zielonego.

5 DZIEŃ

Śniadanie 200 kcal
Pasta z tuńczyka i twarożku, kromka pieczywa pełnoziarnistego, szczypiorek do posypania.

II Śniadanie 130 kcal
Kromka chleba razowego z łyżeczką przecieru pomidorowego, szczypiorkiem i pietruszką.

Obiad 350 kcal
Bitki wołowe (200 g), sałata z oliwą z oliwek (1 łyżka) i sezamem.

Podwieczorek 190 kcal
Galaretka z czarnymi porzeczkami (150 g)

Kolacja 186 kcal
Sałatka z brokułów (1 porcja), szklanka soku jabłkowego.

Sałatka z brokułów (4 porcje)
• brokuł średniej wielkości
• 2 pomidory
• ogórek
• 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
• sól, biały pieprz, zielenina
• sos: szklanka jogurtu naturalnego
• sok z cytryny
Brokuł podzielić na różyczki. Pomidory i ogórek obrać i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Polać sosem.

6 DZIEŃ

Śniadanie 200 kcal
Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa chrupkiego, pół melona, herbata zielona bez cukru.

II Śniadanie 150 kcal

2 kiwi, szklanka maślanki spożywczej 0,5%.

Obiad 364 kcal
Pulpety z dorsza (150 g), ryż brązowy (150 g ugotowanego), 2 ogórki kiszone.

Podwieczorek 90 kcal

Fasolka szparagowa gotowana (200 g), szklanka soku pomidorowego.

Kolacja 260 kcal
Kromka chleba z ziarnami, 1 łyżeczka margaryny, plaster pieczonego indyka, kiełki pszenicy.

7 DZIEŃ

Śniadanie 222 kcal
Surówka z rzodkiewek (150 g), 2 kromki chleba z soją, 2 plasterki polędwicy sopockiej, herbata owocowa bez cukru.

II Śniadanie 240 kcal
Sałatka cytrusowa (grejpfrut, pomarańcza, 2 mandarynki), 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z łyżeczką otrąb pszennych.

Obiad 371 kcal
Ryż z jabłkami (200 g), szklanka soku wielowarzywnego.

Podwieczorek 70 kcal
Gruszka z rodzynkami (1 łyżka), herbata z dzikiej róży bez cukru.

Kolacja 283 kcal
Jajecznica na parze z szczypiorkiem, szklanka soku pomidorowego, kromka pieczywa chrupkiego.

8 DZIEŃ

Śniadanie 260 kcal
Kilka listków sałaty zielonej, pomidor, rzodkiewki, 2 plastry sera białego chudego, 2 kromki pieczywa ze słonecznikiem, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smarowania.

II Śniadanie 192 kcal
Jogurt z 3 łyżkami muesli.

Obiad 303 kcal
Bitki wołowe (100 g), kasza gryczana na sypko (100 g), buraki z jabłkami (100 g), woda mineralna.

Podwieczorek 150 kcal
Garść migdałów, szklanka soku grejpfrutowego.

Kolacja 230 kcal
2 plastry sera żółtego light, kromka pieczywa graham, pomidor.

9 DZIEŃ

Śniadanie 300 kcal
2 kromki pieczywa chrupkiego, makrela wędzona (100 g), liście sałaty zielonej, ogórek kiszony, herbata zielona bez cukru.

II Śniadanie 154 kcal
Chudy serek twarogowy (100 g) z brzoskwinią.

Obiad 424 kcal
Sałatka z kurczakiem, szklanka soku marchewkowego.

Sałatka z kurczakiem
• pieczona w folii pierś kurczaka (100 g)
• pomarańcza
• 2 kiwi
• jabłko
• 2 mandarynki
• sałata zielona
• 1 łyżeczka oliwy
• łyżka soku z cytryny
• estragon, tymianek
• szczypta cukru, soli i pieprzu
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokroić owoce. Wymieszać z sałatą. Polać sosem z oliwy, soku z cytryny
i przypraw.

Podwieczorek 164 kcal
Napój jogurtowy o smaku jagodowym (200 g).

Kolacja 250 kcal
Sałata zielona skropiona oliwą z oliwek, 5 jajek przepiórczych, szklanka soku porzeczkowego.

10 DZIEŃ

Śniadanie 250 kcal
1 kromka chleba słonecznikowego, posmarowana przecierem pomidorowym (1 łyżeczka) z plastrem żółtego sera, szklanka kakao bez cukru (mleko 0,5%).

II Śniadanie 219 kcal

Starta marchewka (150 g), szklanka kefiru z 2 łyżkami płatków owsianych.

Obiad 281 kcal
Pomidory po francusku (1 porcja), herbata zielona bez cukru.

Pomidory po francusku (4 porcje)
• 4 dojrzałe pomidory
• liście sałaty
• pół szklanki posiekanych migdałów (bez łupinek)
• sól, pieprz
• zielenina
• seler
• winne jabłko
• sok z cytryny
• 2 łyżki majonezu light
Z pomidorów ściąć wierzchy, usunąć miąższ z pestkami, oprószyć solą i pieprzem.
Przygotować farsz: seler utrzeć na tarce o drobnych oczkach i skropić cytryną, dodać utarte jabłko i posiekane migdały. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Faszerować pomidory i układać na liściach sałaty.

Podwieczorek 278 kcal
Kromka pieczywa razowego posmarowana margaryną (1 łyżeczka), dżem niskosłodzony (1 łyżka), kefir (1 szklanka).

Kolacja 271 kcal
Kromka chleba razowego, posmarowana margaryną z 3 plasterkami polędwicy sopockiej, pomidor, papryka.

