No votes yet.
Please wait...

Marzysz o aksamitnej skórze bez śladów cellulitu, o jej pięknym, oliwkowym kolorycie? Pragnienie to pomoże ci spełnić specjalna dieta na cerę, którą prezentujemy poniżej.

Co jeść na piękną cerę?

Każda z nas marzy, aby skóra wyglądała pięknie i zdrowo. Aby tak było należy ją odpowiednio pielęgnować oraz dostarczać potrzebnych skórze składników odżywczych. Jest to szczególnie trudne w czasie diety.

To pierwsze możemy osiągnąć stosując odpowiednie kosmetyki, maści i kremy. W pożywieniu należy dostarczyć niezbędne skórze witaminy, sole mineralne.  Stosując odpowiednie menu możemy uniknąć trądziku, cellulitu i pękających naczynek.

Z produktów żywnościowych powinniśmy zwrócić uwagę na świeże owoce i warzywa, a także ryby morskie. Owoce zawierają przeciwutleniacze, które tak bardzo potrzebne są skórze. Ryby morskie natomiast zawierają kwasy omega-3, które przyspieszają regenerację komórek skóry.

Na tych produktach jest oparta proponowana przez nas dieta na cerę.

 

Dieta na ładną cerę

TRWA: 7–14 dni.
ODCHUDZA: ok. 0,5 kg w ciągu tygodnia.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy, najlepiej w sezonie letnim. Jej częstsze powtarzanie należy skonsultować z dietetykiem.
POLECANA: zdrowym kobietom o skórze z tendencjami do cellulitu, a także paniom  z cerą ze skłonnością do wyprysków i łuszczenia się.
NIEWSKAZANA DLA: osób z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi, np. cukrzycą czy chorobami przewodu pokarmowego, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E oraz beta-karoten.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1400.

Stosując tę dietę, każdego dnia wypijaj około 2–2,5 litra niesłodzonych napojów, najlepiej wody mineralnej. Ogranicz sól, kawę i herbatę. Koniecznie zrezygnuj z ostrych przypraw.

DIETA NA CERĘ DZIEŃ1

ŚNIADANIE ok. 330 kcal
Kanapka z łososiem i warzywami
•2 kromki pieczywa pełnoziarnistego •2 łyżeczki odtłuszczonego twarożku •2 plasterki wędzonego łososia • ogórek kwaszony •duży pomidor •ulubione zioła

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 130 kcal

Bananowy jogurt
•małe opakowanie naturalnego jogurtu bez cukru •1/2 średniego banana

OBIAD ok. 500 kcal
Makaron razowy w sosie pomidorowym z brokułami
•100 g fileta z kurczaka •50 g makaronu razowego •1/2 puszki pomidorów • 1 brokuł •łyżka oliwy •łyżeczka pestek dyni •zielenina

Mięso oprósz przyprawami, usmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki i ugotowanego brokuła. Duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż i pestki. Wszystko razem duś jeszcze 2–3 min.

PODWIECZOREK ok. 130 kcal

Bomba witaminowa
•szklanka soku warzywnego •marchewka

KOLACJA ok. 290 kcal
Odżywcza sałatka
•mała czerwona papryka •średni ogórek • duży pomidor •1/2 szklanki kiełków fasoli mung •łyżka nasion słonecznika •jogurt naturalny bez cukru •kromka pieczywa pełnoziarnistego

DIETA NA CERĘ DZIEŃ 2

ŚNIADANIE ok. 360 kcal
Zupa młodości
• szklanka mleka 2 % •3 łyżki musli • orzech włoski •2 suszone morele •łyżka granulowanych otrębów z jabłkami

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal

Kanapka z pasztetem, rzodkiewką i kiełkami fasoli Mung
•cienka kromka pieczywa pełnoziarnistego •plaster pasztetu drobiowego •1/2 szklanki kiełków fasoli mung •10 rzodkiewek

OBIAD ok.460 kcal
Indyk z ryżem i nasionami słonecznika
•100 g fileta z indyka •50 g brązowego ryżu •mała cukinia •duża papryka •łyżeczka oliwy •łyżeczka nasion słonecznika •zielenina •przyprawy •szklanka soku pomidorowego

Mięso pokrój, oprósz ulubionymi przyprawami i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj sok pomidorowy, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, duś do miękkości. Dodaj nasiona słonecznika i wszystko razem duś jeszcze 2–3 minuty. Podaj z ugotowanym ryżem.

