Proponujemy ci dietę, która ułatwi schudnięcie, poprawi samopoczucie, doda energii. W skład jej jadłospisu wchodzą produkty, które są najskuteczniejszym i najzdrowszym sposobem także na poprawę humoru.
TRWA: kilka tygodni.
ODCHUDZA: 2kg w ciągu tygodnia.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy w roku.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży dojrzewającej, kobiet w ciąży i karmiących.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: pełnowartościowe białko (tryptofan), nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminy z grupy B, cynk i magnez.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1200.
UWAGA: SZYBKO POPRAWIA HUMOR!
Banany, produkty bogate w białko i węglowodany złożone oraz orzechy szybko podniosą poziom hormonu szczęścia – serotoniny. Banany można spożywać w formie surowej, jako musy i kremy, oraz w postaci suszonej.
Najmniej trzy posiłki dziennie powinny zawierać produkty bogate w białko (jajka, sery żółte, ryby) oraz pożyteczne węglowodany złożone (brązowy ryż, makaron z mąki razowej, pieczywo wieloziarniste).
Korzystnie na samopoczucie wpływa potas, zapobiegający apatii i osłabieniu. Sięgaj po pomidory, ananasy i ziemniaki. Pamiętaj, że nic tak nie poprawia samopoczucia, jak kawałek czekolady. Nie rezygnuj z picia kakao z chudym mlekiem.
Opinia eksperta, dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka
- Shake z ananasa i banana, shake dla zmysłów, z czekoladą, kakao i migdałami, eliksir młodości, zapiekanka pomidorowa i inne smakowite dania tej diety nie tylko poprawiają humor, ale i dodają energii, odchudzają. Dieta zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Minus 1 kg w 7 dni. Polecam!
1 DZIEŃ
Śniadanie 180 kcal
Kromka pieczywa razowego, twarożek chudy (do posmarowania, 1 łyżeczka), 3 plasterki polędwicy z indyka, 2 plastry ananasa z puszki, herbatka z aronii bez cukru.
II Śniadanie 280 kcal
Shake z banana
• 1 średni banan
• kubek jogurtu naturalnego 0%
• łyżeczka zarodków pszennych
Składniki zmiksować.
Obiad 456 kcal
Zapiekane ziemniaki (1 porcja), szklanka soku grejpfrutowego.
Zapiekane ziemniaki (5 porcji)
• 1 kg ziemniaków
• ząbek czosnku
• 100 g margaryny
• 2 jajka
• 1 1/5 szklanki mleka 0,5%
• 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego
• sól, pieprz
Obrać ziemniaki, pociąć na plastry grubości 3-5 mm i pozostawić w zimnej wodzie, aby nie ściemniały. Sos przygotować z jajek, mleka, jogurtu i margaryny. Składniki roztrzepać, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i ubijając gotować 7-8 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i czosnkiem. Pokrojone ziemniaki ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.
Podwieczorek 143 kcal
Miseczka suszonych bananów (100 g), szklanka soku wielowarzywnego.
Kolacja 240 kcal
Kromka chleba graham, 8 listków zielonej sałaty, pasta z dorsza wędzonego, herbata zielona.
Pasta z dorsza wędzonego
• 50 g dorsza wędzonego
• 50 g sera białego chudego
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• szczypiorek
• sól, pieprz do smaku
Dorsz i ser rozgnieść, szczypiorek pokroić, składniki wymieszać.
2 DZIEŃ
Śniadanie 285 kcal
Grejpfrut, 3 łyżki muesli z orzechami, jogurt probiotyczny (150 g).
II Śniadanie 200 kcal
Shake z ananasa i banana
• 1/2 banana
• 2 plastry ananasa
• kubek kefiru
Składniki zmiksować. Podawać schłodzony.
Obiad 416,5 kcal
Zapiekanka z pomidorami
• 3 pomidory
• 3 ziemniaki
• cebula
• 2 łyżki oleju
• 2 jajka
• szklanka mleka 0,5%
• 1 łyżka mąki
• 30 g sera żółtego
• koperek, sól
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać po wystygnięciu i pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę pokrojoną w talarki podsmażyć na oleju.
Natłuścić olejem naczynie żaroodporne i układać warstwami ziemniaki, cebulę i pomidory, oprószyć każdą warstwę solą. Na górze powinny być ziemniaki. Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką i wylać na ziemniaki. Posypać startym serem i koperkiem. Piec 35-40 minut.
Podwieczorek 62,5 kcal
Szklanka soku warzywnego.
Kolacja 170 kcal
Ser biały chudy (100 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem, pół ogórka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, herbata owocowa.
3 DZIEŃ
Śniadanie 240 kcal
Bułka grahamka (50 g), 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (do posmarowania), 3 plasterki szynki z indyka, herbata owocowa bez cukru.
II Śniadanie 326 kcal
Eliksir młodości
• szklanka soku z marchwi
• morela
• suszona figa
• 1/2 banana
• łyżeczka kiełków lub zarodków pszennych
• 2 łyżeczki płatków owsianych
• łyżeczka pestek z dyni
Składniki zmiksować, podawać schłodzony.
Obiad 380 kcal
Surówka z marchewki i słonecznika (100 g), kotleciki z fasoli (1 porcja).
