Len i jego drużyna to najwięksi sprzymierzeńcy odchudzania, donoszą o tym najnowsze badania. Wypróbuj więc naszą kurację. Daje błyskawiczne i trwałe rezultaty!
O pozytywnym wpływie lnu i zawartych w nim kwasów omega-3 na serce i mózg wiadomo nie od dziś. Nowością jest zastosowanie ich w kuracjach odchudzających. Dlaczego dietetyczni guru zalecają produkty z lnu: olej, kaszki, siemię, a nawet… cukierki. Ponieważ sycą, zmniejszają apetyt i spalają tkankę tłuszczową.
Tłuszczem w tłuszcz
Rozpoczynając dietę, rezygnujesz z tego, co najbardziej kaloryczne, między innymi z tłuszczów. Źle się stanie, jeśli zignorujesz tłuszcze obecne w rybach morskich czy oleju lnianym. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), absolutnie konieczne dla zdrowia i utraty wagi. Musisz je dostarczyć sobie z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi sam ich produkować. NNKT, inaczej znane jako omega-3 i omega-6, znajdują się też w konopiach, orzechach włoskich, oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Oba rodzaje tych kwasów są niezbędne do produkcji ejkanozydów – hormonów odpowiedzialnych za główne funkcje ciała, jak trawienie, produkcja insuliny i magazynowanie tłuszczu. Naukowcy udowodnili, że dodatek tych kwasów do diety obniża masę ciała i pozwala spalić tłuszcz zapasowy, szczególnie z okolic brzucha. Jednym z efektów ich działania jest spadek produkcji insuliny, która sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Spadek poziomu insuliny sprawia, że więcej tłuszczu zamienia się na energię, co z kolei powoduje, że odczuwasz mniejszy głód. Według najnowszych teorii otyłość i nadwaga to efekt stanu zapalnego. Olej lniany działa przeciwzapalnie, też prowadząc do obniżenia masy ciała.
Od siemienia do kaszki
Nasiona lnu to mnóstwo aktywnych biologicznie związków. Olej z lnu zawiera dużą ilość witaminy E oraz kwasy omega-3 (ten olej w 90 proc. składa się z NNKT, z czego połowa to kwasy omega-3).
Siemię lniane dostarcza cynku i jest bogate w tzw. fitohormony zalecane jako środek wspomagający w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zalane wodą pęcznieje, dając po zjedzeniu uczucie sytości.
Kaszka lniana razowa jest wytwarzana z najnowszych odmian lnu o intensywnym zabarwieniu łuski. W procesie technologicznym nie usuwa się okrywy nasiennej, stąd kaszka razowa jest ciemniejsza, a co najważniejsze, zachowuje odżywcze bogactwo siemienia, czyli błonnik rozpuszczalny oraz białko (po ok. 40 proc.), a także dobre tłuszcze i antyutleniacze. Kwas fenolowy oraz flawonoidy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i ułatwiają usuwanie toksyn.
Efekty diety lnianej
Odchudza, działa przeciwzapalnie, poprawia urodę, syci. Podstawą diety jest pasta zrobiona z twarogu oraz oleju lnianego, którą jesz na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę, kiedy nagle dopadnie cię głód.
Produkty zalecane:
• Ryby morskie (makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie
• Świeże owoce
• Warzywa, a zwłaszcza brokuły, kapusta, brukselka, marchewka
• Świeżo wyciskane soki
• Białko: jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko acidofilne, ser biały
• Zboża: pieczywo z pełnego przemiału i płatki nieoczyszczone
• Woda 2 litry dziennie
• Drób z upraw naturalnych
• Miód
Produkty zabronione:
• Cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników
• Inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym, który możesz jeść wyłącznie na surowo
DIETA TRWA: 2–3 tygodnie. ODCHUDZA: 2 kg w ciągu tygodnia.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy w roku.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży dojrzewającej, kobiet w ciąży i karmiących.
BOGATA W: omega-3, błonnik, białko, mikroelementy, fitozwiązki.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1200.
Podstawowe codzienne danie : Przepis na dwie porcje pasty: ok. 100 g chudego twarogu zmiksuj z 2 łyżkami oleju lnianego tłoczonego na zimno, przechowuj w lodówce.
1. DZIEŃ
Śniadanie ok. 300 kcal
•kromka pieczywa razowego posmarowana porcją pasty serowo-lnianej •pomidor •ogórek •listki mięty lub melisy •do picia zielona herbata z miodem
Drugie śniadanie ok. 180 kcal
Koktajl owocowy
•brzoskwinia •jogurt naturalny 150 g •łyżka kaszki lnianej
Składniki zmiksuj.
