No votes yet.
Please wait...

ZASADY DIETY

TRWA: do uzyskania należnej masy ciała.

ODCHUDZA: ok. 1 kg tygodniowo.

POLECANA: mężczyznom w wieku 31–50 lat, o niskiej aktywności fizycznej, pracującym do godzin popołudniowych, niemającym możliwości spożycia ciepłego posiłku w porze obiadowej.

NIEWSKAZANA DLA: kobiet ciężarnych i karmiących piersią, mężczyzn o wysokiej aktywności fizycznej i ciężkiej pracy fizycznej.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik pokarmowy (produkty z pełnego ziarna, warzywa, owoce, suszone owoce), wapń (mleko i produkty mleczne, soja), cynk (wątroba, kasza gryczana, ryby, ziarna, pestki, orzechy), kwasy omega-3 (ryby, olej rzepakowy).

MENU DLA PANÓW

Dzień 1.

Śniadanie ok. 540 kcal

Jajo z warzywami i pieczywem

3 cienkie kromki pieczywa razowego, płaska łyżeczka miękkiej margaryny, jajo gotowane na miękko, dowolne warzywa, szklanka mleka sojowego

II śniadanie ok. 280 kcal

Sałatka z makreli

2 czubate łyżki makreli wędzonej, 1/2 drobno pokrojonej małej cebuli, pokrojony w kostkę ogórek kwaszony, łyżeczka oliwy z oliwek (do podsmażenia cebuli), pieprz, 1/2 jaja ugotowanego na twardo, łyżeczka rozdrobnionej natki pietruszki

Obiad ok. 420 kcal

Serek z warzywami i pieczywem

2 cienkie kromki pieczywa razowego, serek ziarnisty (opakowanie 150 g), dowolne warzywa

Podwieczorek ok. 180 kcal

maślanka (200 ml), owoc (ok. 150 g)

Kolacja ok. 315 kcal

Pęczak z pieczarkami

3 płaskie łyżki kaszy pęczaku, garść pieczarek, cebula, łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, łyżka natki pietruszki.

Kaszę ugotuj na sypko. Na oleju podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Dodaj kaszę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Posyp natką.

Dzień 2.

Śniadanie ok. 560 kcal

Koktajl i kanapka

2 kromki pieczywa razowego, płaska łyżeczka miękkiej margaryny, czubata łyżka twarożku z rzodkiewkami, koktajl sojowo-bananowy (zmiksuj szklankę mleka sojowego z bananem)

II śniadanie ok. 200 kcal

Sałatka brokułowa

10 różyczek brokułów, średni ogórek, łyżka zielonego groszku, łyżeczka pestek dyni, plaster półtłustego sera białego

Obiad ok. 390 kcal

Kanapka i warzywa

grahamka z plastrem pieczonej polędwicy, kiełkami fasoli mung i sałatą, warzywa, kefir

Podwieczorek ok. 100 kcal

duże jabłko

Kolacja: ok. 320 kcal

Ryba

filet dorsza lub innej chudej ryby (100 g), 3 łyżki brązowego ryżu, 2 łyżki oleju rzepakowego, mała cebula, 3 pomidory, marchewka, ząbek czosnku, zioła

Na rozgrzanym oleju przysmaż filet ryby z obu stron, dorzuć pokrojoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i marchewkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zeszklonych na patelni warzyw. Dopraw ziołami. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem brązowym.

Dzień 3.

Śniadanie: ok. 460 kcal

Kanapka, warzywa

2 cienkie kromki pumpernikla, 2 cienkie plasterki sera rokpol, 2 plasterki szynki z indyka, papryka lub inne surowe warzywa (ilość dowolna), kefir (200 ml), łyżka pestek dyni

II śniadanie ok. 300 kcal

Lekka sałatka

gotowane jarzyny (seler, marchewka) i jabłka, przyprawy, mała bułka z ziarnami.

Lunch: ok. 330 kcal

Sałatka z tuńczyka

łyżka tuńczyka w sosie własnym, łyżka kukurydzy konserwowej, łyżka pestek z dyni,
1/2 papryki, 2 ogórki kwaszone, 3 łyżki ryżu paraboiled

Podwieczorek ok. 125 kcal

jogurt owocowy (200 ml)

Kolacja ok. 320 kcal

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką

filet z piersi kurczaka (100 g), marynata (musztarda, oliwa z oliwek, pieprz), fasolka szparagowa (200 g)

Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Zgrilluj na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, nie dodając  tłuszczu. Fasolkę ugotuj na półtwardo.

Dzień 4.

Śniadanie ok. 410 kcal

Musli

4 łyżki musli z orzechami, 3 morele suszone, łyżeczka nasion słonecznika, szklanka mleka 1,5 proc. tłuszczu

II śniadanie ok. 280 kcal

Kanapka

bułka z ziarnem, plaster polędwicy sopockiej, sałata, kiełki fasoli mung i ogórek

Lunch ok. 350 kcal

Sałatka sojowa

2/3 szklanki ugotowanej soi, pomidor, cebula, szczypta curry, sól, łyżka oleju rzepakowego

Podwieczorek ok. 190 kcal

kefir (200 ml), pomarańcza

Kolacja ok. 300 kcal

Szaszłyki

wątróbki drobiowe (120 g), łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, średnie jabłko, 1/2 papryki czerwonej, 3 łyżki kaszy gryczanej, pieprz, zioła prowansalskie

Wątróbki pokrój na kawałki, posyp ziołami, polej oliwą z oliwek i przypraw pieprzem. Następnie nabij na długie patyczki do szaszłyków, na przemian z kawałkami papryki i jabłka. Piecz do miękkości w folii. Podawaj z gotowaną kaszą gryczaną, dużą porcją sałaty lub dowolnych surowych warzyw.

Dzień 5.

Śniadanie ok. 430 kcal

Tosty z omletem i warzywami

omlet z jednego jaja, 2 tosty razowe, 2 plastry żółtego sera, rzodkiewki lub inne warzywa

II śniadanie ok. 250 kcal

Musli

jogurt naturalny (170 g), 3 łyżki orzechowego musli, kiwi

Obiad ok. 400 kcal

Kanapka ze schabem

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, plaster schabu pieczonego, musztarda, sałata, kefir

Podwieczorek ok. 120 kcal

średni grejpfrut

Kolacja ok. 380 kcal

Łosoś w sosie bazyliowym

dzwonko lub filet z łososia (ok. 100 g), 1/2 szklanki jogurtu, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, sok z cytryny, łyżka musztardy, 1/2 pęczka świeżej bazylii (ewentualnie może być suszona), biały pieprz, sól

Łososia skrop dużą ilością soku z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Przygotuj sos: zmiksuj bazylię z jogurtem, ząbkami czosnku, musztardą, szczyptą soli i białego pieprzu. Wstaw do lodówki. Łososia delikatnie dopraw solą i pieprzem. Rybę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C. W piekarniku piecz ok. 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru (możesz piec zarówno w brytfance, jak i na grillu). Po upieczeniu wyjmij rybę, udekoruj bazylią, a obok wlej schłodzony sos. Podawaj z ugotowaną na półtwardo mieszanką warzyw lub dużą porcją mieszanki sałat.

 

No votes yet.
Please wait...