Kotleciki z fasoli (5 porcji)
• 100 g kaszy perłowej
• 200 g fasoli jaś
• cebula
• 50 g bułki tartej
• 2 jajka
• 1 łyżka mleka 0,5%
• 2 łyżki natki pietruszki
• sól
• pieprz
• musztarda
• 100 g płatków kukurydzianych
Fasolę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na noc. Ugotować kaszę do miękkości. Fasolę zmiksować na gładką masę, dodać posiekaną cebulę, bułkę tartą i 1 jajko. Doprawić do smaku. Uformować klopsy. Pozostałe jajko ubić z mlekiem i obtaczać w nim klops, a potem w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układać kotleciki na wysmarowaną olejem blachę. Przykryć folią aluminiową i schładzać godzinę. Piec w temperaturze 170 stopni C, 25-30 minut, aż kotleciki będę zrumienione i chrupiące.
Przed podaniem posypać natką.
Podwieczorek 228 kcal
Ryż z jabłkami (150 g).
Kolacja 90 kcal
Surówka z selera, jabłka i marchwi (150 g).
4 DZIEŃ
Śniadanie 378 kcal
Jajecznica na parze (2 jajka), surówka z rzodkiewek (100 g), kromka pieczywa ze słonecznikiem.
II Śniadanie 202,5 kcal
3 łyżki muesli z owocami suszonymi, szklanka mleka 0,5%.
Obiad 336 kcal
Pstrąg pieczony w folii (150 g), brązowy ryż (100 g ugotowanego), surówka z kapusty kiszonej (100 g).
Podwieczorek 332 kcal
Shake dla zmysłów
• szklanka napoju sojowego o smaku waniliowym
• pół banana
• kostka czekolady gorzkiej
• łyżeczka gorzkiego kakao
• łyżeczka posiekanych migdałów
• łyżeczka zarodków pszennych
Składniki zmiksować.
Kolacja 40 kcal
Talerz startej marchewki (150 g), woda mineralna.
5 DZIEŃ
Śniadanie 293 kcal
Twarożek z orzechami włoskimi, 2 kromki pieczywa chrupkiego.
Twarożek z orzechami włoskimi
• 150 g sera białego chudego
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 5 posiekanych orzechów
• świeży ogórek
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól
Ser rozgnieść, ogórek pokroić, składniki wymieszać.
II Śniadanie 123 kcal
Czarne jagody (150 g) polane jogurtem naturalnym 0%.
Obiad 336,5 kcal
Makaron razowy z pieczarkami
• 200 g ugotowanego makaronu
• 150 g pieczarek
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki startego sera żółtego
• zielenina
• sól, pieprz
Pieczarki poddusić na oleju, doprawić, dodać ser. Wymieszać z makaronem, posypać zieleniną.
Podwieczorek 150 kcal
Szklanka kakao z mlekiem 0,5% (1 łyżeczka cukru).
Kolacja 300 kcal
3 plastry szynki z kurczaka z warzywami, papryka, 2 kromki chleba z ziarnami sojowymi, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.
6 DZIEŃ
Śniadanie 235 kcal
Owsianka z miodem
• 3 łyżki płatków owsianych
• szklanka mleka 0,5%
• łyżeczka miodu
• łyżeczka cytryny
• garść rodzynek
Płatki ugotować na mleku, dodać rodzynki, przestudzić. Dodać miód i sok z cytryny.
II Śniadanie 170 kcal
Kromka pieczywa wieloziarnistego posmarowana twarożkiem, posypana słonecznikiem, sezamem i zarodkami pszennymi.
Obiad 305 kcal
Bakłażany po prowansalsku (1 porcja).
Bakłażany po prowansalsku (4 porcje)
• 680 g bakłażana
• 1000 g pomidorów
• ząbek czosnku
• 3 łyżki białego wina wytrawnego
• tymianek
• sól
• pieprz
• 2 liście laurowe
•100 g oleju słonecznikowego do smażenia
• natka pietruszki
Obrać bakłażany i pokroić wzdłuż na plastry. Kawałki posolić po obu stronach. Pomidory obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i posiekać. Czosnek rozgnieść. Ugotować pomidory z czosnkiem, winem, tymiankiem, liściem laurowym przez 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bakłażany podsmażyć na oleju, aż zbrązowieją. Dodać do sosu pomidorowego i gotować na wolnym ogniu około 60 minut. Posypać pietruszką.
Podwieczorek 150 kcal
2 plastry ananasa z puszki polane jogurtem naturalnym.
Kolacja 226 kcal
Pasta z pieczarek (150 g), kromka chleba razowego.
Pasta z pieczarek (3 porcje)
• 150 g pieczarek
• 300 g chudego sera białego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• cebula
• sól, pieprz
• natka pietruszki
Pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, doprawić, ser rozgnieść, natkę pokroić. Składniki wymieszać.
7 DZIEŃ
Śniadanie 274 kcal
Pasta z sera, pomidora i szczypiorku, 2 kromki pieczywa chrupkiego, szklanka soku grejpfrutowego.
II Śniadanie 120 kcal
Sałata zielona z oliwkami i pomidorem (150 g).
Obiad 482 kcal
Omlet z bananem, szklanka wody mineralnej.
Omlet z bananem
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki
• pół banana
• pomarańcza
• 1 łyżeczka margaryny
• 2 łyżeczki cukru
Obranego banana pokroić w plasterki, pomarańczę w półplasterki. Dodać cukier i podsmażyć na margarynie. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z łyżeczką cukru. Wymieszać żółtka z białkami i mąką. Usmażyć omlet na patelni teflonowej. Ciepłe owoce wylać na omlet i zsunąć go na talerz.
Podwieczorek 62,5 kcal
Szklanka soku warzywnego.
Kolacja 209 kcal
Kromka pieczywa razowego z tuńczykiem z wody (100 g), pomidor, szczypiorek.