W czasie wakacji nie jest łatwo przestrzegać zasad niskokalorycznego menu, szczególnie jeżeli zamierzasz korzystać z jedzenia serwowanego przez hotelową restaurację. Przedstawiamy wiele cennych wskazówek, co wybrać z szerokiej oferty dań.
PAMIĘTAJ:
- Na 20-30 minut przed posiłkiem wypij szklankę wody lub niesłodzonej herbaty. Płyn wypełni żołądek, dzięki temu mniej zjesz i szybciej odczujesz sytość.
- Wolno przeżuwaj i połykaj, delektując się potrawami. Informacja o zjedzonym posiłku potrzebuje 20 minut na dotarcie do ośrodka sytości.
UNIKAJ:
- Przystawek: zaostrzają apetyt przed daniem głównym, zawierają całkiem pokaźną liczbę dodatkowych kalorii;
- Zup: najmniej kaloryczne są czyste lub zabielanechudym jogurtem, a w restauracji nie masz pewności, co zostało dodane.
- Białego ryżu, pszennego makaronu.
Śniadanie
Jeżeli w hotelu znajduje się restauracja z tzw. szwedzkim stołem, jesteś w dobrej sytuacji, bo możesz wybrać produkty spełniające kryteria diety odchudzającej. W twoim śniadaniu powinny się znaleźć:
- pieczywo
ciemne lub chrupkie, grahamka, pumpernikiel – mała porcja (np. kromka chleba, mała bułeczka orkiszowa itp.) – lub musli zbożowe;
Nie są wskazane: pszenne bułeczki, bagietki, pieczywo słodkie i cukiernicze;
- produkt białkowy
ser biały, mleko, jajko, chuda wędlina, porcja jogurtu naturalnego, ewentualnie cienki plasterek żółtego sera;
pomidor, ogórek, papryka, sałata itp. – duża porcja (bez ograniczeń);
Zdecydowanie nie są wskazane: dżemy, miody, kakao, parówki, jajecznica na bekonie
W przypadku, kiedy musisz korzystać z menu z karty, uważnie czytaj opisy poszczególnych posiłków. Pytaj kelnera o składniki oraz sposób przygotowania.
II śniadanie
Mała przegryzka, którą możesz sobie zorganizować samodzielnie ,powinna składać się z:
- produktu mlecznego
mały kubeczek jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki;
- owoców lub warzyw
niedużej porcji owoców lub szklanki soku wyciśniętego ze świeżych warzyw albo owoców.
To największy posiłek w ciągu dnia. W jego skład powinny wejść:
- produkt białkowy
mięso, ryby, owoce morza (mała porcja), np. kurczak, indyk, chuda cielęcina, chuda ryba, krewetki. Mięso najlepiej grillowane, gotowane, pieczone lub smażone bez tłuszczu i panierki.
W sytuacji „kryzysowej”, kiedy wszystko jest panierowane, możesz zrezygnować z mięsa lub dyskretnie usunąć panierkę.
- produkt skrobiowy
kasza, brązowy ryż, makaron razowy (3 łyżki), bez dodatku sosów. Jeżeli restauracja nie będzie ich serwować, całkowicie zrezygnuj z produktów skrobiowych i zjedz większą porcję warzyw;
- warzywa
gotowane na parze lub podane w formie surówki, bez sosów lub z niewielkim ich dodatkiem. Najlepiej, jeżeli sos będzie podany w oddzielnym pojemniku: będziesz mieć możliwość kontrolowania ilości tego dodatku.
Kolacja
Zjedz samo mięso, rybę lub owoce morza z warzywami.
- mięso
np.: kurczak, indyk, chuda cielęcina, chuda ryba lub owoce morza – najlepiej grillowane, gotowane, pieczone lub smażone, bez dodatku tłuszczu – mała porcja
- warzywa
najlepiej gotowane na parze lub surowe – bez ograniczeń. Wyjątek: warzywa strączkowe i kukurydza – są bardzo kaloryczne – oraz gotowana marchewka i gotowane buraczki.
