Koniec lata to najlepszy czas na to, by ją stosować. Opiera się na produktach łatwo dostępnych i niedrogich. Odchudzi ciebie, a nie odchudzi twojej kieszeni!
ZASADY DIETY:
TRWA: do 2 miesięcy bez konsultacjiz dietetykiem.
ODCHUDZA: od 0,5 do 1 kg w ciągu tygodnia.
POLECANA: osobom dorosłym z nadmierną masą ciała, szczególnie tym, które nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań, czy też wyszukiwanie w sklepach ciężko dostępnych produktów.
NIEWSKAZANA DLA: mężczyzn, kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci i młodzieży.
UWAGA: należy wypijać 1,5-2 lwody dziennie.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1200
Dzień 1.
Śniadanie ok. 310 kcal
Kanapki z serkiem wiejskim i papryką
2 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego, opakowanie serka wiejskiego 3 proc. tł., 1/2 papryki czerwonej, łyżeczka natki pietruszki
II śniadanie ok. 160 kcal
Koktajl truskawkowy
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka truskawek, łyżeczka miodu
Obiad ok. 410 kcal
Kurczak po chińsku
100 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), 1/2 opakowania mieszanki warzywnej do potraw chińskich, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, świeże lub suszone zioła, sól i pieprz; 50 g brązowego ryżu
Kurczaka rozbij, pokrój w cienkie paski, przypraw solą, pieprzem, podsmaż na łyżeczce oleju rzepakowego. Mieszankę chińską duś na patelni z dodatkiem łyżeczki oleju i odrobiny wody, aż do całkowitego rozmrożenia, przypraw. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na ryżu ułóż warzywa wymieszane z kurczakiem.
Podwieczorek ok. 110 kcal
Owoc – średni banan
Kolacja ok. 210 kcal
Krem z brokułów
1/2 średniego ugotowanego brokuła zmiksowana z 250 ml wywaru warzywnego i 3 łyżkami jogurtu naturalnego, kromka chleba pełnoziarnistego, łyżeczka serka twarogowego do posmarowania pieczywa
Dzień 2.
Śniadanie ok. 330 kcal
Owsianka
pełna szklanka mleka 0,5 proc. tł., 3 łyżki płatków owsianych, łyżka pestek dyni, łyżka rodzynek, kiwi
II śniadanie ok. 100 kcal
Kanapka z serkiem i ogórkiem
cienka kromka chleba pełnoziarnistego, łyżeczka naturalnego serka twarogowego, mały ogórek, liście sałaty (wedle uznania)
Obiad ok. 420 kcal
Penne z tuńczykiem
puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 cebuli, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka posiekanej natki, 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Surówka
liście sałaty, łyżeczka oleju słonecznikowego, odrobina soli, ulubione zioła + 50 g makaronu penne, pełnoziarnistego
Cebulę posiekaj z czosnkiem, podsmaż na łyżeczce oleju, dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, przecier pomidorowy i duś wszystko pod przykryciem 5-10 min. Makaron ugotuj al dente. Do powstałego sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz, posyp natką pietruszki, skrop łyżeczką oleju. Podawaj z sałatą skropioną olejem słonecznikowym.
Podwieczorek ok. 110 kcal
Owoc – duże jabłko
Kolacja ok. 220 kcal
Leczo wegetariańskie
średnia cukinia, 1/3 średniej cebuli, duży pomidor, łyżeczka oleju rzepakowego, pieprz, sól, ulubione zioła, kromka chleba pełnoziarnistego
Cukinię pokrój w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w krążki. Warzywa duś na łyżeczce oleju, aż będą miękkie. Przypraw solą, pieprzem i posyp ziołami. Danie podawaj z kromką pieczywa.
Dzień 3.
Śniadanie ok. 310 kcal
Zestaw białkowy
jajko ugotowane na twardo, mała bułka pełnoziarnista, 2 plasterki szynki drobiowej, łyżeczka naturalnego serka twarogowego, 1/2 średniej papryki czerwonej
II śniadanie ok. 140 kcal
Jogurt naturalny z pomarańczą
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 dużej pomarańczy
Obiad ok. 420 kcal
Klopsiki drobiowe z kaszą gryczaną
100 g drobiowego mięsa mielonego, 1/4 czerstwej grahamki, 1/4 szklanki mleka 0,5 proc. tł., 1/3 jaja, łyżeczka oleju rzepakowego
Surówka
czerwona kapusta (150 g), 1/2 małej czerwonej cebuli, łyżka soku z cytryny, łyżeczka oleju słonecznikowego; 50 g kaszy gryczanej
Bułkę namocz w mleku, wymieszaj z mięsem i jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Uformuj kulki, podsmaż na łyżeczce oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Kaszę ugotuj wg przepisu.
Surówka: kapustę i cebulkę posiekaj, dodaj olej, przypraw odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny.
Podwieczorek ok. 110 kcal
Gruszka z serkiem waniliowym
pokrojona w ósemki średnia gruszka, łyżka serka homogenizowanego, waniliowego
Kolacja ok. 240 kcal
Twarożek z warzywami
2 plastry chudego twarogu, 4 średnie rzodkiewki, ogórek, 2 łyżeczki szczypiorku, 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, 2 cienkie kromki chleba razowego
Dzień 4.
