Zasmakuj w diecie bogatej w składniki wzmagające popęd. Są takie potrawy, które zwiększą twój erotyczny apetyt, ale nie tuszę!
Dieta trwa: 7 dni Polecana: wszystkim zdrowym osobom, które chcą przygotować swoje libido na wyjątkowy wieczór Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik Dzienna dawka kalorii: około 1200 Odchudza: 0,5-1 kg tygodniowo
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE 300 kcal
Jogurt z truskawkami
Niepełna szklanka jogurtu naturalnego, 4 płaskie łyżki zarodków pszennych, 3 płaskie łyżki płatków śniadaniowych, 1/3 opakowania mrożonych truskawek
DRUGIE ŚNIADANIE 140 kcal
Nastrojowa kanapka z żółtym serem
Cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, cienki plaster żółtego sera w kształcie serca, średni pomidor
OBIAD 380 kcal
Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili
150 g fileta z dorsza (lub oczyszczonych kalmarów), 1/3 opakowania brązowego ryżu, mała czerwona cebula, pół papryczki chili, natka pietruszki, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej.
Pokrój rybę (kalmary) i papryczkę na kawałki, natkę posiekaj. Ugotuj ryż oraz fasolkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj rybę (kalmary) i papryczkę. Duś przez kilka minut, dolej nieco wody i duś przez kolejny kwadrans. Dodaj ryż i natkę. Pozostaw na patelni przez kolejne 10–15 minut.
PODWIECZOREK 150 kcal
Średnia pomarańcza, 3 suszone morele
KOLACJA 220 kcal
Gładka zupa z dyni
250 g dyni, szklanka przegotowanej wody, pół opakowania serka naturalnego homogenizowanego, łyżka nasion słonecznika, kolendra, chili, inne przyprawy
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 minut, następnie zmiksuj. Wlej wodę i jeszcze raz zagotuj. Wymieszaj na gładki krem z serkiem, dodaj przyprawy.
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE 260 kcal
Twarogowa mieszanka ze smakołykami
1/3 kostki chudego sera białego, łyżka pokrojonego szczypiorku, 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki otrąb pszennych, średnia marchewka, średni ogórek, 4 łyżki jogurtu naturalnego
Z sera, szczypiorku, jogurtu, pokrojonych warzyw i otrąb przygotuj masę serową i posyp płatkami owsianymi.
DRUGIE ŚNIADANIE 150 kcal
Czerwony koktajl
Mały kefir, 1/4 opakowania
mrożonych wiśni, cynamon
OBIAD 400 kcal
Słodko-ostry krem z grzankami
130 g piersi kurczaka (lub krewetek), średnia cebula, 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego), kurkuma, plasterek imbiru, średni ogórek, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, mała grahamka
Mięso kurczaka (krewetki) wrzuć do gotującej się wody, pozostaw pod przykryciem kilka minut, wyjmij z wywaru. Zmiksuj cebulę, imbir, ogórek. Dodaj do wywaru, zagotuj. Dodaj do sosu mleko oraz kurczaka (krewetki). Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Pokrój grahamkę w kostkę i opiecz w piekarniku. Przed podaniem dodaj do zupy grzanki i kukurydzę, posyp kolendrą.
PODWIECZOREK 130 kcal
Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni
KOLACJA 240 kcal
Pikantny omlet ze szpinakiem
1/3 opakowania mrożonego szpinaku, 2 średnie jaja, łyżka tartego parmezanu, ulubione przyprawy
Odparuj rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalej zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przypraw do smaku.
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE 305 kcal
2/3 szklanki mleka 1,5 proc., pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami
DRUGIE ŚNIADANIE 160 kcal
Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką
OBIAD 380 kcal
Paprykowa zapiekanka z kaszą
Mała cukinia, średni pomidor, 1/4 żółtej papryki, 2 czubate łyżki kaszy gryczanej, cielęcina 130 g, łyżeczka oleju sezamowego, rozmaryn
Zetnij wierzchni plaster z cukinii i wydrąż miąższ. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotuj i pokrój na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj cielęcinę z kaszą i warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop olejem sezamowym i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.
PODWIECZOREK 160 kcal
Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami
KOLACJA 213 kcal
Zupa z pieprzem
Szklanka bulionu, 1/3 opakowania mrożonych brokułów, szklanka utartego selera korzeniowego, ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka nasion sezamu, plaster żółtego sera, pieprz
Przygotuj bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodaj brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotuj, wymieszaj z jogurtem i sezamem, dopraw pieprzem.
