No votes yet.
Please wait...

Wprowadź w życie nowe menu bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Nie będziesz głodna, zeszczuplejesz, a twoje ciało i umysł staną się sprawniejsze. Smacznego!

DIETA TRWA: jeden cykl – 7 dni.
ODCHUDZA: około kilograma w ciągu jednego cyklu (w zależności od masy ciała).
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy z rzędu. Jej dłuższe stosowanie najlepiej jednak skonsultować z dietetykiem.
POLECANA: w profilaktyce chorób układu krążenia (w tym również osobom z nadwagą i otyłym). UWAGA! Poważne problemy zdrowotne zawsze powinny być konsultowane z lekarzem.
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie, a także poważnie chorych.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1300.

Na pewno już wiesz, że tłuszcz to niezbędny element jadłospisu, także podczas diety odchudzającej. Twój organizm potrzebuje zarówno nasyconych, jak i jedno-  oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Problem zaczyna się wtedy, kiedy brakuje odpowiedniej proporcji w ich przyjmowaniu, czyli gdy jeden rodzaj kwasów tłuszczowych dominuje nad pozostałymi. Warto pamiętać, że nasycone kwasy tłuszczowe występują przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest ich bardzo dużo m.in. w tłustych mięsach – w wieprzowinie, kiełbasach, parówkach, boczku, a także w tłustym mleku i przetworach mlecznych – serach topionych, żółtych, pleśniowych, kanapkowych, tłustych jogurtach, śmietanie, a także w maśle i smalcu. Jeśli chcesz schudnąć, a przy tym naprawdę zadbać o poprawne funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza serca oraz mózgu, a także o piękno swojej skóry, włosów i paznokci, ogranicz ten rodzaj tłuszczów do minimum. Postaraj się natomiast, aby już od dzisiaj produkty z kwasami omega były stałym elementem twojego menu. Sięgając po nie, pamiętaj jednak, że nawet najlepsze rodzaje tłuszczu w nadmiarze też nie są korzystne dla zdrowia.

DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE – ok. 390 kcal
Kanapka z makrelą

  • 2 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g wędzonej makreli
  • średni pomidor
  • 2 kwaszone ogórki
  • listki sałatyJogurt z musli
  • małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musli bez cukru

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 100 kcal
Jogurt z suszoną śliwką

  • małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego
  • 2 suszone śliwki

OBIAD – ok. 450 kcal
Wołowina z fasolką i sezamem

  • 100 g polędwicy wołowej
  • 10 pieczarek
  • 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • pomidor bez skórki
  • 1,5 łyżki nasion sezamu
  • kilka łyżek bulionu
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • natka pietruszki lub koperek
  • przyprawy
  • 35g suchego ryżu dzikiego

Wołowinę  pokrój na wąskie paseczki i obsmaż na patelni na małej ilości tłuszczu. Dodaj bulion i podduś do miękkości. Fasolkę ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Pieczarki pokrój na połówki, obsmaż na patelni bez tłuszczu. Pomidora pokrój w kostkę. Nasiona sezamu upraż bez tłuszczu. Przygotowane składniki podduś razem, dodaj zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną zieleniną.

PODWIECZOREK – ok. 150 kcal

KOLACJA – ok. 240 kcal
Sola pieczona z ziołami

  • 100 g fileta z soli
  • sok z cytryny
  • przyprawy

Sałata z rzodkiewkami i świeżym ogórkiem

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 8 rzodkiewek
  • średni ogórek
  • łyżeczka oleju słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy
  • ocet winny
  • zielenina (szczypiorek, koperek)
  • przyprawy
  • 15 g suchej kaszy kuskus

 

DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE – ok. 370 kcal
Musli z orzechami laskowymi

  • 2 małe opakowania chudego jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek musli
  • 15 orzechów laskowych

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 140 kcal
Kanapka z żółtym serem i pomidorem

  • cienka kromka chleba z ziarnami soi
  • cienki plasterek żółtego sera
  • mały pomidor
  • listki sałaty

