No votes yet.
Please wait...

Pomoże ci w tym dieta ułożona przez specjalistę. Bogata w naturalne, nieprzetworzone produkty, warzywa i korzystne dla zdrowia enzymy – sprawi, że już wkrótce stracisz chęć na objadanie się słodkimi i tłustymi smakołykami.

ZASADY DIETY:

TRWA: 3 miesiące – w celu dłuższego stosowania należy skonsultować się z dietetykiem

ODCHUDZA: 1 kg w ciągu tygodnia

DZIENNA DAWKA KALORII: 1100

Dzień 1.

śniadanie ok. 260 kcal

Morelowe musli na mleku
szklanka mleka 0,5 proc., 3 łyżki musli z suszonymi owocami, 2 łyżki otrębów pszennych, 3 morele

II śniadanie ok. 130 kcal

Kanapka z serkiem i ogórkiem małosolnym
cienka kromka chleba pełnoziarnistego, 2 łyżeczki serka naturalnego, duży małosolny ogórek, kiełki słonecznika

Obiad ok. 390 kcal

Komosa z warzywami
80 g fileta z piersi indyka, 2 garście żółtej fasolki szparagowej, mała cebula, duży pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, czosnek do smaku, 40 g komosy białej (masa przed ugotowaniem)

Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso z indyka, a po kilku minutach – sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz ugotowaną na parze fasolkę szparagową. Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie połącz z pozostałymi składnikami.

Podwieczorek ok. 130 kcal

Jagodowy koktajl
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 3/4 szklanki jagód

Kolacja ok. 210 kcal

Kanapka z serem
1/2 kromki pieczywa typu graham, plaster twardego sera koziego, łyżeczka serka naturalnego do smarowania pieczywa, pomidor, 5 rzodkiewek

Dzień 2.

Śniadanie ok. 250 kcal

Kanapka z gruszką i serem pleśniowym
gruba kromka pieczywa razowego, łyżeczka serka naturalnego do smarowania pieczywa, cienki plasterek sera pleśniowego, mała dojrzała gruszka, 1/2 małej czerwonej papryki

II śniadanie ok. 160 kcal

Kefir z owocem
szklanka kefiru naturalnego, średnia nektarynka

Obiad ok. 350 kcal

Mięso z sosem paprykowo-pomidorowym
100 g udźca z indyka (masa mięsa surowego), 1/2 puszki pomidorów, mała, czerwona papryka, łyżka oliwy z oliwek, natka pietruszki, 33 g kaszy jęczmiennej (masa przed ugotowaniem)

Uduś paprykę w pomidorach, dodaj natkę pietruszki. Zmiksuj w blenderze, dodaj oliwę. Mięso ugotuj w wodzie. Podawaj z sosem i kaszą jęczmienną.

Podwieczorek ok. 100 kcal

Owoce – 4 śliwki

Kolacja ok. 230 kcal

Krewetki w sosie jogurtowym
80 g krewetek, 2/3 opakowania naturalnego jogurtu bez cukru, mała cukinia, 1/2 puszki pomidorów pelati, łyżka otrębów pszennych, natka pietruszki, czosnek, ulubione zioła

Dzień 3.

Śniadanie ok. 330 kcal

Jogurt z musli i kiwi
opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 3 łyżki musli naturalnych, średnie kiwi, łyżka zarodków pszennych

II śniadanie ok. 140 kcal

Kanapka z szynką i papryką
1,5 kromki chleba ze śliwką, plasterek szynki z indyka, mała, czerwona papryka

Obiad ok. 420 kcal

Młoda kapusta z kurczakiem
100 g fileta z piersi kurczaka (masa mięsa surowego), ok. 2 szklanek pokrojonej, młodej kapusty, średnia marchewka, łyżeczka oliwy z oliwek, lekki bulion warzywny, koperek (ilość dowolna); 2 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego

Podwieczorek ok. 100 kcal

Owoce – 2 szklanki czerwonych porzeczek

Kolacja ok. 230 kcal

Sola zapiekana z mozzarellą i bazylią
100 g fileta z soli, sok z cytryny, ulubione przyprawy, średni pomidor, plasterek sera mozzarella, sok z cytryny, listki bazylii, 2 garście świeżej, zielonej fasolki szparagowej, ulubione przyprawy

Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut, a następnie posyp przyprawami. Przełóż do naczynia żaroodpornego, połóż na niej plaster mozzarelli i pomidora, posyp listkami bazylii. Fasolkę szparagową ugotuj na parze.

Dzień 4.

Śniadanie ok. 310 kcal

Kanapki z szynką i żurawiną oraz z serkiem i ogórkiem
2 cienkie kromki pieczywa razowego, 2 plasterki szynki z indyka, łyżka żurawiny niskosłodzonej, łyżeczka naturalnego serka do smarowania pieczywa, 2/3 długiego ogórka świeżego

II śniadanie ok. 170 kcal

Malinowy jogurt
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka malin

Obiad ok. 410 kcal

Naleśniki z serem białym i jabłkiem
2 cienkie naleśniki przyrządzone według własnego przepisu na mleku 0,5 proc., gruby plaster chudego sera białego, małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, średnie jabłko, 2 łyżki otrębów pszennych do środka ciasta naleśnikowego, cynamon

Jabłko uduś pod przykryciem, a następnie przypraw cynamonem. Naleśniki wypełnij serem, na wierzch połóż ciepły mus jabłkowy lub mus jabłkowy wymieszaj z serem i wypełnij przygotowanym farszem naleśniki.

Podwieczorek ok. 110 kcal

Sok – szklanka soku marchwiowego

Kolacja ok. 200 kcal

Sałatka z warzywami i wędliną
4 plasterki szynki drobiowej, średni pomidor, średnia czerwona papryka, średni ogórek, łyżka nasion słonecznika, kiełki słonecznika, sałata, sos balsamiczny, ulubione zioła

Dzień 5.

Śniadanie ok. 310 kcal

Kanapka z pastą warzywną i papryką
2 średnie kromki chleba ze słonecznikiem, 1/3 słoika paprykarza warzywnego, mała czerwona papryka

II śniadanie ok. 130 kcal

Borówkowy jogurt
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 1/2 szklanki borówek amerykańskich

Obiad ok. 380 kcal

Kasza z warzywami i serem kozim
25 g twarogowego sera koziego, duża garść zielonej fasolki szparagowej, mała cebula, duży pomidor lub 1/2 puszki pomidorów pelati, łyżeczka oliwy z oliwek, czosnek do smaku; 33 g kaszy jęczmiennej (masa przed ugotowaniem)

Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj ugotowaną według instrukcji na opakowaniu kaszę, wymieszaj, dodaj pomidory z puszki oraz ser kozi pokrojony w kostkę. Wszystko razem wymieszaj, pod koniec dodaj fasolkę szparagową.

Podwieczorek ok. 100 kcal

Owoce – czubata szklanka wiśni

Kolacja ok. 270 kcal

Serek wiejski z warzywami i nasionami słonecznika
opakowanie serka wiejskiego, cienka kromka pieczywa razowego, duży pomidor, duży ogórek, łyżeczka nasion słonecznika, szczypiorek

No votes yet.
Please wait...