Marzysz o aksamitnej skórze bez śladów cellulitu, o jej pięknym, oliwkowym kolorycie? Pragnienie to pomoże ci spełnić specjalna dieta na cerę, którą prezentujemy poniżej.
Co jeść na piękną cerę?
Każda z nas marzy, aby skóra wyglądała pięknie i zdrowo. Aby tak było należy ją odpowiednio pielęgnować oraz dostarczać potrzebnych skórze składników odżywczych. Jest to szczególnie trudne w czasie diety.
To pierwsze możemy osiągnąć stosując odpowiednie kosmetyki, maści i kremy. W pożywieniu należy dostarczyć niezbędne skórze witaminy, sole mineralne. Stosując odpowiednie menu możemy uniknąć trądziku, cellulitu i pękających naczynek.
Z produktów żywnościowych powinniśmy zwrócić uwagę na świeże owoce i warzywa, a także ryby morskie. Owoce zawierają przeciwutleniacze, które tak bardzo potrzebne są skórze. Ryby morskie natomiast zawierają kwasy omega-3, które przyspieszają regenerację komórek skóry.
Na tych produktach jest oparta proponowana przez nas dieta na cerę.
Dieta na ładną cerę
TRWA: 7–14 dni.
ODCHUDZA: ok. 0,5 kg w ciągu tygodnia.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy, najlepiej w sezonie letnim. Jej częstsze powtarzanie należy skonsultować z dietetykiem.
POLECANA: zdrowym kobietom o skórze z tendencjami do cellulitu, a także paniom z cerą ze skłonnością do wyprysków i łuszczenia się.
NIEWSKAZANA DLA: osób z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi, np. cukrzycą czy chorobami przewodu pokarmowego, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E oraz beta-karoten.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1400.
Stosując tę dietę, każdego dnia wypijaj około 2–2,5 litra niesłodzonych napojów, najlepiej wody mineralnej. Ogranicz sól, kawę i herbatę. Koniecznie zrezygnuj z ostrych przypraw.
DIETA NA CERĘ DZIEŃ1
ŚNIADANIE ok. 330 kcal
Kanapka z łososiem i warzywami
•2 kromki pieczywa pełnoziarnistego •2 łyżeczki odtłuszczonego twarożku •2 plasterki wędzonego łososia • ogórek kwaszony •duży pomidor •ulubione zioła
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 130 kcal
Bananowy jogurt
•małe opakowanie naturalnego jogurtu bez cukru •1/2 średniego banana
OBIAD ok. 500 kcal
Makaron razowy w sosie pomidorowym z brokułami
•100 g fileta z kurczaka •50 g makaronu razowego •1/2 puszki pomidorów • 1 brokuł •łyżka oliwy •łyżeczka pestek dyni •zielenina
Mięso oprósz przyprawami, usmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki i ugotowanego brokuła. Duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż i pestki. Wszystko razem duś jeszcze 2–3 min.
PODWIECZOREK ok. 130 kcal
Bomba witaminowa
•szklanka soku warzywnego •marchewka
KOLACJA ok. 290 kcal
Odżywcza sałatka
•mała czerwona papryka •średni ogórek • duży pomidor •1/2 szklanki kiełków fasoli mung •łyżka nasion słonecznika •jogurt naturalny bez cukru •kromka pieczywa pełnoziarnistego
DIETA NA CERĘ DZIEŃ 2
ŚNIADANIE ok. 360 kcal
Zupa młodości
• szklanka mleka 2 % •3 łyżki musli • orzech włoski •2 suszone morele •łyżka granulowanych otrębów z jabłkami
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Kanapka z pasztetem, rzodkiewką i kiełkami fasoli Mung
•cienka kromka pieczywa pełnoziarnistego •plaster pasztetu drobiowego •1/2 szklanki kiełków fasoli mung •10 rzodkiewek
OBIAD ok.460 kcal
Indyk z ryżem i nasionami słonecznika
•100 g fileta z indyka •50 g brązowego ryżu •mała cukinia •duża papryka •łyżeczka oliwy •łyżeczka nasion słonecznika •zielenina •przyprawy •szklanka soku pomidorowego
Mięso pokrój, oprósz ulubionymi przyprawami i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj sok pomidorowy, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, duś do miękkości. Dodaj nasiona słonecznika i wszystko razem duś jeszcze 2–3 minuty. Podaj z ugotowanym ryżem.
