No votes yet.
Please wait...

W czasie wakacji nie jest łatwo przestrzegać zasad niskokalorycznego menu, szczególnie jeżeli zamierzasz korzystać z jedzenia serwowanego przez hotelową restaurację. Przedstawiamy wiele cennych wskazówek, co wybrać z szerokiej oferty dań.

PAMIĘTAJ:

  • Na 20-30 minut przed posiłkiem wypij szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. Płyn wypełni żołądek, dzięki temu mniej zjesz i szybciej odczujesz sytość.
  • Wolno przeżuwaj i połykaj, delektując się potrawami. Informacja o zjedzonym posiłku potrzebuje 20 minut na dotarcie do ośrodka sytości.

UNIKAJ:

  • Przystawek: zaostrzają apetyt przed daniem głównym,  zawierają całkiem pokaźną liczbę dodatkowych kalorii;
  • Zup: najmniej kaloryczne są czyste lub zabielanechudym jogurtem, a w restauracji nie masz pewności, co zostało dodane.
  • Białego ryżu, pszennego makaronu.

Śniadanie

Jeżeli w hotelu znajduje się restauracja z tzw. szwedzkim stołem, jesteś w dobrej sytuacji, bo możesz wybrać produkty spełniające kryteria diety odchudzającej. W twoim śniadaniu powinny się znaleźć:

  • pieczywo

ciemne lub chrupkie, grahamka, pumpernikiel – mała porcja (np. kromka chleba, mała bułeczka orkiszowa itp.) – lub musli zbożowe;

Nie są wskazane: pszenne bułeczki, bagietki, pieczywo słodkie i cukiernicze;

  • produkt białkowy

ser biały, mleko, jajko, chuda wędlina, porcja jogurtu naturalnego, ewentualnie cienki plasterek żółtego sera;

pomidor, ogórek, papryka, sałata itp. – duża porcja (bez ograniczeń);

Zdecydowanie nie są wskazane: dżemy, miody, kakao, parówki, jajecznica na bekonie

W przypadku, kiedy musisz korzystać z menu z karty, uważnie czytaj opisy poszczególnych posiłków. Pytaj kelnera o składniki oraz sposób przygotowania.

II śniadanie

Mała przegryzka, którą możesz sobie zorganizować samodzielnie ,powinna składać się z:

  • produktu mlecznego

mały kubeczek jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki;

  • owoców lub warzyw

niedużej porcji owoców lub szklanki soku wyciśniętego ze świeżych warzyw albo owoców.

Obiad

To największy posiłek w ciągu dnia. W jego skład powinny wejść:

  • produkt białkowy

mięso, ryby, owoce morza (mała porcja), np. kurczak, indyk, chuda cielęcina, chuda ryba, krewetki. Mięso najlepiej grillowane, gotowane, pieczone lub smażone bez tłuszczu i panierki.

W sytuacji „kryzysowej”, kiedy wszystko jest panierowane, możesz zrezygnować z mięsa lub dyskretnie usunąć panierkę.

  • produkt skrobiowy

kasza, brązowy ryż, makaron razowy (3 łyżki), bez dodatku sosów. Jeżeli restauracja nie będzie ich serwować, całkowicie zrezygnuj z produktów skrobiowych i zjedz większą porcję warzyw;

  • warzywa

gotowane na parze lub podane w formie surówki, bez sosów lub z niewielkim ich dodatkiem. Najlepiej, jeżeli sos będzie podany w oddzielnym pojemniku: będziesz mieć możliwość kontrolowania ilości tego dodatku.

Kolacja

Zjedz samo mięso, rybę lub owoce morza z warzywami.

  • mięso

np.: kurczak, indyk, chuda cielęcina, chuda ryba lub owoce morza – najlepiej grillowane, gotowane, pieczone lub smażone, bez dodatku tłuszczu – mała porcja

  • warzywa

najlepiej gotowane na parze lub surowe – bez ograniczeń. Wyjątek: warzywa strączkowe i kukurydza – są bardzo kaloryczne – oraz gotowana marchewka i gotowane buraczki.