Obiad ok. 320 kcal
Filet z piersi kurczaka z ryżem i warzywami
•ryż pełnoziarnisty (30 g suchego) •brokuł (200 g) •marchew •filet z piersi kurczaka (140 g) •łyżeczka oliwy •pieprz •curry •czosnek •szklanka soku marchewkowo-selerowego
Mięso pokrój na grube kawałki, posyp curry i natrzyj czosnkiem. Wymieszaj z ryżem i warzywami. Popij szklanką soku.
Podwieczorek ok. 130 kcal
3 orzechy włoskie
Kolacja ok. 280 kcal
Kanapka z pastą serowo-lnianą i makrelą
•50 g makreli wędzonej •czubata łyżka pasty •drobno posiekana cebulka •sól •pieprz do smaku •kilka kropel cytryny •herbata zielona
2. DZIEŃ
Śniadanie ok. 350 kcal
Pomarańcza z pastą i płatkami kukurydzianymi
•50 g pasty serowo-lnianej •trzy łyżki płatków kukurydzianych •pomarańcza •jogurt naturalny zmieszany z łyżeczką siemienia lnianego
Drugie śniadanie 200 kcal
•świeży sok z grejpfruta•sok z 1/2 pomarańczy•100 g melona •łyżka kaszki lnianej.
Składniki zmiksuj.
Obiad ok. 450 kcal
Dorsz pieczony z pestkami dyni i kalafiorem
•200 g filetu z dorsza •garść prażonych pestek dyni •kilka dużych różyczek kalafiora lub brokuła •ulubione zioła •sok pomidorowy
Filet z dorsza obłóż ziołami, następnie zawiń w folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku w temp. 180°C. Brokuła lub kalafiora gotuj w lekko osolonej wodzie 4–5 minut, tak, by był lekko twardy (al dente). Rybę po upieczeniu posyp pestkami dyni. Danie podawaj z sokiem pomidorowym.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•4 kostki (małe) gorzkiej czekolady
Kolacja 170 kcal
Kanapka z pastą i koperkiem
•50 g pasty serowo-lnianej •posiekany koperek •zielony ogórek •kromka pieczywa chrupkiego •szklanka zielonej herbaty z łyżeczką miodu
3. DZIEŃ
Śniadanie ok. 250 kcal
Pasta z przecierem pomidorowym
•połowa porcji pasty zmiksowana z przecierem pomidorowym i listkami bazylii •kromka pełnoziarnistego chleba żytniego •pomidor •ogórek kwaszony •różne rodzaje kiełków •herbata zielona
Drugie śniadanie ok. 120 kcal
Zmiksowane owoce z kaszką lnianą i sokiem marchwiowym
•łyżka kaszki lnianej •szklanka soku z marchwi •morela •1/2 banana
Obiad ok. 400 kcal
Sałatka z indyka z melonem
•150 g mięsa piersi z indyka •kilka liści sałaty lodowej lub kruchej •melon miodowy (ok. 100 g) •garść jeżyn •kilka łyżek jogurtu naturalnego •ulubione zioła •szklanka wody mineralnej
Usmażone i schłodzone mięso pokrój w kawałki, wymieszaj je z porwanymi listkami sałaty. Z melona miodowego wydrąż kulki i wmieszaj do sałatki. Na koniec dodaj garść jeżyn i dopraw jogurtem i ziołami.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•12 orzechów laskowych
Kolacja ok. 300 kcal
Naleśnik z pastą, jogurtem, owocami i miodem
•naleśnik •porcja pasty serowo-lnianej •kawałki brzoskwini •łyżeczka miodu •pół kubeczka jogurtu naturalnego •do picia zielona herbata
4. DZIEŃ
Śniadanie ok. 350 kcal
Chleb z pastą serowo-lnianą, warzywami i jajkiem
•połowa porcji pasty serowo-lnianej •pokrojony świeży ogórek •pomidor •posiekane rzodkiewki •posiekane jajko na twardo •sól i pieprz do smaku •ewentualnie łyżeczka musztardy •kromka pieczywa pełnoziarnistego
Drugie śniadanie ok. 150 kcal
Sałatka owocowa
•arbuz (ok. 150 g) •jabłko •kilka owoców winogron •łyżka siemienia lnianego •goździki •kilka kropli likieru pomarańczowego
Arbuza i jabłko pokrój w cząstki, dodaj winogrona. Posyp siemieniem i goździkami. Skrop likierem.
