Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Twój mózg musi być dobrze odżywiony, abyś mogła sprawnie myśleć i szybko się uczyć. Postaraj się więc dostarczyć mu wszystkich potrzebnych  składników przy pomocy diety na pamięć i koncentrację – zwłaszcza jeśli przed tobą czas egzaminów i zaliczeń.

Dieta na pamięć i koncentrację trwa: 5 dni
Można powtarzać: 2 razy w miesiącu
Odchudza: ok. 0,4 kg w jednym cyklu
Polecana: przede wszystkim młodym, uczącym
się osobom
Niewskazana dla: kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci
Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy
Dzienna dawka kalorii: ok. 1500

Umysł potrzebuje przede wszystkim dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszcze roślinne, ryby), a także witamin antyoksydacyjnych (owocewarzywa). Dieta powinna być też niskocholesterolowa i bogata w magnez, który nie tylko poprawia zdolność zapamiętywania i uczenia się, ale też łagodzi objawy ogólnego zmęczenia. Pierwiastek ten jest najlepiej przyswajalny w naturalnej postaci (zawierają go m.in. orzechy, migdały, banany, warzywa liściaste, chleb razowy, kasza gryczana), ale w okresie intensywnej nauki można też przyjmować preparaty z magnezem. Oprócz stosowania odpowiedniej diety, nie wolno zapominać o regularnych spacerach, które dotleniają mózg. Należy unikać słodyczy oraz dymu nikotynowego, bo powoduje obkurczanie naczyń krwionośnych i w efekcie niedotlenienie układu nerwowego. Nie powinno się też pić więcej niż jedną kawę dziennie – nadmierna jej ilość sprzyja niedoborom witamin i minerałów oraz powoduje zaburzenia snu i koncentracji.

Dieta na pamięć i konentrację: DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE 300 kcal

Kanapki z twarożkiem i mandarynki

2 kromki chleba razowego, 1/3 kostki chudego  twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki szczypiorku,
2 mandarynki

DRUGIE ŚNIADANIE 305 kcal

Muesli z mlekiem

5 łyżek muesli z suszonymi owocami, szklanka mleka 0,5 %

OBIAD 390 kcal

Pstrąg z ryżem i brokułami

filet z pstrąga pieczony w folii (130 g), skropiony oliwą z oliwek, 1/2 torebki gotowanego brązowego ryżu, wymieszanego z łyżką siekanej natki pietruszki, 150 g gotowanego brokułu, 1/2 czerwonej papryki (75 g) pokrojonej w piórka

PODWIECZOREK 145 kcal

Koktajl jogurtowo–owocowy

jogurt naturalny (150 g), zmiksowany z 1/2 szklanki mrożonych truskawek lub malin i łyżką otrąb

KOLACJA 340 kcal

Sałatka z kiełków

2 łyżki kiełków soi, po łyżce: kiełków pszenicy, rzodkiewki, słonecznika, natki pietruszki, uprażonych nasion sezamu, 2 łyżeczki oleju z pestek dyni, po łyżeczce sosu sojowego, soku z cytryny, z pomarańczy, pieprz, sól

Wymieszaj kiełki, dodaj natkę  i nasiona sezamu. Sos: wymieszaj olej, sos sojowy, sok z cytryny i pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Zjedz z razową grzanką z czosnkiem.

Dieta na pamięć i koncentrację: DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE 270 kcal

Kanapki z szynką i grejpfrut

2 kromki chleba razowego (posmarowane cienko miękką margaryną) z szynką drobiową i cykorią; pół grejpfruta

DRUGIE ŚNIADANIE 300 kcal

Sałatka z selera naciowego

2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki, 2 krążki czerwonej cebuli, 2 łyżki czerwonej fasoli, 1/2 papryki pokrojonej w kostkę, łyżka kiełków z rzodkiewki, koperkowy sos jogurtowy (1/2 opakowania jogurtu naturalnego wymieszane z 2 łyżeczkami posiekanego koperku), grzanka z kromki chleba graham

OBIAD 410 kcal

Cielęcina z kaszą i surówką

120 g duszonej cielęciny, 50 g gotowanej kaszy jęczmiennej, surówka z marchewki (150 g) i jabłka (75 g), wymieszana z 1/2 kubeczka (75 g) jogurtu naturalnego

PODWIECZOREK 350 kcal

Napój orzechowo-sojowy z rodzynkami

250 g mleka sojowego, 4 orzechy włoskie, łyżka płatków owsianych, 1/2 banana, łyżka namoczonych rodzynek.
Składniki pokrój i dokładnie zmiksuj.

