Oczyszczająca dieta 3-dniowa, o dziennej wartości 1000 kcal, umożliwia pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Także utratę przynajmniej części nadwagi (do 1,5 kg w siedem dni).
Dieta obfituje w witaminy A, D, E, C, K oraz z grupy B, wapń, potas, żelazo, błonnik. W okresie jej stosowania trzeba pamiętać o wypijaniu co najmniej 2 litrów płynów dziennie (woda mineralna niegazowana, soki owocowe i warzywne, herbatki owocowe i warzywne) oraz o aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu.
1. DZIEŃ
I Śniadanie 263 kcal
3 łyżki crunchy naturalnych na jogurcie naturalnym bez cukru (200 ml), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
II Śniadanie 72 kcal
2 mandarynki, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 380 kcal
Omlet wiosenny, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Omlet wiosenny. 100 g brokułów podzielić na różyczki. 1/2 cukinii i marchwi obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. 1/2czerwonej papryki umyć i posiekać w paseczki. Dwie dymki oczyścić i pokroić w talarki. 50 g strączków groszku przepołowić. Na patelni podgrzać olej i poddusić na nim warzywa, dolać 50 ml bulionu warzywnego i gotować na małym ogniu 10 minut. 2 jajka wymieszać z 1,5 łyżki mleka 0,5%, solą, pieprzem i usmażyć na patelni omlet. Warzywa osączyć z oleju, dodać łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszać. Warzywa położyć na omlecie i złożyć go na pół.
Podwieczorek 89 kcal
Kanapka z kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty i plasterkiem szynki z kurczaka, pomidor, natka do posypania, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Kolacja 210 kcal
Danie orientalne, szklanka ziołowej herbaty bez cukru.
- Danie orientalne. Dwa liście sałaty lodowej opłukać i dokładnie osuszyć. Podgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim ząbek czosnku, 1/4 łodygi palczatki cytrynowej (tylko biała część) drobno posiekanej i 125 g chudej mielonej wieprzowiny usmażyć. Dodać 1/4 młodej, drobno pokrojonej marchewki, 1/2 młodej, drobno posiekanej cebuli i 15 g posiekanego orzecha wodnego. Mieszać, aż się połączą i podgrzeją, dodać sok z limonki, sos sojowy, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, łyżeczkę siekanej kolendry i wymieszać. Nałożyć na liście sałaty i podawać.
2. DZIEŃ
I Śniadanie 246 kcal
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi cykorii,
plasterkiem szynki wołowej i plasterkiem polędwicy z indyka, papryka zielona (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II Śniadanie 100 kcal
Szklanka soku z grejpfruta.
Obiad 285 kcal
Słodkokwaśny kurczak, ryż gotowany na sypko (25 g – waga suchego), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Słodkokwaśny kurczak. 100g piersi z kurczaka bez skóry pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju, dodać 1/4 posiekanej cebuli, 1/4pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, 1/2 pokrojonej w plasterki marchewki, 25 g strączków groszku przekrojonych na pół, 50 g ananasa z puszki i smażyć 2 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać łyżkę gotowego sosu słodkokwaśnego i wymieszać.
Podwieczorek 102 kcal
Szklanka kefiru 2% (200 ml).
Kolacja 190 kcal
Paprykowa surówka z sosem koperkowym, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Paprykowa surówka z sosem koperkowym. 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Wymieszać 50 ml zsiadłego mleka z łyżką kwaśnej śmietany i łyżką chudego twarogu, doprawić szczyptą słodkiej papryki, pieprzem i 1/2 łyżeczką octu owocowego. Posiekać pół pęczka koperku i wymieszać z sosem twarogowym. Papryki i sos twarogowy ułożyć na talerzyku, oprószyć łyżeczką sezamu i ozdobić gałązką koperku.
3. DZIEŃ
I Śniadanie 253 kcal
Wiosenna kanapka, szklanka herbaty ziołowej bez cukru.
- Wiosenna kanapka. 80 g chudego twarogu wymieszać z solą ziołową i pieprzem. 3 rzodkiewki i 1 marchwi oczyścić i zetrzeć na tarce. 1 bułeczkę pełnoziarnistą przekroić na pół i posmarować obie połówki twarogiem, obłożyć rzodkiewką i marchwią, posypać łyżką siekanych ziół (koper, szczypior, natka, trybula, melisa).
II Śniadanie 95 kcal
Banan (100 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 375 kcal
Zapiekane pomidory z tofu, kuskus (25 g – waga suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Zapiekane pomidory z tofu. Posiekać 25 g tofu i łyżkę pistacji, dodać łyżki siekanego szczypiorku, łyżkę ugotowanej kaszy pęczaku i sól, wymieszać. Z dwóch pomidorów odciąć wierzchołki i wydrążyć, farsz posiekać drobno i połączyć z tofu, pistacjami, szczypiorkiem i kaszą. Połowę farszu wymieszać z białkiem, drugą połowę z żółtkiem i nadziać farszem pomidory, przykryć odciętymi wierzchołkami i piec w temperaturze 180 stopni C na blasze z oliwą 30 minut.
Podwieczorek 97 kcal
Budyń waniliowy (150 ml).
Kolacja 200 kcal
Sola pieczona w ziołach (150 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, kapusta kwaszona (100 g), szklanka ziołowej herbaty bez cukru.