PODWIECZOREK ok. 130 kcal
Melonowa przekąska
•półtora plastra miąższu melona bez skórki •1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •sok z cytryny

KOLACJA ok. 270 kcal

Dorsz w warzywach
•80 g fileta z dorsza •szklanka startej marchewki •pietruszka •kawałek selera •mała cebula •1/2 puszki pomidorów •łyżka zarodków pszennych •1/2 szklanki kiełków fasoli mung •łyżeczka oliwy z oliwek, •przyprawy (w tym ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa) •koncentrat pomidorowy

Rybę posyp przyprawami i odstaw na 20 min. Warzywa pokrój w kostkę, uduś. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy, ziele angielskie i oliwę. Dołóż rybę do warzyw. Pod koniec duszenia dopraw koncentratem.

DIETA NA CERĘ DZIEŃ 3

ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z szynką z indyka i kalarepką
•2 kromki pieczywa pełnoziarnistego •2 plasterki szynki z indyka •1 kalarepa •2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego •sok z buraków

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Koktajl malinowy
•małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru •szklanka świeżych malin •5 migdałów

OBIAD ok. 530 kcal
Szaszłyki cielęce ze śliwką
•100 g udźca cielęcego •50 g brązowego ryżu •3 suszone śliwki •mała cebula •mała czerwona papryka •łyżka oliwy •przyprawy •świeży sok z marchwi

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Mięso, warzywa i śliwki nabijaj naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Skrop oliwą, dopraw. Piecz w piekarniku lub na grillu. Podawaj z gotowanym ryżem i sokiem z marchwi.

PODWIECZOREK ok. 140 kcal
Jogurt owocowy z gruszką
•małe opakowanie lekkiego jogurtu owocowego •mała gruszka

KOLACJA ok. 270 kcal
Serek ziarnisty z melonem
•opakowanie serka ziarnistego light •4 marynowane oliwki •szklanka miąższu melona •łyżka zarodków pszennych

DIETA NA CERĘ DZIEŃ 4

ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z jajkiem i zieleniną
•2 kromki pieczywa pełnoziarnistego •2 jajka •2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego •pomidor •szczypiorek

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Kefir na słodko
•szklanka kefiru •2 daktyle suszone

OBIAD ok. 460 kcal
Kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym
•120 g fileta z kurczaka •50 g makaronu pełnoziarnistego •pęczek świeżego szpinaku •plaster sera pleśniowego •1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •łyżeczka oliwy •ulubione przyprawy

Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami, usmaż na patelni teflonowej z 1/2 łyżeczki oliwy. Szpinak uduś pod przykryciem na odrobinie oliwy z czosnkiem i przyprawami, aż będzie miękki, dodaj pokruszony ser pleśniowy i kurczaka. Wszystko razem chwilę jeszcze duś, dopraw do smaku, dodaj jogurt naturalny. Makaron ugotuj. Polej przygotowanym sosem z kurczakiem.

PODWIECZOREK ok. 130 kcal •2 duże kiwi

KOLACJA ok. 290 kcal
Sałatka z selerem i ananasem
•łodyga selera naciowego •3 łyżki kukurydzy konserwowej •plaster świeżego ananasa •łyżka rodzynek •2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •2 łyżki otrębów pszennych

DIETA NA CERĘ DZIEŃ 5

ŚNIADANIE ok. 370 kcal
Jogurt dla promiennej cery
•2 małe opakowana jogurtu naturalnego bez cukru •3 łyżki płatków owsianych •figa suszona •7 orzechów laskowych