Śniadanie ok. 300 kcal
Kanapki z polędwicą
2 kromki chleba razowego, 2 plasterki polędwicy sopockiej, 2 łyżeczki serka twarogowego, ogórek kwaszony
II śniadanie ok. 150 kcal
Surówka z marchewki i jabłka
3 marchewki, 1/2 jabłka, 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, 2 kromki chrupkiego pieczywa
Obiad ok. 390 kcal
Dorsz pieczony
120 g fileta z dorsza (masa surowej ryby), łyżeczka koperku, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, zioła,
Surówka
sałata, pomidor, łyżeczka oleju słonecznikowego, zioła; 3 ziemniaki
Fileta przypraw solą, pieprzem i ziołami, skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 40 min. Sałatę porwij, dodaj pokrojonego pomidora, skrop olejem słonecznikowym i przypraw ziołami. Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Kefir z owocem
szklanka kefiru naturalnego 2 proc. tłuszczu, duża mandarynka
Kolacja ok. 250 kcal
Sałatka z serem feta
1/3 główki sałaty lodowej, średniej wielkości ogórek, 1/2 małej czerwonej papryki, 1/2 dużego pomidora, gruby plasterek sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu, łyżka oleju słonecznikowego, odrobina soli, pieprzu, ulubione zioła, 1/2 małej bułki pełnoziarnistej
Dzień 5.
Śniadanie ok. 305 kcal
Jogurt z muesli
mały jogurt naturalny bez cukru, 3 łyżki musli (bez cukru), 1/2 banana w plasterkach
II śniadanie ok. 140 kcal
Kanapka z szynką
kromka pieczywa pełnoziarnistego, łyżeczka naturalnego serka twarogowego do smarowania pieczywa, plasterek szynki drobiowej, 3 duże rzodkiewki, sałata (wedle uznania)
Obiad ok. 410 kcal
Omlet z pieczarkami
2 jaja, 6 pieczarek, 2 łyżki mleka 2 proc. tł., 2 łyżeczki oleju
Surówka
2 pomidory, 2 łyżki szczypiorku, 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, sól, pieprz, zioła; kromka chleba pełnoziarnistego
Pieczarki pokrój w plasterki, podsmaż na łyżeczce oleju, dodaj jajka, mleko, sól i pieprz, wymieszaj. Omlet usmaż na łyżeczce oleju, posyp ziołami. Pomidora pokrój w kostkę, wymieszaj ze szczypiorkiem i jogurtem, przypraw.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Kefir z owocem
małe opakowanie kefiru 2 proc.tł., 1/2 dużego grejpfruta
Kolacja ok. 220 kcal
Chłodnik błyskawiczny
szklanka kefiru 2 proc. tł.,2 łyżki skoncentrowanego soku z buraków, 2 łyżki koperku, łyżka szczypiorku, ogórek, 3 rzodkiewki, ugotowany ziemniak
Dzień 6.
Śniadanie ok. 340 kcal
Kanapki z sardynkami
2 kromki chleba razowego, 1/2 opakowania sardynek w sosie pomidorowym, duży ogórek
II śniadanie ok. 150 kcal
Koktajl truskawkowy
małe opakowanie kefiru 1,5-2 proc. tł., szklanka truskawek, łyżka otrąb pszennych
Obiad ok. 420 kcal
Kurczaka w ziołach
120 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), suszone zioła, po łyżeczce soku z cytryny, oleju rzepakowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, koperek
Surówka
kapusta pekińska, pomidor, łyżeczka pietruszki, sól, pieprz, zioła; 3 małe ziemniaki
Filet lekko rozbij, posól, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami i duś na łyżeczce oleju. Ziemniaki ugotuj, posyp koperkiem. Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojonego pomidora, pietruszkę, przyprawy, wymieszaj z łyżeczką oleju słonecznikowego.
Podwieczorek ok. 110 kcal
Owoc – duże jabłko
Kolacja ok. 220 kcal
Kanapka z serkiem wiejskim
1/2 małej grahamki, opakowanie serka wiejskiego 3 proc. tł, łyżka posiekanego szczypiorku, pomidor, kilka rzodkiewek
Dzień 7.
Śniadanie ok. 310 kcal
Płatki z mlekiem
szklanka mleka 0,5 proc. tł.,4 łyżki płatków kukurydzianych, 2 suszone morele, łyżka otrąb, kiwi
II śniadanie ok. 100 kcal
Kanapka z serkiem
kromka pieczywa pełnoziarnistego, łyżeczka naturalnego serka twarogowego do posmarowania, średni pomidor, sałata
Obiad ok. 440 kcal
Gulasz z kaszą
100 g chudego mięsa wieprzowego (masa mięsa surowego), 3 pieczarki, łyżeczka oleju rzepakowego, różyczka brokuła wielkości twojej pięści
Surówka
2 małe marchewki, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, 30 g kaszy jęczmiennej
Mięso pokrój w kostkę, przypraw, podduś na łyżeczce oleju, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, 2 łyżki wody i duś pod przykryciem10-15 minut. Kaszę ugotuj. Danie podawaj z ugotowanym brokułem i surówką z tartej marchwi.
Podwieczorek ok. 110 kcal
Jogurt z owocem
małe opakowanie jogurtu naturalnego, mandarynka
Kolacja ok. 230 kcal
Sałatka z kurczakiem
50 g piersi z kurczaka (masa mięsa surowego), sałata, pomidor, ogórek kwaszony, łyżeczka oleju słonecznikowego, łyżeczka soku z cytryny, mieszanka ziół, sól, pieprz, 2 kromki pieczywa chrupkiego