Gdy na urlop wybierasz się za granicę, skorzystaj ze ściągi poniżej: znajdziesz tam dania bezpieczne dla twojej sylwetki, i te niepolecane.

Jeżeli wakacje spędzasz w Chorwacji

Polecamy:

  • cevapcici – mielona wołowina pieczona na grillu – może wyglądać jak kotlet lub niewielka kiełbaska;
  • cobanac – (tzw. potrawka pasterza) – gulasz z jagnięciny, chociaż czasem może się trafić tłusta wieprzowina lub wołowina.

Nie polecamy:

  • vitalac – danie z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito, upieczone na grillu;
  • pašticada – dalmatyński gulasz z kopytkami, zawiera boczek, więc ma sporo kalorii;
  • arambašići – faszerowane liście winogronowe – w ich składzie jest bekon i wieprzowina.

Jeżeli wakacje spędzasz w Grecji

Polecamy:

  • horiatiki saláta sałatka wiejska z fetą;
  • melitzanosaláta – mus z bakłażanów;
  • moussakas – suflet z bakłażanów.

Nie polecamy:

  • saganáki – smażony ser;
  • gigantes plaki – fasolka pieczona w maśle;
  • pita i fillo – fillo przypomina ciasto francuskie; w które zawija się farsz (np. ser).

Jeżeli wakacje spędzasz w Egipcie

Polecamy:

  • ads – gęsta zupa fasolowa;
  • shorba ads – zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny. Należy ograniczyć się do małej miseczki (150 g) zupy i zjeść ją z dodatkiem dużej ilości warzyw, świeżych lub gotowanych, oraz chudym mięsem lub rybą;
  • hamam – gołąb z nadzieniem z ryżu i przypraw, podawany też w postaci gulaszu z cebulą, pomidorami i ryżem albo mieloną pszenicą;
  • mahszi – ryż z odrobiną mięsa wołowego, zawijany w liście winogron lub kapusty, zapiekany w wydrążonej cukinii, pomidorze lub bakłażanie;
  • musaga – zapiekana mieszanka z bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw;
  • batingan – marynowane i smażone oberżyny;
  • falafel – pieczone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy lub fasoli; w przeciwieństwie do innych potraw z fasoli, tę polecam, bo kulki są pieczone, a nie smażone – należy do nich zamówić dużą porcję warzyw, świeżych lub gotowanych w wodzie.

Nie polecamy:

  • foul – przyrządzona na tłuszczu fasola z sosem pomidorowym;
  • taameja – kotlety mielone z fasoli  (odradzam ze względu na smażenie na tłuszczu);
  • kebab – mięso z rożna podawane na warstwie pietruszki lub ze smażonymi pomidorami i cebulą albo z chlebem, sałatką i pastą sezamową;
  • shoarma – chlebek typu pita, nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatką, polany sosem sezamowym .

Jeżeli wakacje spędzasz w Tunezji

Polecamy:

  • kuskus  – potrawa na bazie gotowanej na parze kaszy kuskus, z warzywami, kurczakiem, jagnięciną lub baraniną; jeśli masz możliwość, zrezygnuj z baraniny, bo jest ona kalorycznym mięsem;
  • muszuja – warzywa z rusztu (cebula, pieprz, pomidory), skropione oliwą, przybrane tuńczykiem i gotowanym jajkiem;
  • szakczuka – gulasz warzywny z pomidorów, pieprzu angielskiego, cebuli, jajek oraz niewielkiej ilości mięsa;
  • szorba – zupa pomidorowa z drobnym makaronem, cebulą i harissą (pikantną pastą z chili).

Nie polecamy:

  • brik – smażony na głębokim tłuszczu pieróg, faszerowany mięsem, warzywami, z ziołami i surowym jajkiem (dbając o sylwetkę, należy zrezygnować z potraw smażonych na głębokim tłuszczu);
  • lablabi – zupa z ciecierzycy z harissą (nasiona strączkowe są bardzo kaloryczne);
  • ojja – jajecznica ze smażoną cebulą, papryką, pomidorami, baranimi kiełbaskami i harissą (odradzam ją przede wszystkim ze względu na kaloryczność baraniny).
No votes yet.
Please wait...