PODWIECZOREK ok. 130 kcal
Melonowa przekąska
•półtora plastra miąższu melona bez skórki •1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •sok z cytryny
KOLACJA ok. 270 kcal
Dorsz w warzywach
•80 g fileta z dorsza •szklanka startej marchewki •pietruszka •kawałek selera •mała cebula •1/2 puszki pomidorów •łyżka zarodków pszennych •1/2 szklanki kiełków fasoli mung •łyżeczka oliwy z oliwek, •przyprawy (w tym ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa) •koncentrat pomidorowy
Rybę posyp przyprawami i odstaw na 20 min. Warzywa pokrój w kostkę, uduś. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy, ziele angielskie i oliwę. Dołóż rybę do warzyw. Pod koniec duszenia dopraw koncentratem.
DIETA NA CERĘ DZIEŃ 3
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z szynką z indyka i kalarepką
•2 kromki pieczywa pełnoziarnistego •2 plasterki szynki z indyka •1 kalarepa •2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego •sok z buraków
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Koktajl malinowy
•małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru •szklanka świeżych malin •5 migdałów
OBIAD ok. 530 kcal
Szaszłyki cielęce ze śliwką
•100 g udźca cielęcego •50 g brązowego ryżu •3 suszone śliwki •mała cebula •mała czerwona papryka •łyżka oliwy •przyprawy •świeży sok z marchwi
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Mięso, warzywa i śliwki nabijaj naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Skrop oliwą, dopraw. Piecz w piekarniku lub na grillu. Podawaj z gotowanym ryżem i sokiem z marchwi.
PODWIECZOREK ok. 140 kcal
Jogurt owocowy z gruszką
•małe opakowanie lekkiego jogurtu owocowego •mała gruszka
KOLACJA ok. 270 kcal
Serek ziarnisty z melonem
•opakowanie serka ziarnistego light •4 marynowane oliwki •szklanka miąższu melona •łyżka zarodków pszennych
DIETA NA CERĘ DZIEŃ 4
ŚNIADANIE ok. 350 kcal
Kanapka z jajkiem i zieleniną
•2 kromki pieczywa pełnoziarnistego •2 jajka •2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego •pomidor •szczypiorek
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Kefir na słodko
•szklanka kefiru •2 daktyle suszone
OBIAD ok. 460 kcal
Kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym
•120 g fileta z kurczaka •50 g makaronu pełnoziarnistego •pęczek świeżego szpinaku •plaster sera pleśniowego •1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •łyżeczka oliwy •ulubione przyprawy
Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami, usmaż na patelni teflonowej z 1/2 łyżeczki oliwy. Szpinak uduś pod przykryciem na odrobinie oliwy z czosnkiem i przyprawami, aż będzie miękki, dodaj pokruszony ser pleśniowy i kurczaka. Wszystko razem chwilę jeszcze duś, dopraw do smaku, dodaj jogurt naturalny. Makaron ugotuj. Polej przygotowanym sosem z kurczakiem.