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Tost z serkiem i rzeżuchą
•kromka tostu pełnoziarnistego •1/3 opakowania odtłuszczonego serka twarogowego •mała papryka •rzeżucha

OBIAD ok. 460 kcal
Dziki ryż z bakłażanem i indykiem
•100 g fileta z indyka •50 g dzikiego ryżu •mały bakłażan •mała cebula •mała czerwona papryka •1/2 puszki pomidorów •łyżeczka oliwy •ulubione przyprawy
•ząbek czosnku •zielenina

Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawami i usmaż z cebulą na oliwie. Dodaj pomidory z puszki, ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę bakłażana, paprykę. Duś do miękkości. Danie podawaj z ugotowanym ryżem wymieszanym z zieleniną.

PODWIECZOREK ok. 150 kcal
•duże jabłko •7 orzechów pistacjowych

KOLACJA ok. 270 kcal
Sałatka z grillowanego kurczaka
•65 g fileta z piersi kurczaka •2/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •duży pomidor •średni ogórek •3 łyżki fasoli czerwonej z puszki bez zalewy •łyżka otrębów pszennych •łyżka zarodków pszennych •1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (do grillowania kurczaka) •ulubione przyprawy

DIETA NA CERĘ DZIEŃ 6

ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Tosty z pastą rybną
•3 tosty pełnoziarniste; •pasta rybna: 50 g wędzonej makreli •1/3 opakowania naturalnego twarożku •posiekany średni ogórek konserwowy; •szczypiorek •2 małe pomidory

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Mandarynkowe musli
•małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru •łyżka musli •2 mandarynki

OBIAD ok. 430 kcal
Zupa pomidorowa z ryżem
•100 g fileta z indyka •50 g brązowego ryżu •300 g włoszczyzny •1/2 puszki pomidorów •1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego •2 szklanki lekkiego bulionu (może być z kostki warzywnej) •2 łyżki otrębów pszennych •zielenina •przyprawy

Do gotującego się bulionu wrzuć mięso oraz włoszczyznę, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki, koncentrat, otręby i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.

PODWIECZOREK ok. 140 kcal
Koktajl marchwiowo-brzoskwiniowy
•duża marchewka •średnia brzoskwinia •1/2 szklanki mleka 0,5%

KOLACJA ok. 280 kcal
Sałatka z fetą i warzywami
• 2 plasterki sera feta 30% tł. •duży pomidor • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung • średni ogórek • łyżeczka oliwy • kilka kropli octu winnego • przyprawy • kromka chleba pełnoziarnistego

DIETA NA CERĘ DZIEŃ 7

ŚNIADANIE ok. 340 kcal
Jogurt z płatkami sojowymi i melonem
•2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •3 łyżki płatków sojowych •3 śliwki suszone •1/2 szkl. miąższu melona

DRUGIE ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Kanapka z twarożkiem, kiełkami soczewicy I listkami bazylii
•kromka pieczywa pełnoziarnistego •2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego •mały pomidor •1/4 szklanki kiełków soczewicy •kilka listków świeżej bazylii •oregano

OBIAD ok. 500 kcal
Fasolowe włoskie leczo
•3 plasterki szynki z indyka •1/4 szklanki suchych nasion fasoli białej •50g brązowego ryżu •2 łyżeczki pesto z bazylią •mała czerwona papryka •1/4 puszki pomidorów •2 ząbki czosnku •zielenina •ulubione przyprawy

Fasolę gotuj bez przykrycia do miękkości. Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z pomidorami z puszki, czosnkiem oraz pesto z bazylią. Duś kilka minut, dodaj wcześniej ugotowany ryż i białą fasolę.

PODWIECZOREK ok. 130 kcal
•szklanka borówki amerykańskiej •2 średnie morele

KOLACJA ok. 290 kcal
Kurczak z czosnkiem i fasolką szparagową
•100 g fileta z piersi kurczaka •2 duże garści fasolki szparagowej •25 g suchego dzikiego ryżu •łyżeczka oliwy z oliwek •ząbek czosnku •ulubione zioła •ulubione przyprawy.

No votes yet.
Please wait...