Obiad ok. 350 kcal
Dorsz pieczony z surówką
•dorsz pieczony na ruszcie (200 g) •ryż pełnoziarnisty (30 g) •surówka z kwaszonej kapusty (ok. 150 g)
Podwieczorek ok. 100 kcal
Napój czekoladowy
•szklanka gorącego mleka •4 kostki gorzkiej czekolady •łyżeczka miodu •cynamon
Kolacja ok. 280 kcal
Chleb z pastą, szczypiorkiem i jajkiem
•jajko na miękko •kromka chleba razowego •pasta serowo-lniana •szczypiorek •szklanka zielonej herbaty
5. DZIEŃ
Śniadanie ok. 320 kcal
Chleb z pastą i orzechami
•połowa porcji pasty •3 posiekane połówki orzechów włoskich •szczypta gałki muszkatołowej lub kardamonu •kilka posiekanych listków cykorii •łyżeczka miodu •kromka chleba razowego
Drugie śniadanie ok. 130 kcal
Kaszka lniana z jogurtem i czarnymi jagodami
•czarne jagody (150 g) •opakowanie jogurtu naturalnego •łyżka kaszki lnianej
Obiad ok. 300 kcal
Sałatka z fetą
•po połówce papryki czerwonej i żółtej • 50 g sera feta •kilka plasterków czerwonej cebuli • kilka oliwek •łyżka oleju lnianego •kilka kropli octu winnego •kromka pełnoziarnistego pieczywa
Połówki papryki pokrój w kostkę następnie pokrój cebulę i oliwki. Składniki delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Polej olejem lnianym i skrop octem winnym. Zjedz z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•szklanka mleka acidofilnego
Kolacja ok. 300 kcal
Chleb z pastą i wędliną
•kromka chleba razowego •pasta •sól i pieprz •2 plasterki chudej wędliny •pomidor •kilka listków sałaty •szklanka herbaty zielonej
6. DZIEŃ
Śniadanie ok. 200 kcal
Kaszka z miodem
•3 łyżki kaszki lnianej •szklanka gorącego mleka •łyżeczka miodu •kilka rodzynek •8 orzechów laskowych
Drugie śniadanie
ok. 250 kcal
•kromka pieczywa razowego •pasta serowo-lniana •prażone pestki dyni
Obiad ok. 300 kcal
Łosoś z warzywami
•100 g filetu z łososia •duża marchewka •por •kawałek selera •papryka •łyżka oliwy •pół szklanki bulionu warzywnego •przyprawy: pieprz cayenne, sól, gałka muszkatołowa •kilka kropli soku z cytryny •łyżka kaszki lnianej •łyżka śmietany 12% tł. •posiekana natka pietruszki
Pokrój marchewkę, por, kawałek selera, paprykę. Uduś na oliwie i bulionie. Dopraw pieprzem cayenne, solą i gałką. Filet z łososia połóż na warzywach i gotuj do miękkości. Zdejmij rybę, skrop sokiem z cytryny i przełóż w ciepłe miejsce. Warzywa dopraw łyżką kaszki lnianej i śmietaną. Posyp natką pietruszki.
Podwieczorek 150 kcal
Kisiel lniany z owocami
•łyżeczka siemienia lnianego •sok wyciśnięty z pomarańczy •po garści: jeżyn, malin, porzeczek •łyżka miodu •łyżka jogurtu naturalnego
Siemię lniane wymieszaj z podgrzanym sokiem i miodem. Dodaj owoce i łyżkę jogurtu.
Kolacja ok. 250 kcal
Pasta grzybowa z chlebem razowym
•porcja pasty serowo-lnianej zmiksowana z kilkoma uduszonymi na patelni pieczarkami i cebulką •sól i pieprz do smaku •szklanka zielonej herbaty
7. DZIEŃ
Śniadanie ok. 300 kcal
•pasta serowo-lniana •pomidor •świeży ogórek •kilka listków sałaty •kromka pieczywa razowego •szklanka soku pomidorowego
Drugie śniadanie
ok. 200 kcal
Koktajl owocowy
•sok z pomarańczy •nektarynka •łyżka mielonego siemienia •łyżka miodu
•pół szklanki maślanki
Obiad ok. 400 kcal
Kurczak z kurkami i surówka z kapusty pekińskiej
•pierś kurczaka (ok. 150 g) •kurki (150 g) •ząbek czosnku •3 ziemniaki •łyżeczka posiekanego koperku •łyżeczka oliwy z oliwek •pieprz •ulubione zioła suszone •szklanka wody mineralnej
Mięso delikatnie ubij i przypraw, a następnie uduś na oliwie. Grzyby oczyść, umyj, pokrój, podduś na patelni razem z czosnkiem, ułóż na mięsie. Zjedz z ugotowanymi w wodzie ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej. Popij wodą mineralną.
Podwieczorek ok. 100 kcal
•szklanka maślanki bez dodatków smakowych
Kolacja ok. 300 kcal
•kromka pieczywa razowego •pasta serowo-olejowa wymieszana z tuńczykiem (80 g) •pomidor •szczypiorek