OBIAD – ok. 500 kcal
Indyk duszony w miodzie z pestkami dyni i pomarańczą

  • 180 g fileta z indyka
  • 1/2 małej pomarańczy
  • czubata łyżeczka miodu pszczelego
  • kilka łyżek lekkiego bulionu
  • łyżka pestek dyni
  • ocet winny
  • sok zcytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • zielenina (natka pietruszki, koperek)
  • przyprawy
  • 1/3 opakowania mrożonych brokułów
  • 35 g suchego makaronu typu świderki

Indyka pokrój na wąskie paseczki, posyp przyprawami i obsmaż bez tłuszczu. Pomarańczę sparz, część skórki zetrzyj na drobnej tarce, a miąższ pokrój na małe cząstki, usuwając białe włókienka. Czosnek pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu, następnie dodaj do niego miód, bulion, pomarańczę, kawałki indyka i podduś. Brokuły ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Przed podaniem danie posyp uprażonymi na patelni pestkami dyni i posiekaną zieleniną. Podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem.

PODWIECZOREK – ok. 100 kcal

  • 2 średnie kiwi

KOLACJA – ok. 220 kcal
Sałatka z jajkiem i oliwkami

  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • pół jajka ugotowanego na twardo
  • pół średniej papryki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 czarnych oliwek
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • zielenina (natka pietruszki)
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • przyprawy
  • cienka kromka chleba z ziarnami soi

DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE – ok. 370 kcal
Musli z nasionami słonecznika

  • 2 małe opakowania chudego jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek musli
  • łyżka nasion słonecznika

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 150 kcal
Kanapka z twarogiem i rzodkiewkami

  • cienka kromka chleba z ziarnami soi
  • 2 cienkie plasterki chudego twarogu
  • 4 małe rzodkiewki
  • listki cykorii

OBIAD – ok. 420 kcal
Omlet ze szpinakiem i łososiem

  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka 2-proc.
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • przyprawy
  • 1/3 opakowania mrożonych liści szpinaku
  • 50 g świeżego łososia
  • czosnek
  • sok z cytryny

Żurawinowa surówka z marchewki

  • 2 średnie marchewki
  • łyżka żurawiny niskosłodzonej
  • sok z cytryny
  • zielenina
  • przyprawy

Jajka zmiksuj z mlekiem, mąką, przyprawami i usmaż na patelni bez tłuszczu. Łososia skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu posyp przyprawami, ugotuj na parze, a następnie podziel na małe kawałki. Szpinak podduś w małym rondelku z dodatkiem posiekanego czosnku. Gotowy omlet podawaj z duszonym szpinakiem i kawałkami łososia.
Marchewki zetrzyj na tarce, dodaj żurawinę, sok z cytryny, zieleninę i dopraw.

PODWIECZOREK – ok. 140 kcal

  • spory różowy grejpfrut

KOLACJA – ok.230 kcal
Sałatka Caprese

  • 4 plasterki sera mozzarella typu light
  • 2 średnie pomidory
  • listki świeżej bazylii
  • cienka kromka chleba pełnoziarnistego

DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE – ok. 350 kcal
Twarożek z czarnymi oliwkami

  • opakowanie lekkiego serka ziarnistego
  • 5 czarnych oliwek
  • koperek
  • przyprawy
  • 1/2 średniej papryki
  • mały ogórek
  • cienka kromka chleba pełnoziarnistego

Kefir z kiełkami

  • mały kubeczek kefiru naturalnego
  • garść kiełków słonecznika

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 110 kcal
Jogurt żurawinowy

  • małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka suszonej żurawiny

OBIAD – ok. 460 kcal
Tuńczyk z grillowanymi warzywami

  • 120 g fileta z tuńczyka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • sok z cytryny
  • zielenina
  • przyprawy

Penne z sosem jogurtowym

  • 35 g suchego makaronu typu penne

sos koperkowy:

  • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • zielenina (koperek)
  • przyprawy

Przekąska

  • 10 migdałów

Tuńczyka skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temperaturze 180-200 st. C ok. 30 minut. Paprykę, cukinię i cebulkę pokrój na kawałki, posyp przyprawami i grilluj z obu stron. Makaron ugotuj na półtwardo. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i przyprawami. Przygotowanym sosem polej makaron.

