Doceń napój, niezastąpiony w ciepłe dni, zwłaszcza gdy odpowiednio go schłodzisz. Czy maślanka jest zdrowa i czy maślanka jest dobra na odchudzanie? Ma same zalety: ostry, orzeźwiający smak, niewiele kalorii i tłuszczu, łatwo przyswajalne cukry i białka, dobroczynne bakterie, witaminy i składniki mineralne.
W swojej pierwotnej postaci jest opalizującym, mętnym płynem z cząsteczkami masła. Postać gęstego i kwaśnego napoju mlecznego uzyskuje
w wyniku dodania mleka (często, niestety, w proszku), zastosowania homogenizacji, pasteryzacji, a na końcu procesu produkcji – bakterii. Szczepy bakterii fermentacji mlekowej nadają maślance aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak, który ewoluuje, co można zaobserwować, gdy maślanka stoi zbyt długo. Ma ona mniej tłuszczu niż zwykłe mleko, ponieważ został on zamieniony w masło. Jest także bogata w potas, witaminę B12, wapń, ryboflawinę i lecytynę poprawiającą pamięć. Stanowi również dobre źródło fosforu. Osobom z problemami układu pokarmowego często zaleca się picie maślanki zamiast mleka, gdyż jest ona dla nich lepiej strawna, ale pod warunkiem że nie ma w składzie mleka w proszku. Maślanka taka nie jest również polecana alergikom, wrzodowcom, osobom z chorobami jelit.
Czy maślanka jest zdrowa – napój ten wzmacnia system immunologiczny organizmu, a regularne jego spożywanie korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę i mikroflorę jelit. Na rynku można dostać różne odmiany produktów firmowanych jako „maślanki”: owocowe, warzywne, z przyprawami, chociaż tak naprawdę powinno nazywać się je jedynie napojami mlecznymi z dodatkiem maślanki. Mogą one uatrakcyjnić dietę niejadkom, ale nie alergicznym dzieciom. Również nie nadają się dla osób odchudzających się, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych.
Czym maślanka jest zdrowa – lekko w kuchni
Jeśli liczysz każdą zjedzoną kalorię, powinnaś maślanką zastąpić śmietanę i majonez. Spróbuj dodać kilka łyżek na pieczonego ziemniaka lub do warzyw purée. Napój nada im maślany smak, bez tłustych kalorii. Maślanka uatrakcyjni smakowo wypieki, a także zupy i sosy sałatkowe, pasty. Pikantny smak maślanki pasuje do słodkich owoców, takich jak brzoskwinie, wiśnie, gruszki oraz tych intensywnie barwiących, jak np. jagody, które w maślance nie tracą swojego koloru. Obecność kwasu mlekowego sprawia, że mleczny napój jest skuteczną i aromatyczną marynatą, zwłaszcza drobiu. Wiele osób woli zanurzenie mięsa i ryb w maślance przed smażeniem i pieczeniem, bo dzięki niej staje się soczyste i lżej strawne.
Maślanka na odchudzanie – prozdrowotne bakterie
Te znajdujące się w maślance to najczęściej bakterie kwasu mlekowego. Wytwarzają one enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące lepiej znoszą picie maślanki niż mleka. Ponadto chronią przed infekcjami, ponieważ wytwarzają substancje antybakteryjne (bakteriocydy) oraz zakwaszają jelito, tak by nie rozwijały się w nim drobnoustroje chorobotwórcze.
Co ważne, bakterie z maślanki wzmacniają organizm po kuracjach antybiotykowych. Maślankę warto pić także w trakcie przyjmowania tych lekarstw, ponieważ na działanie antybiotyków „jej” bakterie są wyjątkowo odporne. Florę bakteryjną jelita grubego odbudowują zaledwie w ciągu 10 dni. Stanowi to odpowiedź na pytanie, czy maślanka jest zdrowa.
Maślanka Robico – maślanka na odchudzanie
- Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska – Proszkownia Mleka w Krośniewicach dla ZUH Robico
- Co w środku: mleko, mleko w proszku, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej, białka mleczna
- Wartość odżywcza w 200g: energia 86kcal, białko 5,6g, węglowodany 9g, tłuszcz 3g
- Plusy: lekki napój, idealny dla osób odchudzających się i dla diabetyków
- Minus: brak informacji, w jakim czasie po otwarciu należy wypić maślankę
- Naszym zdaniem: na uwagę zasługuje oznakowanie dla diabetyków. Robico bierze udzał w programie „Policz się z cukrzycą”. Umieszcza na etykiecie tabele z wymiennikami weglowodanowymi dla podstawowych składników odżywczych produktu. To szczególnie ważne dla osób, które stosują specjalną dietę i obliczają dzienną dawkę spożytych węglowodanów. Zadziwiające jest, że producent podaje pojemność opakowania w gramach
Maślanka Mrągowska Stracciatella
- Produent: Spółdzielnai Mleczarska „Mlekpol”, Grajewo
- Co w środku: mleo i maślanka pasteryzowane, mleko i serwatka w proszku, wsad stracciatelli, kawałki czekolady, cukier, syrup glukozowo-fruktozowy, aromaty, regulatory kwasowości, żywe kultury bakterii
- Wartość odżywcza w 250ml: energia 230 kcal, białko 8,3g, węglowodany 40,8g, tłuszcz 3,8g.
- Plusy: oryginalny smak i kawałki czekolady przekonają każdego niejadka do napoju mlecznego. Smaczny deser dla osób, które nie muszą dbać o linię.
- Minusy: nie dla odchudzających się, alergików i diabetyków. Czterech łyżeczek cukru w szklance nie ma nawet coca-cola. Brak terminu przydatności do spożycia
- Naszym zdaniem: ilość barwników, aromatów, regulatorów etc. nie spełnia standardów zdrowej naturalnej kuchni.