Gdy na urlop wybierasz się za granicę, skorzystaj ze ściągi poniżej: znajdziesz tam dania bezpieczne dla twojej sylwetki, i te niepolecane.
Jeżeli wakacje spędzasz w Chorwacji
Polecamy:
- cevapcici – mielona wołowina pieczona na grillu – może wyglądać jak kotlet lub niewielka kiełbaska;
- cobanac – (tzw. potrawka pasterza) – gulasz z jagnięciny, chociaż czasem może się trafić tłusta wieprzowina lub wołowina.
Nie polecamy:
- vitalac – danie z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito, upieczone na grillu;
- pašticada – dalmatyński gulasz z kopytkami, zawiera boczek, więc ma sporo kalorii;
- arambašići – faszerowane liście winogronowe – w ich składzie jest bekon i wieprzowina.
Jeżeli wakacje spędzasz w Grecji
Polecamy:
- horiatiki saláta – sałatka wiejska z fetą;
- melitzanosaláta – mus z bakłażanów;
- moussakas – suflet z bakłażanów.
Nie polecamy:
- saganáki – smażony ser;
- gigantes plaki – fasolka pieczona w maśle;
- pita i fillo – fillo przypomina ciasto francuskie; w które zawija się farsz (np. ser).
Jeżeli wakacje spędzasz w Egipcie
Polecamy:
- ads – gęsta zupa fasolowa;
- shorba ads – zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny. Należy ograniczyć się do małej miseczki (150 g) zupy i zjeść ją z dodatkiem dużej ilości warzyw, świeżych lub gotowanych, oraz chudym mięsem lub rybą;
- hamam – gołąb z nadzieniem z ryżu i przypraw, podawany też w postaci gulaszu z cebulą, pomidorami i ryżem albo mieloną pszenicą;
- mahszi – ryż z odrobiną mięsa wołowego, zawijany w liście winogron lub kapusty, zapiekany w wydrążonej cukinii, pomidorze lub bakłażanie;
- musaga – zapiekana mieszanka z bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw;
- batingan – marynowane i smażone oberżyny;
- falafel – pieczone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy lub fasoli; w przeciwieństwie do innych potraw z fasoli, tę polecam, bo kulki są pieczone, a nie smażone – należy do nich zamówić dużą porcję warzyw, świeżych lub gotowanych w wodzie.
Nie polecamy:
- foul – przyrządzona na tłuszczu fasola z sosem pomidorowym;
- taameja – kotlety mielone z fasoli (odradzam ze względu na smażenie na tłuszczu);
- kebab – mięso z rożna podawane na warstwie pietruszki lub ze smażonymi pomidorami i cebulą albo z chlebem, sałatką i pastą sezamową;
- shoarma – chlebek typu pita, nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatką, polany sosem sezamowym .
Jeżeli wakacje spędzasz w Tunezji
Polecamy:
- kuskus – potrawa na bazie gotowanej na parze kaszy kuskus, z warzywami, kurczakiem, jagnięciną lub baraniną; jeśli masz możliwość, zrezygnuj z baraniny, bo jest ona kalorycznym mięsem;
- muszuja – warzywa z rusztu (cebula, pieprz, pomidory), skropione oliwą, przybrane tuńczykiem i gotowanym jajkiem;
- szakczuka – gulasz warzywny z pomidorów, pieprzu angielskiego, cebuli, jajek oraz niewielkiej ilości mięsa;
- szorba – zupa pomidorowa z drobnym makaronem, cebulą i harissą (pikantną pastą z chili).
Nie polecamy:
- brik – smażony na głębokim tłuszczu pieróg, faszerowany mięsem, warzywami, z ziołami i surowym jajkiem (dbając o sylwetkę, należy zrezygnować z potraw smażonych na głębokim tłuszczu);
- lablabi – zupa z ciecierzycy z harissą (nasiona strączkowe są bardzo kaloryczne);
- ojja – jajecznica ze smażoną cebulą, papryką, pomidorami, baranimi kiełbaskami i harissą (odradzam ją przede wszystkim ze względu na kaloryczność baraniny).