PODWIECZOREK – ok. 130 kcal

  • duża pomarańcza

KOLACJA – ok. 260 kcal
Sałatka z czerwonej fasolki i kolendry

  • puszki czerwonej fasolki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/3 małej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • listki kolendry
  • przyprawy
  • cienka kromka chleba pełnoziarnistego

DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE – ok. 420 kcal
Jajecznica z szynką i szczypiorkiem

  • 2 jajka
  • 3 plasterki wędliny drobiowej
  • szczypiorek
  • przyprawy
  • duży pomidor
  • mały ogórek
  • cienka kromka chleba pełnoziarnistego

Jogurt z kiwi

  • małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego
  • małe kiwi

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 90 kcal
Kefir z kiełkami słonecznika

  • małe opakowanie kefiru naturalnego
  • garść kiełków słonecznika

OBIAD – ok. 480 kcal
Łosoś  na parze z warzywami

  • 80 g fileta z łososia
  • po małej różyczce kalafiora i brokuła
  • sok z cytryny
  • przyprawy
  • 35 g kaszy jaglanej
  • zielenina
  • świeżo wyciśnięty sok z miąższem z dużej pomarańczy

PODWIECZOREK – ok.110 kcal

  • mała mandarynka
  • duża gruszka

KOLACJA – ok. 240 kcal
Krem pomidorowy z prażonymi pestkami dyni

  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 2 czubate łyżki serka naturalnego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 1/2 kromki pumpernikla
  • listki świeżej bazylii
  • przyprawy

Do gorącej wody wrzuć kawałki włoszczyzny i ugotuj do miękkości. Sok pomidorowy zagotuj z bulionem i włoszczyzną, przestudź i zmiksuj. Przed podaniem zupę zabiel serkiem naturalnym. Pumpernikiel pokrój w kostkę. Pestki dyni upraż na patelni bez  tłuszczu. Przygotowane składniki wymieszaj. Przed podaniem zupę posyp listkami świeżej bazylii.

DZIEŃ 6.

ŚNIADANIE – ok. 350 kcal
Musli z suszoną śliwką

  • 2 małe opakowania chudego jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek musli
  • 3 suszone śliwki

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 130 kcal
Kanapka z łososiem i ogórkiem

  • cienka kromka chleba z nasionami słonecznika
  • plasterek wędzonego łososia
  • kilka plasterków świeżego ogórka i pomidora
  • listki sałaty lodowej

OBIAD – ok. 460 kcal
Indyk w stylu guacamole

  • 120 g fileta z piersi indyka
  • pasta guacamole: 2 plasterki awokado mały pomidor sok zlimonki lub cytryny przyprawy

Sałatka z papryki i oliwek

  • po 1/3 średniej papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • po 5 zielonych i czarnych oliwek
  • łyżeczka oleju z kiełków pszenicy lub oleju sojowego
  • sok z cytryny
  • przyprawy
  • 35 g kaszy kuskus
  • zielenina (koperek, natka pietruszki)

Indyka posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temperaturze 180-200 st. C przez ok. 30 minut. Awokado zmiksuj z kawałkami pomidora, dodaj sok z cytryny i dopraw. Paprykę pokrój na wąskie paseczki, dodaj kawałki oliwek, olej i dopraw. Danie podawaj z przygotowaną kaszą kuskus, wymieszaną z posiekaną zieleniną.

PODWIECZOREK – ok. 140 kcal

KOLACJA – ok. 260 kcal
Twarożek z rzodkiewkami i chrupiącym słonecznikiem

  • opakowanie lekkiego serka ziarnistego
  • 5 dużych rzodkiewek
  • łyżeczka nasion słonecznika uprażonych na patelni bez tłuszczu
  • mały pomidor
  • szczypiorek
  • przyprawy
  • cienka kromka chleba pełnoziarnistego

DZIEŃ 7.