Maślanka naturalna Garwolińska
- Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin
- Co w środku: mleko, maślanka naturalna, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii
- Wartość odżywcza w 250 ml: energia 102,5 kcal, białko 7,5g, węglowodany 9,75g, tłuszcze 3,8g
- Plusy: smaczna i lekka z małą ilością węglowodanów, idealna dla dbających o linię
- Minus: wprowadzające w błąd terminy użyte na opakowaniu
- Naszym zdaniem: nie wiadomo, czy mamy do czynienia z napojem mlecznym, czy maślanką, bo na pierwszym miejscu składników użytych do produkcji jest mleko, za nim dopiero maślanka. Również nazwa „maślanka naturalna” jest nieprecyzyjna. Nie wiemy czy oznacza ona surowiec niepasteryzowany, czy ekologiczny.
Maślanka Mleczna Dolina Truskawkowa – czy maślanka jest zdrowa?
- Producent: Spółdzielnai Mleczarska „Mlekpol”, Grajewo
- Co w środku: mleko i maślanka pasteryzowane, mleko w proszku, wsad owocowy – truskawki (3 proc.), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty, regulatory kwasowości, żywe kultury bakterii
- Wartość odżywcza w 200ml: energia 144 kcal; białko 6,6g; węglowodany 22,6 g, w tym cukry 13,6g; tłuszcze 3,0g
- Plus: napój maślankowy o ulubionym przez większość, truskawkowym smaku
- Minusy: nie podano informacji przydatnych dla diabetyków
- Naszym zdaniem: Napój ten nie nadaje się dla osób stosujących dietę odchudzającą, z powodu sporej zawartości cukru, oraza dla alergików, ze względu na obecność najróżniejszych syntetycznych dodatków do żywności.
Maślanka naturalna Mlekowita
- Producent: Spółdzielnia Mleczarska „Mlekovita”, Wyskokie Mazowieckie
- Co w środku: maślanka i mleko naturalne pasteryzowane, żywe kultury bakterii
- Wartość odżywcza w 250g: energia 107 kcal, białko 7g, węglowodany 11,3g, tłuszcz 3,8g
- Plusy: lekka, o naturalnym smaku, bez dodatków, opakowanie ulega biodegradacji
- Minusy: brak informacji, w jakim czasie po otwarciu należy wypić maślankę. Na opakowaniu sugestia podania, że świetnie kompuonuje się z białym pieczywem i cukierniczym, chociaż powinno być ono razowe i mieszane.
- Naszym zdaniem: lekki i smaczny napój mleczny dla odchudzających się i dbających o zdrowie. Dziwi, że pojemność opakowania podawana jest w kilogramach maślanki, a nie w litrach.
Maślanka Paczka od Krowy
- Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Wart Milk”, Sieradz
- Co w środku: mleko, maślanka, żywe kultury bakterii
- Wartość odżywcza w 250ml: energia 90 kcal, białko 8g, węglowodany 9,25 g, tłuszcze 2,5g,
- Plus: zdecydowanie „najlżejsza” z testowanych maślanek, ma mało cukru i tłuszczu, optymalna dla osób liczących kalorie i chcących schudnąć
- Minusy: tutaj ponownie informacja na opakowaniu wprowadza w błąd – nie wiadomo, czy pijemy mleko z maślanką, czy maślankę z mlekiem.
- Naszym zdaniem: producent poskąpił informacji konsumenckich, czyli w jakim czasie należy maślankę wypić i czy produkt ten jest chroniony butelką przed światłem czy nie, oraz jak utylizować opakowanie
Maślanka żeglarska, Pieczone jabłko, Fruit Jumbo – czy maślanka jest zdrowa?
- Producent: Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
- Co w środku: maślanka, mleko pasteryzowane, cukier, jabłko, syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy, mleko w proszku, żelatyna, zagęstniki, barwniki, regulatory kwasowości, kultury bakterii kwasu mlekowego
- Wartość ożywcza w 250ml: energia 175 kcal, białka 8,5g, węglowodany 26,5g, tłuszcze 3,8g
- Plusy: ciekawy smak, oryginalna nazwa Fruit Jumbo. Na opakowaniu informacja, że jest biodegradowalne
- Minusy: nazwa wprowadza w błąd. To nie jest maślanka, tylko napój mleczny. Ogromna ilość przeróżnych E, żelatyna.
- Naszym zdaniem: produkt nie nadaje się dla alergików, kobiet w ciąży i wegetarian. Ci ostatni – tak jak i my – zostali zaskoczeni obecnością żelatyny we Fruit Jumbo
Spożywcza maślanka naturalna Łowicz
- Producent: Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
- Co w środku: mleko pasteryzowane, maślanka, kultury bakterii kwasu mlekowego
- Wartość odżywcza w 200ml: energia: 92 kcal, białko 6,4g, węglowodany 9,6g, tłuszcze 3,0g
- Plusy: maślanka ma mało cukru i tłuszczu. Producent, jako jeden z nielicznych informuje, że dodał bakterie kwasu mlekowego do napoju.
- Minus: informacje na opakowaniu tego napoju wprowadzają w błąd. Nie wiadomo, czy pijemy mleko z maślanką, czy maślankę z mlekiem
- Naszym zdaniem: ta maślanka jest dobra na odchudzanie, dla alergików oraz dla nietolerujących laktozy. Ma mocny wyrazisty smak, bardzo orzeźwiająca.
Tutaj sprawdzisz także inne produkty na odchudzanie... W tym tekście natomiast – piszemy też o kefirze i innych produktach mlecznych. Czy maślanka jest zdrowa i czy jest dobra na odchudzanie – zapraszamy na nasze forum!!
