ZASADY DIETY
ODCHUDZA: około 1 kg tygodniowo
MOŻNA JĄ STOSOWAĆ: dowolnie długo. Jest łatwa w przygotowaniu. Dania obiadowe możesz przygotowywać w domu i zabierać do pracy.
NIEWSKAZANA DLA: osób z jelitem drażliwym, przyjmujących regularnie leki
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik
DZIENNA DAWKA KALORII: 1500
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z wędliną
kromka chleba razowego, łyżeczka margaryny, 2 plasterki szynki z kurczaka, liście sałaty, 1/2 średniego pomidora, szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
II ŚNIADANIE ok. 430 kcal
Jogurt z bakaliami
jogurt naturalny 150 g, mandarynka, garść orzechów laskowych 30 g, filiżanka kawy
OBIAD ok. 440 kcal
Ryba z rusztu z surówką
Filet z dorsza (150 g), pokrop cytryną i oliwą; upiecz w folii aluminiowej. Z sałaty, pomidora, oliwy i octu zrób surówkę. Zjedz z kromką pełnoziarnistego pieczywa; do picia woda mineralna.
KOLACJA ok. 400 kcal
Warzywa z makaronem
1/2 czerwonej i żółtej papryki, gniazdo wstążek makaronu razowego, sól, cebula, 1/2 opakowania mrożonej fasolki, łyżka oleju i przecieru pomidorowego, bazylia, pieprz. Pokrojoną paprykę, cebulkę i fasolkę szparagową uduś, dodaj przecier, ugotowany makaron, posyp ziołami.
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE ok. 370 kcal
Tosty z wędliną
dwa tosty z ziarnami, posmarowane margaryną, przełożone plastrem chudej wędliny drobiowej i sera żółtego o obniżonej kaloryczności, świeży ogórek; do picia jednodniowy sok marchewkowy
II ŚNIADANIE ok. 250 kcal
Serek z owocami
serek wiejski 150 g, pokrojone kiwi, 3 połówki orzecha włoskiego; do picia kawa z mlekiem
OBIAD ok. 380 kcal
Sałatka z ryżu
1/2 torebki ugotowanego brązowego ryżu, pokruszony twaróg kozi (40 g), 2 łyżki groszku, po 1/4 kawałka kolorowych papryk, sól, pieprz, ogórek kwaszony, łyżka startych orzechów włoskich, jogurt naturalny; do picia woda mineralna lub zielona herbata
KOLACJA 350 kcal
Pieczona pierś
upieczona w przyprawach pierś kurczaka (150 g), por wymieszany z łyżką majonezu light, kromka pieczywa pełnoziarnistego; do picia woda mineralna lub zielona herbata
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z serem pleśniowym
kromka chleba razowego posmarowana łyżeczką margaryny, przełożona liściem sałaty i plastrem sera typu roquefort (lazur, rokpol), kilka połówek ciemnych winogron; szklanka świeżo wyciśniętego soku mandarynkowego
II ŚNIADANIE ok. 310 kcal
Nabiał i bakalie
jogurt naturalny 150 g, 2 łyżki płatków migdałów, dwie suszone morele; filiżanka kawy z mlekiem
OBIAD ok. 380 kcal
Tuńczyk z fasolą
sałatka zrobiona z pokruszonego mięsa tuńczyka, czerwonej fasolki, pomidora, ogórka kwaszonego i ugotowanego ryżu pełnoziarnistego (1/2 torebki), kromka pieczywa pełnoziarnistego; woda mineralna lub zielona herbata
KOLACJA ok. 370 kcal
Pieczona ryba
Skrop filet z mintaja (150 g) cytryną, przypraw, polej łyżką oliwy i upiecz w folii. Zjedz z surówką ze startej marchewki i kapusty kwaszonej, i pieczywem pełnoziarnistym; do picia woda mineralna.
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Grahamka z jajem
kanapka z kromki posmarowanej łyżeczką margaryny i pastą jajeczną ze szczypiorkiem i otrębami, kilka liści cykorii; szklanka soku jabłkowego
II ŚNIADANIE ok. 300 kcal
Jogurt z jabłkiem i pistacjami
150 g jogurtu naturalnego z cząstkami jabłka i kilkoma pistacjami, posypanego cynamonem; filiżanka kawy z mlekiem
OBIAD ok. 410 kcal
Sałatka z fety
Pokrusz fetę light (1/2 opakowania), dodaj pokrojonego pomidora, świeżego ogórka, łyżeczkę oliwy, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Przypraw. Zjedz z tostem pełnoziarnistym lub kromką chleba razowego.
KOLACJA ok. 470 kcal
Szaszłyk z kurczaka
Kawałki piesi kurczaka (150 g) nabijaj naprzemiennie z czerwoną papryką, cebulą i kawałkami ananasa. Zjedz z ugotowaną kaszą gryczaną (1/2 opakowania) i sałatą z sosem winegret; do picia woda mineralna lub zielona herbata.
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z pasztetem
Kromka razowca posmarowana łyżeczką margaryny, przełożona sałatą, z plastrem pasztetu drobiowego i plasterkami ogórka; do picia świeżo wycisnięty sok jabłkowo-buraczkowy.
II ŚNIADANIE ok. 380 kcal
Serek z truskawkami
Wymieszaj rozmrożone truskawki (szklanka) z serkiem homogenizowanym (150 g), trzema połówkami pokruszonych orzechów włoskich; do picia filiżanka kawy z mlekiem.
OBIAD 340 kcal
Pieczony pstrąg
150 g filetu upiecz w folii, ugotuj brązowy ryż, zrób surówkę z białej kapusty i marchewki; do picia woda mineralna lub zielona herbata.
KOLACJA ok. 410 kcal
Omlet z dżemem
omlet z dwóch jaj, łyżki czubatej mąki razowej i mleka, posmarowany dżemem z gorzkiej pomarańczy i posypany płatkami migdałowymi; woda mineralna lub zielona herbata
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z wędliną
kromka pumpernikla posmarowana łyżeczką margaryny, z liściem sałaty i dwoma plastrami szynki, ogórek; szklanka soku pomidorowego z bazylią
II ŚNIADANIE ok. 330 kcal
Jogurt z pomarańczą
jogurt naturalny 150 g, cząstki pomarańczy, łyżka otrąb; do picia filiżanka kawy z mlekiem
OBIAD ok. 460 kcal
Pieczone udko
upieczone w majeranku i czosnku udko kurczaka 150 g (bez skóry!), 1/2 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej, marchewka z groszkiem; woda mineralna lub zielona herbata
KOLACJA ok. 380 kcal
Kanapka ze śledziem i sałatką z groszku
Kromkę chleba pełnoziarnistego przełóż pokrojonym dzwonkiem śledzia (100 g). Do tego sałatka z groszku i talarków pora przyprawionych pieprzem i majonezem; do picia zielona herbata.
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE ok. 450 kcal
Owocowa owsianka
ugotowane na wodzie 3 łyżki płatków owsianych z łyżką kaszki lnianej, jogurtem naturalnym, tartym jabłkiem, posypanym cynamonem; świeżo wyciśnięty sok cytrusowy
II ŚNIADANIE ok. 200 kcal
Przekąska z pomarańczy
pokrojona w plastry pomarańcza, posypana startą na tarce kostką gorzkiej czekolady i łyżką rodzynek; kawa z mlekiem
OBIAD ok. 480 kcal
Roladka z indyka
Plaster rozbitego mięsa z piersi indyka (120 g) posól i popieprz, połóż na nim liście świeżej bazylii, po kawałku ogórka konserwowego, czerwonej i żółtej papryki. Zwiń i zamocuj wykałaczką. Smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony, podlej wodą, chwilę podduś. Zjedz z ugotowanym ziemniakiem w mundurku i sałatą z sosem winegret.
KOLACJA ok. 370 kcal
Sałatka nicejska
Wymieszaj ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajka z kilkoma pomidorkami koktajlowymi, kawałkami papryki, ugotowaną fasolką szparagową, kawałkami tuńczyka, kilkoma oliwkami i oliwą. Przypraw solą i pieprzem, posyp natką i zjedz z pieczywem; do picia woda mineralna lub herbata zielona.