ŚNIADANIE – ok. 340 kcal
Kanapka z białym serem i awokado

  • cienka kromka chleba pełnoziarnistego
  • plasterek chudego twarogu
  • 2 cienkie plasterki awokado
  • szczypiorek duży pomidor

Tropikalny jogurt

  • małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego
  • 2 małe mandarynki

DRUGIE ŚNIADANIE – ok. 100 kcal
Maślanka z otrębami

  • 2/3 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 łyżki granulowanych otrąb

OBIAD – ok. 470 kcal
Sola na liściach szpinaku z sezamem

  • 100 g fileta z soli
  • 1/3 opakowania mrożonych liści szpinaku
  • łyżka nasion sezamu
  • sok z cytryny
  • przyprawy
  • mała róża kalafiora ugotowanego w niewielkiej ilości wody lub na parze z dodatkiem kurkumy
  • 35 g suchego ryżu brązowego lub dzikiego
  • świeżo wyciśnięty sok zmałego grejpfruta z miąższem

PODWIECZOREK – ok. 130 kcal

  • 10 orzechów laskowych
  •  średnia gruszka

KOLACJA – ok. 260 kcal
Pieczarkowe szaszłyki

  • 100 g fileta z piersi kurczaka
  • 10 małych pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • zielenina (koperek, natka pietruszki)
  • przyprawy

Sałata z pomidorami

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 małe pomidory
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ocet winny
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • przyprawy
  • 15 g suchej kaszy kuskus
  • zielenina (koperek, natka pietruszki)

Kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawami. Pieczarki obierz ze skórki. Cebulkę pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki nadziewaj naprzemiennie na patyczek, dodaj zieleninę i dopraw, upiecz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, dodaj ćwiartki pomidora, oliwę i dopraw. Danie podawaj z kaszą kuskus wymieszaną z zieleniną.

Wzbogacone „gotowce”
Dzisiaj kwasy omega możesz znaleźć tam, gdzie w naturze ich nie uświadczysz. Naukowcy opracowali metody pozwalające na wzbogacenie w dobroczynne omega produktów, które stosujesz codziennie. Dzięki temu bez wysiłku możesz zmienić swoją dietę na taką, która sprzyja zdrowiu, urodzie oraz szczuplejszej sylwetce.

1. Masło z kwasami omega-3,  Sudowia. Wzbogacone w tłuszcze pochodzące z ryb atlantyckich. Zawiera 82 proc. tłuszczu, w tym 81 proc. tłuszczu mlecznego oraz 1 proc. rybiego omega-3.

2. Mleko O! 1,5% tłuszczu, Sudowia. Szklanka takiego mleka zapewnia dzienne zapotrzebowanie człowieka  – według zaleceń międzynarodowych – na kwasy tłuszczowe omega 3. Wzbogacono je także w szczególnie ważne witaminy A, C i E.

3. Jogurt z kwasem alfa -linolenowym (omega 3), Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głubczycach. To produkt, który nie tylko wzbogaca i uzupełnia pielęgnację skóry kosmetykami, ale też przyspiesza regenerację komórek organizmu i obniża poziom szkodliwych związków przemiany materii we krwi. Jogurty dostępne w trzech smakach: truskawkowym, z owocami leśnymi i brzoskwiniowym.

4. Jajka DHA Gold ® +VIT E , Omegatech. Mają unikalny skład. Dzięki odpowiedniej diecie kur (wzbogaconej algami morskimi  z rodzaju Schizochytrium) w jajach DHA Gold ® Omega-3 + VIT. E wzrasta aż ośmiokrotnie zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sześciokrotnie – zawartość witaminy E w porównaniu do zwykłych jaj kurzych.

5. Majonez Omega 3:6, Winiary. Wzbogacony o kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jedna łyżka tego majonezu zawiera zalecaną przez WHO dzienną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w idealnych dla zdrowia proporcjach. (icz)

No votes yet.
Please wait...