KOLACJA 195 kcal

Jajko i pumpernikiel

jajko gotowane na miękko, kromka pumpernikla (posmarowana cienko miękką margaryną) z plasterkami rzodkiewki

Dieta na pamięć i konentrację DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE 330 kcal

Miodowa owsianka

5 łyżek płatów owsianych, szklanka mleka 2 %, łyżeczka miodu

DRUGIE ŚNIADANIE 265 kcal

Sałatka z tuńczykiem

2 łyżki ugotowanego brązowego ryżu, 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym, łyżka kiełków sojowych, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 5 krążków pora, 1/4 pokrojonej papryki, łyżeczka oliwy z oliwek

OBIAD 545 kcal

Makaron ze szpinakiem

60 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g świeżego szpinaku, ząbek czosnku, 5 czarnych oliwek, 3 suszone pomidory, 5 pomidorków cherry, 5 kaparów, łyżeczka oliwy, 3–4 uprażone i posiekane migdały

Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojony w plastry czosnek i smaż ok. minuty. Dodaj posiekany szpinak. Wszystko smaż ok. 3 minut. Dodaj kapary, oliwki, suszone pomidory. Posól do smaku. Połącz na patelni z wcześniej ugotowanym makaronem. Gotowe danie przypraw na talerzu świeżymi pomidorkami oraz uprażonymi migdałami.

PODWIECZOREK 170 kcal

Jogurtowa przekąska

jogurt naturalny (150 g) wymieszany z kawałkami gruszki

KOLACJA 210 kcal

Galaretka z kurczaka z chlebem i cykorią

100 g galaretki z piersi kurczaka z jarzynami, kromka chleba razowego cienko posmarowana miękką margaryną, cykoria

Dieta na pamięć i konentrację DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE 360 kcal

Kanapkowe pyszności

2 kromki chleba razowego posmarowane pastą jajeczną (posiekane, ugotowane jajko, wymieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 2 łyżeczkami szczypiorku), z sałatą i czerwoną papryką; szklanka maślanki

DRUGIE ŚNIADANIE 220 kcal

Makaronowo-brokułowa sałatka

1/2 szklanki ugotowanego makaronu sojowego, 150 g gotowanych brokułów, łyżeczka sosu sojowego, szczypta słodkiej papryki

OBIAD 425 kcal

Pieczona polędwica z kaszą gryczaną

plaster pieczonej polędwicy wołowej, 1/2 torebki gotowanej kaszy gryczanej, 200 g gotowanych buraczków (niezasmażanych)

PODWIECZOREK 190 kcal

Waflowa przekąska

Wafel ryżowy posmarowany cienko dżemem truskawkowym; szklanka soku z marchwi

KOLACJA 325 kcal

Pasztet na chlebku

2 kromki chleba chrupkiego, posmarowane pasztetem z orzechów, jajek i sera.

Przygotowanie pasztetu (na 4 porcje): pokrój drobno łodygę selera naciowego, posiekaj 1/4 szklanki orzechów, dymkę i ząbek czosnku. Dodaj jajko ugotowane na twardo, 1/2 szklanki serka wiejskiego oraz dwa grube plastry niebieskiego sera pleśniowego, szczyptę asofetidy (popularna orientalna przyprawa, w smaku podobna do czosnku, nie powoduje wzdęć, dostępna m.in. w sieci  Vegabar) lub rozgnieciony ząbek czosnku. Na koniec dodaj dwie duże łyżki gęstego jogurtu, dobrze wymieszaj składniki i włóż pasztet do lodówki. Przed podaniem, kanapki posyp siekaną natką pietruszki.

Dieta na pamięć i konentrację DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE 230 kcal

Omlet z papryką i pieczarkami

jajko, łyżeczka mąki, łyżka otrębów pszennych, łyżka chudego mleka, 4 pieczarki,
1/4 papryki, oliwa z oliwek, 2 łyżki sosu tzatziki (na bazie jogurtu), sól

Jajko roztrzep, dodaj mąkę, otręby, mleko, sól, wymieszaj. Pieczarki i paprykę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na odrobinie  oliwy z oliwek. Na warzywa wylej  masę jajeczną. Smaż na małym ogniu po kilka minut  z obu stron. Dodaj 2 łyżki sosu tzatziki.

DRUGIE ŚNIADANIE 375 kcal

Kanapkowa przekąska

dwie kromki chleba razowego z polędwicą i pomidorem; jogurt naturalny (200 g)

OBIAD 370 kcal

Zupa Dahl z czerwonej soczewicy (składniki na 4 porcje)

szklanka czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 3 pomidory, 2 łyżeczki wiórków kokosowych, 1/3 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki asofetidy (można zastąpić ją czosnkiem lub cebulą), 1/3 łyżeczki kurkumy, odrobina chili, sok z cytryny do smaku, 1/4 pęczka kolendry

Przyprawy praż przez 30 sekund na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj soczewicę i praż kolejne 3 minuty na średnim ogniu, zalej 5 szklankami wody, doprowadź do wrzenia. Smak wzmocnij sokiem z cytryny. Dodaj uprażone wiórki kokosowe. Gotuj ok. 8 minut. Dodaj drobno pokrojone pomidory.  Gotuj ok. 5 minut. Zupę podawaj z pokrojoną kolendrą.

PODWIECZOREK 230 kcal

Ryżowo-jabłkowy smakołyk

2 łyżki ryżu duszonego z musem jabłkowym (duże jabłko uprażone bez skórki), łyżeczką dżemu niskosłodzonego i szczyptą cynamonu

KOLACJA 285 kcal

Kanapki z łososiem

2 małe kromki chleba razowego z 2 małymi plastrami łososia wędzonego (50 g), papryka

 

Daj znać w komentarzach, co sądzisz o tej diecie na pamięć i koncentrację!

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...