11 DZIEŃ

Śniadanie 338 kcal
Tost z pieczarkami duszonymi (10 sztuk) i 1 plastrem szynki drobiowej.

II Śniadanie 266 kcal
2 pieczone gruszki, 2 wafle ryżowe, szklanka soku pomarańczowego niskosłodzonego.

Obiad 252 kcal
Krem z zielonego groszku (250 g) z ryżem (80 g).

Podwieczorek 242 kcal
Sałatka jarzynowa z jogurtem, szklanka soku marchewkowego.

Sałatka jarzynowa z jogurtem
• 150 g ziemniaków ugotowanych
• 50 g marchewki ugotowanej
• 50 g groszku zielonego z puszki
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• pieprz, sól
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Dodać groszek, jogurt i przyprawy.

Kolacja 206 kcal
Grahamka z pastą z sera twarogowego chudego (50 g) i rzodkiewek (6 sztuk), szklanka soku warzywnego.

12 DZIEŃ

Śniadanie 200 kcal
Kromka pieczywa chrupkiego z serem feta (2 plastry), liśćmi sałaty i łyżką czarnych oliwek, zielona herbata bez cukru.

II Śniadanie 110 kcal
Gotowane brokuły (150 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego, woda mineralna.

Obiad 294 kcal

Duszony kabaczek, woda mineralna.

Duszony kabaczek
• 200 g kabaczka
• 130 g ugotowanego ciemnego ryżu
• pół cebuli
• papryka
• pomidor
• 1 łyżka oleju
• bazylia świeża lub suszona
• sól, pieprz
Kabaczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną paprykę, pomidor i kabaczka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Posolić, popieprzyć do smaku i przyprawić bazylią. Pod koniec gotowania dodać ryż.

Podwieczorek 269 kcal

Galaretka owocowa ze startym jabłkiem (150 g), szklanka jogurtu naturalnego niskotłuszczowego.

Kolacja 276 kcal
Omlet z pieczarkami, herbata z dzikiej róży bez cukru.

13 DZIEŃ

Śniadanie 333 kcal
3 łyżki muesli z owocami suszonymi z szklanką maślanki 0,5%, szklanka soku porzeczkowego.

II Śniadanie 170 kcal

Jabłko, 2 wafle ryżowe, grejpfrut, szklanka wody mineralnej.

Obiad 302 kcal
Zapiekanka z ziemniaków i pomidora

• 2 średnie ziemniaki
• 2 średnie pomidory
• łyżka startego sera żółtego
zioła prowansalskie
• łyżka oliwy
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w plastry. Układać warstwami w żaroodpornym naczyniu. Posypać ziołami prowansalskimi i serem żółtym, polać łyżką oliwy. Zapiekać, aż ser się zrumieni w temperaturze 180 stopni C.

Podwieczorek 296 kcal
3 łyżki muesli z orzechami, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko.

Kolacja 314 kcal

Półmisek warzyw gotowanych na parze (mrożonki, 200 g), kefir (1 szklanka), 100 g tuńczyka z wody.

14 DZIEŃ

Śniadanie 200 kcal
Bułka z ziarnami z dyni, trójkąt sera topionego light, zielenina,  łyżeczka dżemu niskosłodzonego, herbata zielona bez cukru.

II Śniadanie 116 kcal

Szklanka soku buraczanego, 2 kromki pieczywa chrupkiego.

Obiad 300 kcal
Filet z indyka w pomarańczy, ryż paraboliczny (100 g).

Filet z indyka w pomarańczy
• filet z indyka (150 g)
• liście sałaty
• pomarańcza
• kiwi
• szklanka soku pomarańczowego  niesłodzonego (lub świeżo wyciśniętego)
• sól, pieprz biały
• gałka muszkatołowa
Filet natrzeć przyprawami i podsmażyć na patelni teflonowej. Podlać sokiem pomarańczowym i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na liściach sałaty z pomarańczą i kiwi pokrojonymi w plasterki.

Podwieczorek 120 kcal
Surówka z selera, jabłek i marchwi (200 g).

Kolacja 234 kcal
Szklanka maślanki truskawkowej 0,5%, pół grejpfruta, 2 wafle ryżowe.

15 DZIEŃ

Śniadanie 298 kcal
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma plasterkami szynki z kurczaka, kukurydza konserwowa (50 g) z łyżką majonezu light, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II Śniadanie 118 kcal
Kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, jajko na miękko, liść sałaty, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Obiad 430 kcal

Zapiekane brokuły, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Zapiekane brokuły
• 300 g brokułów
• 15 g masła
• łyżka mąki
• szklanka mleka 0,5 %
• 20 g tartego sera żółtego light
• sól, pieprz, tłuszcz
Brokuły oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Z masła, mąki i mleka przygotować płynny sos beszamelowy. Naczynie żaroodporne wysmarować  tłuszczem, położyć w nim brokuły, posolić, popieprzyć i polać beszamelem. Posypać serem i zapiekać w temperaturze 250 stopni C przez 10 minut.

Podwieczorek 100 kcal

Szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego.

Kolacja 259 kcal

Sałatka z soczewicy i fety, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Sałatka z soczewicy i fety
• 30 g suchej czerwonej soczewicy
• listki bazylii
• 1 dymka
• 30 g sera feta light
• pół łyżeczki octu winnego
• pół łyżeczki oliwy
• odrobina musztardy
• sól, pieprz
Soczewicę ugotować, odcedzić, wystudzić, dodać posiekaną bazylię, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, pokrojony ser feta. Sałatkę wymieszać i polać sosem z octu, oliwy, czosnku, musztardy, soli i pieprzu.

No votes yet.
Please wait...