PODWIECZOREK ok. 130 kcal •2 duże kiwi
KOLACJA ok. 290 kcal
Sałatka z selerem i ananasem
•łodyga selera naciowego •3 łyżki kukurydzy konserwowej •plaster świeżego ananasa •łyżka rodzynek •2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •2 łyżki otrębów pszennych
DIETA NA CERĘ DZIEŃ 5
ŚNIADANIE ok. 370 kcal
Jogurt dla promiennej cery
•2 małe opakowana jogurtu naturalnego bez cukru •3 łyżki płatków owsianych •figa suszona •7 orzechów laskowych
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Tost z serkiem i rzeżuchą
•kromka tostu pełnoziarnistego •1/3 opakowania odtłuszczonego serka twarogowego •mała papryka •rzeżucha
OBIAD ok. 460 kcal
Dziki ryż z bakłażanem i indykiem
•100 g fileta z indyka •50 g dzikiego ryżu •mały bakłażan •mała cebula •mała czerwona papryka •1/2 puszki pomidorów •łyżeczka oliwy •ulubione przyprawy
•ząbek czosnku •zielenina
Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawami i usmaż z cebulą na oliwie. Dodaj pomidory z puszki, ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę bakłażana, paprykę. Duś do miękkości. Danie podawaj z ugotowanym ryżem wymieszanym z zieleniną.
PODWIECZOREK ok. 150 kcal
•duże jabłko •7 orzechów pistacjowych
KOLACJA ok. 270 kcal
Sałatka z grillowanego kurczaka
•65 g fileta z piersi kurczaka •2/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •duży pomidor •średni ogórek •3 łyżki fasoli czerwonej z puszki bez zalewy •łyżka otrębów pszennych •łyżka zarodków pszennych •1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (do grillowania kurczaka) •ulubione przyprawy
DIETA NA CERĘ DZIEŃ 6
ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Tosty z pastą rybną
•3 tosty pełnoziarniste; •pasta rybna: 50 g wędzonej makreli •1/3 opakowania naturalnego twarożku •posiekany średni ogórek konserwowy; •szczypiorek •2 małe pomidory
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 150 kcal
Mandarynkowe musli
•małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru •łyżka musli •2 mandarynki
OBIAD ok. 430 kcal
Zupa pomidorowa z ryżem
•100 g fileta z indyka •50 g brązowego ryżu •300 g włoszczyzny •1/2 puszki pomidorów •1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego •2 szklanki lekkiego bulionu (może być z kostki warzywnej) •2 łyżki otrębów pszennych •zielenina •przyprawy
Do gotującego się bulionu wrzuć mięso oraz włoszczyznę, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki, koncentrat, otręby i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.
PODWIECZOREK ok. 140 kcal
Koktajl marchwiowo-brzoskwiniowy
•duża marchewka •średnia brzoskwinia •1/2 szklanki mleka 0,5%
KOLACJA ok. 280 kcal
Sałatka z fetą i warzywami
• 2 plasterki sera feta 30% tł. •duży pomidor • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung • średni ogórek • łyżeczka oliwy • kilka kropli octu winnego • przyprawy • kromka chleba pełnoziarnistego
DIETA NA CERĘ DZIEŃ 7
ŚNIADANIE ok. 340 kcal
Jogurt z płatkami sojowymi i melonem
•2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru •3 łyżki płatków sojowych •3 śliwki suszone •1/2 szkl. miąższu melona
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Kanapka z twarożkiem, kiełkami soczewicy I listkami bazylii
•kromka pieczywa pełnoziarnistego •2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego •mały pomidor •1/4 szklanki kiełków soczewicy •kilka listków świeżej bazylii •oregano
OBIAD ok. 500 kcal
Fasolowe włoskie leczo
•3 plasterki szynki z indyka •1/4 szklanki suchych nasion fasoli białej •50g brązowego ryżu •2 łyżeczki pesto z bazylią •mała czerwona papryka •1/4 puszki pomidorów •2 ząbki czosnku •zielenina •ulubione przyprawy
Fasolę gotuj bez przykrycia do miękkości. Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z pomidorami z puszki, czosnkiem oraz pesto z bazylią. Duś kilka minut, dodaj wcześniej ugotowany ryż i białą fasolę.
PODWIECZOREK ok. 130 kcal
•szklanka borówki amerykańskiej •2 średnie morele
KOLACJA ok. 290 kcal
Kurczak z czosnkiem i fasolką szparagową
•100 g fileta z piersi kurczaka •2 duże garści fasolki szparagowej •25 g suchego dzikiego ryżu •łyżeczka oliwy z oliwek •ząbek czosnku •ulubione zioła •ulubione przyprawy.