Czy możesz pozwolić sobie w święta na łasuchowanie bez ryzyka dodatkowych kilogramów? Tak! Pod warunkiem, że przed gwiazdką zastosujesz jedną z szybkich diet.
Prezentujemy pięć prostych diet oczyszczających, które błyskawicznie, bez uczucia głodu, pozwolą ci schudnąć jeden kilogram w ciągu jednego dnia. Dzięki nim usuniesz nadmiar wody z tkanek, złogi z jelita grubego, oczyścisz wątrobę i uzupełnisz braki wielu cennych składników. Nie zapomnij jednocześnie pić dużo wody mineralnej i herbatek ziołowych, aby wypłukać toksyny. Jeszcze więcej schudniesz i zapobiegniesz odkładaniu się tkanki tłuszczowej, jeśli przyjmiesz, że w każdym tygodniu jeden dzień, na przykład sobotę, przeznaczysz na oczyszczenie organizmu według wybranego sposobu. Osiągniesz wówczas trwalsze efekty, a w ciągu miesiąca stracisz bezpowrotnie 4 kg.
Dieta z siemienia lnianego
Przepis • Zmiel 10 dag siemienia lnianego • W ciągu dnia zaparz kilkakrotnie czubatą łyżkę siemienia szklanką wrzątku, nakryj, odstaw na chwilę, aby napęczniało i wypij • Możesz dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny.
Zalety Siemię należy do najstarszych roślin leczniczych. Substancje zawarte w małych brązowych ziarenkach leczą stany zapalne śluzówki żołądka i jelit, a błonnik wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom. Najcenniejszym skarbem siemienia jest olej, jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne m.in. dla tkanki mózgowej, do budowy ścianek komórkowych, syntezy hormonów.
Dieta owsiana
Przepis • Ugotuj zupę z 6–7 łyżek płatków owsianych na dwóch litrach chudego mleka • Przygotowana potrawa musi ci wystarczyć na cały dzień, podziel więc ją na 5–6 porcji • Pierwszą zjedz o godzinie np. 8 rano i potem, co 2–3 godziny sięgaj po następne • Do każdej porcji podgrzanej owsianki wsyp dodatkowo 2–3 łyżki otrąb owsianych i chwilę odczekaj, aż zmiękną pod wpływem gorącego mleka, potem zjedz.
Zalety Ta szybka kuracja ma jeszcze wiele innych zalet. Owies dostarcza witamin z grupy B, fitoestrogenów, hormonów, których organizm kobiecy wraz z upływem lat wytwarza coraz mniej. Otręby owsiane są źródłem błonnika, który usuwa złogi tłuszczowe z naczyń krwionośnych i po dłuższej kuracji znacząco wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dla jelita grubego stanowią rodzaj szczotki, która wymiata resztki pokarmowe, co ułatwia wypróżnianie. Osoby pracujące owsiankę mogą wziąć w termosie do pracy lub podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Dieta ryżowo-jabłkowa
Przepis • Ugotuj dwie szklanki ryżu • Kiedy ziarenka będą już prawie miękkie, dodaj 2–3 obrane, pokrojone jabłka i gotuj jeszcze kilka minut, aby się rozgotowały • Ta porcja ryżu powinna ci wystarczyć na cały dzień. Zjedz go na zimno lub na gorąco posypany cynamonem, imbirem lub dopraw sokiem cytrynowym i oprósz skórką otartą z cytryny.
zalety Ryż zawiera dużo potasu i mało sodu. Proporcje tych minerałów sprawiają, że usuwa nadmiar wody z tkanek i odciąża nerki. Ten przysmak rodem z Dalekiego Wschodu zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu, skutecznie leczy schorzenia śluzówki żołądka i jelita grubego. Ponadto dostarcza wiele witamin z grupy B. Jeśli zdecydujesz się przedłużyć dietę, odpowiednią porcję ryżu możesz przygotować sobie na dwa dni. Dieta wskazana szczególnie dla osób o wrażliwych żołądkach.
Zupa afrykańska
Przepis • Dwie cebule oraz por obierz i pokrój • Warzywa podsmaż na dwóch łyżkach oliwy •Dodaj łyżeczkę curry, łyżeczkę zmielonego kminku oraz 2 posiekane ząbki czosnku • Zalej 2 łyżkami wody i duś kilka minut • Dodaj 50 dag pokrojonej kapusty, różyczki z połowy kalafiora, po 2 pokrojone pomidory i marchewki, łodygę selera naciowego • Zalej 1,5 litra gorącej wody i zagotuj • Wsyp łyżeczkę kolendry, pokruszony strączek chili i dodaj kawałek świeżego imbiru • Gotuj na małym ogniu 30–40 minut • Kiedy warzywa będą prawie miękkie, włóż mały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz pół kostki warzywnej i jeszcze chwilę pogotuj • Dopraw sosem sojowym i posyp posiekaną natką. Zjedz porcjami w ciągu dnia.
Zalety Ta zupa to prawdziwy skarbiec różnorodnych witamin i minerałów oraz błonnika. Pobudza przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczów, usuwa nadmiar wody z tkanek. Jej głównym składnikiem jest kapusta. 100 g tego smacznego warzywa dostarcza jedynie 22 kcal. Aby przyswoić kapustę, organizm zużywa więcej energii niż czerpie z pożywienia. Sięga więc do rezerw tłuszczowych. Proces ten wspomaga zawarta w warzywie witamina C. Pomocne w odchudzaniu są wszystkie składniki smacznej zupy, a wiec seler, papryka, cebula, pomidory oraz przyprawy, które pobudzają perystaltykę jelit i chronią przed wzdęciami.
Zupa cebulowa
Przepis • Obierz i pokrój 4 duże cebule, przełóż do garnka i zeszklij na płaskiej łyżce masła • Oprósz łyżką mąki, wymieszaj i wlej 1,5 litra wody • Gotuj na małym ogniu ok. 30–40 minut • Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i wlej dwa kieliszki białego wytrawnego wina • Posyp ziołami prowansalskimi, zagotuj i zjedz z grzanką (ale bez sera) • Zupę można zmiksować na krem.
Zalety Cebula przez stulecia należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych. Odznacza się silnym działaniem bakteriobójczym. Zapach i jej właściwości wynikają m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w małych stężeniach. Ponadto pod łuskami cebuli kryją się fosfor, magnez, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na infekcje i choroby. Surowa lub duszona na wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu poprawia trawienie, obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów.