Śniadanie to, oprócz obiadu, najważniejszy posiłek dnia. Prawidłowo zestawione uzupełnia składniki odżywcze, które organizm wykorzystał w czasie 8-godzinnej przerwy nocnej. Podczas kuracji odchudzającej jest zastrzykiem energii i pozwala wytrwać na niskokalorycznej diecie przez cały dzień.
Wartość energetyczna I śniadania może być większa, bo nadmiar energii zostanie wykorzystany w ciągu całego dnia. Powinno zawierać węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, otręby pszenne, muesli, warzywa i owoce), białko (nabiał, mięso, rybę), tłuszcze (w postaci olejów roślinnych lub margaryny niskokalorycznej).
Powoli trawione węglowodany złożone dostarczają energii przez kilka godzin, błonnik w nich zawarty daje uczucie sytości. Węglowodany proste w owocach i warzywach szybko „stawiają na nogi”, podnosząc poziom glukozy we krwi. Białko dostarcza aminokwasów do codziennej odbudowy organizmu. Warzywa i owoce są również źródłem witamin i minerałów koniecznych do jego prawidłowego funkcjonowania.
przepisy na I śniadania
- Sałatka z pomidora i ogórka posypana szczypiorkiem, 2 kanapki z chleba razowego posmarowane margaryną niskokaloryczną, z plasterkiem kiełbasy szynkowej z indyka, herbata czerwona (zielona) bez cukru – około 300 kcal.
- Surówka z rzodkiewek (50 g), z serem twarogowym chudym (40 g), polana jogurtem i posypana szczypiorkiem, kanapka z chleba graham, posmarowana margaryną niskokaloryczną, posypana otrębami pszennymi (1 łyżka), szklanka soku pomarańczowego (niesłodzonego) – około 300 kcal.
- Tost z chleba graham, z dżemem z czarnej porzeczki niskosłodzonym, jajko na miękko, kawa zbożowa bez cukru (ze słodzikiem) – około 250 kcal.
- Pasta z sera twarogowego chudego (40 g), ogórka i pomidora, kanapka z chleba pełnoziarnistego, 1/2 banana, herbata zielona (czerwona) bez cukru – około 300 kcal.
- Sałatka z owoców: arbuza (50 g), garści malin, 1 średniego jabłka, 1 średniej pomarańczy, skropiona sokiem z cytryny, posypana cynamonem i otrębami pszennymi, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka jogurtu naturalnego niskotłuszczowego – około 300 kcal.
- Muesli z owocami suszonymi (30 g) ze szklanką mleka 0,5%, winogrona (150 g), woda mineralna – około 300 kcal.
- Jajecznica na parze (2 jajka) posypana szczypiorkiem, 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem posmarowane margaryną, z pomidorem, szklanka soku z grejpfruta (niesłodzonego) – około 350 kcal.
- Sałatka z tuńczyka (100 g w sosie własnym) z ryżu ugotowanego na sypko (50 g ugotowanego), polana 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posypana szczypiorkiem, kromka pieczywa chrupkiego, gruszka, herbata zielona bez cukru – 300 kcal.
- Koktajl z jagód (2/3 szklanki) i kefiru 1,5% (szklanka), kromka chleba razowego z miodem (1 łyżeczka) – około 350 kcal.
- Twarożek wiejski chudy (100 g), 2 kromki chleba razowego, 2 listki sałaty zielonej, kawa zbożowa ze słodzikiem – około 300 kcal.
- Omlet z 2 jajek (na patelni teflonowej) z łyżeczką dżemu truskawkowego (niskosłodzonego) posypany otrębami pszennymi, herbata czerwona bez cukru – około 300 kcal.