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 300 kcal
Półtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego sera twarogowego, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkach
DRUGIE ŚNIADANIE 140 kcal
Jogurt owocowy 150 g
OBIAD 415 kcal
Pieprzna wołowina w bakłażanie
100 g mielonego mięsa wołowego, mały bakłażan, średni pomidor, łyżka oleju rzepakowego, kromka pumpernikla, pieprz naturalny i ziołowy
Bakłażan przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.
PODWIECZOREK 130 kcal
Szklanka soku marchwiowo-owocowego, tarta kalarepa na surowo
KOLACJA 205 kcal
Sałatka ze szparagami
Słoik szparagów konserwowych, ćwierć główki sałaty, mała czerwona papryka, pół małego fileta z kurczaka, cienki plaster sera feta, łyżeczka musztardy
Mięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE 300 kcal
Kanapki na słodko i ostro
Mała grahamka, średnia tarta marchewka, 2 łyżki rodzynek, imbir, pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem, średni pomidor, 10 kiełków sojowych
Wymieszaj marchew z rodzynkami i imbirem. Połóż na połówkę bułki. Drugą połówkę posmaruj pasztetem, udekoruj krojonym pomidorem i posyp kiełkami.
DRUGIE ŚNIADANIE 150 kcal
Wiejska fantazja z ananasem
150 g serka wiejskiego, plaster ananasa z puszki, cynamon
OBIAD 390 kcal
Ciemny makaron z tuńczykiem
Puszka tuńczyka w sosie własnym, mała żółta papryka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, ćwierć główki sałaty, ćwierć szklanki makaronu razowego, pół opakowania małego jogurtu naturalnego, łyżka koperku, pieprz
Tuńczyka odsącz. Pokrój paprykę w paseczki, dodaj kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z rybą i warzywami. Połącz jogurt z koperkiem i pieprzem. Polej sałatkę sosem.
PODWIECZOREK 140 kcal
Duży grejpfrut
KOLACJA 255 kcal
Żółte placuszki z cukinii na ostro
Mała cukinia, 2 łyżki mąki, łyżka płatków owsianych,pół małego opakowania serka homogenizowanego, przyprawy (kurkuma, chili, pieprz, szczypta kakao)
Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawaj polane jogurtem i posypane przyprawami.
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 290 kcal
Koktajl bananowy z płatkami
Szklanka maślanki, mały banan, łyżka kakao, 3 łyżki otrąb pszennych
DRUGIE ŚNIADANIE 160 kcal
Kanapka z twarogiem
Mała bułka orkiszowa, mała cykoria, dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego, łyżeczka koperku
OBIAD 380 kcal
Gotowana pierś z imbirem
150 g fileta piersi z indyka, imbir, 2 czubate łyżki kaszy gryczanej
Surówka z selera
Słoik selera konserwowego, średnie jabłko, po łyżeczce gorczycy, soku z cytryny i oliwy z oliwek
PODWIECZOREK 140 kcal
2 średnie mandarynki, 10 migdałów
KOLACJA 240 kcal
Dorsz z gorącego pieca
150 g fileta z dorsza, łyżeczka oleju roślinnego, 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem, 2 łyżki otrąb granulowanych
Filet z dorsza obierz ze skóry, skrop olejem, zawiń w folię razem z warzywami. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 minut. Posyp otrębami.
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE 260 kcal
Razowiec z jajkiem
2 cienkie kromki chleba żytniego razowego, jajko na miękko, 50 g sałaty, średni pomidor
DRUGIE ŚNIADANIE 190 kcal
150 g serka wiejskiego z brzoskwinią
OBIAD 390 kcal
Kraby z chili i kurkumą
Pół opakowania paluszków krabowych (125 g), 2 małe ziemniaki, pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, mały ogórek, 3 rzodkiewki, chili, kurkuma, garść dowolnych kiełków, 10 listków kapusty pekińskiej
Pokrój paluszki na spore kawałki. Zmiksuj jogurt, ogórek, dodaj chili i kurkumę. Talarki z ziemniaków podduś bez tłuszczu. Na talerzu ułóż listki kapusty, na nich kraby i ziemniaki. Polej sosem i posyp kiełkami.
PODWIECZOREK 130 kcal
Średnie kiwi, 3 orzechy włoskie
KOLACJA 208 kcal
Czerwona sałatka z rodzynkami
Półtorej szklanki pokrojonej czerwonej kapusty, średnie jabłko, łyżka rodzynek, 2 łyżki granulowanych otrąb, łyżeczka soku z cytryny, cynamon